Sadece akrabalarınızın ve arkadaşlarınızın değil, daha geniş kitlelerin ziyaret edeceği bir web sayfası mı hazırlamak istiyorsunuz? O zaman hiç durmayın ve hemen çalışmaya başlayın!
Bir web sayfası hazırlamak için baş vurabileceğiniz çeşitli yollar bulunmaktadır. Hatta bu hizmeti profesyonel olarak sunan şirketler de vardır; ama biz burada kendi web sitemizi tasarlamaktan bahsediyoruz. Sıfırdan bir web sitesi tasarlamak çoğu kişinin gözünü korkutsa da, bu işlem biraz cesaret ve doğru yazılımlar sayesinde çocuk oyuncağına dönüşebilir.
Farklı Yöntemler
FARKLI YÖNTEMLER
En son ziyaret ettiğiniz web sayfasını düşünecek olursanız; bu sayfanın metin, resim ve çeşitli adreslere bağlantılardan oluştuğunu fark edebilirsiniz. Tüm bu farklı öğeler HTML (HyperText Markup Language) adı verilen basit bir programlama dili kullanılarak bir araya getirildiğinde, ortaya sizin internet tarayıcınızda gördüğünüz web sayfası çıkar. HTML; sayfanın arka plan rengi, metinlerin yazı tipi, yazı tipi boyutu, resimlerin konumu gibi web sayfasıyla ilgili her türlü değişkeni belirlemenizi sağlar. Aynı şekilde, site içi veya site dışı sayfalara bağlantı vermek gibi işlemler de yine HTML dili sayesinde gerçekleşmektedir.
HTML dili, bir web sayfası hazırlamak için mutlaka gereklidir. Ancak web sayfası hazırlamak için bu dili bilmeniz gerekmez. Çünkü web sitesi tasarımcısının önünde iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bunlardan ilki, doğru dan HTML diliyle programlama yapmaktır. Bu yöntem çok daha zor; fakat bir o kadar da esnektir. Uzman web tasarımcıları HTML diline hakim olmak zorundadırlar. İkinci ve yeni tasarımcılar için daha uygun olan yöntem ise Microsoft FrontPage gibi bir web sitesi tasarım programı kullanmaktır.
Gördüğün Neyse Elde Edeceğin de Odur
GÖRDÜĞÜN NEYSE ELDE EDECEĞİN DE ODUR
Web sitesi hazırlamak isteyenlerin yardımına koşan bu tür programlar "WYSIWYG editörü" olarak bilinir. WYSIWYG, İngilizce "What You See Is What You Get" kelimelerinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır ve "ne görüyorsan onu elde edersin" anlamına gelir.
Bu tip editörler, metinleri düzenlemek ve resimlerin bulunacağı konumu belirtmek suretiyle bir web sayfası oluşturmanızı sağlarlar. Siz Word programı ile bir belge hazırlı-yormuşsunuz gibi sayfanın tasarımını yaptıktan sonra, HTML kodlamasını yapmak WYSIWYG editörüne düşmektedir. Zaten Microsoft Office ailesinin bir ürünü olan FrontPage, daha önceden Word ve Excel programlarına aşina olan kullanıcılar için çok kolay bir kullanım ortamı sunmaktadır. Grafik arayüzün benzerliği dışında, FrontPage ile diğer Microsoft Office programlarının çalışma felsefesi arasında büyük benzerlikler bulunmaktadır.
Beş Dakikada Bir Sayfa
BEŞ DAKİKADA BİR SAYFA
İnternet sayfası içerisinde kullanacağınız metin hazır mı? Peki ya resimler? Öyleyse metinleri, resimleri ve bağlantıları FrontPage'in sunduğu önceden tanımlanmış bir şablon kullanarak sadece dakikalar içerisinde bir araya getirebilirsiniz. FrontPage tarafından standart olarak sunulan tüm bu şablonlar, hem kullanışlı hem de görsel açıdan memnun edici sayfa tasarımlarını mümkün olan en kısa sürede hayata geçirmenizi sağlar.
Sayfanızda yer alacak metinleri FrontPage ile düzenlerken kendinizi Word programı ile çalışıyor gibi hissetmemeniz mümkün değildir. Sadece metin düzenlemek değil, tablo eklemek veya resimleri değiştirmek gibi işlemleri FrontPage ile gerçekleştirmek de aynı şekilde çok kolaydır. FrontPage tüm bunlara ek olarak, sayfanızda kullanmak istediğiniz resimler üzerinde değişiklik yapmanıza da yardımcı olabilir. Doğal olarak FrontPage, bu konuda uzmanlaşmış grafik programlarıyla yanşamaz; ancak resimlere en genel değişimleri uygulamak için (örneğin resimlerin boyutunu veya parlaklığını değiştirmek gibi) son derece yeterlidir.
Bağlantılar
BAĞLANTILAR
İlk web sayfanızı hazırladıktan sonra, sadece tek bir sayfanın yeterli olmadığını ve birden fazla sayfaya ihtiyaç duyduğunuzu fark edeceksiniz. Diğer sayfaları da FrontPage programı ile hazırlamak oldukça kolay bir işlemdir; fakat bu noktadaki en önemli konu sayfalar arasındaki bağlantıları doğru biçimde yapabilmektir. Internet dünyasında "hyperlink" olarak bilinen bağlantılar sayesinde, bir sayfadan diğer sayfalara geçişi sağlamak son derece basittir.
Bağlantılar hem site içi hem de site dışı sayfalara erişim sağlamak için kullanılabilir.
Zaten FrontPage gibi programlar bu konuda çok başarılıdırlar; ancak çok sayfadan oluşan bir sitenin klasör ve menü yapısını oluşturmak biraz yetenek ister. FrontPage, bu konuda da size yeterli desteği sunar ve görsel olarak hazırladığınız sayfaların HTML kodunu arka planda otomatik olarak saklar.
Kod Optimizasyonu
KOD OPTİMİZASYONU
FrontPage ile hazırlamış olduğunuz sayfalar Internet Explorer içerisinden kusursuz olarak görüntülenebilirler. Ancak aynı sayfaların diğer web tarayıcılarında (Netscape gibi) düzgün görüntüleneceğinin bir garantisi yoktur. Bu yüzden, profesyonel amaçlı site hazırlayan kişiler için FrontPage yeterince kullanışlı olmayabilir. En azından FrontPage ile hazırlanan bir sayfanın kodlarının HTML dilini bilen bir kişi tarafından düzenlenmesi gerekebilir. Hatta bu sayede dosyanın boyutunu küçültmek ve internet tarayıcısı içerisinde görüntülenme hızını artırmak bile mümkün olabilir.
FrontPage Nerede?
FRONTPAGE NEREDE?
FrontPage, Microsoft Office paketinin içerisindeki yazılımlardan birisidir. Eğer dilerseniz, diğer programlardan bağımsız olarak sadece FrontPage'i satın alabilirsiniz. Bu sayede diğer Office programla için ekstra para ödemenize gerek kalmaz.
Kısacası FronPage, internet sitesi hazırlamak isteyen amatör kullanıcılar için son derece kullanışlı ve basit bir alternatiftir. Ancak bu işi profesyonel amaçlarla yapan kullanıcılar, HTML dilinin yardımıyla çok daha profesyonel sonuçlara imza atmak zorundadırlar.