İnternet ve Cep Telefonları

İnternet üzerinden logo ve melodi yükleyenler, tehlikeli tuzaklara dikkat edin!

İnternet: 42

Cep telefonlarının günlük yaşantımızda ne kadar önemli bir role sahip oldukları açıkça ortada. Peki ama internetin bu konuda bizlere neler sunduğundan yeterince haberdar mıyız?

Internet üzerinde, cep telefonu konusunda uzmanlaşmış sayısız site bulmak mümkün. Örneğin tüm cep telefonu üreticileri, kendi web siteleri ile müşterilere ulaşmayı başarıyorlar. Nokia, Sony Ericsson, Siemens, Alcatel ve daha birçok üreticinin web sitelerinde, teknik özelliklerden eğlenceli oyunlara kadar birçok farklı başlığa rastlamanız mümkün. Üstelik bu sitelerden elde edeceğiniz bilgiler, ilk elden çıktıkları için son derece güvenilirdir. İşte birkaç örnek:

www.nokia.com.tr
www.sonyericsson.com.tr
www.siemens.com.tr
www.alcatel.com.tr
www.motorola.com.tr
www.samsung.com.tr

Servis Sağlayıcılar

Servis Sağlayıcılar

SERVİS SAĞLAYICILAR

Servis sağlayıcıların web siteleri de, mutlaka ziyaret etmeniz gereken adresler arasında sayılabilir. Ülkemizde hizmet veren başlıca servis sağlayıcılar Turkcell, Telsim, Avea'dır. Hattınızı hangi servis sağlayıcıdan satın aldıysanız, o şirketin web sitesine uğrayarak birçok farklı imkandan yararlanabilirsiniz.

www.turkcell.com.tr
www.telsim.com.tr
www.avea.com.tr

Ancak herşey, üreticilerin ya da servis sağlayıcıların resmi web siteleri ile sınırlı değil. Internet üzerinde bulabileceğiniz birçok amatör site, cep telefonu kullanıcılarına faydalı bilgiler verebilmek için birbirleriyle yarışıyorlar. Bazı siteler ise, amatör ruhun ötesinde ticari bir mantıkla yayın hayatlarını sürdürüyorlar. Bu tip sitelerde, cep telefonunuz için farklı logolardan ya da melodilerden birisini seçme ve satın alma şansına sahip olabilirsiniz.

Devam etmeden önce, küçük bir uyarı yapmakta yarar var. Resmi olmayan sitelerden edineceğiniz bilgilerin bazıları, üretici şirketler tarafından onaylanmıyor olabilirler. Yapılacak yanlış bir işlem sonucunda ortaya çıkan arızalar, telefonunuzun da garanti kapsamı dışına çıkmasına neden olacaktır.

Melodiler

Melodiler

MELODİLER

Kullanıcıların en büyük eğlencesi, cep telefonlarında kullanılan melodileri değiştirmektir. Yolda, otobüste, metroda; kısacası hemen her yerde farklı cep telefonu melodilerine kulak misafiri olmanız mümkün.

Peki ama bu melodi çılgınlığı nasıl başladı? Cep telefonu ile ilk kez tanıştığımız yıllarda, üreticilerin telefon içerisine entegre ettikleri standart melodilerle yetinmek zorundaydık. Ancak ne olduysa, Ericsson'un melodi programlama özelliğini sunmasıyla oldu. O tarihten sonra, internet üzerinde farklı melodi kodları ile dolu sayısız siteye rastlamaya başladık İsteyen herkes, bu kodları cep telefonuna girebiliyor ve ilginç melodilerin keyfini çıkartabiliyordu.

Yeni moda ise polifonik melodiler. Cep telefonunun içerisine entegre edilmiş bir mikro hoparlör tarafından çalınan MIDI dosyalarını artık melodi olarak kullanabiliyoruz. Üstelik bu tip melodileri internet üzerinden telefonunuza indirmeniz bile mümkün.

Son olarak, MP3 dosyalarını depolayan ve küçük birer walkman gibi kullanılabilen cep telefonlarından da bahsetmekte yarar var. Eğer taşınabilir MP3 çalarlar hakkında bilginiz varsa, bu tip telefonların nasıl çalıştıklarını da daha rahat bir biçimde anlayabilirsiniz. Telefona bağlayacağınız kaliteli bir kulaklık, MP3 dosyalarını gittiğiniz her yerde dinlemeniz için yeterli olacaktır.

Herşeyin Bir Bedeli Vardır

Herşeyin Bir Bedeli Vardır

HERŞEYİN BİR BEDELİ VARDIR

Internet dünyasına geri dönelim... Daha önce de söylediğimiz gibi, üreticilerin ve servis sağlayıcıların sitelerinden yeni melodileri satın almanız mümkün. Ama bağımsız sitelerde aradığınız her türlü melodiyi bulmanız çok daha kolay.

Tanınmış markaların cep telefonlarında kullanabileceğiniz melodilere adanmış bir çok ticari web sitesi bulunmaktadır. En çok ziyaret edilen sitelerden ikisi, Logizmo ve Shubuo'dur. "www.logizmo.com.tr" ve "www.shubuo.com.tr" adreslerinden ulaşabileceğiniz sitelerde, binlerce melodi arasından seçim yapma şansına sahipsiniz. Örneğin istediğiniz bir film melodisini ya da sevdiğiniz grubun en son hit parçasını satın alabilir ve telefonunuza indirebilirsiniz.

Bu tip sitelerden indireceğiniz melodiler için belli bir ücret ödemek zorunda olduğunuzu unutmayın. Diyelim ki hoşunuza giden bir melodiyi cep telefonunuza indirdiniz... Bu işlem için ödenecek ücret, eğer faturalı bir hat kullanıyorsanız ilk faturanıza yansıyacaktır. Kontörlü hatlarda ise, indirme işlemi sonucunda belli bir kontörü kaybetmiş olursunuz.

Logo ve Resimler

Logo ve Resimler

LOGO VE RESİMLER

Internet üzerinde bulabileceğiniz diğer "şekerler" de logo ve resimlerdir. Cep telefonunuzun ekranında her zaman görülen ya da ekran koruyu olarak kullanılabilen sayısız resim ve logoyu internetten indirebilirsiniz. Logo ve resim indirmek için, yukarıda saydığımız sitelerin tümünden yardım alma şansınız var. Hem telefon üreticileri, hem servis sağlayıcılar, hem de ticari siteler, melodilerle birlikte renkli resimleri de kullanıcılarına sunmaktadır. Ancak aynı uyarıyı tekrarlayalım. Logo veya resim indireceksiniz belli bir ücret ödemek zorundasınız.

Karşılaştırmalı Tarifeler

Karşılaştırmalı Tarifeler

KARŞILAŞTIRMALI TARİFELER

Cep telefonları İle yapılan görüşmelerin fiyatları, tercih edilen abonelik türüne ya da zamana göre farklılık gösterebilir, örneğin bir servis sağlayıcı, kullanıcılarına çok sayıda tarife çeşidi arasından seçim yapma şansını tanımaktadır. Bu tarifelerden bazılarında şebeke içi görüşme fiyatı düşük tutulurken, bazılarındaysa sabit ücret minimum düzeyde tutulmuştur. Ayrıca her tarife, günün belli saatleri arasında daha ucuz görüşme yapmanıza izin verir. GSM operatörlerinin, yani servis sağlayıcı şirketlerin web sitelerinde, sunulan tarifeler hakkında ayrıntılı bilgilere de yer verilmiştir. Görüşmelerin nasıl ücretlendirildiğini merak ediyorsanız, bu sayfalara göz atmanızda yarar var.

Dialer'lara Dikkat Edin

Dialer'lara Dikkat Edin

DIALER'LARA DİKKAT EDİN

Genellikle "çevirici" olarak adlandırılan "dialer"lar, aslında küçük birer programdır. Internet'te sörf yapmak konusunda yeterince tecrübeli olmayan kullanıcıların bilinçsiz bir şekilde yüklediği bu tip programlar, yarattıktan sonuçlarla çok tehlikeli olabilirler.

Peki ama nasıl bir tehlikeden bahsediyoruz? Bu tip programlar, siz farkına bile varmadan PC'nize yükleniyorlar ve modeminizle İnternete bağlandığınız anda, servis sağlayıcının sunucusu yerine yurt dışındaki farklı bir sunucuya bağlanmanıza neden oluyorlar.

Dialer'lara MP3 sitelerinde ya da cinsel İçerik sunan sitelerde sıklıkla rastlıyoruz. Ancak cep telefonları İçin logo ve melodi arayanlar da, bu büyük tehlikeden etkilenme riskiyle karşı karşıya. Bir an İçin, yeni melodiler sunduğunu İddia eden bir siteye bağlandığınızı düşünün... Siz bir melodi üzerine tıkladığınızda, karşınıza bir mesaj gelebilir ve bu melodiyi İndirmek İçin öncelikle küçük bir programı bilgisayarınıza yüklemeniz gerektiği mesajını alabilirsiniz. İşte, İndirmeniz gereken bu program, aslında "dialer"dır. Eğer programı İndirir ve yüklerseniz, İnternet bağlantınız kesilecek ve bilgisayarınız başka bir sunucuya bağlanacaktır. Başlangıçta zararsız gibi görünen bu durum, milyarlar tutarında bir fatura İle karşılaşmanıza neden olabilir. Çünkü yapılan bağlantının ücreti, standart bir İnternet bağlantısından kat ve kat daha yüksektir.

Güvenmediğiniz Sitelerden Dosya İndirmeyin

Güvenmediğiniz Sitelerden Dosya İndirmeyin

GÜVENMEDİĞİNİZ SİTELERDEN DOSYA İNDİRMEYİN

Dialer'lardan korunmanın birkaç yolu var... İnternetten bir dosya İndirmek İstediğinizde, Windows XP dosyayı gerçekten İndirmek İsteyip İstemediğinizi sorar ve sizi uyarır. Yani bir site dialer'ı size haber vermeden kurmaya çalışırsa, İşletim sisteminiz bu durumun farkına varacak ve sizi uyaracaktır.

Önlem almanın İkinci yolu İse, telefon hattınızı uluslararası görüşmelere kapatmaktır. Bu sayede, program sizi yurt dışındaki bir sunucuya bağlamak İstese de amacına ulaşamaz. Ancak bu yöntemin kesin bir sonuç vereceğini söylemek de oldukça güç. Çünkü sürekli olarak modemi meşgul eden bir dialer, İnternete bağlanmanızı da güçleştirecektir.

Son olarak "Ad-aware" ve benzeri programlardan yardım alabilirsiniz. Bu tip programların görevi, sizin İsteğiniz dışında gelişen yükleme İşlemlerini engellemektir.

Unutmamanız gereken, hiçbir korunma yönteminin kesin bir sonuç veremeyeceği olmalıdır. ".exe" uzantılı dialer'lar, bazen çok farklı şekillerde de bilgisayarınıza girmeye çalışabilirler. Bu yüzden alınabilecek en İyi önlem, İnternet üzerinden gelen ve ne olduğunu bilmediğiniz hiçbir dosyayı açmamaktır. Eğer bu tip kötü niyetli sitelerin sizi aldatmasına İzin veremezseniz, herhangi bir tehlike de söz konusu olamaz.

Okuyucu Yorumları