İnternetin günlük yaşantımızda önemli bir yere sahip olduğu açıkça ortada. Peki ama bu büyük ağın falında neler görünüyor? İnternet, yaşamımızı daha da kolaylaştırabilir mi? Okumaya devam edin...
Gelin biraz hayal kuralım... İşten eve dönerken, arabanızın bilgisayarını kullanarak elektronik postalarınızı okuyabiliyorsunuz. Bu arada evdeki bilgisayara, geldiğinizde evi havasız bulmamak için klimayı açmasını, küveti sıcak su ile doldurmasını ve hatta akşam yemeğini hazırlamasını emrediyorsunuz. Akşam televizyon karşısına oturup keyif çatarken, sanal asistanınız ertesi gün annenizin doğum günü olduğunu hatırlatıyor ve alacağınız hediye konusunda ilginç fikirler sunuyor. Ne alacağınıza karar verdiğinizde de, yetenekli asistanınız dükkanı seçiyor ve ödemeyi gerçekleştirmek için bankanızla bağlantıya geçiyor. Böylece yerinizden bile kalkmadan hediyenizi satın almış oluyorsunuz.
Tüm bunlar birer birer gerçekleşirken, siz de tatilde olan eşinizin gönderdiği e-kartı okuyabiliyorsunuz. Anlattıklarımız şu an için hoş bir hayal gibi görünebilirler. Ama emin olun; bundan birkaç yıl sonra hepsi gerçeğe dönüşecek. Nasıl mı? Tabii ki sürekli gelişen internet sayesinde...
Daha Hızlı Bir İnternet
DAHA HIZLI BİR İNTERNET
56K'lık bir modem ve standart telefon hatları ile sağlanan "dial-up" bağlantıların, günümüzde birçok ihtiyaç için yeterli olmadıkları açıkça ortada Örneğin internet üzerinde yapılan canlı televizyon yayınlarını 56K'lık bir bağlantı ile sorunsuz izlemeniz neredeyse imkansız. Bu ve benzeri durumlarda, çok daha hızlı bir internet bağlantısına ihtiyaç duyuluyor.
Daha hızlı bir internet bağlantısı dendiğinde, üç farklı bağlantı tipinden bahsetmek mümkün. Bunlardan ilki olan ADSL, Türk internet kullanıcıları için oldukça yeni. Özel kablolar yardımıyla sağlanan ADSL bağlantısı, her şeyden önce kesintisiz olmasıyla dikkat çekiyor. Üstelik elde edeceğiniz bağlantı hızı, "dial-up"a oranla çok daha yüksek.
Kablo internet bağlantısı ise her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Standart TV yayınlarını izlemek için kullanılan kablo TV şebekesi üzerinden verilen bu hizmet de, ADSL gibi kesintisiz bir bağlantı sunmayı başarıyor.
Son olarak, henüz tam anlamıyla standartlaşmayı başaramayan uydu bağlantılarından bahsedebiliriz. Uydu antenleri ve özel donanımların yardımıyla gerçekleşen uydu bağlantısı, çok büyük dosyaları kısa sürede bilgisayara indirmenizi sağlayacak inanılmaz bir potansiyele sahip. Ancak bu tip bir bağlantıya sahip olmak için normalden daha yüksek bir harcama yapmanız da şart.
İnternet 2
INTERNET 2
200 Amerikan üniversitesi, aralarında IBM, Microsoft ve Sun gibi isimlerin de bulunduğu yirmiden fazla şirketle bir araya gelerek "Internet 2" projesi üzerinde çalışmaya başladı bile... Projenin amacı, yeni nesil bir internet teknoloji geliştirmek. Ancak bu durum, "eski" internet altyapısının yok sayılacağı ve tamamen yeni bir altyapı oluşturulacağı şeklinde de algılanmamalı. "Internet 2", günümüzde kullanılan imkanlardan ve altyapıdan faydalanarak tamamen farklı bir teknoloji sunacak.
"Internet 2" projesi gerçeğe dönüştüğünde, şu anki bağlantı tiplerinin hemen hepsi gülünç duruma düşebilirler. İşte güzel bir örnek... Bir CD dolusu MP3 dosyalarını internetten bilgisayara indirmek için ne kadar süreye ihtiyaç duyuyorsunuz? En azından 5 saat... Tabii bu rakam, çok hızlı bir bağlantıya sahipseniz geçerli olabilir. Yeni nesil internet (Internet 2) ise, aynı miktardaki veriyi sadece birkaç saniyede indirilebilecek.
Konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler, "www.internet2.edu" adresini ziyaret edebilirler. Sitede projeyi ve bu projeye destek veren kuruluşları daha yakından tanıma imkanı bulacaksınız. Ancak içeriğin tamamen İngilizce olduğunu bilmenizde de büyük yarar var.
Gerçek Zaman
GERÇEK ZAMAN
Böylesine hızlı bir internet bağlantısına sahip olmak, DVD kalitesindeki filmleri internet üzerinden rahatça izleyebilmemiz anlamına geliyor. Aynı şekilde, canlı TV yayınlarını da, sanki gerçek bir televizyon ile izliyormuş gibi hissedebilirsiniz. Günümüzde sadece ulusal kanalların canlı yayın yaptığını zaten biliyorsunuz. Ancak yakın gelecekte, yerel kanalların da aynı teknolojiden yararlanacaklarını tahmin etmek çok zor değil. Hatta yayınları sadece internet üzerinden yapan birçok kanalın açılması da mümkün.
İnternetin hızlanması, "online" oyun oynamaktan hoşlananlar için de oldukça önemli bir gelişme. Standart bir 56K modem kullanarak internet üzerinde oyun oynamak, çoğu zaman eziyet çekmek anlamına geliyor.
Ancak "İnternet 2" ile tüm sorunlar geride kalacak. Kendi başınıza nasıl oynuyorsanız, "online" oyunları da aynı hızda oynayabileceksiniz.
İnterneti Bekleyen Tehlikeler
İNTERNETİ BEKLEYEN TEHLİKELER
Günümüzde gerçek bir bilgi kaynağı olarak varlığını sürdüren internet, yakın gelecekte reklamlarla dolu bir pazarlama kanalına dönüşebilir. Tabii bu durumun, internetin felsefesine çok da uygun olduğu söylenemez. Ancak hemen herkes tarafından kullanılan böylesine büyük bir ağın ticari amaçlar için kullanılmaması da söz konusu değil. Eğer kontrollü bir gelişim süreci takip edilirse, mevcut dengenin bozulması engellenebilir. Asıl problemlerin ise, "hacker" adı verilen kötü niyetli "dahiler"den kaynaklanması bekleniyor. Internet yaygınlaştıkça, bu tip insanların faaliyetleri de artabilir. Başka bir deyişle sanal ortamda yapılan saldırıların her geçen gün daha da tehlikeli bir hale gelmesi, hiç kimseyi şaşırtmamalı. Ancak bu duruma karşı alınabilecek önlemler de, hiç kuşkusuz daha güçlü bir hale gelecekler. Sonuçta kazananın kim olacağını söylemek ise şu an için pek kolay değil.
Tüm bu tehlikelere rağmen, yeni nesil internetin günlük hayatımızı daha da kolaylaştıracağına şüphe yok. İş dünyasında verimlilik birkaç kat artacak. Ayrıca angarya olarak gördüğümüz birçok faaliyet bilgisayarlara devredileceğinden, özel hayatımıza daha fazla vakit ayırma şansını bulabileceğiz.