BIOS: Basic Input/Output System'in kısaltılmış halidir. BIOS yazılımı bilgisayarın anakartı üzerindeki küçük bir yonga üzerinde bulunur ve tablet pil ile desteklenir. Sistemin açılışı sırasında gerekli olan tüm bilgiler BIOS tarafından saklanır. Örneğin açılış sırasında anakartın entegre ses işlemcisinin aktif halde olup olmayacağı BIOS tarafından kontrol edilir. BIOS ayarlarını yapmak için ilk açılışta "del" tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Karşınıza çıkan pencereyi kullanarak ayarları istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. İşlemcinin hızından USB yuvalarına kadar hemen her türlü konu, BlOS'un görev alanına girer.
BİT: Bilgisayarlardaki en küçük veri boyutu birimidir. Verilerin oluşması için birçok bit'in bir araya gelmesi gerekir. Bunu maddenin oluşumu için atomların birleşmesine de benzetmek mümkün.
BITMAP (BMP): Bir çeşit resim dosyasına verilen isimdir. Resim dosyasının hangi formatta olduğunu anlamak için dosya ismini sonundaki üç harfli kısaltmaya göz atmanız yeterli olacaktır. Mesela "manzara.bmp" isimli bir dosya, resmin Bitmap formatında olduğunu anlamanızı sağlar.
BLOK: Metin düzenlemelerinde kullanılan bir terimdir. Metinin bir kısmını fare ile seçtiğinizde blok oluşturmuş olursunuz. Daha sonra bu blok üzerinde istediğiniz kadar
değişiklik yapmanız mümkün. Karakter tipini, rengini ya da boyutunu değiştirmek istediğinizde, yapacağınız tüm bu değişiklikler blok içindeki metinin tamamını etkiler. Yani seçtiğiniz metinin içerisindeki tüm karakterler yaptığınız değişikliklerden etkilenir.
BOOKMARK: İnternette gezerken hoşunuza giden sitelerin adresini saklamak isteyebilirsiniz. İşte tüm bu adresler bookmark tanımlaması ile belirtilir. Örneğin www.chip.com.tr adresini saklamak isterseniz, bilgisayarınız bu adresi sizin için hafızasına alacaktır. Daha sonra tekrar aynı siteye girmek isterseniz, bookmark klasörünü açıp oluşturulmuş kısayolu tıklamanız yeterli. Bu işlem için herhangi bir sayı kısıtlaması bulunmuyor. İstediğiniz kadar sitenin adresini bookmarklarınız arasına alma şansına sahipsiniz.
BOOT: Bilgisayarın açma tuşuna basmanız ile işletim sisteminin yüklenmesi arasında geçen sürece verilen isimdir. Boot süresi, işlemcinin hızı, bellek kapasitesi ve kullanılan işletim sistemine göre farklılıklar gösterebilir. Yeni nesil bir bilgisayarda bu süre çok kısa olabilirken birkaç yıl önce satın alınan bir bilgisayarın hazır hale gelmesi 1-2 dakika alabilir.
BOOT SECTOR: Sabit disklerin ve disketlerin sistem bilgileri kısmına Boot Sector adı verilir. Bu kısımda bulunan sistem bilgileri, bilgisayarın sözü edilen disk ya da disketleri kullanabilmesi için gereken bazı temel verilerden oluşur. Bilgisayar her yeniden açılışında bu kısımda bulunan verileri okuyarak düzgün çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu temel verilere sahip olur.
BOOTABLE DİSK (AÇILIŞ DİSKETİ): Eğer sistemde işletim sistemi bulunmuyorsa, bir açılış diskine sahip olmanız gerekir. Bu diskler (CD ya da disket olabilir) bilgisayarın kullanılabilir hale gelmesi için gereken küçük dosyaları içerirler. Eğer bilgisayarınızda işletim sistemi yoksa ve yeni bir işletim sistemi kuracaksanız, öncelikle bir açılış diski kullanmalı ve sistemi hazır hale getirmelisiniz. Ancak yeni nesil işletim sistemi CD'lerinde böyle bir zorunluluğunuz yok; çünkü bu CD'ler aynı zamanda açılış disklerinin görevini de görebiliyorlar.
BPS(BYTES PER SECOND): Veri aktarım hızı için kullanılan ölçüm birimidir. Saniyede aktarılan bit sayısını temsil eder. Modemlerde ya da bilgisayarlar arasındaki veri aktarım hızı, çoğu zaman Bytes per Second türünden ifade edilir. Bu rakam ne kadar yüksek olursa, veri transfer hızının da aynı oranda yüksek olacağını unutmamalısınız.
BUBBLE-JET: Bubble-Jet, yazıcılarda kullanılan ve Inkjet baskının farklı bir türünü temsil eden teknolojiye verilen isimdir. Yapılan işlem, mürekkep damlasını bir anda çok fazla ısıtarak, oluşan sıcak buhar kabarcığının (bubble) patlamasını sağlamaktır. Bu yöntemle seri biçimde ardı ardına patlatılan mürekkep damlaları boyama ucundan hızla dışarı püskürtülür ve kağıda işlenmeleri sağlanır.
Bu tür yazıcılarda mürekkep kartuşu ve baskı iğnesi birleşik olarak bulunurlar; bu yüzden de birlikte değiştirilmeleri gerekir.
BUFFER (TAMPON): Bir depolama ünitesine aktarılacak verilerin geçici olarak muhafaza edildiği hafıza alanına verilen isimdir. Örneğin bilgisayardan yazıcıya gönderilen bir harfin yazıcıya ulaşması, her zaman kendinden önceki harfin yazılmasından daha kısa sürer. Çünkü bekleme sırasında tıkanıklık oluşmaması için buffer yani tampon bellek devreye girer ve tüm harf akışının kontrol altında tutulmasını sağlar. Böylece bilgisayarınız da yazma işlemi tamamlanana kadar beklemek zorunda kalmaz. Tampon, sadece yazıcılarda bulunmaz. İşlemcilerden tutun da CD yazıcılara ve sabit disklere kadar hemen her türlü cihazda tampon bellek kullanımına şahit olabilirsiniz.
BUNDLE: Bilgisayar pazarında rekabet edebilmek amacıyla geliştirilen bir tür satış tekniğine verilen isim. Bu teknikte pahalı bir ürünün yanında müşterinin ilgisini çekecek daha ucuz bir ürün bedava ya da indirimli olarak sunulur, yani "bundle" edilir. Mesela yeni bir grafik kartı ya da DVD-ROM sürücü ile birlikte piyasaya yeni çıkmış birkaç oyunun da kutuya dahil edilmesi, bu konu için iyi bir örnek olabilir. Aynı şekilde yeni bir PC satın alırken yanında bir de yazıcı ya da internet aboneliği verilmesi de "bundle" anlayışını anlamamızı sağlayabilir.
BYTE: Sekiz bitten oluşan ve bilgisayarların en küçük birimini oluşturan unsura "byte" adı verilir. Bunun katları olan Kilobyte ve Megabyte birimleri, dosya büyüklüğünden grafik kartı hafızasının kapasitesinin tanımlanmasına kadar hemen her yerde karşımıza çıkarlar. Ancak günlük hayatta kullandığımız diğer ölçü metodlarının aksine, 1 Kilobyte tam olarak 1000 değil, 1024 Byte büyüklüğüne eşdeğerdir. Aynı durum Megabyte için de geçerlidir.
C: Bilgisayarların çalışması için en önemli bileşenlerden birisi olan ana sabit diskin belirtilmesinde kullanılan semboldür.
C++: Yönergelerin hızlı işleyişini sağlayan bir programlama dilidir. Profesyonel programcılar tarafından kullanılır. Birçok yazılım bu sistemle yazılmıştır.
C64: İlk kez 1982 yılında üretilen ve uzun süre popülerliğini koruyan eski bir kişisel bilgisayar tipidir. Tam ismi Commodore64'dür.