İşinizi yapmak için mutlaka ofise gitmek zorunda değilsiniz. Evinizde oturup her şeyi internet üzerinden yürütmeniz de mümkün. Bunun için sadece bir bilgisayara ve bir de internet bağlantısına ihtiyacınız olacak.
Birçoğumuz her gün sabahın erken saatlerinde kalkıyor, aceleyle kahvaltı ediyor, yoğun trafikle boğuşuyor ve iş yerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Şimdi gelin, farklı bir senaryodan bahsedelim. Sabah kalktınız; rahat rahat kahvaltı ettiniz; biraz TV seyrettiniz ve hemen ardından, evinizden bile çıkmadan işe koyuldunuz. Ara verdiğinizde sevdiğiniz bir programı izleyebilir ya da ailenizle ilgilenebilirsiniz. Tüm bunlar sizce hayal mi? Tabii ki hayır...
Uzmanlar, birkaç yıl içerisinde çalışan kesimin yüzde 20'sinin evlerinde çalışmaya başlayacağını iddia ediyorlar. Ancak böyle bir çalışma ortamı için bir bilgisayara ve internet bağlantısına ihtiyacınız olacak. Böylece ofisle ve iş arkadaşlarınızla bağlantınızı, e-posta aracılığıyla sürdürebileceksiniz.
Neler Gerekli?
NE GEREKLİ?
Evde çalışmak için, öncelikle modem ve internet bağlantısı ile donatılan bir bilgisayar gereklidir. Bilgisayarın özellikleri çok da önemli değildir; standart bir model yeterli olacaktır. Bugün internet bağlantısı için genellikle telefon hatları kullanılmaktadır. Ama bu bağlantıyı kullanarak mesai arkadaşlarınıza dosya göndermeye kalkarsanız, yavaş hatların iş için yeterli olmadığını göreceksiniz. Bu yüzden kablo veya ADSL hatlarını tercih etmenizde yarar var. ISDN bağlantıları da, evinde çalışmak isteyenler için önemli bir alternatif olabilir.
Kimler Evde Çalışabilir?
KİMLER EVDE ÇALIŞABİLİR?
Evde yapılabilecek işlerin hangileri olduğunu kestirmek biraz zordur. Çalışmak için duvarcı şantiyeye, tezgahtar mağazaya, doktor da hastaneye gider. Ancak evden de yürütülebilecek pek çok meslek dalı bulunmaktadır. Yazarlar, muhasebeciler, grafikerler ve programcılar, işlerini rahatlıkla evlerinden yürütebilirler. Bazı şirketler özellikle bu yolu denemekte ve olumlu sonuçlar almaktadırlar.
Kısacası evden çalışmak konusuna en uygun olan meslekler, işin merkezine bilgisayarı oturtanlardır.
Avantaj ve Dezavantajları
AVANTAJ VE DEZAVANTAJLAR
Evden çalışmanın, gerek şirketler ve gerek bağımsız çalışanlar için pek çok avantajı vardır. Ancak işi programlamak ve işin teslim zamanlarını bilmek şarttır. Evden işe, işten eve gelmek gibi bir zaman kaybı söz konusu olmaz ve trafik yoğunluğunda çile çekmeniz gerekmez. Profesyonel bir bakış açısıyla baktığınızda, ofis kirası ve çeşitli aksesuar masraflarından da kurtulduğunuzu görebilirsiniz. Telefon ihtiyacınızı evinizdeki telefonunu kullanarak gidermeniz mümkün. Ayrıca işiniz sakin bir ev ortamında yapıldığı için daha rahat yürür.
Tüm bunların yanında, evden çalışmanın bazı dezavantajları olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Herşeyden önce, çalışma arkadaşlarınızla sosyal ilişkileriniz kesilir. Bazı problemleri diğer çalışanlarla yüz yüze konuşmak her zaman daha kolaydır. Eğer yapılan iş e-posta yoluyla veya telefonla zor izah edilebiliyorsa, hem yüklü faturalarla karşı karşıya kalırsınız; hem de sinir sisteminiz harap olur. O halde ideal olan, her zaman için orta yolu bulmaktır. Haftada 2-3 gün evde çalışıp, diğer günlerde de ofise gidebilirsiniz. Yaratıcılık gerektiren işlerinizi evde yapar, kalan işleri de ofiste tamamlarsınız. Böylece tüm dezavantajlar ortadan kalkmış olur ve yapılan işin verimi de büyük oranda artar.
Geleceğe Bakış
GELECEĞE BAKIŞ
Evden çalışma alışkanlığı, internetin de büyük katkısıyla giderek artacak gibi görünüyor. Günümüzde evlerde kullanılan internet bağlantıları pek hızlı olmasalar da, bu durumun yakın gelecekle değişeceği kesin. Kablo ve ADSL bağlantılarına gösterilen büyük ilgi, bu fikrin doğru olduğunu ispatlayan en önemli gösterge. Yakın gelecekte canlı video konferanslar bile evdeki bağlantılar üzerinden gerçekleşebilecek. Böylece evden çalışmak da oldukça kolaylaşacak ve şirketlerin büyük çoğunluğu bu yolu tercih edecekler.
İnternet ve İş Dünyasını Buluşturan Durumlar
İNTERNET VE İŞ DÜNYASINI BULUŞTURAN DURUMLAR
Bazı şirketler tarafından zaman zaman denenen; birçok durumda çok başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlayan alternatifler:
• UYDU OFİS: Bir şirket, merkezine uzak olan farklı coğrafi bölgelerde uydu ofisler kurabilir. Amaç, her zaman için yeni pazarlar edinmektir. İletişim, çoğunlukla internet aracılığıyla sağlanır.
• TELE ŞİRKET: Özellikle pazarlama aktivitelerinde kullanılan bir yöntemdir. Enformasyon teknolojisinin yardımıyla hayata geçirilir. Bir kuruluş, bu yöntemin yardımıyla kendi ürün ve hizmetlerini tanıtmaya çalışabilir.
• TAŞINABİLİR İŞ: Sabit bir işyeri yoktur ve müşterilerle bilgisayar ya da benzer araçlarla iletişim kurulur.
• İŞ MERKEZİ: Uzaktan iletişim için teknolojik donanımı olan bir çalışma yapısıdır. Bu yapı içerisinde yer alan her görevli, işin faklı bir kısmını üstlenir.
• EVDEN ÇALIŞMAK: Bu yöntem, işten eve ve evden işe giderken kaybedilen zamanı kazanmamızı sağlar. Ayrıca şirketlerin çok büyük ofisler kiralamalarına da gerek yoktur. Ofiste sadece kilit pozisyonlarda görevli olan çalışanlar bulunur. Diğer çalışanlar ise işleri evlerinden yürütürler ve gerekli iletişimi de telefon ya da internet aracılığıyla sağlarlar.
Bilgi: Evinizdeki Ofisiniz İçin Konfigürasyon
BİLGİ: EVİNİZDEKİ OFİSİNİZ
• 1.5 GHz'lik işlemci
• En azından 128 MB RAM
• En azından 20 GB'lık sabit disk
• Modem
• Web kamerası
• İnternet bağlantısı (Kablo, ADSL ya da ISDN)
Bilgi: Şirketler ve Çalışanlar İçin Getirdikleri
BİLGİ: AVANTAJ VE DEZAVANTAJLAR
Şirketler İçin
(+) Ofiste yer tasarrufu
(+) Araç kullanımında tasarruf
(+) Verimin artması
(-) Koordinasyonun zorlaşması
(-) Çok iyi bir internet bağlantısına duyulan ihtiyaç
Çalışanlar İçin
(+) Kendi iş hayatını organize etme imkanı
(+) Ev ortamında çalışmak
(+) İşin, zaman ve imkanlara göre programlanabilmesi
(-) Yüz yüze görüşülmesi gereken sorunların çözümü zorlaşır