Cem Şancı

Editör cemsanci@chip.com.tr
TÜM YAZILARI
1937'de keşfedilip Hitler adı verilen böceğin ismi sorun oldu 1937'de, Adolf Hitler'in Almanya'da en güçlü ve popüler olduğu dönemde keşfedilen bir böceğe Hitler ismi verilmişti. Bazı bilim insanları şimdi bu böceğin isminin değişmesi için çaba gösteriyor. Peki bu mümkün mü, yeni ismi ne olacak?
Bilim insanları uyarıyor: Sahilde deniz kabuğu toplamaktan vazgeçin Tatile gittiğinizde veya sahilde yürürken gördüğünüz deniz kabuklarını beğenip topluyor musunuz? Bilim insanları bunu yapmamanızı tavsiye ediyorlar. Peki neden? Yeni nesil sabit diskler seramikten mi yapılacak? Veri depolama alnında devrim niteliğinde bir buluş daha yapıldı. Bilim insanları artık seramiğe veri depolayabiliyor ve bu sayede Exabyte boyutunda veri depoları geliştirmek mümkün.
Elon Musk, beynine çip taktıracak yeni bir denek arıyor Elon Musk'ın insan beyni için çip geliştiren şirketi Neuralink, ilk insan deneğinin ardından şimdi beynine çip taktıracak ikinci bir denek arıyor ve ilan bile verdi. Peki siz denek olmayı kabul eder miydiniz? İki üniversite öğrencisi, yüzbinlerce çamaşır makinesini böyle hack'ledi ABD'de iki öğrenci, ücretli bir çamaşırhanenin otomat makinelerinde bir hata keşfettiler ve gerçek bir "çamaşır festivali" yaşanmasına yol açtılar. Üstelik tamamen bedavaya! Microsoft'tan sıra dışı bir oyun kontrol cihazı daha Microsoft, herkesin rahatça video oyunu oynayabilmesi için, engellilerin rahatça kullanabileceği sıra dışı bir oyun kontrol cihazı olan Proteus Controller'ı tanıttı. ABD, Soğuk Savaş döneminde Dünya'nın dönüşünü durdurmak istemiş ABD'li bilim insanlarının, Soğuk Savaş döneminde Sovyet nükleer füzelerinden kurtulmak için buldukları ve hayata geçirmek için milyar dolarlar harcamaya hazırlandıkları fikre inanamayacaksınız. Windows XP'li bilgisayarda internette gezinmenin faturası ağır oldu Bir YouTuber, artık Microsoft'un desteklemediği ve güvenlik güncellemesi almayan Windows XP ile internette bir süre dolaştı ve başına gelmeyen kalmadı. Şimdiye kadar yaşamış en zengin insanla tanışın! Bilim insanları, insanlık tarihinin gördüğü en zengin adamı, ellerindeki verilerin de yardımıyla bir kez daha karşımıza çıkarttı. Hubble Uzay Teleskopu'nu uzayda unuttular Dünyanın uzaydaki gözlerinden biri olan Hubble Uzay Teleskopu çok uzun zamandır bakım görmüyor ve yörüngede yalnız, tek başına dönüp duruyor. Peki NASA onu neden unuttu? İki kardeş, sadece birkaç saniyede 25 milyon dolarlık kriptoyu nasıl çaldı? Kripto paraların güvenliği konusunu yeniden gündeme taşıyan bir olayda iki kardeş, 25 milyon dolarlık Ethereum çaldı. Peki bu olay nasıl yaşandı? Xiaomi bu kez ikinci otomobili için kolları sıvadı: Hedefinde Model Y var Xiaomi, ilk elektrikli otomobili SU7'nin gördüğü ilgiden memnun kalmış olacak ki, ikinci bir model için kolları sıvadı. Ve bu modelle gözünü Tesla'nın çok beğenilen otomobili Model Y'ye dikmiş gibi görünüyor. Otomobil kullanırken bunu yapıyorsanız, psikopat olabilirsiniz Bilim insanları, otomobil kullanma alışkanlıklarının gerçek psikopatları ele vereceğini söylüyor. Peki bir psikopatı, araba kullanış alışkanlıklarına bakarak nasıl anlayabiliriz? Google, yapay zekasına neden "Gemini" ismini verdi? Google, yapay zekası için neden Gemini gibi ilginç bir isim seçti? Gelin, Gemini isminin nasıl doğduğuna ve ne anlama geldiğine birlikte göz atalım. NASA, son 20 yıldır yaşanan en büyük güneş patlamasının videosunu yayınladı Güneşteki olağanüstü patlamalar ve solar fırtınalar dünya yörüngesindeki uyduları ve elektronik iletişimi tehdit ederken bilim insanları, salı günü yaşanan son 20 yılın en büyüğü olarak tarihe geçen patlamayı görüntülemeyi başardı.
Forum