Renkli noktaların bir araya gelmesi temeline dayanan bitmap grafikler, sahip oldukları farklı özellikler nedeniyle vektör grafiklerden çok daha fazla kullanılmaktadır. En büyük avantajları ise, sundukları kullanım kolaylığıdır.
PC'lerde bitmap grafiğin yaygınlaşmasına katkıda bulunan en büyük gelişme, tarayıcı olarak adlandırılan cihazların evlerimize kadar girmesidir. Tarayıcılar, bilgisayar ile yaratılmamış resim ya da fotoğrafların sabit diske kopyalanmasını sağlarlar. Örneğin geleneksel bir fotoğraf makinesi ile çektiğiniz fotoğrafları, tarayıcıların yardımıyla monitör ekranına taşıyabilirsiniz. İşte tam da bu noktada bitmap grafikler devreye girer. Çünkü taranan resim ve fotoğraflar, sabit diske bitmap olarak kaydedilirler.
YAZILIM
Bitmap grafiklerin özelliklerine geçmeden önce, bu tip grafikler için kullanılan yazılımlardan bahsetmekte yarar var. İlk kural, görüntüleme programları ile düzenleme programlarını birbirlerinden ayırmaktır. Kullanımı kolay olan görüntüleme programlarının asıl işlevi, resimleri ekranda göstermektir. Bunun dışında netlik ve kontrast ayarları gibi kısıtlı bir düzenleme imkanı da sağlayabilirler. Yani bu tip programlara hakim olmak için günlerce çaba harcamanıza gerek yok. En popüler görüntüleme programları ACDSee ve Quick Time Viewer'dır. Her iki program da, zaman kaybettirmeden resim dosyalarını görüntülemeyi başarır.
İkinci kategoride ise grafik düzenleme programları yer alır. Bu programlar resim oluştururken veya hazır bir resmi düzenlerken kullanılırlar. Ancak fiyatları, görüntüleme yazılımlarına oranla çok daha yüksektir.
Günümüzde en çok tercih edilen düzenleme programı, Adobe'un Photoshop'udur. Bu program, hem profesyonel hem de yarı profesyonel kullanım açısından son derece başarılıdır. Eğer Photoshop'un fiyatı sizin için yüksekse, alternatif olarak Paint Snop Pro ve Corel Photo Paint programlarına da başvurabilirsiniz.
Ev Bilgisayarları
EV BİLGİSAYARLARI
Evinizde kullandığınız bilgisayarlarda, bitmap grafikler ile çalışabilmeniz için gereken temel program zaten mevcuttur. Bu program, daha önce de sık sık bahsettiğimiz Paint'ten başkası değil. Aslında Paint'in çok gelişmiş bir program olduğu söylenemez.
Ancak konu resimleri açmak ve üzerlerinde birkaç temel değişiklik yapmak olduğunda, aradığınız her türlü seçeneği program penceresinde bulabilirsiniz. Tabii eğer isterseniz, Photoshop gibi bir program satın alabileceğinizi de unutmayın.
Bitmap grafiklerin karşımıza çıktığı diğer bir alan ise bilgisayar oyunlarıdır. Birkaç yıl öncesine kadar oyunlarda yoğun olarak kullanılan bitmap grafikler, son zamanlarda yerlerini vektör grafiklere bıraktılar. Çünkü vektör grafikler, karmaşık çizimleri düşük dosya boyutu ile destekleyebiliyorlar. Ancak yine de, piyasadaki oyunlar arasında bitmap grafikleri kullanan örneklere rastlamanız mümkün.
BİLGİSAYARINIZDAKİ GRAFİK STÜDYOSU
Diyelim ki elinizde önceden çekilmiş bir fotoğraf var ve bu fotoğraf üzerinde rötuş yapmak istiyorsunuz. Bunun için mutlaka profesyonel bir fotoğraf stüdyosundan yardım almanıza gerek yok. Eğer evinizde ortalama bir tarayıcı varsa, istediğiniz her fotoğraf üzerinde değişiklik yapma şansına da sahipsiniz demektir. Fotoğrafları tarayıcı yardımıyla dijital ortama aktarmak son derece kolay bir işlemdir.
Bir fotoğrafı ya da resmi dijital ortama aktarmak; bilgisayarın onu sabit disk üzerinde kaydedebileceği bir formata dönüştürmesi ve monitörde orijinaline en yakın biçimde görüntülemesi anlamına gelir. Günümüzde ortalama bir tarayıcı, 40 50 dolar arasında bir ücret karşılığında satın alınabilir. Tabii her şey, sadece tarayıcı ile bitmiyor. Rötuş işlemi için bir de grafik düzenleme programına ihtiyacınız olacağını asla unutmayın.
Bilgisayarda Çizim ve Özel Efektler
BİLGİSAYARDA ÇİZİM
Bundan on yıl öncesinde, bilgisayar yardımıyla kaliteli resimler çizmek sadece bir hayaldi. Oysa bugün, bilgisayarlar profesyonel olarak bu amaca hizmet edebilmektedirler. Tabii burada Paint yardımıyla oluşturulan basit resimlerden değil, daha karmaşık ve uzmanlık gerektiren çizimlerden bahsettiğimiz unutulmamalı.
Günümüzde pek çok profesyonel grafik sanatçısı, çalışmalarını bilgisayar ortamına kaydırmışlardır. Bilgisayarı kullanarak kendi tarzınızı yaratabileceğiniz gibi, özel uygulamalar sayesinde ünlü ressamların stillerini de taklit edebilirsiniz.
Bilgisayarda oluşturulan çizimlerde hata yapmaktan korkmanıza gerek yok. Çünkü yapılabilecek hemen her türlü hatanın geri dönüşü vardır. Üstelik hataları telafi etmek için sadece birkaç tuşa basmanız yeterli olacaktır.
ÖZEL EFEKTLER, SİHİR VE MUCİZE
Profesyonel grafik sanatçılarının yukarıda bahsettiğimiz gelişmiş yazılımları kullanarak ortaya çıkardıkları çalışmalar, adeta birer mucizeyi andırırlar. Kullanılan yazılımın özelliklerini yaratıcılık ve tecrübenizle birleştirirseniz, siz de harikalar yaratabilirsiniz. Üstelik bunun için saatler harcamanıza bile gerek yok. Örneğin özel bir tebrik kartı hazırlamak isteyen tecrübeli bir grafiker, 10 dakika içerisinde amacına ulaşabilir. Tabii bunun için doğru programı seçmiş olması da şarttır.
Montaj ve Fotoğraflar
MONTAJ
Her resim ayrı bir dosya olarak kaydedilebildiği için, farklı kombinasyonlar yaratmak mümkündür. Örneğin bir fotoğrafın belli kısımları, diğer bir fotoğraf üzerine yapıştırılabilir ve daha sonra tek dosya olarak kaydedilebilir.
FOTOĞRAFLAR
Bitmap grafikleri sabit diske aktarmak için kullanılan tek cihaz tarayıcı değildir. Dijital fotoğraf makineleri ile çekilen fotoğraflar, direkt olarak sabit disk üzerine kaydedilebilirler. Bu fotoğrafları daha sonra uygun programla açmanız ve üzerlerinde değişiklik yapmanız da mümkün.
Dijital fotoğraf makineleri, CCD adı verilen özel bir algılayıcının yardımıyla elektronik olarak elde ettiği görüntüleri bilgisayarın tanıyabileceği "bitlere dönüştürürler. Noktaların rengi ve bulunduğu yeri tanımlayan temel bilgi birimi olan "bif"lerin bir araya gelmesi ise, sonuçta fotoğrafın (yani bitmap grafiğin) ortaya çıkmasını sağlar.
Rötuş ve Filtreler
RÖTUŞ
Dijital fotoğrafların en önemli özelliklerinden biri de, üzerlerinde kolaylıkla rötuş yapılabilmesidir. Fotoğrafı çekilen kişinin cildinde bozukluklar mı var? Hiç problem değil... Sadece birkaç saniyede bu kusurları yok edebilirsiniz. Tabii uygun programın da yardımıyla...
FİLTRELER
Grafik programlarının çoğunda filtre denilen özel efektler bulunur. Bu efektler, resme farklı bir hava katmanızı ve görünüşü değiştirmenizi sağlarlar. Örneğin dijital bir fotoğrafı, uygun filtrenin yardımıyla yağlı boya ile çizilmiş bir tabloya dönüştürebilirsiniz. Gelişmiş yazılımlarda, en azından 20-30 adet filtre bulunur. Ancak dilerseniz, yeni filtreler satın almanız ya da ücretsiz olanları internetten indirmeniz de mümkün.
Grafik Düzenleme Programları ve Bitmap Özellikleri
GRAFİK DÜZENLEME PROGRAMLARI
Bitmap grafiklerle çalışmak İçin kullanabileceğimiz sayısız programdan bahsetmek mümkün. Profesyonel kullanıcılar İçin hazırlanmış programların (Adobe Photoshop gibi)fiyatları, genellikle yüz doların üzerindedir. Daha az özellik sunan basit programların fiyatları İse çok daha düşüktür. Hatta tamamen ücretsiz olan (freeware| grafik düzenleme programlarına bile rastlayabilirsiniz Düzenleme programları, kendilerini sürekli olarak geliştirirler. Bir programın yeni sürümü, bir önceki sürüme oranla çok daha fazla özellik İçerecektir, örneğin Photoshop 7.0'ın sunduğu özellikler, Photoshop 6.0'la karşılaştırıldığında son derece zengindir.
BITMAP GRAFİKLERİN ÖZELLİKLERİ
Bitmap grafikler, renkli noktacıklardan veya küçük karelerden oluşur. Resim normal boyutundayken bu noktacıklar ayırt edilemez; ancak yakınlaştırma özelliği kullanıldığında ya da düşük kaliteli resimlerin kağıt üzerine basılması durumunda bunları görmeniz mümkün olabilir.
Bitmap grafiklerde ölçü birimi olarak "dpi" kullanılır. "Dpi". İnç başına düşen nokta sayısı anlamındaki "dots per İnen" teriminin kısaltmasıdır ve belli bir alanda yar alan noktaların miktarını temsil eder. Internet üzerinde kullanılacak olan resimler İçin 72 dpi yeterlidir. Ama kağıt üzerine profesyonel baskı yapılacaksa, en azından 300 dpi kullanılmalıdır. Daha büyük grafik baskılar içinse 600 dpi uygundur. Yandaki resmin belli bir alanı üzerinde yakınlaştırma özelliği kullanılmıştır. Resmi ne kadar yakınlaştırsanız, noktacılar da o kadar büyük görünürler.
Dijital Kalemler
DİJİTAL KALEMLER
Bildiğiniz gibi fare ve klavye, birer kontrol cihazıdır. Yani sizin de yönlendirmenizle, bilgisayara neyi nasıl yapması gerektiğini söylerler. Diğer bir kontrol cihazı da dijital kalemdir. Bilgisayarda resim yapmak konusunda kendinizi maksimum düzeyde İfade etmek İstediğinizde, farenin yeterli olmadığını göreceksiniz. Bu durumda, standart bir kalem ile benzer Özellikler sunan dijital kalemler son derece kullanışlıdır. Bu tip cihazlar, küçük bir kalem ve fare pad'ini andıran bir tabandan oluşur. Kalemi taban üzerinde hareket ettirirseniz, bu hareket bilgisayar tarafından farenin hareketiymiş gibi algılanır. Yani kalem, o an İçin farenin yerini almış olur. Bu sayede siz de, çizim yapmak İçin fare İle uğraşmak zorunda kalmazsınız.
Dijital kalem kullanımı, başlangıçta zor gibi görünebilir; ama biraz denedikten sonra ne kadar kolay olduğunu hemen fark edeceksiniz.
İpucu: Filtreler
İPUCU: FİLTRELER
Bitmap düzenleme programlarının pek çoğu, öncenden hazırlanmış ve yazılıma eklenmiş filtreler İle çalışmaya İmkan tanır. "Plug-İn" olarak da adlandırılan filtrelerin görevi, grafiklere İlginç efektler eklemek şeklinde özetlenebilir. Yazılım ile birlikte gelen filtreler yetersiz kaldığında yeni filtreler satın alabilirsiniz.
BİLGİ: Bilgisayar dünyasında en çok rastlayacağınız bitmap dosyası uzantıları ".bmp", ".jpg", ".gif've ".tiff" olacaktır.