Internet Explorer'ın Araç Çubuğu

Internet Explorer'ı verimli kullanmak için araç çubuğunu tanımalısınız.

İnternet: 37

Internet Explorer'ı yeterince verimli kullanabiliyor muyuz? Eğer araç çubuğunu yakından tanımıyorsak, bu sorunun cevabı ne yazık ki; Hayır!..

İnternetin sunduğu bilgiler, uçsuz bucaksız bir denize benzetilebilir. Ne yöne gittiğinizi bilmiyorsanız kaybolmanız işten bile değildir. Hatta bazı durumlarda, istediğiniz bilgilere ulaşamadan aramanıza son vermek zorunda bile kalabilirsiniz. Arama motorlarını kullanıyorsanız ya da "Sık Kullanılanlara baş vuruyorsanız işiniz biraz daha kolay. Ancak her şey, aranan siteyi bulmakla bitmiyor. Internet Explorer, aslında bir sayfanın içeriği göstermekten çok daha fazla seçenek sunmaktadır. Şimdi gelin, bu programın araç çubuğunu daha yakından tanıyalım.

Standart Düğmeler

Standart Düğmeler

STANDART DÜĞMELER

Standart düğmeler, genellikle Internet Explorer'ın üst tarafındaki menü çubuğunun hemen altında ve adres çubuğunun da üzerinde yer alırlar. Yan yana pek çok düğmenin bir arada bulunduğu bu çubuk, size daha keyifli ve verimli bir internet tecrübesi yaşatmayı hedeflemektedir. Üstelik mevcut düğmeleri kendi ihtiyacınıza göre özelleştirmeniz de mümkün.

Araç çubuğunun sol kısmında, internette sörf yaparken en çok kullanacağınız düğmeler yer alır. Bunlar bir önceki ve bir sonraki sayfayı göstermeye yarayan "Geri" ve "İleri" düğmeleridir. Bir web sitesindeki bağlantıyı takip ederek farklı sayfaları gezdikten sonra, bu tuşlar sayesinde daha önce ziyaret ettiğiniz sayfalara hızlı bir şekilde geri dönebilirsiniz.

Bir sayfa yüklenirken yanlış sayfaya girdiğinizi düşünüyorsanız, yüklemeyi "Dur" düğmesi ile durdurma şansınız da var.

Bazı web siteleri, sürekli olarak güncellenmektedir. Dolayısıyla sayfaya ilk girdiğiniz anda ekrana gelen haberler, kısa sürede yerlerini yenilerine bırakabilirler. Böyle bir durumda sayfayı yenilemeniz ve yeni eklenen haberlerin ekrana gelmesini sağlamanız gerekecektir. "Yenile" düğmesi, işte tam da bu noktada devreye girer.

Çok beğendiğiniz, sık sık ziyaret ettiğiniz veya Internet Explorer'ı açar açmaz yüklenmesini istediğiniz bir site varsa, o siteyi "giriş sayfası" yapmak işinizi kolaylaştırabilir. "Araçlar / Internet Seçenekleri" yolunu takip edin ve açılan diyalog penceresinde göreceğiniz "Giriş Sayfası" bölümüne dilediğiniz adresi yazın. İnternetteyken bu sayfaya dönmek isterseniz, araç çubuğundaki "Giriş" düğmesine basmanız yeterli.

Geçmiş Elinizin Altında

Geçmiş Elinizin Altında

GEÇMİŞ ELİNİZİN ALTINDA

İnternette arama yapmanın en kolay yollarında biri de, araç çubuğundaki "Ara" düğmesini kullanmaktır. Üstelik bu düğme sadece internette arama yapmakla sınırlı kalmaz, aynı zamanda bilgisayarınızdaki dosyaları aramanıza da izin verir.

Daha önce tanışmış olduğunuz "Sık Kullanılanlar" özelliği sayesinde, en beğendiğiniz web sitelerinin listesini elinizin altında bulundurmanız mümkün. "Ortam" düğmesine tıkladığınızda ise. Internet Explorer penceresinin yan tarafında küçük bir Windows Media Player penceresi açılır. Dilerseniz, bilgisayarınızdaki veya internetteki şarkıları bu pencerenin yardımıyla dinleyebilirsiniz.

"Geçmiş" düğmesi, birkaç gün önce ziyaret etmiş olduğunuz fakat adresini unuttuğunuz bir siteyi bulmanızı kolaylaştırmakla görevlidir. Bu düğmeye tıkladığınızda, Internet Explorer'ın sol kısmında yeni bir bölüm açıldığını göreceksiniz. Bu bölümde, daha önce ziyaret edilen sitelerin kronolojik bir listesini bulabilirsiniz.

Özelleştirin

Özelleştirin

ÖZELLEŞTİRİN

Windows'un pek çok uygulamasında olduğu gibi, Internet Explorer'da da araç çubuğunu özelleştirme şansına sahibiz. Önce çubuk üzerinde boş bir alana, farenin sağ tuşu ile tıklayın. Daha sonra, açılan menünden "Özelleştir" satırını seçin. Yeni bir pencere açılacaktır. Araç çubuğu üzerinde bulunan düğmeleri sağ tarafta, kullanabileceğiniz diğer düğmeleri ise sol tarafta göreceksiniz. Herhangi bir düğmeye sol tuş ile tıklamak, o düğmenin seçilmesini sağlar. Artık "Ekle" veya "Kaldır" seçenekleri ile istediğiniz düğmeyi kaldırabilir ve istediğiniz düğmeyi ekleyebilirsiniz.

Aynı pencerenin alt bölümünde bulunan "Simge Seçenekleri" ise, simgelerin boyutunu değiştirmek için kullanılır.

İpucu: Tüm Sayfaları Listelemek

İPUCU: TÜM SAYFALARI LİSTELEMEK

"Geri" ve "İleri" düğmeleri, pek çok Internet Explorer kullanıcısı için vazgeçilmez düğmelerdir. Onları bu kadar kullanışlı kılan özellik ise, anında dilediğiniz sayfaya dönebilme rahatlığıdır. Bu düğmelerin yanındaki küçük ok simgelerine tıklarsanız, ziyaret ettiğiniz tüm sayfaların listesini görebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları