ETKİN: O an için kullanımda olan, ya da başka bir deyişle seçili durumda bulunan pencereleri ve simgeleri belirtmek için kullanılan terimdir. Yapılan her türlü işlem, etkin pencere üzerinde gerçekleşir. Örneğin Word uygulaması etkinse, "F1" tuşuna basarak Word'ün yardım seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Ancak herhangi bir Windows penceresi aktif durumdaysa, "F1" tuşu Windows'un yardım menusunu açacaktır.
Bazen "Etkin" teriminin yerine "Aktif" kelimesinin kullanıldığını da görebilirsiniz.
EUDORA: Elektronik postalarınızı kontrol altında tutmak için kullanabileceğiniz kapsamlı bir programdır. Günümüzde en çok tercih edilen e-posta yazılımı Outlook Express olsa da, Eudora'nın önemli bir kullanıcı grubuna hitap ettiği de açıkça ortadadır. Kullanımı Outlook Express'den çok farklı değildir ve standart bir ev kullanıcısı bile Eudora ile e-posta alıp gönderebilir.
EVRAK ÇANTASI: Windows işletim sistemine dahil olan uygulamalardan birisidir. Bu uygulamanın görevi, taşınabilir ve sabit bilgisayar sistemleri arasında, kablo bağlantısı yöntemiyle veri güncellemesini kolaylaştırmaktır. Örneğin evinizde kullandığınız masaüstü bilgisayarında bulunan bazı dosyaları, bu uygulamanın yardımıyla dizüstü bilgisayarınıza hızla kopyalayabilirsiniz. Ayrıca eğer bu kopyalardan herhangi biri üzerinde değişiklik yaparsanız, diğer kopyayı da bu değişiklikler doğrultusunda güncellemeniz son derece kolaydır.
EVRENSEL SERİ VERİYOLU (USB): Harici donanımların bilgisayara bağlanması için kullanılan veri yollarından birisidir. USB bağlantı noktaları, genellikle kasanın arkasında, seri ve paralel bağlantı noktasının yakınında bulunurlar. Tek bir USB bağlantı noktasına çok sayıda cihaz bağlanabilir.
USB veri yolunu kullanan cihazların başında fareler, klavyeler, harici CD yazıcılar, harici sabit diskler ve oyun kontrol cihazları gelir. Ancak hayal edebileceğiniz hemen her türlü harici donanımın USB veri yolunu destekleyen modelleri olduğunu da bilmelisiniz.
USB veri yolu, USB 1.1 ve USB 2.0 olmak üzere ikiye ayrılır. Tüm USB girişleri USB 2.0 standardını desteklemez. USB 2.0'ın en büyük avantajı, USB 1.1 'den çok daha yüksek bir veri aktarım hızına sahip olmasıdır.
EXCITE: İnternette aradığınız her türlü bilgiyi bulmanızı kolaylaştıran arama motorlarının güzel bir örneğidir. Çalışma prensipleri, Google ile hemen hemen ayrıdır. Aradığınız konu ile ilgili anahtar kelimeyi metin alanına girdiğinizde, arama motoru çalışmaya başlar ve o konu ile ilgili siteleri ekranınızda listeler. Excite'a ulaşmak için "www.excite.com" adresini ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.
EXTRANET: Bir şirketin, iş yaptığı diğer kuruluşlarla ya da müşterileriyle bağlantı kurmasını sağlayan özel ağlara verilen isimdir. Extranet bağlantısı şirket dışındaki iş ilişkilerini düzenler ve çalışması internet protokolüne dayanır (TCP/IP).
FAN: Her geçen gün biraz daha hızlanan işlemciler, sabit diskler ve ekran kartları, ısınma sorununu da beraberlerinde getiriyorlar. Isının bir bilgisayar sistemi için en önemli sorunlardan birisi olduğu düşünülürse, soğutma işleminin gerekliliği de hemen ortaya çıkıyor. İşte bu işlem için, ısı yayan donanımlar üzerine farklı boyutlardaki fanlar yerleştirilir. Bir pervane ve onun altında yer alan alüminyum parçadan oluşan fanlar, donanım üzerindeki ısıyı çekerek ortamdan uzaklaştırırlar.
Sadece pervaneden oluşan fanlara da sık sık rastlayabilirsiniz. Bu tip fanlar, genellikle kasaya yerleştirilirler ve kasa içerisinde biriken ısıyı dışarıya atmakla görevlidirler. Fanların çalışması için gereken elektrik gücü, diğer tüm donanımlar gibi güç kaynağı aracılığıyla sağlanır.
FAKS HİZMETİ: Bilgisayar ile faks almanızı ve göndermenizi sağlayan Windows hizmetine verilen isimdir. Faks işlemleri için, Internet bağlantısında kullanılan protokollerden farklı bir protokol kullanılır.
FARE: Bilgisayarda en çok kullanılan kontrol cihazıdır. Standart bir bilgisayarda mutlaka bulunması gereken fare, ekranda gördüğünüz küçük oku, yani işaretçiyi hareket ettirmekle görevlidir. Fare üzerindeki tuşlar ise, pencereleri ve uygulamaları açmak ya da menüleri ortaya çıkartmak için kullanılır.
Piyasada bulabileceğiniz fareler, bilgisayara USB ya da PS/2 arabirimi yardımıyla bağlanır. Birkaç yıl öncesine kadar yoğun olarak kullanılan toplu fareler, son zamanlarda yerlerini optik farelere bırakmış durumda. Optik farelerin en büyük avantajı, toplu farelerde görülen kirlenme sorununu yaşatmamalarıdır. Ancak optik fare fiyatları, genellikle toplu farelerden biraz daha yüksektir.
FAT: "File Allocation Table" teriminin kısaltmasıdır ve dosyaların sabit disk ya da disket üzerinde ne şekilde yerleştirildiğini belirtmek için kullanılır. Başka bir deyişle FAT, sabit diskinizin kullanabileceği dosya sistemlerinden birisidir. Son olarak Windows 95'de gördüğümüz FAT dosya sistemi, yeni nesil Windows sürümlerinde yerini FAT 32 ve NTFS'e bırakmıştır.
FAT32: FAT dosya sisteminin gelişmiş haline verilen isimdir. FAT32, FAT dosya sistemine oranla çok daha küçük küme boyutlarını ve çok daha büyük birimleri destekler. Bu sayede, sabit disk üzerindeki depolama alanı da daha verimli bir biçimde kullanılabilir. İlk olarak Windows 98'de karşımıza çıkan FAT 32 dosya sistemi, günümüzde popülerliğini büyük oranda yitirmiştir. Artık bilgisayar sistemlerinin büyük çoğunluğunda NTFS dosya sistemi kullanılmaktadır.
FAQ: "Frequently Asked Questions" (Sık sorulan sorular) teriminin kısaltmasıdır. Merak edilen konuları ve cevabı bilinmeyen soruları içeren belgeleri tanımlamak için kullanılır. Belge içerisinde önemli sorular ve bu sorulara uzmanlar tarafından verilmiş cevaplar bulunur. Eğer bir konu hakkında sorularınız varsa, bu soruların cevaplarını bulmak için ilk olarak FAQ belgelerine göz atmanız tavsiye edilir. Hemen hemen tüm yazılım ve donanımlar için özel bir FAQ belgesi bulabilirsiniz. Hatta spesifik bir konuda hazırlanmış FAQ belgeleri bile vardır. Bu belgelere internet üzerinden ulaşabilirsiniz.
FIDONET: Tüm dünyayı BBS bağlantısı ile birbirine bağlayan ve internetin öncüsü olarak değerlendirilen bir çeşit ağdır. Farklı yazılımlara dayanır ve elektronik posta ya da forum gibi hizmetler için kullanır. Ancak Fidonet, internete oranla çok daha yavaştır. Bu yüzden e-posta almak ve göndermek, normalden biraz daha uzun sürebilir.