USB bellek satın almanın incelikleri
USB bellek almak basit bir iş gibi görünebilir. Ama aslında bilmeniz gereken o kadar çok şey var ki!
Her teknoloji meraklısı ve genel bilgisayar kullanıcısının mutlaka yanında taşıdığı bir USB belleği vardır. Bu bellekleri vazgeçilmez yapan özelliklerin başında verileri saklamak ve taşımak için harika bir yol sunması ve küçük boyutları sebebiyle her an elinizin altında olmasını sayabiliriz. Sürekli yanınızda bulundurduğunuz USB belleğin verileri en verimli şekilde kopyalayabilmesi ve saklayabilmesinin yanı sıra USB bellekler farklı amaçlar için de kullanılıyor. Hızlı erişim için bazı uygulamaları USB flaş sürücüye kopyalayabiliyor ve direkt olarak üzerinden çalıştırabiliyorsunuz. Böylece en sık kullandığınız yazılımlara daha hızlı erişebilmeniz mümkün. Yine aynı zamanda USB belleklerin işletim sistemini hızlandırmak için kullanılabildiğini de unutmamak lazım.
Her ürün gamında olduğu gibi USB bellek seçiminde de pek çok kritere dikkat edilmesi gerekiyor. Yalnızca kapasite ve hız değil, aynı zamanda USB belleğin tasarımı ve markası da dikkat edilmesi gereken noktalar arasında yer alıyor. Şimdi dilerseniz rehberimize geçelim.
Ne kadar kapasite gerekli?
Eğer Dropbox ve Skydrive gibi bulut depolama alanlarını kullanmıyorsanız USB bellekler sizin tek yardımcınız. Özellikle yedekli çalışmanız gerekiyorsa, ev ve iş arasında sürekli dosya ve doküman taşıyacaksanız ihtiyacınız olan yegane cihaz bir USB bellek. Peki, ne boyutta bir kapasiteye ihtiyacınız var? Buna en iyi cevabı verebilecek olan yine sizsiniz. Piyasada 1 GB'tan 1 TB'a kadar kapasite seçeneğine sahip USB bellek modelleri bulunuyor. Evet, doğru. Piyasadaki ürünler arasında 1 TB kapasiteli USB bellekler de görmeniz mümkün. Elbette takdir edersiniz ki fiyatı da bir hayli yüksek. Neyse ki 1 TB'lık kapasiteli bir USB belleğe kolay kolay ihtiyaç duymayacağınızı sanıyoruz.
Eğer iş ile ilgili verilerinizi yanınızda taşıyacaksanız ve bu veriler arasında dosya, doküman ve fotoğraflar veya müzik dosyaları bulunacaksa o halde bakmanız gereken kapasite seçenekleri arasında 1 ila 4 GB'lık modeller bulunuyor. Eğer daha fazla yer tutacak türde veriler de taşıyabileceğinizi düşünüyorsanız size tavsiyemiz daha yüksek boyutlu USB bellek modellerine göz atmanız.
Okuma ve yazma hızına dikkat
USB bellekler en az kapasite kadar hızlarıyla da dikkat edilmesi gereken cihazlar arasında yer alıyor. Tercih edeceğiniz cihaz ne kadar büyük boyutlu bir kapasiteye sahip olursa olsun, eğer yazma hızı düşükse o kapasitenin dolduğunu göremeyecek kadar sabırsız olmanız gayet mümkün. O sebeple bir USB bellek satın almadan önce kapasiteye karar verdikten sonra ilk bakmanız gereken noktalardan birini hız oluşturuyor.
Yazma hızı, USB belleğe bir veri kopyalarken önem kazanırken, okuma hızı ise tahmin edebileceğiniz gibi USB bellek üzerinden bir veri okuduğunuz durumlarda öne çıkıyor. O sebeple bu iki hıza ayrıca dikkat etmeniz gerekli. Bu noktada elbette USB 2.0 ve USB 3.0 desteğinden bahsetmemiz gerekiyor. Bu iki arabirim teknolojisine bir sonraki adımımızda bahsedeceğiz, ancak geçmeden önce şunu söylemeliyiz ki ister USB 2.0 ister USB 3.0'ı tercih edin fark etmez, her model farklı okuma ve yazma hızlarına sahiptir. O sebeple bir USB bellek satın almadan önce yalnızca kapasiteye bakıp geçmeyin, mutlaka okuma ve yazma hızlarına dikkat edin.
USB 2.0 - USB 3.0 karmaşası
Piyasada iki farklı arabirim teknolojisi kullanan USB bellek modeli bulunuyor. USB 2.0 teknolojisini uzunca bir süre kullandıktan sonra sonunda USB 3.0 arabirime geçiş yaptık. Ancak yine de halen piyasada pek çok cihaz yalnızca USB 2.0'ı kullanıyor. Bu noktada USB 2.0'lı USB belleklerin 15 – 21 MB/s okuma ve 5 – 9 MB/s yazma hızlarına sahip olduklarını söyleyelim. USB 3.0 teknolojisiyle birlikte bu hızlar 240 MB/s okuma ve 160 MB/s yazma hızlarına dek ulaşmış durumda. Ancak eğer dizüstü bilgisayarınız USB 2.0'ı destekliyorsa, satın alacağınız USB 3.0'lı USB belleğin yine USB 2.0 hızında çalışacağını bilmeniz gerekli. Bu işlemin tam tersi durumunda da yine USB 2.0 hızıyla karşılaşacaksınız. Bu noktada söylememiz gerekli ki, her ne kadar USB 2.0 arabirimine sahip bir kaynağınız olsa da, yeni bir USB bellek satın alacaksınız seçiminizi mutlaka USB 3.0 arabiriminden yapmanız. Arada fiyat uçurumu bulunmadığını da söyleyelim.
Güvenlik özellikleri
USB bellek satın alırken elbette kapasite, hız ve arabirim dışında dikkat etmeniz gereken farklı noktalar da bulunuyor. Bunlar içinde elbette güvenlik uygulamaları mevcut. Şifre koruma ve yazma koruma gibi özellikleri USB bellekler için de görebilmeniz mümkün. Farklı şifreleme algoritmaları kullanan bu USB bellekleri tercih ederek, USB belleğinizin içine kopyaladığınız verileri güvene alabilir ve böylece USB belleğinizin kaybolma veya çalınma durumunda içindeki verinin güvende kalacağından emin olabilirsiniz. Bu noktada bazı USB bellek markalarının online yedekleme özelliği sunduğunu da söyleyebiliriz. Ayrıca USB bellekler yapıları gereği virüs bulaşmasına da oldukça yatkın cihazlar arasında bulunuyor. Eğer yazma koruma özelliği taşıyan bir model tercih ederseniz, virüs bulaşma riskini de ortadan kaldırabilirsiniz.
Hız kazanın
USB belleği yalnızca veri taşıma veya depolama için değil, bunun yanında uygulama ve yazılımların "portable" yani taşınabilir sürümlerini edinerek, bir yazılım kiti olarak kullanabilmeniz de mümkün. Ancak bunun yanında USB bellekler çok daha farklı bir amaca daha hizmet edebiliyor. Sahip olduğunuz USB belleğinizi Windows işletim sisteminizi hızlandırmak için de rahatlıkla kullanabilirsiniz. Bunun için satın alacağınız USB belleğin Ready Boost özelliği olduğundan emin olmanız yeterli. Ready Boost teknolojisini destekleyen bir USB bellek ile Windows işletim sisteminize ek hız desteği sağlayabilirsiniz. Peki, bunu nasıl yapacaksınız?
Ready Boost ile bilgisayarınıza bellek desteği sağlayabilmek için USB bellekte en azından 1 GB kullanılabilir alan bulunması gerekiyor. Bundan emin olduktan sonra Ready Boost'lu USB belleği bilgisayarınızın USB arabirimine takın ve karşınıza çıkacak olan otomatik yürütme iletişim kutusunda "Sistemimi hızlandır"ı tıklayın. Bunun ardından karşınıza gelen ekrandan Ready Boost sekmesine geçip "Bu aygıtı kullan" seçeneğini seçin ve USB belleğinizin ne kadarlık alanını kullanmak istediğinizi belirleyin. Bu işlemin ardından da "Tamam"ı tıklayın. Evet, hepsi bu. Böylece USB belleğiniz işletim sisteminiz için bir ek bellek halini alacak. Özellikle sistem belleği düşük sistemler için gayet yararlı olan bu işlemi uygulamak için USB belleğinizde Ready Boost özelliği olup olmadığına bakmanız yeterli.
Tasarım da önemli
Elektronik bir cihaz satın alırken elbette teknik detaylar büyük ölçüde önem arz ediyor. Ancak diğer yandan tasarım da bir hayli önemli bir konu. Elektronik cihazlarda dış görünüm estetik ve şık bir ürüne sahip olmanız anlamında önemli bir yer tutarken, diğer yandan kullanılabilirliğe etkisiyle de dikkat edilmesi gereken kriterler arasındaki yerini sağlamlaştırabiliyor. Bu durum USB belleklerde de karşımıza çıkıyor. USB belleklerde tasarım, estetik görünümün yanı sıra hem kullanımı hem de dayanıklılığı etkileyen faktörler arasında geliyor.
Kızaklı ve kapaklı yapılarda USB bellek modellerinin malzeme kalitesi bir hayli önemli. Özellikle kızaklı yapılardaki cihazların işçiliği ve malzeme kalitesi kötüyse kısa bir süre sonra bu kızağın bozulması gayet normal. Kapaklı modellerin de kapağının sağlam ve iyi oturduğuna emin olmanız iyi olacaktır. Aksi halde kapağın düşüp kaybolup gitmesi olası. Bu iki noktaya dikkat ettikten sonra diğer yandan USB belleğin tasarımının darbelere, suya ve toza karşı dayanıklılığını da inceleyebilirsiniz.
Güvenilir markadan şaşmayın
Son olarak USB belleklerde markalara değinmemiz iyi olacak. Her tür elektronik ürün seçimi yaparken olduğu gibi USB belleklerde de bilindik markalara yönelmeniz, kötü bir sürprizle karşılaşmanızı engelleyecektir. Güvenilir markaların ürünlerini tercih ettiğiniz takdirde uzun bir süre kullanacağınıza şüphe yok. Ancak yine de satın alacağınız USB belleğe firma tarafından ne kadar bir garanti süresi verildiğine dikkat etmenizde fayda var.