Multimedya terimi, birkaç yıl öncesine kadar sadece ses kartlarını ve hoparlörleri tarif etmek için kullanılıyordu. Ancak günümüzde, bu kavramın içerdiği anlamlar oldukça genişlemiş durumda ve bu gelişme hiç durmadan devam ediyor.
Geçmişte kullanılan bilgisayarlar, sadece bir klavye ve bir monitörden oluşuyorlardı. Daha sonra hayatımıza giren fare ise, yepyeni bir devrin başlangıcına olanak tanıdı. Artık bilgisayarı kontrol etmek çok daha kolaydı ve işlemler, sadece birkaç tıklama ile yapılabiliyordu.
Yaşanan büyük değişim, elbette ki sadece fare ile sınırlı kalmadı. Bilgisayarların ses kartı ile tanışmaları, multimedya adı verilen yeni bir dünyanın kapılarını aralamamızı sağladı. Ses kartları, bilgisayarın sadece görüntü sunabilen soğuk bir cihaz olmadığını göstermeleri açısından oldukça önemli bir rol üstlendiler.
Yeni Ses Standartları
YENİ SES STANDARTLARI
Ses kartları ile yeni tanıştığımız ilk günlerde, bu kartlar sadece analog sesi basit hoparlörlere aktarmakla görevliydi. Bugün ise müzik dinlemekten DVD filmleri izlemeye kadar hemen her türlü konuda dijital ve üç boyutlu ses keyfini yaşayabiliyoruz. Bunu sağlayan ise yeni nesil ses kartlarından başka birşey değil.
Kısacası multimedya dünyasının bugün geldiği noktayı, büyük oranda ses kartlarına borçluyuz. Tabii ses kartları ile birlikte gelişen hoparlörleri de gözardı etmemek lazım. Birkaç yıl öncesine kadar hoparlör satın almak oldukça kolaydı. Çünkü ortada, sağ ve sol hoparlörlerden oluşan stereo sistemlerden başka bir alternatif bulunmuyordu. Bugün ise durum biraz farklı. Artık seçim yaparken kullanılan ses standartlarından hoparlör düzenine kadar birçok detayı göz önünde bulundurmak zorundayız. Örneğin ses kartının ve hoparlör setinin dijital ses teknolojilerini desteklemeleri, ses kalitesi açısından oldukça önemli.
Günümüz Ses Standartları
Günümüzde kullanılan ses standartlarının başında "Dolby Surround Sound", "Dolby Pro Logic I / II", "Dolby Digital", "Dolby Digital EX" ve "Digital Theater Sound" geliyor. Bu standartların en büyük özelliği, çok kanallı ses sistemlerine uygun olmaları. Yani 5, 6 ya da daha fazla hoparlörden oluşan setler, bu ses standartları için üretiliyorlar. Sık sık bahsettiğimiz "ev sineması" ya da "ev tiyatrosu" sistemleri de, aslında bu standartlar üzerine kuruluyor.
Peki ama yakın gelecekte neler olacak? Bu soruya çok net bir cevap vermek şu an için mümkün değil. Ancak yeni ses standartları ile tanışacağımızı tahmin etmek de oldukça kolay. Yeni ses standartları, çok daha fazla kanaldan ses çıkışı sunabilen ses kartlarıyla ve hoparlörlerle tanışmamızı sağlayacaklar.
Görüntü Teknolojileri
GÖRÜNTÜ TEKNOLOJİLERİ
Multimedya dendiğinde, aklımıza sadece ses teknolojileri gelmemeli. Görüntü alanında yaşanan gelişmeleri de yakından takip etmek zorundayız. Günümüzde standart bir bilgisayar, video görüntülerini hiç zorlanmadan oynatabilir. Örneğin CD üzerindeki filmleri evimizdeki bilgisayarı kullanarak rahatça izlememiz mümkün. Bunun için sıradan bir CD sürücüye sahip olmanız yeterli. Konu yüksek kalitedeki filmler olduğunda ise, devreye DVD teknolojisi giriyor.
DVD ile ilk tanışmamız yüksek kalitedeki filmler sayesinde olmuştu. Eskinden sadece televizyonlara bağlanabilen DVD okuyucular, artık yeni bilgisayarların tümünde kullanılabilmektedir. DVD filmleri PC'de izlememizi sağlayan DVD sürücüler, bugün 16X ile veri okuyabiliyorlar. Ancak DVD'lerin kullanıldığı tek alan filmler değil. Bir DVD diski 4.7 GB'lık dev bir kapasiteye sahip ve bu kapasiteyi verilerin depolanması İçin kullanmak da mümkün. Örneğin yeni nesil oyunların bazıları DVD disklerin üzerinde gelebiliyorlar.
Birkaç Küçük Uyarı
BİRKAÇ KÜÇÜK UYARI
Multimedya dünyasına ayak uydurmak için yeni donanımlar satın almayı düşünüyorsanız, öncelikle ihtiyaçlarınızı doğru olarak belirlemek zorundasınız. Eğer ses kartınız desteklemiyorsa, 5+1 hoparlör sistemlerine yönelmenize hiç gerek yok. Ya hoparlör seti ile birlikle yeni ve güçlü bir ses kartı salın alın; ya da hoparlör selinizi mevcut ses kartınıza göre belirleyin.
Bilgisayarınızda DVD filmleri izlemek isliyorsanız, TV çıkışlı bir ekran kartına sahip olmanızda büyük yarar var. Bu tip bir ekran kartı, bilgisayarı televizyona bağlamanızı sağlayacaktır. Böylece filmleri küçük monitör ekranı yerine dev bir ekranda izleme fırsatı bulacaksınız.
Son olarak DVD yazıcı almayı düşünenler için birkaç küçük ipucu verelim... Eğer CD'lerin 700MB'lık kapasiteleri şimdilik sizin için yeterliyse, yeni bir DVD yazıcı almak için acele etmeyin. DVD yazma hızının önümüzdeki aylarda daha da artacağına kesin gözüyle bakılıyor. Üstelik bu süre içinde yaşanan standart karmaşası da biraz durulmuş olabilir.
Bir DVD yazıcının aynı zamanda CD de yazabildiğini unutmayın. Eğer DVD yazıcı satın alıyorsanız, CD'ler için ayrı bir CD yazıcı kullanmanıza gerek yok. DVD yazıcılar, bugün bilgisayar sistemlerinde kullanılan tüm optik depolama cihazlarının yerini tutabiliyorlar.
DVD'lere Kayıt Yapılabilir mi?
DVD'LERE KAYIT YAPILABİLİR Mİ?
Artık verilerimizi 700 MB'lık CD'ler yerine 4.7 GB'lık DVD'ler üzerine kopyalayabiliyoruz. Ancak ortada üç farklı format var. Bu da üç farklı DVD yazıcı teknolojisinin rafları doldurması anlamına geliyor. Çünkü her üç format da birbiriyle uyumsuz. Örneğin DVD+R disklerin üzerine DVD-RW yazıcı ile veri aktarmak mümkün değil. Aynı şekilde DVD-RAM diskleri ancak DVD-RAM yazıcılarla birlikte kullanabiliyoruz. Yani her format kendi yazıcısını kullanmak zorunda...
İpucu: Subwoofer ve Ayar Düğmeleri
İPUCU: SUBWOOFER VE AYAR DÜĞMELERİ
Subwoofer (bas sesleri vermekle görevli olan hoparlör) üzerine yerleştirilen ayar düğmeleri, çoğu zaman kullanım zorluklarını da beraberlerinde getirilen Subwoofer'dan yeterli verimi almak için çoğu zaman masa altına yerleştirmek zorundasınız. Bu durumda ayarlara ulaşmak için sürekli olarak eğilip kalkmak zorunda kalacaksınız. Eğer ayar tuşları yan hoparlörler üzerinde olursa, böyle bir sorunla karşılaşma ihtimaliniz de ortadan kalkar.