Farklı Bilgisayar Kasaları

Yeni nesil bilgisayarlar ile tasarımda özgürlük çağı.

Temel Bilgiler: 33

Eskiden bilgisayarların görünüşleri değil, sadece işlevleri önemliydi. Ama PC'ler dünyanın dört bir yanında, evlerin baş köşelerine yerleşmeye başladığından beri estetiğe de gereken önem veriliyor.

Bilgisayarı oluşturan bileşenler sürekli olarak gelişiyorlar. Daha hızlı işlemciler, daha büyük sabit diskler ve daha kaliteli ekran kartları için çalışmalar hiç durmadan devam ediyor. Ancak son zamanlarda bilgisayardaki gelişim, PC'lerin içinden dışına doğru kaymaya başladı. Artık üreticiler ürünlerinin hem performansına, hem de görünüşüne önem veriyorlar. Pek çok kullanıcı, bilgisayarlarını evlerinin özel bir odasında veya toplu çalışılan bir ofiste kullandığı için, estetik görünüme sahip bilgisayarlara talep de hızla artıyor.

Göze Hoş Gelen Bilgisayarlar

Göze Hoş Gelen Bilgisayarlar

GÖZE HOŞ GELEN BİLGİSAYARLAR

Yakın zamana kadar bilgisayar kasaları, genellikle gri renkli ve kaba bir dikdörtgen formdan ibaretti. Ayrıca bu kasalar, boyut olarak da son derece büyüktü. Fakat günümüzde bu durum, çoğu kullanıcı için pek de çekici değil. Daha az yer kaplayan, canlı renklere sahip ve alışılmışın dışında bir görünüm sunan kasalara gösterilen ilgi akıl almaz boyutlara ulaşmış durumda. Böyle bir ortamda, üreticilerin de talebi göz önünde bulundurmalarına ve yeni tasarımlara yönelmelerine şaşırmamak lazım.

Artık piyasada, alıştığımız eski klasik kasaların yanı sıra, renkli ve farklı tasarımlara sahip bilgisayar sistemlerine de sık sık rastlıyoruz. Başka bir deyişle bilgisayar satın alırken sadece teknik özelliklerini değil, görünümünü de hesaba katmak zorundayız.

Güzellik mi, Kolaylık mı?

Güzellik mi, Kolaylık mı?

GÜZELLİK Mİ, KOLAYLIK MI?

Geleneksel bilgisayarların kasaları çok şık görünmese de, son derece kullanışlı olduklarını kabul etmeliyiz. Örneğin görünümü değil kullanım kolaylığını ön planda tuttukları için, bu kasaların içerisinde yeni eklenecek bileşenlere ayrılmış daha fazla alan vardır. Ayrıca gerektiğinde kasayı açıp kapatmak da son derece kolaydır.

Yeni nesil bilgisayarlar ise görünümü ön plana çıkartıyorlar. Bu da kasaların oldukça küçük boyutlara sahip olmalarına ve yeni eklentilere çok fazla olanak tanımamalarına yol açıyor.

Kısacası bu tip kasalara ekleyebileceğiniz çok fazla dahili donanım yok. Ama sürekli gelişmekte olan USB teknoloji sayesinde harici donanımları sisteme eklemeniz mümkün. Yine de ekran kartı ve bellek gibi temel bileşenlerin kasa içerisinde bulunmaları gerektiğini düşünürseniz, USB girişlerinin çok da uygun bir çözüm olamayacağını rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Yeni nesil küçük kasaların bakım ve tamiri de pek kolay değildir. Normalde kolaylıkla takılıp çıkartılabilen standart CD ve disket sürücüleri küçük kasalar ile kullanmak oldukça zor. Sadece bu kasalar için özel olarak üretilen cihazların fiyatları ise bir hayli yüksek. Yani estetik bir bilgisayara sahip olmak, normalden çok daha yüksek bir harcama anlamına gelecektir.

Peki Ama Hangisi

Peki Ama Hangisi

PEKİ AMA HANGİSİ?

Eğer bilgisayarınızın nasıl göründüğü sizin için önemliyse, tercihinizi yeni nesil sistemlerden yana kullanabilirsiniz. Özellikle küp şeklindeki SFF (Small Form Factor) sistemler, PC'nin teknik özelliklerinden çok görünümüne önem verenler için ideal bir çözüm olarak görülebilir.

Ancak kullanım kolaylığı ve geliştirilme potansiyeli yüksek bir bilgisayar arıyorsanız, geleneksel kasalardan vazgeçmemenizi öneririz.

Apple ve Macintosh

Apple ve Macintosh

APPLE VE MACINTOSH

Bu konuyu kapatmadan önce, Apple şirketinin ürettiği Macintosh'lardan da kısaca bahsetmekte yarar var. Macintosh adı verilen bilgisayarlar, PC'den daha farklı bir sistem ile çalışıyorlar ve işlem güçleri de son derece yüksek. Bu yüzden daha çok reklam ve basın sektörlerinde kullanılıyorlar. Ama bizi ilgilendiren, bu sistemlerin tasarımı. Apple, kullanıcılarına sunduğu ilginç tasarımlarla yıllardır adından söz ettirmeyi başarıyor. Aşağıdaki resimlere göz atarsanız, ne demek istediğimizi daha iyi anlayabilirsiniz.

Kişiye Özel Bilgisayarlar

Kişiye Özel Bilgisayarlar

KİŞİYE ÖZEL BİLGİSAYARLAR

Son zamanlarda bilgisayarlarına çok düşkün olan kullanıcılar, yeni bir akıma da öncülük etmeye başladılar; artık kendileri İçin özel kasalar oluşturuyorlar ve bunu bir sanat olarak kabul ediyorlar. "Modding" adı verilen bu yeni sanat anlayışı, kasaların üzerinde delikler açarak farklı görünümler elde etmeyi amaçlıyor. Ayrıca yan tarafa plastik bir panel ekleyerek kasanın İçini görünür hale getirmek ve hatta aydınlatmak bile mümkün.

Okuyucu Yorumları