Bazı programları ve belgeleri, diğerlerine oranla daha sık mı kullanıyorsunuz? Öyleyse onları, her zaman elinizin altında olacak şekilde masaüstüne yerleştirmenizde yarar var. Bunun için kısayol simgelerinden yardım almanız yeterli.
Günlük yaşantımız içerisinde sık kullandığımız birçok cihazın elimizin altında olmasını isteriz. Örneğin çok fazla telefon görüşmesi yapan bir kişi, telefonun her zaman yanında olmasını isteyecektir. Niye aynı şeyi bilgisayarınızdaki dosyalarınız için yapmayasınız ki?
Windows, çok sık kullandığınız dosya ve programlara kolayca ulaşabilmeniz için gerekli kolaylığı sağlamış durumdadır. Eğer masaüstünde bu program ve dosyalar için birer kısayol simgesi oluşturursanız, onlara tekrar ulaşmanız da son derece kolaylaşır.
Masaüstündeki Programlar
MASAÜSTÜNDEKİ PROGRAMLAR
Windows'un masaüstü, aslında iş yerinizdeki masanıza çok benzer. Üzerinde çalıştığınız dosyaları, klasörleri, notları ve araçları buraya yerleştirebilirsiniz. Henüz tamamlanmamış veya nereye yerleştirileceği belli olmayan belgeler de, geçici olarak masaüstünde misafir edilebilirler. Bir belgeyi masaüstünde saklamaktansa, Windows'un kısayollarından yardım almak daha mantıklı bir hareket olacaktır. Bu kısa-yollar, aslında birer bağlantıdır ve belge bilgisayarınızda nerede olursa olsun, o belgeye hızlı bir şekilde ulaşmanızı sağlarlar. Üstelik kısayolu sadece masaüstünde oluşturmak zorunda da değilsiniz; dilediğiniz klasörlerin içine birer kısayol simgesi yerleştirebilirsiniz.
Bir belge için kısayol simgesi oluşturduysanız, artık o belgeye ulaşırken Windows Gezgini'ne baş vurmanız gerekmez. Tek yapmanız gereken, simge üzerine çift tıklamaktır.
Kısayol simgelerinin sadece bağlantı içerdiklerin artık biliyorsunuz. Yani bu simgelerden birisini silmeniz, asıl dosyanın da silineceği anlamına gelmez. Siz sadece kısayol simgesini ortadan kaldırmış olursunuz; asıl belge ise kayıtlı olduğu klasör içerisinde kalır.
Kısayol Nasıl Oluşturulur?
KISAYOL NASIL OLUŞTURULUR?
Kısayol simgesi oluşturmak için yardım alacağınız başlıca araç faredir. İşaretçiyi istediğiniz dosyanın ya da klasörün üzerine getirin ve sağ tuşa basın. Ancak tuşu bırakmayın. Şimdi, bu simgeyi masaüstüne doğru sürüklemeniz gerekiyor.
Sağ fare tuşunu bıraktığınızda, küçük bir menünün açıldığını göreceksiniz. Bu menü-den "Buraya Kısayol Oluştur" satırını seçin. Kısayol simgeniz, kısa süre içerisinde masaüstünde belirecektir.
Eğer bir klasör kısayolunun üzerine çift tıklarsanız, o klasörün içeriğine ulaşırsınız. Bir programın kısayoluna tıkladığınızda ise, program otomatik olarak açılacaktır.
Bir simgenin kısayol olup olmadığını anlamak, küçük ok işaretlerinin yardımıyla mümkündür. Eğer simgenin sol alt köşesinde, içinde ok işareti bulunan beyaz bir kutucuk varsa, onun bir kısayol olduğu anlaşılır. Bu kutucuk ile işaretlenmeyen simgeler ise gerçek bir dosyaya ya da klasöre ait demektir. Eğer bir dosya simgesini kısayol sanıp silerseniz, dosyanızı da kaybetmiş olursunuz. Bu yüzden simgelerle ve kısayollarla çalışırken dikkatli hareket etmenizde büyük yarar var.
Terimler
... TERİMLER ...
BELGE kelimesi, İlk bakışta üzerinde damga pulu yapıştırılmış resmi bir evrak olarak algılanabilir. Ama bizim bahsettiğimiz belgelerin bununla hiçbir İlgisi yok. Bilgisayar terminolojisinde belge, Word, Excel ya da Powerpoint gibi belirli bir program tarafından oluşturulmuş dosyalara verilen genel addır.