Bu bölümde internete bağlanmak için ne tip bir bilgisayara ve buna bağlı olarak nelere ihtiyacınız olduğundan bahsedeceğiz.
BİLGİSAYAR
İnternete bağlanmak için çok güçlü bir bilgisayara ya da karmaşık bir işletim sistemine sahip olmanız gerekmez. Piyasadaki tüm kişisel bilgisayarlar internette gezinmek için uygundur. Ancak eski tip bir bilgisayarınız varsa, örneğin PC'nizin işlemci hızı 300MHz'den düşükse, internet gezintinizde belli noktalarda yavaşlamalara da hazır olmalısınız. Ayrıca sisteminizdeki mevcut belleğin en az 64 MB olması işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır. Bunların yanında bilgisayarınıza bağlı bir ses sistemine sahip olmanızı da tavsiye edebiliriz.
Bahsettiğimiz bu asgari özelliklere sahip olmayan bir bilgisayar internet üzerinde sizi yavaşlatır ve alacağınız keyfi azaltır. internete bağlanmak gibi bir niyetiniz varsa hesabınızı iyi yapın ve eski teknolojilerle donatılmış 2. el bilgisayar yerine yeni bir bilgisayar almayı tercih edin. internete bağlanmak için günümüzün en ekonomik sistemleri bile yeterince güçlü bir çözüm sunacaktır; yeter ki yeni teknolojileri temsil etsin...
Bağlantı
BAĞLANTI
Şirketler için (ya da maddi olanağı olan insanlar için) özel ve hızlı bir hatla internete bağlanma imkanı vardır. Ancak bunlar pahalı seçeneklerdir ve henüz tam olarak yaygınlaşma olanağı bulamamışlardır.
Günümüzde yaygın olarak kullanılan ilk bağlantı seçeneği ise kuşkusuz çevirmeli ağ (Dial-up) bağlantısıdır. Bu seçenekte internet bağlantısı dial-up modemler aracılığıyla gerçekleştirilir. Dial-up modem, yeni bilgisayarların içinde çoğu zaman standart olarak bulunur. Bu modemler normal telefon hatlarını kullanır ve bağlantının sağlanmasına aracılık eder.
Dial-up bağlantısı çok sık tercih edilse de, imkanınız varsa kablo veya ADSL bağlantılarını tercih etmenizde yarar var. Zira bunlar hem hızlıdır, hem de fiyat olarak genellikle makuldür. Bu tip bağlantılar için kablo veya ADSL modeme sahip olmanız gerekir. Dial-up bağlantılarda internete bağlı kaldığınız süre kadar fatura ödersiniz. Kablo veya ADSL'de ise sabit bir ücret söz konusudur ve ne kadar süre bağlı kaldığınızın fiyatlandırmaya hiçbir etkisi yoktur.
Servis Sağlayıcı
SERVİS SAĞLAYICI
internete bağlanmak istiyorsanız, öncelikle servis sağlayıcınızı seçmeniz gerekir. Servis sağlayıcılar ISS, ISP gibi kısaltmalarla da anılırlar. Servis sağlayıcı size bilgisayarınızı internete bağlayabilmeniz için bir telefon numarası ve giriş şifresi verir. Böylece modeminizle ilgili numarayı çevirerek internete ulaşabilirsiniz. Bağlantı aktif olduğu sürece telefon hattı da meşgul olacaktır. Bu yüzden işiniz bittiğinde internet bağlantısını kesmeniz gerekir.
Şirketler ve Web üzerinden fazla zaman geçirmeyi seven kullanıcılar ise, "Always on" (her zaman açık) olarak tabir edilen kablo ve ADSL bağlantı türlerini seçmelidirler.
Telefon
TELEFON
Eğer internette çevirmeli ağ bağlantısıyla geziniyorsanız, gelecek olan telefon faturasını düşünün ve bağlı kaldığınız zamanın kontrolünü yitirmeyin. Bu tarz internet bağlantısında, bağlı kaldığınız süre için genellikle şehir içi konuşma ücretine yakın bir ücret ödersiniz. Yabancı sitelere bağlanmaktan korkmayın, bunlar size uluslararası telefon faturası olarak yansımaz. Hangi yabancı ülkeyle bağlantı kurarsanız kurun ödeyeceğiniz ücret değişmeyecektir.
Bir mağazaya girip PC'nize internet bağlantısı kurmak için çevirmeli ağ bağlantı seti satın almaya niyetliyseniz, güvenilir bir servis sağlayıcı seçmeye özen gösterin. Servis sağlayıcının verdiği numaralardan da kendi bölgeniz için uygun olanını seçmeye dikkat edin. Aksi halde şehirlerarası telefon ücreti ödeme riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Artık Hazırız
ARTIK HAZIRIZ
Modemi elektrik prizine ve bilgisayara bağladıktan ve telefon hattını gereken girişe yerleştirdikten sonra (yandaki resimde görüldüğü gibi) yapmanız gereken ilk is, servis sağlayıcının sunduğu bağlantı setinde bulacağınız CD'yi PC'nizin CD sürücüsüne takmak. Ardından monitörünüzde otomatik olarak belirecek olan talimatları dikkatlice ve adım adım uygulamanız gerekir. Eğer bunu yapabileceğinizden emin değilseniz, bu konuda sizden daha bilgili olan bir arkadaşınızı çağırın ve yardımını rica edin. Ancak normal şartlarda çevirmeli ağ bağlantısı kurmak için teknik bilgiye ihtiyaç yoktur; ekrandaki talimatları izlemek fazlasıyla yeterlidir...
Yazılım
YAZILIM
İnternet üzerinde gezinmenizi sağlayacak en önemli bileşenlerden biri, tarayıcı adı verilen yazılımlardır. Windows XP içinde Internet Explorer isimli internet tarayıcısı standart olarak mevcuttur; ayrıca satın alacağınız internet bağlantı setlerinde de bulunur. Tarayıcılar size internet sitelerinde gezinti imkan sunarlar. Eğer PC'nizde mevcut olan tarayıcıyı değiştirmek istiyorsanız, internet üzerinde alternatif tarayıcılar da bulabilirsiniz.
Tarayıcılar fonksiyonları açısından birbirleriyle farklılık gösterirler. Basit tarayıcılarla Web üzerinde gezebilirken, daha sofistike olanlar farklı uygulamaları da tek bir arayüz ile gerçekleştirebilmenizi sağlarlar. internet üzerinde ilginç bir siteye denk geldiğinizde, bu sitenin adresini favoriler listesine ilave edebilir, böylece siteye bir dahaki sefer daha kolay yoldan bağlanabilirsiniz.
Tarayıcıların yanında elektronik posta alıcıları da internet bağlantısında kullanacağınız önemli yazılımlar arasındadır. E-posta yazılımları, genellikle tarayıcılarla birlikte gelir ve birbirleriyle uyumlu çalışırlar. Bu sayede beğendiğiniz bir siteyi görmesini istediğiniz birine, sitenin adresini anında gönderebilirsiniz.
Tarayıcılar arasında en çok kullanılanların başında Internet Explorer ve Netscape Navigator geliyor. Gelecek sayılarda internet Explorer hakkında daha detaylı bilgiler bulabileceksiniz. Bazı tarayıcılarda plug-in (eklenti) denilen farklı bir özellik bulunur. Bu özellik sayesinde tarayıcınıza video görüntüleme, internet üzerindeki radyo yayınlarını alabilme ve çevrimiçi oyun oynayabilme gibi gelişmiş fonksiyonlar ekleyebilirsiniz. Ancak internet Explorer ve Netscape Communicator gibi tarayıcılarda bu eklentilerin büyük çoğunluğu zaten mevcuttur.
Elekronik Posta
ELEKTRONİK POSTA
Yukarıda da belirttiğimiz gibi, internet üzerinde sıkça ihtiyaç duyacağınız bir diğer program grubu e-posta yazılımlarıdır. Bu programlar genellikle ücretsizdir. En çok kullanılan e-posta yazılımı olan Outlook Express, Windows işletim sistemiyle birlikte gelir. Bunun daha gelişmiş hali olan Outlook ise, ayrıca satın alabileceğiniz Microsoft Office paketinin içinde yer alır. ileride Outlook konusundan da ayrıntılı olarak bahsedeceğiz. Web'de e-posta gönderip alabilmek için Pegasus Mail ve Eudora gibi farklı yazılımlar da bulabilirsiniz.
Bilgi: Ne Kadar Hızlı?
BİLGİ: NE KADAR HIZLI?
Bağlantı hızınız, internetteki seyir hızınızı doğrudan etkiler. Çevirmeli ağ internet bağlantısına, hemen her evde bulunan analog telefon hatları aracılığıyla doğrudan erişebilirsiniz. Bu bağlantının hızı 56000 bps civarındadır, bu da ortalama bir hıza denk gelir. ISDN hattı dijital bir bağlantı yöntemidir ve özel sözleşmeyle birlikte özel bir modem gerektirir. ISDN Her iki telefon hattını paralel bağlayarak 128000 bps'lik bir hıza ulaşabilirsiniz.
ADSL hattı da hızlıdır ve daima aktif halde bulunan bağlantılar arasındadır. Kurulumu için öncelikle bu hizmete abone olmak ve özel bir modem satın almak gerekir. Ancak bu servis talep ettiğiniz hıza göre değişen sabit bir ücretle sunulur ve sizi telefon faturalarıyla uğraştırmaz. Aynı durum kablo internet bağlantısı için de geçerlidir. Ancak bu kez bağlantı, telefon hattı yerine kablo TV hattı üzerinden gerçekleşir.
Bilgi: İnternet İçin Başlıca Programlar
BİLGİ: İNTERNET İÇİN BAŞLICA PROGRAMLAR
• Internet Explorer veya Netscape Navigator (Web sayfalan arasında gezinmek için kullanacağınız tarayıcı)
• Outlook Express veya Eudora (Elektronik posta gönderip almak için kullanacağınız yazılım)
• Quicktime ve Windows Media Player (Video dosyalarını görüntülemek için)
• Real Audio ve Winamp (Ses dosyalarını dinlemek için)
Terimler
… TERİMLER …
İŞLEMCİ VEYA CPU (Central Processing Unit): Bilgisayarınızın beyni olarak nitelendirilir. PC'nizin gücü ve yetenekleri çoğu durumda işlemcinizin yetenek ve hızına bağlıdır. İşlemci ne kadar hızlı olursa bilgisayarınız da ayni oranda hızlı olacaktır.
RAM (Random Access Memory): PC'nizin işletim sistemini ve programlan çalıştırmasını sağlayan yeniden yazılabilir belleğe verilen isimdir. Büyüklüğü Megabyte (MB) ile ölçülür. Bir bilgisayarın performansını belirleyen başlıca unsurlar arasında yer alır.
BPS (Bit per second): Veri akış hızını tanımlamak için kullanılan bir ölçüm birimidir.
FAVORİLER (Bookmark): Bu özellik, size internette gezinirken beğendiğiniz sayfaların adreslerini bir listede saklayabilme imkanı sağlar. Böylece beğendiğiniz sayfaların adreslerini unutma derdiniz ortadan kalkar.
İNDİRMEK (Download): Bir internet deyimidir. İnternetten PC'nize resim, video veya yazılım aktarma anlamına gelir.
PLUG-IN (Eklenti): Uygulamalara ek özellikler kazandırmanızı sağlayan küçük yazılımlardır.