Yaşadıkları çok çeşitli fiziksel güçlükler nedeniyle bilgisayar kullanımları etkilenen kişilerin sorunları Microsoft'un yeni gözdesi Vista'nın sunduğu erişilebilirlik ayarlarıyla son buluyor. Yeni işletim sistemi özellikle görme güçlüğü çeken, işitme kaybı olan, eklem ya da zihinsel sorunları bulunan kişilerin faydalanacağı şekilde baştan aşağı yenilemiş. Bu alanda özellikle iki önemli iyileştirme dikkatleri çekiyor:
Bunlardan ilki, kullanıcıların Windows Vista'daki bütünleşik erişilebilirlik özelliklerini bulmasına ve hangi ayarların işlerine yarayacağına karar vermelerine yardımcı olan, yeni Erişim Kolaylığı Merkezi.
Erişilebilirlik ayarlarına erişmek artık çok kolay
ERİŞİM KOLAYLIĞI MERKEZİ
Erişilebilirlik ayarlarına erişmek de artık çok kolay
Yardımcı yazılımları yönetmek ve erişe-bilirlik ayarlarını yapmak için kullanabileceğiniz, kolay ulaşılabilen Erişim Kolaylığı Merkezi, üzerinde çok fazla uğraşmanızı gerektirmeyecek bir "önerilen ayarlar" seçeneği sunuyor.
1- Erişim Kolaylığı Merkezine ve dolayısıyla bu ayarlara ulaşabilmek için ilk olarak Başlat tuşunun yerini alan, ekranın sağ altındaki \\'indow$ tuşuna tıklamak gerekiyor.
2- Ardından yenilenmiş Başlat Menüsü'nde sağ sütunda yer alan Denetim Masası'na tıklayarak sisteminiz ile ilgili tüm ayarları değiştirebileceğiniz pencereye ulaşabilirsiniz.
3- Şimdi listeden Erişim Kolaylığı seçeneğine, ardından da Erişim Kolaylığı Merkezi seçeneğine tıklayın.
4- Son olarak. Bilgisayarınızı kullanmayı kolaylaştıran öneriler alın bağlantısına tıkladığınızda size standart işlemleri gerçekleştirme yetisi ile ilgili; TV'de yüzleri ve metinleri seçip seçemediğiniz, normal konuşmaları duyup duyamadığınız ya da kalem kullanıp kullanamadığınız gibi birkaç soru soruluyor. Verilen cevaplara göre de, yardımcı olabilecek en uygun erişilebilirlik ayarları ve programları öneriliyor.
Daha Önceki sürümlerde bulunan Erişilebilirlik Sihirbazı'nın ve Araçlar Yöneticisi'nin yerine geçen Erişim Kolaylığı Merkezi, bilgisayarınızı bir monitör olmadan kullanmanıza imkân tanıyor. Ayrıca monitörünüzü, fare, klavye ve sesleri en iyi şekilde ayarlamanıza, alternatif giriş cihazları kullanmanıza yardımcı olacak farklı kategorilerdeki ayarları da bünyesinde barındırıyor.
Siz konuşun o dinlesin, o konuşsun siz dinleyin
YENİLENMİŞ ÖZELLİKLER
Siz konuşun o dinlesin, o konuşsun siz dinleyin
Bilgisayarınızı konuşarak yönetebilmenize imkân tanıyan yeni konuşma tanıma teknolojisi, fare ve klavyeye olan ihtiyacı azaltıyor ve bazı uygulamalarda ortadan kaldırıyor. Bu konuda daha detaylı bilgiye yazının devamında yer vereceğiz.
Vista'ya eklenen yeni yakınlaştırma özellikleri ise standart bir resim büyütme işlemi sırasında kenarlarda oluşan kırıldı görüntüler ve diğer kusurların oluşmasını engelliyor. Yazı tipi boyutunu büyütmeyle benzer şekilde çalışan sistem, grafikleri görüntü kalitesinde kayıp olmadan 16 kat büyütüyor.
Metni sese dönüştüren diğer bir araç, bilgisayarınızı kullanırken gerçekleşen hata mesajları gibi olayları ya da masaüstünde açılan metinleri sesli olarak okuyor. İstenirse bu özellik yazılan metinlerin ya da ekranda meydana gelen olayların okunması için de ayarlanabiliyor. Tam tersi şekilde, sesi görünür hale dönüştürmek için kullanabileceğiniz görsel uyanlar sistem seslen yerine ekranda yanıp sönen öğelere dönüşüyor. Bu şekilde uyarılar işitilmese bile fark edilebiliyor. Bu konuda yardımca olabilecek diğer bir özellik olan alt yazı ise animasyonlar ve video görüntüleriyle ya da bazı sesli uyarıları ile ilgili ekranda yazılı bilgi sunuyor.
Klavye kullanımında sorun yaşayanlar için de ekran klavyesi ve süzme tuşları özellikleri kullanılıyor. Tüm standart tuşlara sahip olan ekran klavyesi, fare ya da başka bir işaretleme cihazıyla fiziksel bir klavye yerine kullanabiliyorsunuz. Süzme tuşlarını etkin hale getirdiyseniz, birbiri ardına hızlı şekilde basılan tuşlar ya da istenmeden birkaç saniye basılan tuşları dikkate alınmıyor ve hatalı girişler engelleniyor.
Tabii ki bu özelliklerin tümünden faydalanmak istiyorsanız Vista'nın orijinal sürümünü yani İngilizce sürümünü kullanmanız gerekiyor. Çünkü bu derginin hazırlanması aşamasında incelediğimiz Türkçe sürüm, dil uyuşmazlığı yüzünden oldukça önemli sayılacak ses tanıma özelliğini bünyesinde barındırmıyordu. Benzer şekilde ekran okuma özelliği de Türkçe metinleri ve arabirimi İngiliz aksanıyla okuduğu için çok fazla anlaşılır değil. Umarız yakın zamanda Türkçe sürüm için de bu özellikler eklenir. O zamana kadar 3. parti yardımcı teknoloji ürünlerinden destek almanız en iyi seçenek olacaktır.
Yardımcı teknoloji ürünleri ile uyumluluk
Yardımcı teknoloji ürünleri ile uyumluluk
Windows'un her yeni sürümüyle mümkün olduğunca çok yardımcı teknoloji ürünü desteklenmeye çalışılıyor. Vista; büyüteç, ekran okuyucu ve ekran klavyesi gibi erişilebilirlik araçları sunsa da bazı kişiler farklı gelişmiş yardımcı teknoloji ürünlerine de ihtiyaç duyabiliyorlar.
İşte bu yüzden de Vista'dan önce çıkmış olan çoğu yardımcı teknoloji ürünü için Microsoft, Vista çıktıktan sonraki altı ay içinde işletim sistemi ile uyumlu olacağı sözünü de veriyor. Bu konuda detaylı bilgi almak isteyenler www.microsoft.com/enable/at/atvinfo.aspx adresine başvurabilirler.
Söz dinleyen Windows
Söz dinleyen Windows
Kullanıcıların bilgisayarlarına söz geçirmesine olanak tanıyan ses tanıma özelliği, fare ve klavye kullanımının büyük ölçüde azaltılmasına yardımcı oluyor.
Belgelerinizi ve e-posta iletilerinizi dikte ettirebileceğiniz, sesli komutlarla uygulamaları ve işletim sistemini yönetebileceğiniz ve hatta web'deki formları doldurabileceğiniz yeni konuşma tanıma özelliği, sürekli konuşma şeklinize ve kullandığınız sözcüklere göre kendini geliştirerek başarılı bir tanıma sunuyor. Bu özellik, Türkçe henüz dâhil olmasa da farklı dilleri destekliyor ve insan sesine çok yakın yeni bir konuşma sentezleyicisini de bünyesinde barındırıyor.
Konuşma Tanıma
Yattığınız yerden PC'nizi kontrol etmek için baştan aşağı yenilenen arabirimi ile bilgisayarınızı kontrol etmek ve hataları düzeltmek için eskisine oranla çok daha basit ve etkili bir yol sunan bu özellik İngilizce sürümde e-postaları ve belgeleri sesle yazdırmanın yanı sıra işletim sistemi komutlarını verebilmenize de imkân tanıyor.
Doğru bir tanıma için konuşma tarzınıza ve aksanınıza göre kendini sürekli geliştiren bu özellik, dikte sırasında yanlış tanınan sözcükler için de alternatif bir liste sunuyor. Bu şekilde telaffuz zorluğu çekilen kelimelerin sadece numarasının söylenmesi yeterli oluyor. Verilen sesli komutlara açıklık getirmeye yarayan diğer bir arabirim ise farklı şekillerde yorumlanabilecek sesli bir komut verdiğinizde aslında neyi kastetmiş olduğunuzu tanımlamada size yardımcı oluyor.