Herşey Kontrol Altında

Bilgisayarınız yavaş mı çalışıyor? Öyleyse önce sorunun neden kaynaklandığını bulalım.

Windows: 31

Windows XP, bilgisayarınızdaki her türlü donanım ve yazılımı kontrol altında tutan özel araçlara sahiptir. Bu araçları kullanarak anlık performans artışlarını ya da düşüşlerini izlemeniz mümkün.

Daha önce de belirttiğimiz gibi bilgisayar, bütünü oluşturan farklı donanımların bir arada çalışması temeline dayanmaktadır. Örneğin çok gelişmiş bir işlemciniz varsa; ancak düşük RAM'e sahipseniz, doğal olarak bilgisayarınız da yavaş çalışacaktır. Bir bilgisayarı yavaşlatan en önemli unsur hızlı işlemci ve düşük RAM, yüksek RAM ve yavaş bir ekran kartı gibi donanımların birbirlerine ayak uyduramamalarıdır. Böyle bir durumda hangi donanım Öğesinin yavaş çalıştığını saptayabilmeniz çok önemlidir.

Bilgisayarın "Etkileşimli" Yapısı ve Özel Ayarlar

Bilgisayarın "Etkileşimli" Yapısı ve Özel Ayarlar

BİLGİSAYARIN "ETKİLEŞİMLİ" YAPISI VE ÖZEL AYARLAR

Bazen kullanılan bir program da bilgisayarın yavaş çalışmasına neden olabilir. Kimi programlar çok fazla sistem kaynağına ihtiyaç duyarlar. Başka bir deyişle bu programlar, bilgisayarın sunduğu performansın büyük kısmını kendileri harcarlar. Bu durumda diğer programların çalışması için gerekli kaynak da azalmış olur. Şimdi size bu gibi "ağır" programları nasıl tespit edeceğinizi öğreteceğiz.

1- Sistem araçları

"Başlat" düğmesine basın ve hemen ardından "Denetim Masası"nı seçin. Daha sonra sırasıyla "Performans ve Bakım" ve "Yönetimsel Araçlar" seçeneklerine tıklayın. Son olarak "Performans" simgesini seçmeli ve ilgili pencereyi açmalısınız.

2- Sistem monitörü

Karşınıza "Sistem Monitörü" isimli yeni bir pencere gelecektir. Bu pencere sisteminizi sürekli izler ve performansını ekrana yansıtır. "Sistem Monitörü" penceresini, aynı zamanda bilgisayarın farklı unsurlarının durumunu görmek için de kullanabilirsiniz. Sayaç, farklı renkteki çizgileri kullanır ve tüm verileri grafiksel olarak ekrana yansıtır. Rakamsal değerler ise, bu grafiğin altında göreceğiniz beyaz alanda listelenmiştir.

Sistem Monitörü

Sistem Monitörü

3- Güncellenme süresi

Görüntünün sürekli olarak güncellendiğini göreceksiniz. Güncellemenin hızı, sizin isteğinize göre ayarlanabilir. Bu değişikliği yapmak için, öncelikle üst bölümdeki "Özellikler'' simgesine tıklayın. Karşınıza "Sistem Monitörü"nün ayar penceresi gelecektir. Alt kısımda, güncelleme işleminin kaç saniyede bir yapılacağını zevkinize göre belirlemeniz mümkün.

4- Farktı sayaçlar

"Sistem Monitörü" penceresinde görüntülenen unsurlar sizin için yeterli değilse, farklı unsurları da buraya ekleyebilirsiniz. Yenilerini eklemek için araç çubuğu üzerindeki"+" simgesine tıklayın.

5- Sayaç ekleme

Karşınıza "Sayaç Ekleme" isimli yeni bir pencere gelecektir. Bu pencerenin üst bölümünden performansı görüntülenecek nesneyi, alt bölümünden ise sayacın görüntüleneceği birimi seçebilirsiniz. Seçiminizi yaptıktan sonra yine alt kısımda yer alan "Açıkla" düğmesine basarsanız, ilgili seçeneğin ne gibi bir değişikliğe yol açacağını öğrenmeniz mümkün.

6- Görüntüleme seçenekleri

İlk başta görüntülenmekte olan sayaç sekli (çizgiler) hoşunuza gitmediyse, araç çubuğundaki "Çubuk Grafiği Görüntüle" simgesi ile farklı bir görünüme geçiş yapma şansına da sahipsiniz.

Okuyucu Yorumları