Sabit Diskin Bakımı ve Temizlenmesi

Sabit diskinize dikkat edin ve gerekli bakımı yapmayı ihmal etmeyin.

Windows: 27

Artık bilgisayarda kayıtlı dosyalar ve bu dosyaların sabit disk üzerinde kapladığı alan hakkında yeterli bilgiye sahipsiniz. Ama herşey bu kadarla sınırlı değil.

Ofisinizde çalışırken, iş ile ilgili notları kağıt parçalarına yazdığınızı ve bu notları masanızın üzerine yerleştirdiğinizi düşünün. Kağıtlar, kısa süre içersinde masanızın üzerini kaplayacak ve size de çalışma yeri kalmayacaktır Böyle bir durumda ne yaparsınız? En mantıklısı, gereksiz olanları çekmeceye kaldırmak ve diğerlerini konularına göre düzenlemek olacaktır.

Bilgisayardaki Mantık

Bilgisayardaki Mantık

BİLGİSAYARDAKİ MANTIK

Bilgisayarlar da, verileri sabit diske kaydetmek için aynı yöntemi kullanırlar. Bu yüzden, dosya ve klasörlerle çalışmak da aynı karışıklığa yol açabilir. Size düşense, dosya ve klasörlerinizi düzenlemek... Aksi halde bu karışıklık içinden çıkılmayacak bir hal alır
ve sonuçta tehlikeli veri kayıplarına bile neden olabilir.

Ortalık karışmaya başladıktan sonra, kaydedilen veriler de sabit disk üzerinde boş kalmış alanlara gelişi güzel bir şekilde yerleştirilir. Bu karmaşadan kurtulmak için özel bir programa ihtiyacınız yok.

Windows, sabit diski düzene sokmak için "Disk Birleştiricisi" adı verilen küçük bir aracı kullanmanıza izin verir. Birleştirme kelimesi, farklı yerlere kaydedilmiş verileri oluşturan parçaların bir araya getirilmesi anlamında kullanılmaktadır. Eğer sık sık yeni dosyalar oluşturuyor veya onları değiştiriyorsanız, Disk Birleştiricisi'ni en azından ayda bir kez çalıştırmanızı öneririz. Çok fazla yeni dosya oluşturmayan kullanıcıların ise, bu faydalı programa alt ayda bir baş vurmaları yeterli olacaktır.

Disk Birleştiricisini Çalıştırmak

Disk Birleştiricisini Çalıştırmak

DİSK BİRLEŞTİRİCİSİNİ ÇALIŞTIRMAK

Birleştirme işlemi, sabit diske kaydedilmiş verilere erişmenizi hızlandırır. Şimdi gelin, bu işlemi nasıl yapabileceğimizi görelim...

1- "Başlat" düğmesine tıkladıktan sonra "Tüm Programlar/Donatılar/Sistem Araçları" menüsünden Disk Birleştiricisi'ni seçin.

2- Program çalıştırıldıktan sonra karşınıza ana ekran gelir. Öncelikle hangi sabit diskinizin birleştirileceğini seçmelisiniz. Eğer birden fazla sabit diskiniz varsa veya sabit diskiniz farklı parçalara bölünmüşse, bunları tek tek belirtmeniz gerekli.

3- Sabit diskin birleştirilmesi işlemi uzun sürebilir. Hatta çok büyük bir sabit disk için gerekli süre bir saate kadar çıkabilir. Bu yüzden, başlamadan önce vaktiniz olup olmadığını hesaplamalısınız. Karşınıza çıkan farklı renkteki çubuklar sizi endişelendirmesin; bunlar sadece yapılan işi görsel bir arayüz yardımıyla kullanıcıya göstermekle görevlidir.

4- Birleştirme işlemini duraklatma ve hatta durdurma şansına sahipsiniz. Duraklatma ya da durdurma için pencerenin alt tarafındaki iki düğmeyi kullanabilirsiniz. Bu özellik, acil durumlarda çok işinize yarayabilir.

El Birleştirmeye başlamadan önce, "İncele" düğmesi ile bu işleme gerçekten ihtiyaç olup olmadığını görebilirsiniz. Gereksiz yere yapılmış bir birleştirme işlemi, zaman kaybından öteye geçmez.

Özel Programlar

Özel Programlar

ÖZEL PROGRAMLAR

Windows İşletim sisteminde sabit diskin bakımını yapacak araçlar bulunmaktadır. Ancak dilerseniz, farklı programlar yardımıyla, daha gelişmiş bir bakım da yapabilirsiniz, örneğin Norton Utilities, bu amaçla hazırlanmış ticari bir yazılımdır. Bu yazılımla yapılan birleştirme işlemleri, Windows'a oranla çok daha kısa sürmektedir. Kısacası Windows sabit disk bakımı İçin yeterlidir; ama özel hazırlanmış programlar ile aynı İşlemleri daha hızlı ve daha profesyonel bir şekilde gerçekleştirmeniz de mümkün.

Dikkat: Disk Birleştiricisi Yüklü Değilse

Dikkat: Disk Birleştiricisi Yüklü Değilse

DİKKAT: DİSK BİRLEŞTİRİCİSİ YÜKLÜ DEĞİLSE

Eğer uygulamayı anlattığımız şekilde çalıştıramazsanız, büyük İhtimalle Windows kurulurken Disk Birleştiricisi yüklenmemiş demektir. Bu durumda Denetim Masası'ndan "Program Ekle/Kaldır" seçeneğine tıklamalı ve "Windows Bileşenleri'ni seçerek uygulamayı yüklemelisiniz. Yükleme esnasında bilgisayarınız sizden Windows CD'sini isteyecektir.

BİLGİ: BİRLEŞTİRME UZUN SÜREBİLİR

Sabit diskinizdeki veriler ne kadar dağınıksa, birleştirme işlemi de o kadar uzun sürer. Ayrıca sabit diskinizin büyüklüğü de süreyi uzatabilir.

Okuyucu Yorumları