Okulda Bilgisayar Kullanmak

Eğlenirken öğrenmenin en kolay yolu.

Temel Bilgiler: 42

Bilgisayarı sadece eğlence amaçlı kullanıyor olabilirsiniz. Ama bu mucizevi cihazın tek görevi eğlendirmek değildir. Konu eğitim olduğunda, en büyük yardımcınız yine bilgisayarınız olacak.

Günümüzde bilgisayarlar, öğrenciler için temel bir eğitim aracı haline gelmiştir. Bilgisayar yardımıyla ders çalışırken iki kere öğreniriz. Bir yandan üzerinde çalıştığımız konuyu öğrenirken, diğer yandan da bilgisayarı ve bilgisayarın yeteneklerini fark etmeye devam ederiz.

Okuldaki Bilgisayarlar

Okuldaki Bilgisayarlar

OKULDAKİ BİLGİSAYARLAR

Bilgisayarlı eğitim konusunda okulların en büyük sorunu maddi destek eksikliğidir. Bu yüzden her okulda bilgisayar bulabilmek ne yazık ki mümkün değildir. Bilgisayar alabilecek ödeneğe sahip bazı okullarda ise tüm bilgisayarlar ile ilgilenecek teknik personel sorunu yaşanmaktadır. Bu yüzden pek çok okulda, sadece idari işleri yürütebilmek için birkaç bilgisayar bulunur.

Tüm bunlara rağmen bilgisayarı eğitim aracı olarak kullanabilen, öğrencilerine bilgisayarlı eğitim ve internete erişim olanağı sunan okullar da yok değildir.

Öğrenciler İçin Bilgisayar

Öğrenciler İçin Bilgisayar

ÖĞRENCİLER İÇİN BİLGİSAYAR

Bilgisayar, öğrenciler için son derece eğlenceli ve ilginç bir eğitim aracıdır. Ancak günümüzde pek çok çocuk, bilgisayarı sadece bir oyun makinesi olarak görmektedir. Bu durumu tersine çevirmenin tek yolu ise, okulların öğrencilerine bilgisayarın gerçek yeteneklerini tanıtmalarından geçiyor. Tabi bunun için konuyla ilgili bir öğretmenin yardımcı olması da şart.

Bilgisayarın Yararları

Bilgisayarın Yararları

BİLGİSAYARIN YARARLARI

Bilgisayar sayesinde öğrencilerin ilgisini çekmeyen, sıkıcı konular bile eğlenceli hale getirilebilir. Böylece çocukların, dikkatlerini konuya yönlendirmeleri de kolaylaşacaktır. Modern eğitim yazılımları görsel ve işitsel öğelerle süslenmiştir ve bu da isteksiz öğrencilerin bile derse katılımını kolaylıkla sağlayabilir.

Öğrenciler İçin Gerekli Yazılım ve Donanım

ÖĞRENCİLER İÇİN GEREKLİ YAZILIM VE DONANIM

Öğrencilerin kullanacakları eğitim programlarını seçerken aşağıda listelenen başlıklar göz önünde tutulmalıdır:

• Kullanım kolaylığı

Eğitim programları genellikle bilgisayarı yeni tanımaya başlayanlara yöneliktir. Bu yüzden kullanılan programın, kullanıcıyı gereksiz teknik detaylar ile uğraştırmaması gerekir. Çünkü teknik detaylar öğrenimi zorlaştırır ve öğrencinin dikkatinin dağılmasına neden olur. Başarılı bir eğitim programı, klavye ve farenin bir arada kullanılması temeline dayanmalıdır. Bu sayede öğrenciler hem derslerine çalışma olanağı bulurlar, hem de fare ve klavye kullanımı konusunda tecrübe sahibi olmaya başlarlar.

• Görsel kalite

Seçilecek program, grafik ve renk kullanımı konusunda üst düzeyde olmalıdır. Kullanılacak olan renkli resim ve video görüntüleri konuları daha ilgi çekici hale getirecektir. Fakat renklerin uyumuna da özen göstermek gerekir. Aksi halde gözler kısa sürede yorulacak ve öğrenciler de sık sık dinlenmek isteyeceklerdir.

• Maliyet

8 farklı dilde hazırlanmış ve 3 CD'den oluşan bir eğitim seti kesinlikle mükemmel bir öğrenim aracıdır. Ancak bu tip setlerin maliyeti, bazı okullar için yüksek olabilir. Ürün ne kadar mükemmel olursa olsun, eğer çok pahalıysa sadece belli sayıda okul ve öğrenci tarafından tercih edilecektir. Bu yüzden eğitim programı geliştiren şirketler, maliyet konusuna büyük önem vermek ve fiyatları minumum seviyede tutmak zorundadırlar.

• Multimedya öğeleri

Eğitim yazılımlarının multimedya öğelerini içermeleri kaçınılmazdır. CD'lerin yüksek kapasitesi sayesinde pek çok resim, ses ve görüntü dosyası, eğitim için geliştirilen yazılımların içerisinde kullanılabilir. Bu da öğrenim sürecini daha eğlenceli ve verimli hale getirecektir.

• Donanım ihtiyacı

Okullarda kullanılan bilgisayarlar, çoğu zaman çok güçlü bileşenlerle desteklenmezler. Kullanılacak bilgisayarların fiyatı ne kadar düşük olursa, o kadar çok bilgisayar satın alınabilir. Bu da daha fazla öğrencinin bilgisayardan yararlanması ile aynı anlama gelmektedir. Bu yüzden donanım ihtiyacı konusuna özel ilgi göstermek gerekli.
Okullarda kullanılabilecek bir eğitim programı çok yüksek sistem gereksinimlerine ihtiyaç duymamalıdır. Aksi halde okuldaki bilgisayarların bu tip bir programı çalıştırması mümkün olmayabilir.

Eğitim Notları

EĞİTİM NOTLARI

Bilgisayar ve eğitim konusu, sadece özel CD-ROM'lar ile sınırlı bir konu değildir. Özellikle internet yardımıyla pek çok konudaki bilgiye ulaşma şansına sahipsiniz. Eğer aramayı biliyorsanız, hemen hemen her türlü konuyla ilgili pek çok eğitim notunu internet üzerinde ücretsiz olarak bulmanız mümkün. Bunlar Word belgesi olabilecekleri gibi taranmış sayfalar da olabilirler. Ancak en çok rastlanan doküman türü, ".pdf" uzantısıyla belirtilen "Acrobat" dokümanlarıdır.

Internet üzerinde yayınlanan eğitim notları sadece okullarda değil, eğitime önem veren iş yerlerinde de rahatlıkla kullanılabilirler. Örnek olarak büyük şirketlerin düzenlediği seminerleri göstermek mümkün. Bu tip bir seminer için aranabilecek her türlü bilgiyi internet üzerinde kolayca bulabilirsiniz.

Eğitim Kaynakları

Eğitim Kaynakları

EĞİTİM KAYNAKLARI

IBM

Yazılım ve donanım üreticileri de eğitim konusuna gerekli Önemi vermektedir, örneğin dünyaca ünlü IBM firması, "Reinventing Education" (Eğitimin Yeniden Keşfi) projesine katkıda bulunmaktadır. Bu projenin amacı, eğitim kurumlan ile ortaklaşa çalışarak öğrenimin geliştirilmesi ve öğrenci -öğretmen İlişkisinin daha sağlıklı bir hale getirilmesi şeklinde özetlenebilir.

MICROSOFT

Microsoft, eğitim konusuna gerekli önemi veren büyük şirketler arasında hemen dikkati çekiyor. Şirket, eğitim kurumlan İçin özel fiyat İndirimleri uygulayarak eğitime büyük bir destek veriyor. Bu sayede öğretim üyeleri ve öğrenciler, şirketin geliştirdiği yazılımları düşük bir ücret karşılığında satın alabiliyorlar. Aynca bir yazılım sadece okulda kullanılmak üzere satın alınıyorsa, fiyatı da normal fiyatın çok daha altında olabiliyor.

Okuyucu Yorumları