Kullanımı kolay arabirimi ve ilâve araçlarıyla yeni Windows Movie Maker, anılarınızı Hollywood benzeri yapımlar haline dönüştürebilecek birçok aracı size sunuyor. Yeni başlıklar, özel efektler ve geçişlerle yeni Movie Maker, hemen herkesi iyi bir yönelmene dönüştürebiliyor.
Kalite ve boyutu üzerinde sunduğu eksiksiz seçeneklerle videolarınızı dönüştürürken, lam kontrol sahibi olmanızı sağlayan yazılım, yüksek çözünürlüklü video (HD) desteği de sunuyor. Üstelik çözünürlük kaybı olmadan öngörünüm Bölmesinin boyutunu büyütmenize de izin veren bu yeni video teknolojisi, donanımınızı destekliyorsa HD içeriğini lam HD çözünürlüğünde ve lam ekran boyutunda ön izleyebilmenize de olanak tanıyor. Hazırlık aşamasında ise Movie Maker, filmleri, donanımınızın izin verdiği en iyi boyut ve çözünürlükte, düzgün bir performansla oynayacak şekilde hazırlayabilmek için grafik işlem biriminin (GPU) gücünden yararlanıyor.
Ünlü yönetmenlere parmak ısırtacak filmler
ARTIK HD DESTEĞİ DE VAR
Ünlü yönetmenlere parmak ısırtacak filmler
Windows Vista allında Movie Maker'a ulaşmak için ilk adım olarak ekranın sol allında yer alan yuvarlak yeni başlat logosuna tıklamak gerekiyor. Daha sonra en altla bulunan Tüm programlar tuşuna tıkladığınızda işletim sistemi içinde yer alan programların listesine ulaşabilirsiniz. Bu listeden Windows Movie Maker'ı seçin. Movie Maker'ı çalıştırabilmek için sisteminizde en az DirectX 9.0 destekli bir ekran karlı olması gerekiyor. Daha önceki Windows sürümlerinde Movie Maker'ı ile çalışmış olan kullanıcıların programın değişmeyen ara yüzü sayesinde Vista allında da zorluk çekmeyecektir.
Kullanmamış olanlar için arabirime kısaca değinelim. Movie Maker'da tüm işlemler adım adım ilerliyor. Bu yüzden kullanımı oldukça kolay. Yazılım içinde yer alan adımlar, Görevler başlığı allında en sol bölümde yer alıyor. Onun yanında, ortada, projede kullanmak üzere çeşitli kaynaklardan aldığınız görüntü ve ses dosyaları görüntüleniyor. En sağ bölüm ise tek tek bu dosyaları ya da hazırladığınız videonun son halini izlemek için kullanabileceğiniz bir medya oynatıcısına ayrılmış.
Üzerinde çalışacağınız proje alanı ise pencerenin en allına boylamasına yerleştirilmiş. Varsayılan olarak Film şeridi modunda açılan bu proje alanı amatör kullanıcılar için oldukça uygun. Ancak daha profesyonel çalışma sistemine alışmış olanlar bunu Zaman çizelgesi moduna da dönüştürebilirler. Bunun için Film Şeridi'nin hemen sağında yer alan oku kullanabilirsiniz. Şimdi hızlıca, ilk videonuzu nasıl oluşturacağınıza bir bakalım.
İlk videomuz için ilk adımı atıyoruz
1- Başlamak için ilk olarak üzerinde çalışmak üzere ihtiyacınız olacak videoları, resimleri ya da sesleri Movie Maker içine aktarmamız gerekecek. Bunun için yazılım içinde iki seçenek bulunuyor. Sabit diskinizdeki dosyaları doğrudan açabileceğiniz gibi DV kameranızdan görüntüleri yazılım içine aktarma yolunu da seçebilirsiniz. Bunun için Movie Maker, DV video kameranız üzerinde eksiksiz bir kontrol sağlayan arabirimi de size sunuyor. Bu şekilde DV'den aktarını yapmak istediğinizde kameraya dokunmadan kaydı ileri geri almanız, dondurmanız ve kare kare ilerletmeniz de mümkün olabiliyor.
2- Yeni nesil sabit diskli bir video kamera kullanıyorsanız zaten bu kamerayı bilgisayarınıza bağlayıp tüm görüntüleri bu aracı kullanmadan da bilgisayarınızın sabit diskine aktarabilirsiniz. Şimdi bu şekilde yaptığınızı düşünelim ve projede kullanılmak üzere videoları açmaya başlayalım. Bunun için Al bölümü içinde yer alan Videolar seçeneğine tıklayın.
3- Açılacak "Medya öğelerini Al" penceresinden videolarınızı sabit diskinizde kayıtlı olduğu klasörden projeye dâhil edebilirsiniz. Bu aşamada islediğiniz kadar videoyu ve görüntü - ses dosyalarını da seçebilirsiniz. Görüntü ve ses dosyalarına daha kolay ulaşmak için yine Al bölümünden Resimler ve Ses veya müzik seçeneklerinden yararlanabilirsiniz.
4- Tüm ihtiyacınız olan dosyaları proje içine dâhil ellikten sonra arlık ilk kişisel videonuzu oluşturmaya başlayabilirsiniz. Kullanacağınız videoları olduğu gibi kullanmayacak ve sadece içlerinden belirli bir bölümü alacaksanız bu videoyu Film şeridine taşımadan Önce islediğiniz bolümü işaretlemeniz gerekir. Bunun için ilk olarak videoyu seçin. Görüntü en sağ bölümde oynatıcı içinde görüntülenecektir. Kaydırma çubuğu ile islediğiniz bölümün başına getirip sağ tarafla yer alan Böl tuşuna tıklayın. Videonuz iki parçaya ayrılacak ve sonu numaralandırılarak yine orta bölümde yerini alacaktır. Bu şekilde videoyu islediğiniz kadar parçalara ayırıp sadece bu parçaları kullanabilirsiniz.
5- Eğer elinizdeki video çok uzunsa, bu durumda onu otomatik olarak bölmek de isleyebilirsiniz. İşlem, video içindeki sahne değişimlerini algılayıp videonuzu otomatik olarak parçalara ayırabilir. Bunun için videonun üzerine sağ tuş ile tıklayıp Klip oluştur seçeneğini işaretlemeniz yeterli olacaktır. Eğer video içinde keskin sahne geçişleri yoksa bu özelliğin verimli çalışmayacağını da unutmayın.
6- Videoları kullanmak için en alt bölümdeki alana sürükleyip bırakmanız yeterli olacaktır. Bu bantla Film şeridi modunda her bir film tek bir kare ile ifade edilirken daha profesyonel bir mod olan zaman çizelgesi modunda ise videolar uzunluklarına göre arka arkaya dizilir. Eğer bir video düzenleme yazılımını ilk defa kullanıyorsanız Film şeridi modunu kullanmanızı önerebiliriz.
Videomuzu tamamlayıp sevdiklerimizle paylaşıyoruz
7- Düzenle başlığında Alıntın Medya seçili olduğu sürece, orta bölümde projenizde yüklü olan dosyalar görüntülenecektir. Videoları istediğiniz sıra ile dizdikten sonra daha profesyonel bir görüntü verebilmek için kullanmak isleyeceğiniz geçişler ve efektlere ise Düzenle başlığı altında yer alan aynı isimi seçenekler kullanılabilir, örneğin ilk iki video arasında hoş bir geçiş yapabilmek için Geçişler seçeneğine tıklayın.
8- Buradaki onlarca geçiş arasında örneğin Daireler isimli olanı sürükleyip Film şeridindeki iki video arasındaki bölüme bırakın. Şimdi ilk videoya tıklayıp seçili hale gelirin ve sağ bölümdeki medya oynatıcısının Yürüt tuşuna basın. Tüm video oynatılırken geçiş efektinin ön izlemesi de size sunulacaktır. Efekti beğenmediyseniz fare ile seçip [Delete] tuşuna basarak kaldırabilir ve yenisini ekleyebilirsiniz. Bu şekilde tüm videolar arasına geçiş efektleri eklemeniz mümkün.
9- Düzenle bölümü altında yer alan Efektler menüsü ise videolarınıza daha hoş bir görüntü kalmak ya da var olan halaları düzeltmek için birçok efekt içerir. Bu efektleri kullanarak filmlerinize eski bir hava verebileceğiniz gibi, parlaklık, kontrast ve yürütme hm değerleri ile oynayabilirsiniz. Bunlar gibi daha onlarca efekti videolara eklemek için tek yapmanız gereken, sürükleyip videonun hemen sol allında yer alan yıldızın üzerine bırakmak. Bir videoya birden fazla efekt ekleme şansınız da var.
Bu şekilde biraz hızlandırıp eski görüntüye kavuşturup tarihi film gibi gösterme şansınız da bulunuyor. Efektlerin nasıl sonuç verdiğini yine Yürüt tuşuna basarak izleyebilirsiniz. Eklediğiniz efektleri silmek içinse video üzerindeki yıldıza sağ tuş ile tıklayıp açılan listeden efektler seçeneğini işaretlemelisiniz. Daha sonra listeden islediğinizi seçip Kaldır tuşu ile kaldırabilirsiniz.
10- Gerekli tüm değişiklikleri yaptıktan sonra arlık filmimizin son halini görücüye çıkarmanın vakti gelmiş demektir. Başyapıtınızı sevdiklerinizle paylaşmak için Movie Maker size birkaç farklı yöntem sunuyor. Eğer DV video kameranız çift yönlü aklarıma izin veriyorsa Yayımlama hedefi bölümünden Dijital video kamera seçeneğini seçerek, videoyu tekrar kameraya kaydedebilirsiniz. DVD, Kaydedilebilir CD ve E-posta seçenekleri size farklı kalitelerde videolar oluşturabilmeniz için taslaklar sunar. Böylece çok fazla detaya girmeden farklı kalite ve boyutlarda videolar elde edebilirsiniz. Bu bilgisayar seçeneği seçildiğinde ise Movie Maker videonun kalitesini sizin belirlemenizi isleyecektir.
11- Burada ilk adımda videonuza bir isim verdikten sonra ikinci adımda Daha fazla ayar seçeneğini seçin. Bir önceki sürümlerden farklı olarak High Definition (Yüksek çözünürlük) desteği de sunan yeni Movie Maker sayesinde, artık hazırladığınız videoları 1.280 x 720 ya da 1.440 x 1.080 boyutlarında kaydetmeniz de mümkün oluyor. Tabii iyi bir kalite isliyorsanız üzerinde çalıştığınız dosyaların da bu boyutta olması gerekiyor.
Seçiminizi yaptıktan sonra Yayımla tuşuna basarak videonuzun islediğiniz kalitede diskinize kaydedilmesini sağlayabilirsiniz. Bu işlem kullandığınız efekt ve geçişler ile video boyutu ve kalitesine bağlı olarak bir miktar zaman alabilir. İşlem bittikten sonra arlık videonuzu sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz, övgü dolu sözcükler duymaya hazır olun.
Sadece düzenleme değil, sunum da oldukça önemli
PROFESYONEL ARABİRİMLER
Sadece düzenleme değil, sunum da oldukça önemli
Önceki sürümlerden farklı olarak Vista, yönetmenliğe alacağınız ilk adımda size sadece video üretiminde değil, bunları DVD haline dönüştürürken de yardımcı oluyor. Üstelik oluşturduğunuz filmleri DVD'ye aktarmak için kullanabileceğiniz Windows DVD Maker uygulamasına sadece Movie Maker içinden Yayınla menusunu kullanarak da hızlıca ulaşabiliyorsunuz. DVD Maker, MPEG-2 biçiminde filmler oluşturabildiği gibi video kameranızdan doğrudan DVD'ye yazabilmenize de olanak tanıyor.
Bu aşamada islerseniz videonuzda sizin uğraşmanıza gerek kalmadan orijinal DVD'lerdeki gibi sahneler listesi de otomatik olarak oluşturuluyor. Farklı yayınlama stilleri ise projenize renk katmada büyük yardımcı oluyor. Hatta Microsoft'un sunduğu yazılım geliştirme aracı (SDK) sayesinde herkesin kullandığı standart stillere bağlı kalmadan 3. parti geliştiricilerin stil ve geçişlerini de kullanabiliyorsunuz. Şimdi bunu nasıl yapabileceğimize bir bakalım.
1- İster Movie Maker içinden Yayınla tuşu ile ister Başlat menüsünden Tüm Programlar allında yer alan Windows DVD Maker'ı seçerek programı çalıştırdığınızda, karşınıza oldukça sade bir arabirim geliyor. Burada ilk adım olarak DVD içinde yer almasını islediğiniz videoları seçmek gerekiyor, öğe Ekle tuşu bu konuda size yardımcı oluyor.
2- İleri tuşuna tıklayıp bir sonraki adıma geçmeden Önce bu adımda DVD yazıcınızı seçebilir ve islerseniz ali tarafla yer alan Seçenekler bağlantısına tıklayarak DVD'nizin biçimi, en boy oranı ve yürütme ayarları gibi özelliklerini değiştirebilirsiniz. Bunlar varsayılan olarak en uygun ayarlardadır. Sadece geniş ekran bir TV'niz varsa 4:3 oranını 16:9 olarak değiştirmeyi de seçebilirsiniz. Daha sonra Tamam tuşuna tıklayın.
3- İleri tuşuna tıkladığınızda DVD açılış menünüzü seçebileceğiniz ekran karşınıza geliyor. Burada sağ tarafta yer alan listeden en uygun stili seçebilirsiniz. Bu menü stili tasarımını olduğu gibi kullanmak islemiyorsanız üst bölümde yer alan Özelliktir menusunu kullanabilirsiniz. Aksi takdirde Menü metni tuşunu kullanarak hemen standart metinleri değiştirme adımına da geçebilirsiniz.
4- Menü metni tuşuna tıkladığınızda, arabirim üzerinde gerekli değişiklikleri yapabileceğiniz pencere karşınıza gelecektir. Burada Disk başlığı, menü isimleri gibi değerleri değiştirebileceğiniz gibi, islerseniz ek notlar da ekleyebilirsiniz. Bitirdiğinizde Metni değiştir tuşuna tıklamanız yeterli olacaktır.
5- Son olarak en alt sağ bölümde yer alan Yaz tuşu sizi DVD'nizi yazacağınız ekrana taşıyacak, işte hepsi bu kadar.
Video ve fotoğraf izleme için alternatif gerekmez
DEV FOTOĞRAF GALERİLERİ
Video ve fotoğraf izleme için alternatife gerek yok
Hazırladığınız filmleri DVD yerine sabit diskinizde de saklayabilirsiniz. Vista bu tür durumlar için de çözüm sunuyor. Dolayısıyla arlık eskiden farklı olarak fotoğraf ve videolarınızı izleyebilmek için üçüncü parti bir yazılım kurmaya gerek kalmıyor. Windows Fotoğraf Galerisi, bilgisayarınızın kaynaklarını tüketmeden büyük bilgi yığınlarını rahatlıkla yönetebildiği için, yüzlerce hatla binlerce fotoğrafınızın yanına videolarınızı da aktarabiliyorsunuz. Bu durumda filmlerinizi oluşturduktan sonra, Windows Fotoğraf Galerisi'ni kullanarak her şeyi tek bir yerden görüntüleyip yönelebiliyor ve hatla videolarınızı slâyt gösterilerinize de ekleyebiliyorsunuz.
Bunun için istediğiniz görüntülerin tümünü seçtikten sonra, üst bölümde yer alan menüden Film Yap tuşuna tıklamanız yeterli oluyor. DVD Maker ile Movie Maker arasında olan bağ, Windows Fotoğraf galerisi ile Movie Maker arasında da kurulmuş.
Bu üç program gerçeklen büyük bir uyum içinde çalışıyor. Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate sürümlerine sahip olanlar ise slayt gösterilerine ek olarak HD videoları da kullanabiliyor.
Vaktiniz yoksa temaları kullanın
Vaktiniz yoksa
Eğer videoları projenize ekledikten sonra tek tek geçişler ve efektlerle oyalanacak vaktiniz yoksa ama yine de kısa zamanda ortaya güzel bir şeyler çıkartmak istiyorsanız, Movie Maker bunun için de size bir çözüm sunuyor. En üstteki siyah çubukta yer alan AutoMovie adlı bu özelliği kullanmak için ilk olarak Düzenle bölümü altındaki Alınan Medya menüsüne geçmeniz gerekiyor. Ardından AutoMovie'ye tıklayarak sihirbazı devreye sokabiliyorsunuz.
Bu özellik size altı farklı temada düzenleme stili sunuyor. Bu şekilde Eski film, Spor videosu ya da Kısa spor haberleri gibi başlıkları seçip, tüm videonun otomatik olarak bu türlere uyacak şekilde hazırlanmasını sağlayabiliyorsunuz. Seçimin ardından tek yapmanız gereken AutoMovie Oluştur tuşuna tıklayıp arkanıza yaslanıp beklemek. Sonuç her seferinde oldukça tatmin edici oluyor.
Slâyt gösterisi ayarları
Slâyt gösterisi ayarları
DVD hazırlamanın son adımında üst menüde yer alan Slâyt Gösterisi tuşunu kullanarak bu özellik ile ilgili ayarları değiştirmeniz mümkün oluyor. Bu şekilde slayt gösteriniz için bir arka plân müziği seçebileceğiniz gibi resim geçişleri arasındaki efektleri de belirleyebiliyorsunuz. Slâyt gösterisi uzunluğunu müzik uzunluğu ile eşleşecek şekilde değiştir seçeneğini işaretleyerek tüm gösterimin müziğe ideal olarak oturmasını da sağlayabilirsiniz. Bu seçenek Windows Fotoğraf Galerisi ile kullanılmaktadır.