B2B (Business to Business): "Business to business" teriminin kısaltılmış hali. iki veya daha fazla şirket arsındaki elektronik ticareti simgeler. Başka bir deyişle B2B, şirketlerin birbirleri ile yaptıkları alış verişin elektronik ortamda gerçekleşmesidir.
B2C (Business to Consumer): "Business to consumer" teriminin kısaltılmış hali. Üretici ve tüketici arasındaki elektronik ticareti ifade eder. Yani tüketici ve üretici arasında internet üzerinden yapılan tüm alışverişler, B2C kapsamına girer.
BACKSPACE: Klavyenin tuşlarından birisi olan backspace, genellikle enter tuşunun hemen üzerinde yer alır. Tuşun üzerinde ise sola doğru bir ok işareti bulunur. Her hangi bir metin yazarken bu tuşa sadece bir kez basarsanız imleç ekranda bir boşluk sola kayar ve orada bir karakter varsa o karakteri siler. Backspace tuşu basılı tutulduğunda ise imleç sola doğru kesintisiz bir şekilde hareket eder ve karşılaştığı tüm karakterleri siler.
BAĞLANTI: İnternette ya da yerel ağ üzerinde sunulan herhangi bir hizmete ulaşmak istiyorsanız, mutlaka karşıdaki bilgisayarlar ile bağlantı kurmanız gerekir. internete bağlanmak, bağlantı terimini anlamak için verilebilecek en güzel örneklerden birisidir. Önce bir kullanıcı ismi ve şifre girmelisiniz. Hemen ardından bilgisayarınız karşı taraftaki bilgisayara bağlanır ve siz de istediğiniz internet hizmetine ulaşabilirsiniz.
BANNER: Bayrak ya da bez afiş anlamındadır. internet üzerinde banner, Web sayfalarında bulunan reklamları ifade eder. Bu tip reklamlar, ana sayfanın göze çarpan bir yerine veya sitelerin iç sayfalarına yerleştirilebilirler. Genellikle hareketli resimlerden oluşurlar. Üzerlerine tıklandığında, reklam verenin veya ürünün sitesine yönlendirilmenize aracılık ederler. Karakteristik özellikleri, sitede gezinen kişinin dikkatini çekmek için göz alıcı ve gösterişli olmalarıdır.
BANT GENİŞLİĞİ: Analog iletişimde, belirli bir aralıktaki en yüksek ve en düşük frekanslar arasındaki farkı temsil eder. Örneğin bir analog telefon hattının taşıyabileceği en düşük frekans 300 Hz ve en yüksek frekans 3300 Hz'dir. Bu frekans değerleri arasındaki fark olan 3.000 Hz ise bant genişliğini temsil eder. Dijital iletişimde ise bant genişliği, bir saniye içinde aktarılan bit sayısı (b/s) şeklinde ifade edilir.
BASIC: "Beginners All Purpose Symbolic Instruction Code"un kısaltması. ilk çıkan PC'lerde kullanılan bir programlama dilidir. 60'lı yılların ortalarında tecrübesiz bilgisayar kullanıcılarının işini kolaylaştırmak için John Kennedy ve Thomas Kurtz tarafından oluşturulmuştur. Basit ve hızlı bir programlama dili olmasıyla ün salmıştır.
BAŞLAT: Görev çubuğunun sol tarafında yer alan ve bilgisayarın tüm özelliklerinden yararlanmamızı sağlayan ince ve uzun tuşa "başlat" ismi veriliyor. Başlat tuşuna basıldığında uzunca bir menü açılır ve bu menü yardımıyla tüm programlara, kontrol paneline, ağ bağlantılarına ve diğer tüm seçeneklere ulaşılabilir. Windows XP'de klasik ve normal olmak üzere iki farklı başlat menüsü kullanmak mümkün.
BAŞLIK ÇUBUĞU: Pencerenin en üst kısmında yer alan ve adını içeren yatay çubuğa verilen isim. Başlık çubuğu pencere isminin yanı sıra program simgelerini de içerir. Program simgesinin üzerine bir kez tıkladığınızda küçük bir menü açılacaktır. Ekranı Kapla, Simge Durumuna Küçült, Taşı ve Kapat gibi farklı pencere seçenekleri bulunur. Sağ kısımda ise pencereyi minimize etmenizi tam ekranda açmanızı ve kapatmanızı sağlayan küçük düğmeler vardır. Yardım içinse "?" düğmesi seçilmelidir. Ancak bu düğme her pencerede bulunmaz. "?"ni seçtiğinizde okun yanında küçük bir soru işaret belirir.
BAUD: Modemin iletişim kurma hızını temsil eder. Baud hızı, hattın durumunun kaç kez değiştiğini gösterir. Birbiriyle iletişim kurabilmeleri için modemler aynı baud hızında çalışmalıdır. Bir modemin baud hızı diğerinden daha fazla olacak biçimde ayarlanmışsa, hızlı olan modem genellikle baud hızını yavaş olan modeme uyum sağlayacak şekilde değiştirir. Bu da hızlı modemin tam kapasite ile çalışmaması sonucunu doğurur.
BBS: Bulletin Board System'in kısaltılmış hali. iletişim için pano sistemi anlamına gelir. Bir ya da daha fazla bilgisayarın modem aracılığıyla bir veri merkezine bağlanması demektir.
BCC: Blind Carbon Copy'in kısaltılmış hali. Elektronik postanın sunduğu bu imkanla ilk alıcı farkına varmadan mesajın kopyasını farklı alıcılara göndermek mümkündür. Bunu yapabilmek için e-posta penceresinin "gizli" satırına istediğiniz kullanıcı ya da kullanıcıların e-postalarını yazmanız yeterli olacaktır.
BELGE: Herhangi bir yazılımla oluşturulan ve benzersiz bir dosya adı verilen, kendi içinde bütünlüğe sahip çalışmalara verilen isimdir. Örneğin Word ile yazdığınız her doküman kendi başına bir belgedir.
BELGELERİM: Windows işletim sistemlerinde gördüğümüz ve önemli belgeleri saklamakta kullanabileceğimiz klasöre verilen isimdir. Belgelerim klasörü Windows'un yüklü olduğu sabit diskte yer alır ve masaüstünde, bu klasöre ulaşmamızı sağlayan özel bir kısayol simgesi bulunur. Bu kısayol Windows kurulumu sonrasında masaüstünde belirir ve klasöre ulaşmak da büyük ölçüde kolaylık sağlar.
BELLEK: Bilgisayarlarda kullanılan en önemli bileşenlerden birisidir. Ancak bir bilgisayar sisteminde çok farklı bellek türleri bulunabilir. RAM adı verilen sistem belleği, işlemci ve sabit disk arasındaki veri akışının hızlandırmakla görevlidir ve DDR, RAMBUS gibi çeşitleri vardır. SRAM ise işlemcilerin ön belleğinde kullanılan teknolojidir ve işlemcinin işlem hızını arttırmakla görevlidir. Bellek kartları; yani flash bellek teknolojisi ise daha çok depolama amaçlı kullanılır ve dijital cihazlarda karşımıza çıkarlar (dijital fotoğraf makinesi gibi).
BELLEK KULLANIMI: Herhangi bir yazılım ya da donanımın çalışması için ne kadar bellek kapasitesine ihtiyaç duyduğunu simgeler. Eğer toplam bellek kullanımı çok yüksek olursa, sistemin çalışma hızı da büyük oranda azalabilir.
BENCHMARK: Benchmark, yazılımların ya da donanımların verimin kontrol eden küçük test uygulamalarına verilen genel isimdir. Bir ekran kartının ne kadar hızlı çalıştığı, bir bilgisayar sisteminin olması gerektiği kadar güçlü olup olmadığı ya da bir yazılımın sistemi ne kadar zorladığına kadar hemen her türlü ölçüm işlemi, benchmark yazılımları ile mümkün olabilir.
BETA: Deneme amacıyla hazırlık aşamasında kullanıcıların hizmetine sunulmuş yazılımlardır. Çoğu yazılım üreticisi ürünlerinin son sürümünü çıkarmadan önce beta sürümünü dağıtırlar. Beta sürümleri belgesiz, garantisiz ve çoğu zaman da kısıtlı bir süre için dağıtılır. Bu dağıtım işlemi, ticari sürümün piyasaya çıkmasıyla durur.