Herkes bir kişisel bilgisayarın (ya da PC'nin) ne olduğu ve ne işe yaradığı hakkında az çok fikir sahibidir. Bilgisayar sisteminin monitor, klavye, fare ve kasa denilen bir kutudan meydana geldiği biliniyor. "PC birçok değişik parçalardan oluşmuş bir bütündür" gibi çok basite indirgenmiş bir fikir, iyi bir başlangıç noktası olacaktır.
PC BİZİMLE BÖYLE KONUŞUR
Bilgisayarın bizlere sunduklarını görüntülemek için monitör denilen büyükçe bir cihaza ihtiyaç vardır. Monitörler, ilk bakışta televizyona benzerler. Sizce de öyle değil mi? Aslında bu benzetme gerçekten çok da uzak değil. Monitörün çalışma şekli televizyon ekranıyla aynı teknik prensipler üzerine dayanır. Fakat kullanım amaçları tamamen farklıdır. Bilgisayar sizinle monitör aracılığıyla "konuşur" ve sizi o anda olanlardan ve varsa problemlerden haberdar eder. Ekranda, bilgisayarla yapmakta olduğunuz her türlü işlemi görebilirsiniz. Örneğin yazmakta olduğunuz metinler ya da çizmekte olduğunuz şekiller birebir ekrana yansır.
Piyasada çeşitli boyutlarda monitörler bulabilirsiniz. Ekran büyüklüğü, televizyonlarda olduğu gibi çapraz iki köşe arasındaki mesafeyle ifade edilir ve "inç" değeri ile belirtilir.
Monitör Nasıl Bağlanır?
MONİTÖR NASIL BAĞLANIR?
İlk olarak monitörün bir güç kaynağı tarafından beslenmesi gerekir. Bunu yapmak için, sahip olduğunuz bilgisayara göre iki farklı yol izleyebilirsiniz. Birincisi, en geleneksel şekilde, monitörü elektrik prizine bağlamaktır. Diğer yol ise monitörü uygun bir bağlantı kablosuyla bilgisayar kasasının arkasında bulunan elektrik girişine bağlamak ve gerekli gücü bu şekilde temin etmektir. Eğer ikinci yolu tercih ederseniz, PC açıldığında monitör de otomatik olarak açılacaktır. Güç kablosunun dışında, monitörün bilgisayardan gelen video sinyallerini alması ve onları görüntülemesi için kullanılan farklı bir kablosu daha vardır. Bu kablo, ekran kartına bağlanmalıdır.
Eğer ekrandaki görüntüde bazı bozukluklar varsa, görüntü net değilse ya da gidip geliyorsa bu kabloların doğru şekilde bağlanıp bağlanmadığını ve sağlam şekilde takılıp takılmadığını kontrol etmelisiniz. Unutmayı n ki monitöre ilişkin problemler, çoğu zaman kabloların kötü bağlanmasıyla ilgilidir.
Ayrıca ekranın ayarlarını ihtiyaca göre yapmak mümkündür. Bütün monitörlerin parlaklık, kontrast ve görüntüleme boyutu ayarları mevcuttur.
Bilgisayarın Bütün Parçaları
BİLGİSAYARIN BÜTÜN PARÇALARI
Bir PC'nin temel parçaları şunlardır:
• Kasa
• Monitör
• Klavye
• Fare
Bilgisayara başka cihazlar da bağlanabilir:
• Yazıcı
• Tarayıcı
• Modem
• CD ve/veya DVD okuyucu
• CD yazıcı
Multimedya özelliklerinden yararlanmak için bir bilgisayara şunlar da eklenebilir:
• Hoparlörler
• Mikrofon
• Dijital fotoğraf makinesi
• Dijital video kamera
Bilgi: Yazıcılar
BİLGİ: YAZICI
Eğer çalışmanızın sonuçlarını kağıt üzerinde görmek istiyorsanız bir yazıcıya ihtiyacınız var. Piyasada çok değişik yazıcı türleri bulunabiliyor. Bu yazıcı türleri temel olarak üç kategoride toplanabilir. En basit (ve en ekonomik) yazıcı türü, iğne vuruşlu yazıcıdır. Bu tip yazıcıları daha çok devlet daireleri ya da banka şubelerinde görebilirsiniz. En yaygın olanlar ise renkli baskı da yapabilen mürekkep püskürtmeli (ink-jet) yazıcılardır. Mürekkep püskürtmeli yazıcıların fiyatları son zamanlarda oldukça önemli düşüşler gösterdi. Ancak özellikle mürekkep tüketimine bağlı olarak her basılan sayfanın belli bir maliyeti olduğunu da unutmamak gerekir. ‹ş dünyasında ise özellikle lazer yazıcılar kullanılmaktadır. Lazer yazıcılar, daha hızlı bir baskıyı ve siyah-beyaz belgelerin çok iyi bir kalitede basılmasını garanti ederler.
Terimler
... TERİMLER ...
KASA: En basit tanımıyla PC'nin kutusudur. İçinde bilgisayarın çalışması için gereken fiziksel elemanlar vardır.
MONİTÖR: PC'nin bilgilerini görüntüler. Makine içine yerleştirilmiş uygun bir kart tarafından (ekran kartı) yönetilir. Az ya da fazla renkli olması ve görüntülerin az ya da çok detaylı olması için farklı şekillerde ayarlanabilir.
FARE: Bilgisayara basitçe ve kolayca komut vermeye yarayan araçtır. Masanın üzerinde oynattıkça bilgisayarın ekranında çeşitli komutları etkinleştirebilen bir işaretçi hareket eder.
DONANIM: Bilişim terminolojisinde bilgisayara bağlanan herhangi bir cihaz / aygıt (klavye, fare, yazıcı, monitör, ekran kartı vb.)