Piyasada değişik fare tiplerine ve modellerine rastlayabilirsiniz: Klasik fareler (kablolu), kablosuz fareler ve diğerleri... Bazı farelerde klasik top düzeneği yerine hareketi ışıkla algılayan sistemler bulunur.
Fareyi doğru ve rahat tutma şeklini mutlaka öğrenin. Avuç içinizin merkezini farenin üzerine yerleştirin. Bu sırada bağlantı kablosu öne doğru dönük olmalıdır. Bileğiniz mutlaka masanın üzerinde dursun. işaret ve orta parmaklarınız iki fare tuşunun üzerinde olsun. Diğer parmaklarınızı ise fareyi tutmak için kullanın. Elinizi ve parmaklarınızı kesinlikle kasmayın, serbest bırakın. Aksi taktirde kramp şikayetlerine maruz kalabilirsiniz.
Düşünün ki çalışmakta olan bir bilgisayarın karşısında oturuyorsunuz ve fareniz de bilgisayara bağlı. Her şeyden önce, bilgisayarın farenin varlığından haberdar olup olmadığını kontrol edin. Fareyi, fare pad'i üzerinde hareket ettirin.
Eğer ekrandaki küçük ok, yani işaretçi hareketinize cevap veriyorsa bilgisayar fareyi algılamış demektir. Yani artık farenizle istediğiniz her türlü işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Fareyi tuttuğunuz elinizin rahat bir konumda olup olmadığını kontrol edin. Bileğinizin masa üzerinde olması çok önemlidir. Bu sayede bileğinizle bir eksen oluşturur ve el hareketlerinizi daha rahat kontrol edebilirsiniz.
Fareyi Hatalı Kullanmayın
Bileğinizin masaya dayalıyken, fareyi sağa ve sola doğru hareket ettirin. Ekrandaki küçük ok da (işaretçi) buna paralel olarak hareket edecektir.
Hareket esnasında, fare pad'inin dışına çıkarsanız korkmayın, fareyi kaldırıp pad'in ortasına tekrar yerleştirmeniz yeterlidir. Fare kaldırıldığı zaman monitördeki işaretçi hareket etmez.
Sık yapılan bir diğer hata da fareyle çalışırken parmakları havada tutmaktır. Eğer uzun zaman bu pozisyonda çalışırsanız, ellerinizde kramp gibi sorunların oluşmasına yol açabilirsiniz.
Yeni başlayanlar bu hataya çok sık düşerler. Önce işaretçiyi seçtikleri noktaya yerleştirirler; sonra hangi tuşa basmaları gerektiğine bakarlar. Böyle olunca da tuşa basarken ekrandaki işaretleyiciyi hafifçe yerinden oynatırlar ve sonuçta yanlış seçeneğe tıklamış olurlar. Bu nedenle parmaklarınız her zaman fare tuşlarının üzerinde olmalıdır ve gerekmedikçe hareket etmemelidir.
Fareyi asla iki elinizi kullanarak tutmayın. Farenin kontrolü sadece tek el ile sağlanmalıdır. Ayrıca fare kablosunun mutlaka öne doğru bakmasını sağlayın. Aksi halde fare hareketleri ve işaretçi hareketleri aynı doğrultuyu takip etmezler.
Bilgi: Fare Pad'i
BİLGİ: FARE PAD'İ
Fare herhangi düz bir yüzey üzerine hareket edebilir, ancak fareler için özel üretilmiş pad'ler kullanmak çok daha doğru ve pratiktir.
Pad seçerken yüzeyin orta yumuşaklıkta olmasına özen gösterin. Fare çok sert yüzeylerde hızlı kayar, çok yumuşak yüzeylere ise takılma yapar. Siz de ekrandaki işaretçiyi hareket ettirmekte ve istediğiniz noktaya götürmekte zorlanırsınız.
Bilgi: Hatırlayın ve Korkmayın
BİLGİ: HATIRLAYIN VE KORKMAYIN
Fareyi tuşlarına basmadan sadece hareket ettirmek, yazılımlarınıza ve PC'nize hiçbir zarar vermez. Bu yüzden fareye alışmak için onu hareket ettirmekten asla korkmayın. Fareyi tek elinizle kullanın. ileride klavyede daha hızlı çalışabilmek için diğer elinizi kullanmayı da öğreneceksiniz. Fareye mümkün olduğunca bakmamaya çalışın ve hareketleri ekrandaki işaretçi yardımıyla takip edin.
Fare İpuçları
İPUCU:
Farenin kablosu öne doğru eğik olmalıdır. Böylece ekrandaki küçük okun hareketleri ile farenin hareketleri aynı doğrultuda gerçekleşir.
Fareyi sola çekmek = Sola doğru hareket
Fareyi sağa çekmek = Sağa doğru hareket
Fareyi ileri itmek = Yukarıya doğru hareket
Fareyi geriye çekmek = Aşağıya doğru hareket