Sabit disk olarak HDD seçenlere özel 7 adım!
SSD'lere rağmen depolama alanı olarak HDD'den vazgeçemiyorsanız, bu rehbere mutlaka göz atın!
Bilgisayarın en önemli bileşenlerinden birini de kuşkusuz ki sabit diskler oluşturuyor. Her ne kadar artık sabit disk olarak sunduğu performans ve sessiz çalışması nedeniyle SSD tercih edilmeye başlansa da, HDD yerini kaybetmedi. SSD'lerin sahip olduğu yüksek fiyatlardan dolayı HDD kullanımı kullanıcılara halen daha mantıklı geliyor. Özellikle masaüstü bilgisayar kullanıcıları arasında SSD'ye terfi edenlerin büyük kısmı hem SSD hem HDD ile birlikte çalışıyor. Windows ve sık kullanılan programları SSD üzerinden çalıştıran kullanıcılar HDD'yi ise müzik, film ve diğer dokümanlarını yedekleyebilecekleri depolama alanı olarak kullanıyorlar. HDD'ler arasında TB'larca veriyi depolayabilen modelleri SSD'lerle kıyasladığımızda gayet makul fiyatlara bulabildiğimizi düşününce, tercih sebebi kendiliğinden ortaya çıkıyor. Peki, yeni bir HDD satın alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Kapasite ve RPM'den fazlası var...
Peki, neden HDD?
Her ne kadar SSD'ler pek çok konuda HDD'leri geride bırakmayı başarsalar da, yıllardır özellikle masaüstü bilgisayar kullanıcıları olarak HDD'lerden vazgeçemedik, kolay kolay vazgeçebilecek gibi de görünmüyoruz doğrusu. Zira yüksek kapasite seçenekleri nedeniyle depolama ve yedekleme ihtiyacımızı fazlasıyla karşılayan HDD'ler, SSD'lerle kıyaslandığında oldukça cüzi miktardaki fiyatlarıyla da dikkat çekiyorlar. Neredeyse diğer tüm kriterlerde SSD'lerin gerisinden gelen HDD'leri kendi içlerinde kıyaslayacak olursak, yüksek performans alabilmek için seçim aşamasında dikkat edilmesi gereken pek çok noktanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde istediğiniz ölçüde kapasiteye sahip, hızlı veya daha sessiz bir HDD sahibi olabilirsiniz. Bu noktalara geçmeden önce eğer dahili değil de harici bir HDD satın almayı düşünüyorsanız, bahsedeceğimiz adımların bu ürün gamı için de geçerli olacağını söylemeliyiz.
Disk tipi ve boyut ne olmalı?
Farklı boyutlarda disk tipleri bulunuyor. 3.5 ve 2.5 inçlik modellerden 3.5 inçlik olanlar masaüstü bilgisayar kullanıcıları tarafından tercih edilirken, 2.5 inçlik modeller ince boyutları nedeniyle dizüstü bilgisayar kullanıcıları tarafından kullanılabiliyor. O nedenle eğer masaüstü bilgisayarınız için bir sabit disk arıyorsanız bakmanız gereken kategori 3.5 inçlik sabit diskler. Bu noktada dilerseniz NAS, yani Network Attached Storage desteği sunan sabit diskler de bulabilirsiniz. Bu sayede satın aldığınız dahili HDD'yi ağınıza bağlayabilir ve dosyalarınıza internet üzerinden istediğiniz an istediğiniz yerden erişebilirsiniz.
Ne kadar kapasite gerekiyor?
HDD satın almadan önce elbette karara varmanız gereken ilk konu kapasite olacaktır. Piyasada 4 TB diskler bulabilmeniz mümkün durumda. Elbette kapasiteyle birlikte fiyat da doğru orantılı olarak yükseliyor. Bu nedenle "olmuşken en iyisi olsun" mantığını bir kenara bırakıp, ihtiyacınız neyse onu almanız daha iyi olacaktır. Tabii ki büyük kapasiteli bir disk alıp gelecek yıllara yatırım yapmak da isteyebilirsiniz. Burada karar tamamen sizin... Ancak size yardımcı olabilmesi adına bu konuyla ilgili birkaç tavsiyede bulunacak olursak, eğer bilgisayarınızı yalnızca sıradan bir şekilde kullanıyor, sadece internete girip film ve oyun gibi yüksek boyutlu dosyalardan uzak duruyorsanız, size 160 GB disk alanı bile yetebilir. Eğer ortalama bir kullanıcıysanız ve ara sıra oyun oynamayı seviyorsanız 500 GB ila 1 TB arası disklere yönelebilirsiniz. Film ve müzik arşivi yapan ve hardcore oyun oynayanlara ise tavsiyemiz 3 veya 4 TB'lık disk almaları yönünde olacaktır.
Hangi arabirimi tercih etmeli?
Eski masaüstü kullanıcıların yakından tanıdıkları IDE'li sabit disk modelleri piyasada hala bulunabilse de artık pek kullanılmıyor. IDE'leri bitiren SATA'lar bile kendi içinde sınıf atladı ve artık yeni standartlarıyla daha yüksek performans vadediyorlar. SATA II'lerden SATA III'lere terfi eden HDD'ler yeni arabirimle 6 Gbps standardı benimsiyorlar. Elbette yeni nesil HDD'ler eski standartlara da uyum gösteriyorlar. Yani SATA II arabirimini kullanan bir anakartınız varsa ve satın aldığınız HDD SATA III arabirimiyle çalışıyorsa bile –veya tam tersi durumda- sabit diskiniz çalışacaktır. Ancak bu durumda sabit diskinizden SATA II performansı alacağınızı söylememiz gerekli. Eğer SATA III standartlarının nimetlerinden faydalanmak istiyorsanız hem anakartınızdaki portun hem de HDD'nizin SATA III olması gerekmekte. Bunun için HDD seçimi yapmadan önce anakartınızı kontrol etmelisiniz.
Performans veya sessizlik...
HDD'lerin performansını yakından ilgilendiren değer RPM ile ifade ediliyor. Diskin dönüş hızını temsil eden RPM, en bilinen değerleriyle 5400 ve 7200 olarak karşımıza çıkıyor. Piyasada daha yüksek hızlarda sabit diskler de görebilmek mümkün. Tam 10000 RPM'lik SATA arabirimini kullanan HDD'lerin yanı sıra daha çok sunucular için kullanılan tam 15000 RPM'e sahip SAS arabirimli HDD'ler de piyasada mevcut. Ancak yükselen RPM değeriyle birlikte fiyatın da bir hayli arttığını söylememiz gerekli. Bu nedenle daha uygun fiyatlı seçenekler olan 7200 ve 5400 RPM'lik modeller arasından seçim yapmanızı öneririz. Yüksek hızlı veri transferi isteyen kullanıcılar 7200 RPM'li modelleri tercih edebilirler. Ancak dönüş hızının sese katkı sağladığını da unutmamak gerek. Ne kadar hızlı dönüş hızı o kadar yüksek ses... Eğer 5400 RPM'lik bir diski seçerseniz, 7200 RPM'e göre daha sessiz çalışan bir sabit disk sahibi olabilirsiniz. Seçim sizin...
Ön belleği geniş tutun
Son olarak HDD seçiminde değinebileceğimiz nokta ise ön bellek değeri. Sabit disk seçiminde pek çok kullanıcı tarafından dikkat edilmeyen, önemsiz bir ayrıntıymış gibi görülen bu değer, aslında performansa katkıda bulunma konusunda oldukça önemli. HDD üzerinden ulaştığınız her bir verinin size ulaşmadan önce ön belleğe uğradığını düşünürseniz, bu hanenin ne kadar geniş olursa o kadar çok veriyi alabileceğini ve o denli transfer hızı sağlayacağından emin olabilirsiniz. Piyasada 8, 16, 32 ve 64 MB ön bellek değerine sahip HDD'ler bulunuyor. 64 MB'lık modellerin alt modellere göre fiyat farkı çok yüksek değil. O nedenle HDD seçimi yaparken 64 MB ön belleğe sahip olanlar arasından tercih yapmanız yararınıza olacaktır.