Özel İhtiyaçlar İçin Özel Aksesuarlar

Farklı kullanıcı gruplarına farklı aksesuar önerileri.

Temel Bilgiler: 39

Bilgisayar, pek çok farklı ihtiyacı karşılayabilmek üzere tasarlanmış bir araçtır. Ancak özel ihtiyaçlarınız için özel çevre birimlerine, yani aksesuarlara sahip olmanız gerekli.

Bilgisayarlar başlangıçla sadece bilim dünyasının hizmetin deydi. Başka bir deyişle, kullanım alanları araştırma ve geliştirme ile sınırlıydı. Ancak bu durum, kısa süre içerisinde değişmeye başladı. Önce askeri kuruluşlar ve büyük şirketler devreye girdi. Böylece bilgisayarlar da kendileri için çizilen sınırı aşmaya başlıyordu.

Günümüze gelindiğinde ise, neredeyse tüm evlerde bir bilgisayar bulunduğunu görüyoruz. Üstelik bu bilgisayarlar, birçok ihtiyacımızı rahatlıkla karşılayabiliyorlar. Bilgisayarımızla resim yapabilir, oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, video görüntülerini düzenleyebilir veya internete bağlanıp bir anda tüm dünya ile iletişime geçebiliriz.

Bu saydıklarımızın hepsini tek bir makine ile gerçekleştirmek, biraz da bilgisayarın sahip olduğu aksesuarlara bağlı. Eğer tüm işlemleri yapabilen bir PC arıyorsanız, aksesuarların sayısı da oldukça fazla olacaktır. Tabii bu durumda yüklü bir ücret ödemeyi de göze almak zorunda kalacaksınız.

Neyse ki pek çoğumuz, yukarıda belirtilen işlemlerin hepsiyle ilgilenmiyoruz. Gerekli aksesuarları belirlerken, bilgisayarınızdan neler beklediğinizi net bir şekilde ortaya koymanızda yarar var. Eğer PC'nizi ağırlıklı olarak oyun oynamak için kullanacaksanız, satın alacağınız aksesuarlar da oyun konusunda yoğunlaşmalıdır. Ama bu, bilgisayarınız ile resim yapamayacağınız veya müzik dinleyemeyeceğiniz anlamına da gelmez.

Fotoğraf ve Resim İşleme

Fotoğraf ve Resim İşleme

FOTOĞRAF VE RESİM İŞLEME
(Dijital fotoğraflar, resim taramak, resim çizmek, resim düzenlemek...)

Bilgisayar, fotoğraf ve çizim konularında üstün yeteneklere sahiptir. Bu mucizevi aracın yardımıyla resim çizebilir, resimleri tarayıp bilgisayarınıza aktarabilir, resim üzerinde oynama yapabilir ve dijital fotoğraf makineleri ile çekilmiş fotoğrafları bilgisayar ortamına aktarabilirsiniz.

Peki ama fotoğrafçılıkla ilgilenen bir kullanıcı, nasıl bir bilgisayara sahip olmalı? Büyük sayılabilecek bir monitör (en az 17 inç), iyi bir ekran kartı, ergonomik bir fare, yüksek çözünürlük sunan bir tarayıcı, kaliteli bir dijital fotoğraf makinesi ve resim çizmenize yardımcı olacak bir grafik tableti tüm ihtiyaçlarınızı fazlasıyla karşılayacaktır. İşte bu aksesuarlar hakkında bilmeniz gerekenler...

DİJİTAL FOTOĞRAF MAKİNESİ: Dijital fotoğraf makineleri, adlarından da anlaşılabileceği gibi, fotoğrafları dijital format-ta çekerler. Yani çekilen kareler, bellek kartları ya da dahili bellek üzerine resim dosyaları ("Jpg" ya da ".tif" uzantılı dosyalar) halinde kaydedilir. Siz de bu dosyaları, istediğiniz zaman bilgisayarınıza aktarabilirsiniz.

BİLGİSAYAR: Grafik uygulamaları için kullanacağınız bilgisayarın en azından 2 Ghz'lik bir işlemciye, 40 GB'lık bir sabit diske ve 256 MB'lık belleğe sahip olması gereklidir.

GRAFİK TABLETİ: Optik bir kalem ve elektronik bir düzlemden oluşan grafik tableti, çoğunlukla taranmış veya çizilmiş resimlerin üzerinde değişiklik yapmak için kullanılır. Optik kalemi düzlem üzerinde gezdirmeniz, çizimin ekranda oluşması için yeterlidir. Yani grafik tableti ile yapılan çizimlerin, görünüşte kağıt üzerine yapılan çizimlerden pek farkı yoktur.

Monitör - CD Yazıcı - Yazıcı - Tarayıcı

Monitör - CD Yazıcı - Yazıcı - Tarayıcı

MONİTÖR VE BAĞLANTILAR: Grafik uygulamaları için kaliteli bir monitöre ve en azından iki adet USB girişine sahip olmak şarttır. Yeni nesil bilgisayarların hemen hepsinde USB girişlerine yer verilir. Bu girişleri tarayıcı, dijital fotoğraf makinesi, grafik tableti, klavye, fare ve yazıcı gibi çevre birimlerini bilgisayara bağlamak için kullanabilirsiniz. Seçeceğiniz monitör ise, en azından 17 inç büyüklüğünde olmalı ve 1280 x 1024'lük çözünürlüğü desteklemelidir. Maksimum verim ise, 19 inç'lik bir monitör ve 1600 x 1200 çözünürlük ile elde edilebilir.

CD YAZICI: Taradığınız veya dijital makinenizden aktardığınız resimlerin boyutları, hatırı sayılır derecede büyük olabilir. Bu yüzden tüm dosyaları bilgisayarınızda saklamak yerine taşınabilir bir yedekleme cihazından yardım almayı deneyin. Eğer dosyalarınızın toplam boyutu 700 MB'ı geçmiyorsa, hızlı bir CD yazıcıya sahip olmanız yeterli. Daha büyük yedeklemeler içinse DVD yazıcılara ya da harici sabit disklere baş vurabilirsiniz.

YAZICI: Dijital fotoğraf makinesi ile çekim yapıldığında, resimleri kağıda basmak için özel yazıcılara ihtiyaç duyulur. Ama bu tip yazıcılar, genellikle yüksek fiyatlarla satışa sunulurlar. Eğer büyük harcamalar yapmak istemiyorsanız, kaliteli bir mürekkep püskürtmeli yazıcı da ihtiyacınızı karşılayacaktır.

TARAYICI: Bir dergi veya gazetedeki resmi bilgisayara aktarmak için tarayıcı kullanılır. Bu cihazın pek çok farklı türü vardır. Ortalama bir tarayıcı ile neredeyse tüm ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Profesyoneller ise, tercihlerini üst düzey tarayıcılardan yana kullanmalı.

Video Oluşturma ve İşleme

Video Oluşturma ve İşleme

VİDEO OLUŞTURMA VE İŞLEME
(Kısa film yapmak, video düzenlemek...)

Kişisel bilgisayarlar ile kısa video dosyaları oluşturmanız ya da bu tip dosyaları düzenlemeniz mümkün. Dijital bir video kamera ile yapacağınız çekimleri dijital formatta kaydedebilir, bilgisayara aktarılabilir ve üzerlerinde değişiklik yapabilirsiniz. Bu iş için kullanılan gelişmiş programlar, video görüntülerini özel efektlerle desteklemek konusunda gerçek birer uzmandır.

Görüntüler üzerinde çalışabilmek için, öncelikle bir FireWire girişine ihtiyacınız olacak. Yeni nesil ana-kartların birçoğu, zaten bu girişe sahiptir. Ama dilerseniz, FireWire girişlerine ekstra bir kart yardımıyla da sahip olabilirsiniz.

DİJİTAL VİDEO KAMERA: Dijital video kamera, dijital fotoğraf makinesinde de olduğu gibi görüntüleri dijital formatta kaydetmeyi sağlar. Tek fark, fotoğraf kareleri yerine hareketli görüntülerin kaydediliyor olmasıdır. Maksimum kayıt süresi, kullanılan depolama ünitesinin kapasitesine bağlıdır. Yoğun olarak kullanılan kasetler, 30 ila 60 dakika arasında film çekimi yapmanıza olanak tanırlar. Son zamanlarda yaygınlaşmaya başlayan yeni nesil kameralarda ise, MiniDisc ya da DVD teknolojisine rastlamanız da mümkün.

BİLGİSAYAR: Bu tip uygulamalar için önerilen en düşük konfigürasyon 2 Ghz'lik bir işlemci, 60 GB'lık bir sabit disk ve 256 MB'lık bellekten oluşmaktadır.

Video Kartı - Monitör - TV Çıkışlı Ekran Kartı

Video Kartı - Monitör - TV Çıkışlı Ekran Kartı

VİDEO KARTI: Video kartı, görüntüleri bilgisayara aktarmak ve düzenlemek için bilgisayarınıza takacağınız ek bir donanımdır. Özellikle yüksek hızda veri transferine olanak sağlayan FireWire girişine sahip bir kart seçmenizde büyük yarar var. Aksi halde, büyük video dosyalarını bilgi-f sayara aktarmak için dakikalarca beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Bu tip kartları, standart bir videoyu bilgisayara bağlamak için kullanmanız da mümkün. Böylece video kasetlerdeki görüntüleri sabit diske aktarabilir ve üzerlerinde değişiklik yapabilirsiniz.

MONİTÖR: En azından 17 inç büyüklüğünde ve 1280 x 1024 çözünürlüğe sahip bir monitöre ihtiyacınız olacak. 19 veya 21 inç'lik monitörlerse, çalışmalarınızı daha da kolaylaştırabilir.

TV ÇIKIŞLI EKRAN KARTI: Eğer bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir video dosyasını monitör yerine televizyonda seyretmek isterseniz, ekran kartınızın TV çıkışından yardım almanız gerekecek.

Elektronik Posta, Sörf, Sohbet, Video konferans

Elektronik Posta, Sörf, Sohbet, Video konferans

İNTERNET
(Elektronik posta, sörf, sohbet, video konferans...)

İnternete bağlanmak, bir bilgisayar için en önemli görevler arasında sayılabilir. PC'nizin bu görevi yerine getirmesi ise, ancak hızlı bir modem yardımıyla mümkündür. Ayrıca Internet Explorer gibi bir tarayıcıya, Outlook Express gibi bir e-posta yönetim programına ve bir de internet şifresine ihtiyacınız olacak.

SES KARTI, HOPARLÖR, KULAKLİK VE MİKROFON: İnterneti video konferans gerçekleştirmek veya müzik dinlemek amacıyla kullanıyorsanız, bilgisayarınızı ses kartı, hoparlör (veya kulaklık) ve mikrofonla güçlendirmeniz gerekli.

BİLGİSAYAR: 1 Ghz'lik işlemci, 128 MB büyüklüğünde bellek ve 20 GB kapasiteli sabit disk, başlangıç olarak yeterlidir.

MONİTÖR: İnternetle gezmek ve e-postalarınızı okumak için yüksek kalitede bir monitöre ihtiyacınız yok. 15 inç büyüklüğünde ve 1024 x 768 çözünürlüğü destekleyen monitörler, sayfaların görüntülenmesi için yeterli olacaktır.

Modem - Web Kamerası

Modem - Web Kamerası

MODEM: İnternete bağlanmak için sahip olmanız gereken en hayati donanım, hiç kuşkusuz modemdir. Modemler, internet bağlantısının yanı sıra faks alma ve gönderme işlemlerini de gerçekleştirebilirler.

Satın alacağınız modem dahili ya da harici olabilir Harici modemler bir bilgisayardan diğerine taşınabilme avantajına sahiptir; fakat genellikle daha pahalıdırlar. Dahili modemlerse kasa içerisine takılırlar ve fiyatları da son derece uygundur.

Dial-up bağlantılar için kullanılan analog modemlerin erişebildiği en yüksek hız 56 Kbps ile sınırlıdır. ISDN veya ADSL bağlantıları içinse özel modemler kullanılır. Bu modemler, analog modellere oranla çok daha hızlıdır.

İNTERNET (WEB) KAMERASI: Internet kamerası, monitör üzerine yerleştirebileceğiniz küçük bir dijital kameradır. Genellikle internet üzerinden gerçekleştirilen görüntülü sohbetlerde kullanıldığı için bu isimle anılır.

Görüntülü sohbetlerde, karşınızdaki kişinin görüntüsünü monitörünüzden izleyebilirsiniz. Tabii bunun için, sohbet ettiğiniz kişinin de bir internet kamerasına sahip olması gerekecektir. Internet üzerinde yapılan görüntülü sohbetlere genellikle "video konferans" adı veriliyor.

Joystick, Direksiyon, Gamepad, Özel Efektler

Joystick, Direksiyon, Gamepad, Özel Efektler

OYUN
(Joystick, direksiyon, gamepad, özel efektler...)

Bilgisayar oyunları, keyifli vakit geçirmek ve yoğun çalışma temposu içerisinde biraz rahatlamak için sıkça baş vurulan önemli araçlardır. Oyunların sürekli olarak gelişmeleri, kullanılan bilgisayarların da güçlü olmalarını gerektirmektedir.

Oynadığınız oyundan gerçek anlamda zevk almak istiyorsanız, joystick veya direksiyon gibi oyun kontrol cihazlarından yardım alabilirsiniz. Bu aksesuarların yanı sıra, oyun bilgisayarlarında bulunan ekran ve ses kartları da son derece gelişmiş olmalıdır.

BİLGİSAYAR: Oyun bilgisayarı, en azından 2 Ghz'lik bir işlemci, 256 MB kapasiteli bellek ve 60 GB büyüklüğünde sabit disk ile donatılmış olmalıdır.

ÖZEL AKSESUARLAR: Klavye ve fare, "ciddi" oyuncular için çoğu zaman yetersiz kalır. Oyunları daha gerçekçi ve daha hızlı oynamak islerseniz, joystick ya da direksiyon gibi özel aksesuarlar kullanabilirsiniz.

Hoparlör Kulaklık ve Ses Kartı

Hoparlör Kulaklık ve Ses Kartı

MONİTÖR: 17 inç büyüklüğünde ve 1280 x 1024 ekran çözünülürlüğünü destekleyen kaliteli bir monitörle yola çıkılabilir. Oyun keyfini üst düzeye taşımak isteyenler, amaçlarına daha büyük monitörlerle ulaşabilirler.

EKRAN KARTI: Yeni nesil oyunların lamamı, 3D teknolojisinin yardımıyla geliştiriliyorlar. Bu yüzden, üç boyutlu grafikleri destekleyen gelişmiş bir ekran kartına sahip olmanız şart.

Günümüzde rafları dolduran I kartların hemen hepsi 3D teknolojisi ile uyumludur. Ancak bu durum, tüm kartların her türlü oyunu rahatça çalıştırabileceği anlamına gelmez. Karmaşık 3D grafiklerle donatılmış bir oyunu en yüksek kalede oynamak istiyorsanız, yapacağınız harcama da oldukça yüksek olacaktır. Bazı detaylardan vazgeçmeyi kabul eden kullanıcılar ise, uygun fiyatlarla satılan orta seviye ekran kartlarını tercih edebilirler.

HOPARLÖR, KULAKLIK VE SES KARTI: Yeni nesil oyunların tümünde gelişmiş ses efektleri kullanılır. Bu yüzden bilgisayarınızda çok İyi bir ses kartı bulunmalıdır. Ayrıca kaliteli bir kulaklık veya hoparlör seti edinmeniz de şart. Surround ses teknolojisini destekleyen hoparlör setleri, dört bir yandan gelen ses efektlerinin yardımıyla büyüleyici bir ortam yaratabilirler. Eğer hoparlör setiniz ses kartının performansına ayak uyduramazsa, alacağınız verim de son derece düşük olacaktır.

Çalışma Ortamında En Yüksek Verim, Kolay Kullanım

Çalışma Ortamında En Yüksek Verim, Kolay Kullanım

OFİS
(Çalışma ortamında en yüksek verim, kolay kullanım...)

Bilgisayar sadece eğlenceli vakit geçirmeye yaramaz; iş konularında da çok önemli bir yardımcıdır. Küçük işletmelerden tutun da büyük holdinglere kadar hemen her türlü iş yerinde bilgisayar kullanıldığına şahit olabilirsiniz.

Kullanışlı bir ofis bilgisayarına giden yol, mürekkep püskürtmeli ya da lazer yazıcılardan, kaliteli bir filtre ile desteklenen monitörlerden, rahat bir klavyeden ve ergonomik bir fareden geçiyor.

YAZICI: Kağıtsız ofis fikri, bugün bile ütopik bir düşünce olmanın ötesine geçemiyor. Bu yüzden kaliteli bir yazıcıya sahip olmanız şart. Eğer basacağınız kopya sayısı çok fazlaysa, maliyet açısından en doğru tercih lazer yazıcı olacaktır. Bu tip yazıcıların fiyatları, ilk bakışta yüksek gibi görünebilir. Ama kullanım maliyetinin çok düşük olduğu da unutulmamalıdır. Arada sırada baskı yapan kullanıcılar, mürekkep püskürtmeli yazıcılarla tüm ihtiyaçlarını karşılayabilirler.

BİLGİSAYAR: En azından 1 Ghz'lik işlemciye, 128 MB büyüklüğünde belleğe ve 40 GB kapasiteli sabit diske ihtiyacınız olacak.

MONİTÖR: Ofis kullanımı için 15 inç büyüklüğünde ve 1024 x 768 ekran çözünülürlüğünü destekleyen bir monitör yeterli olacaktır. Eğer ofisinizde yer sorunu yaşanıyorsa, ince LCD monitörleri de tercih edebilirsiniz. Böylece hem mükemmel bir görüntü elde edersiniz; hem de yer sorununu çözmüş olursunuz. Ancak LCD monitörlerin fiyatları, CRT monitörlere oranla çok daha yüksektir.

KLAVYE VE FARE: Ofis çalışanları, günlerinin büyük bölümünü bilgisayar başında geçirirler. Bu yüzden ele İyi oturan ve ergonomik modelleri tercih etmenizde yarar var.

AKSESUARLAR: Bilgisayar başında geçirilen süre boyunca yorulmayı engelleyen ve sağlığı ön planda tutan ekran filtreleri, önemli aksesuarlar arasında sayılabilir. Ayrıca ergonomik bir sandalyeye sahip olmanızda da yarar var.

PROGRAMLAR: Ofislerde genellikle kelime işlemci programlar, hesaplama programları ve e-posta yönelim programları kullanılır. Bunların arasında en yaygın olanlarsa Microsoft Office paketi ve StarOffice'dir.

Okuyucu Yorumları