Teknolojik ürünlerin satıldığı bir mağazaya göz atmak, DVD teknolojisinin bugün geldiği noktayı anlamamız için yeterli olacaktır. Artık piyasadaki DVD cihazlarının sayısı, bir zamanların en popüler cihazı olan videoyu bile geride bırakmış durumda.
Birçoğumuzun bilgisayarında bulunan DVD-ROM sürücüler, hem GB'larca veriye tek bir disk üzerinde ulaşmamızı sağlarlar, hem de beğendiğiniz bir filmi izlememize olanak tanırlar. Ancak konu filmler olduğunda, bu tip cihazların sadece basit birer oynatıcı olduklarını düşünmemelisiniz. DVD disklerin üzerinde gelen ve DVD-ROM sürücülerle ya da DVD oynatıcılarla izlenebilen filmler, sundukları yüksek ses kalitesi ve inanılmaz görüntü kalitesi ile izleyiciyi filmin içerisine kadar taşıyabiliyorlar.
DVD teknolojisi, görüntü sistemlerinin dışında müzik endüstrisi içinde önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. DVD'lerin ürettiği ses kalitesi, normal bir CD'nin kat kat üzerinde. Üstelik elinizdeki eski CD'leri DVD okuyucularla birlikte kullanma şansına sahipsiniz. Başka bir deyişle DVD-ROM sürücüler ve DVD oynatıcılar sadece DVD diskleri değil, aynı zamanda CD'leri de sorunsuz bir biçimde destekleyebiliyorlar. Böylece eski ya da yeni tüm ses ve görüntü arşivinize standart bir DVD cihazı ile ulaşmanız mümkün oluyor.
DVD kaydedici cihazlar da, günümüzde teknoloji mağazalarında yerlerini almaya başladılar. Bu cihazlar televizyon sinyalini MPEG-2 formatına çeviriyorlar ve doğrudan boş bir DVD disk üzerine kaydedebiliyorlar.
Kısacası geleneksel video kayıt cihazları, tarihin tozlu sayfalarındaki yerlerini çoktan almış durumdalar. Devir artık DVD devri...
DVD Üzerine Kayıt
DVD ÜZERİNE KAYIT
Eğer DVD teknolojisinden yararlanmak istiyorsanız, iki farklı alternatiften birisini seçmeniz yeterli olacaktır. Ya CD-ROM sürücüler gibi bilgisayara takılabilen bir DVD-ROM sürücü satın alacaksınız, ya da televizyona bağlanan ve DVD filmleri izlemenizi sağlayan DVD oynatıcı cihazlara yöneleceksiniz. Biz burada DVD-ROM sürücülerden bahsetmek istiyoruz. DVD-ROM sürücülerin fiyatları, CD-ROM sürücülere oranla biraz daha yüksek; ama gelecek için avantajlı bir yatırım oldukları da açıkça ortada. Üstelik bilgisayarınıza takacağınız sürücüyü sadece yüksek ses ve görüntü kalitesine ulaşmak için değil, aynı zamanda çok yüksek veri kapasitelerine sahip olan veri DVD'lerini okumak için de kullanabileceksiniz. Örneğin boş bir CD üzerine yaklaşık 150 adet MP3 dosyası sığarken, standart bir DVD'ye 1000'den fazla dosya kaydetmek mümkün.
Eğer sizin istediğiniz boş DVD disklerin üzerine kendi verilerinizi kaydetmekse, bu durumda DVD yazıcı satın almanız gerekecek. DVD yazıcıların fiyatları standart bir CD yazıcıya oranla çok daha yüksek. Ayrıca DVD yazma işleminin tam anlamıyla rayına oturduğunu söylemek de oldukça zor. Çünkü piyasada 3 farklı yazılabilir DVD formatı dolaşıyor (DVD-RW, DVD+RVV ve DVD-RAM) ve hangisinin daha iyi olduğu konusunda kesin bir karara varılamıyor. Bu yüzden alacağınız DVD yazıcının her üç formatı da sorunsuz olarak desteklemesinde büyük yarar olduğunu düşünüyoruz. Son olarak küçük bir not... DVD yazıcılar boş CD'lerin üzerine de veri aktarabilirler. Yani bir DVD yazıcı, aynı zamanda hızlı bir CD yazıcıdır.
DVD Teknolojisi ve Filmler
DVD TEKNOLOJİSİ VE FİLMLER
DVD teknolojinin ilk geliştirildiği dönemde akıllarda dolaşan tek fikir, filmleri dijital ortama aktarmak ve kaliteleri bozulmadan saklayabilmekti. Bunun sonucunda ise DVD üzerindeki yüksek kaliteli filmler ortaya çıktı. Bir zamanlar video kasetlerle dolu olan raflar da, yavaş yavaş DVD'lerin akınına uğradılar. Video kaset kiralayan mağazalar ise DVD kiralamaya başladılar.
DVD üzerindeki bir film ve aynı filmin video kaset ya da VCD üzerindeki kopyası arasında büyük bir kalite farkı bulunmaktadır. Bu farkı daha iyi anlayabilmek için bir müzik kaseti ile bir müzik CD'si arasındaki farkları düşünün. Ayrıca DVD'ler, sundukları bazı olağanüstü artı özelliklerle de ön plana çıkabilirler. Örneğin seyretmekte olduğunuz film için dil seçimi yapabilir, alt yazıların dilini ayarlayabilir ya da oyuncuların kısa biyografilerini okuyabilirsiniz. Tüm bunlar, DVD'nin ana menüsü yardımıyla gerçekleştirilir.
DVD teknolojisi, spor tutkunları için de benzersiz bazı fırsatlar sunmaktadır. Bir pozisyon farklı kameralar ile kayıt edilip DVD üzerine kopyalanırsa, izleyici de farklı açılar arasından seçim yapma ve pozisyonu o açıdan izleme şansını elde eder.
Yeni nesil bir bilgisayarda DVD izlemek için sadece DVD-ROM sürücüye sahip olmanız yeterli. Çünkü son yıllarda piyasaya sürülen güçlü ekran kartları, MPEG-2 çözücü olarak da görev yapabiliyorlar ve bu konuda oldukça başarılılar. Eski sayılabilecek bir bilgisayara sahip olanlar ise, DVD-ROM sürücü ile birlikte bir de MPEG-2 kart edinmeliler.
DVD filmlerden alınabilecek maksimum zevke ulaşmak için güçlü bir ses kartına ve kaliteli bir hoparlör setine ihtiyaç duyacağınızı da unutmayın. En azından 4 hoparlör ve 1 subwoofer'dan oluşan hoparlör setlerini tercih etmelisiniz. Tabii dilerseniz, kaliteyi artırmak için çok daha karmaşık ses sitemlerinden de yardım alabilirsiniz. Bu noktada dikkat edilmesi gereken, sadece ses kartının hoparlör setini destekleyip desteklemediğidir.
DVD ve CD
DVD VE CD
DVD, CD gibi bir optik depolama ünitesidir. Boyutları hemen hemen CD ile aynıdır. Ancak konu kapasite olduğunda, en kaliteli CD bile standart bir DVD'nin eline su dökemez. DVD'nin bir yüzüne tam 4,7 GB veri kaydedilebilir. İki katmanlı DVD'lerde ise bu değer 8,5 GB'a kadar yükselir. Eğer diskin her iki yüzüne birden kayıt yapılabiliyorsa, bu durumda kapasite de 17 GB'a çıkar.
Filmler, DVD'lerin üzerine MPEG-2 forma-tında kaydedilirler. Bu da yüksek kalitede ses ve görüntü anlamına gelmektedir. DVD'nin tek bir yüzünün sunduğu kapasite, 2 saatlik bir film için yeterlidir.
DVD-Rom ile Birlikte Kullanabileceğiniz Formatlar
DVD-ROM Sürücü ile Birlikte Kullanabileceğiniz Formatlar
• CD (Compact Disc): Müzik CD'leri
• CD-ROM (Read Only Memory): Veri CD'leri
• CD-R (Recordable): Üzerine kayıt yapılabilen CD'ler. Kayıt yalnızca bir kez gerçekleştirilebilir.
• CD-RW (Rewriteable): Üzerine defalarca kayıt yapılabilen CD'ler.
• DVD (Digital Versatile Disc): CD boyutlarında ve GB'larca kapasiteye sahip olan diskler. Büyük verileri, filmleri veya müzik parçalarını barındırabilirler. R ve RW uzantıları İse, diskin yazılabilir olduğunu gösterir.
Dikkat: Bölge Kodu
DİKKAT: BÖLGE KODU
DVD filmler, sahip oldukları "bölge kodu" ile birbirlerinden ayrılırlar. Dünya üzerinde altı farklı bölge bulunmaktadır ve her bölge kendi koduyla temsil edilir. Amerika'da üretilmiş olan bir DVD filmi, Avrupa bölgesinin sistemleri ile izlemeniz çoğu zaman mümkün değildir.