Avucumuzun içerisine sığabilen ve günlük yaşantımızı kolaylaştırmayı amaçlayan el bilgisayarları, son zamanlarda büyük bir atılım yapmış durumda. Bu atılımın en büyük nedeni ise, düşen fiyatlar ve gelişen özellikler şeklinde özetlenebilir.
Her ne kadar küçük boyutlara sahip olsalar da, dizüstü bilgisayarların bile pes edeceği durumlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin kalabalık bir otobüsle yolculuk yaparken dizüstü bilgisayarı açma şansınız pek yüksek değil. Oysa çoğu zaman PDA ismi ile anılan el bilgisayarları size bu imkanı rahatlıkla sunabilirler. Cebinizde bile taşıyabileceğiniz bu küçük cihazlar, günümüzde standart bir PC'nin sahip olduğu birçok fonksiyonu kısıtlı da olsa ayağınıza kadar getirmeyi başarıyorlar.
Palm Cephesi
PALM CEPHESİ
Bugün piyasada Palm işletim sistemi ile çalışan bir PDA bulabileceğiniz gibi, Windows'un farklı bir sürümü olan Pocket PC 2002 destekli PDA'ler de bulabilirsiniz. Microsoft'un Pocket PC'sinden önce piyasanın rakipsiz ismi olan Palm, artık tahtında çok da rahat değil. Çünkü Palm işletim sistemini kullanan PDA'ler donanım açısından incelendiğinde Pocket PC tabanlı rakiplerine oranla biraz geride kalıyorlar. Yüksek satış rakamlarını ise uygun fiyatlarına borçlular.
16 MHz'lik işlemci 2 MB'lık hafıza ile satışa sunulan düşük modeller, piyasanın en ucuz PDA'leri olma özelliğini elinde bulunduruyorlar. 100 dolar civarında bir ücret karşılığında satın alabileceğiniz bu tip PDA'ler-de siyah-beyaz ekran ve yükseltilemeyen bellek büyüklüğü ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça yüksek.
Palm OS tabanlı PDA'ler, tabii ki sadece giriş seviyesi ve orta seviye ürünlerle sınırlı değil. Örneğin 400 MHz'lik işlemci ve 64 MB bellek ile donatılan Palm Tungsten-C, performansı ile dikkat çeken bir PDA. Renkli ekranı ise 320 x 320 çözünürlüğe ulaşabiliyor. Bu oran, Palm OS tabanlı bir PDA'de bulabileceğiniz en yüksek çözünürlük değeri. Ancak bu cihaza sahip olmak isteyenler, diğer Palm'lerin aksine oldukça yüksek bir fiyatı ödemek zorundalar.
Palm işletim sistemine destek veren tek üretici Palm değil. Sony ve Handspring de Palm OS tabanlı PDA'leri ile pazarda kendilerine önemli bir yer bulmayı başarmış durumdalar. Sony, ünlü Clie serisi ile kablosuz bağlantı seçeneklerini farklı donanım konfigürasyonları ile birleştirmeyi sürdürüyor. Handspring ise bir adım daha ileri giderek bazı PDA'lerine dahili mobil telefon ünitesi de ekliyor.
Avuç İçindeki Windows
AVUÇ İÇİNDEKİ WINDOWS
Microsoft Windows CE ile başaramadığını Pocket PC 2002 işletim sistemiyle başarmış ve PDA pazarına hızlı bir giriş yapmıştı. Sony de dahil olmak üzere hemen hemen tüm üreticiler tarafından benimsenen işletim sistemi, Pocket PC adı verilen PDA'lerde de yoğun olarak kullanıldı. Bugünlerde ise Pocket PC'ler Windows Mobile 2003 işletim sistemine geçmek için hazırlanıyorlar.
Pocket PC'lerde görebileceğiniz işlemciler Intel StrongARM 206 Mhz, Intel XScale 300 Mhz ve 400 Mhz ile sınırlı. Renkli ekranlar ise 240 x 320 çözünürlük oranına sahip ve 65.536 rengi görüntüleyebiliyorlar. 130 gramdan 200 grama kadar değişen ağırlıkları ise, Palm'lerden biraz daha yüksek. Ayrıca fiyat konusunda Palm OS tabanlı PDA'lerin çok daha avantajlı oldukları da açıkça ortada.
Bu tip el bilgisayarları için üretilen özel Windows sürümleri, içerdikleri ofis ve multimedya seçenekleri ile Palm işletim sisteminin birkaç adım önünde gidiyorlar. Bugün masaüstü sistemlerde kullandığımız Word ve Excel gibi ofis uygulamalarının, İnternette gezmemizi sağlayan Internet Explorer'ın ve hatta küçük Media Player'ın bile Pocket PC sürümleri işletim sistemlerindeki yerlerini almış durumda. Hatta Tomb Raider gibi klasik PC oyunlarını Pocket PC'lerle oynamanız bile mümkün.
Dokunmatik Ekranlar
DOKUNMATİK EKRANLAR
El bilgisayarlarının büyük çoğunluğu, veri girişi için normal bir klavyeyi kullanmazlar. Bunun yerine ekranda göreceğiniz sanal klavyelerden yardım almalısınız. Peki ama sanal klavyeyi nasıl kullanacağız?
Bu tip el bilgisayarları, dokunmatik bir ekrana sahiptir. Cihazla birlikte gelen küçük plastik kalemi kullanarak ekrandaki herhangi bir düğmeye dokunursanız, sistem de bu durumu klavye tuşuna basmak olarak algılar. Bu şekilde metin girişi de gerçekleşmiş olur.
Dokunmatik ekranların tek özelliği sanal klavye ile sınırlı değildir. Aynı kalemi kullanarak küçük çizimler yapma şansına da sahipsiniz. Ancak asıl ilginç olan, el bilgisayarlarının çoğu tarafından desteklenen karakter tanıma özelliğidir. Siz kelimeleri el yazısı yazar gibi yazsanız da, cihaz harfleri algılayabilir ve normal bir metin dosyası oluşturmanızı sağlayabilir.
Kablosuz İletişim
KABLOSUZ İLETİŞİM
El bilgisayarlarının PC veya cep telefonu ile iletişim kurmaları, uygun bir kablo veya kablosuz bir sistemle gerçekleşebilir. Kablosuz sistemleri iki farklı kategoride değerlendirmek mümkün: Kızıl ötesi ışınlar veya Bluetooth teknolojisi.
Bazı el bilgisayarları (özellikle Palm tabanlı olanlar), aynı zamanda bir cep telefonu gibi de kullanılabilirler. Bu tip cihazların üzerinde, SİM kartı yerleştirebileceğiniz bir yuvaya yer verilmektedir. Siz kartınızı yerleştirdiğiniz an, el bilgisayarınız da konuşmanız için hazır hale gelecektir. Üstelik karta kaydedilmiş tüm bilgileri el bilgisayarının ekranında takip etme şansınız da var.
El bilgisayarlarını kullanarak internete bağlanmanız da mümkündür. Hatta bunun için herhangi bir kabloya bile ihtiyaç duymazsınız. Birçok el bilgisayarı, cep telefonlarından da tanıdığımız GPRS teknolojisini desteklemektedir. Ayrıca bir sonraki bölümde bahsedeceğimiz "hot spot"lar da, herhangi bir bağlantıya gerek duyulmadan internete bağlanmanızı sağlayabilirler.
El Bilgisayarları Kimlerin İşine Yarar
EL BİLGİSAYARLARI KİMLERİN İŞİNE YARAR?
El bilgisayarları, sürekli yolculuk yapmak zorun da kalanlar için faydalı olabilir. Ama öncelikle cihazın elektronik postaları kontrol edebilmesi veya hareket halindeyken bile internet'e bağlanabilmesi gerekir. Zaten el bilgisayarlarının öncelikli görevleri de bunlardır.
El bilgisayarı kullanıcıları, grafik veya video yazılımlarından da yararlanabilirler. Ancak masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile yapabileceklerinizi el bilgisayarlarıyla da yapabileceğinizi asla düşünmeyin.
Bilgi: Dizüstü yada El Bilgisayarları
BİLGİ: DİZÜSTÜ YADA EL BİLGİSAYARI
Dizüstü bilgisayarlarla el bilgisayarlarını karıştırmayın. Dizüstü bilgisayar, karmaşık uygulamaları yürütmeye uygundur ve özellikleri ile masaüstü sistemlerden farklı değildir. El bilgisayarı ise ne kadar güçlü olursa olsun, Photoshop gibi uygulamaları çalıştıramaz. Zaten kullandıkları işlemciler 400 MHz, bellek ise 16-32 MB civarındadır.