Microsoft Windows 8'e Özel Sistem Önerileri
Tüm parçaları teker teker topladık; 3 farklı kullanıcı grubu için 3 farklı PC hazırladık... İçeride!
Beklenen an nihayet geldi ve Microsoft Windows 8 piyasaya çıktı. Hali hazırda güçlü bir bilgisayara sahip olan kullanıcılar için yeni işletim sistemine terfi etmek hiç de güç değil. Aslında tıpkı Microsoft Windows 7'de olduğu gibi, Windows 8 için de son derece güçlü bir bilgisayarınızın olması gerekmiyor. İşletim sisteminizin performans adına en uygun hale getirilmesi, donanımlarınızın gücü göz önünde bulundurularak ilk kurulum sırasında otomatik olarak gerçekleştiriliyor. Demek istediğimiz 3-4 yıllık bir bilgisayara sahip olsanız bile yeni nesil Windows 8'i keyifle ve akıcı şekilde kullanabilirsiniz. Hiç şüphesiz Windows 8'in yenilikçi özelliklerini yepyeni bir bilgisayarla deneyimlemek isteyen kullanıcılar da olacaktır. Yeni bilgisayarınızın nasıl ve hangi özelliklerde olması gerektiğinin cevabı ise yazımızda.
Hepsini Microsoft Windows 8'e Özel Oluşturduk
Bildiğiniz üzere Intel'in en yeni nesil işlemcileri Ivy Bridge çekirdeğine sahip. İşlemcilerin tümü performans ve düşük güç tüketimi odaklı. Eğer performans seviyesinde bir bilgisayar oluşturmayı düşünüyorsanız yeni nesil Intel işlemciler beklentinize sonuna kadar cevap verecektir. Giriş seviyesinde ise AMD'nin çözümleri ön plana çıkıyor. Trinity mimarisinde sunulan entegre grafik çekirdeğinin performansı gerçekten de son derece yüksek. Oyunlarda aşırı detaylara düşkün biri değilseniz yine sizi memnun etmeye başaracaktır. Daha ziyade yeni nesil Microsoft Windows 8 işletim sisteminin kullanılacağı ofis odaklı bilgisayarlar için uygun olacağını düşünüyoruz. Ofis bilgisayarı dediğimizde sadece Microsoft'un Word ve Excel uygulamalarını çalıştıracak bilgisayarlar aklınıza gelmesin. Doğal olarak birçok multimedya uygulamasının da üstesinden rahatlıkla geleceklerdir. Ekonomik sistemimiz için yaklaşık olarak 850 TL'lik bir fiyat belirledik. Giriş seviyesi multimedya ve oyun deneyimi için de değeri 1400 TL'ye çektik. Teknoloji rüzgarına tam anlamına kapılmak isteyen profesyoneller için de hedeflediğimiz fiyat 2800 TL seviyesinde. Oyunculara hitap eden sistemimizde sessiz soğutucu, üst model bir grafik kartı, SSD ve kullanışlı bir kasa da yer alıyor.
Metro'ya Özel Kontrol Aracı
Logitech'i kullanışlı aksesuarları ile yakından tanıyoruz. Firmanın sunmuş olduğu en yeni ürünlerden biri T650 dokunmatik kontrolcü. Özellikle Microsoft Windows 8'in Metro arayüzünü çok daha keyifli bir şekilde kullanmanız için tasarlanmış. Basit parmak hareketleri ile klavye veya fare kullanarak yapacağınız tüm işlemleri çok daha kolay bir hale getirebilirsiniz. Logitech T650'nin bilgisayar bağlantısı USB arabirimi üzerinden ve kablosuz olarak gerçekleşiyor. Nano boyutlardaki alıcıyı yüksek ihtimalle Logitech'in diğer ürünlerinden tanıyor olmalısınız. Cam malzemeden üretilmiş olan dokunma yüzeyi oldukça kolay bir kullanım sağlıyor ve tam 13 farklı hareketi tanımlayabilmeniz mümkün. Şarj işlemi ise USB bağlantısı ile gerçekleştiriliyor. Şarj sırasında da kullanım mümkün. Ülkemizde de bulabileceğiniz Logitech T650'yi yaklaşık 199 TL'ye temin edebilirsiniz.
Ekonomik PC Sandığınızdan Çok Daha Yetenekli
Ekonomik sistemimiz için önceliğimiz bütçe olduğu için ödediğimizin karşılığını tam anlamıyla verebilecek ürünler tercih etmeye çalıştık. AMD'nin Trinity platformunda bulunan A8-5600K Black Edition işlemci uzun süreli ve aynı zamanda sizi heyecanlandırabilecek bir seçenek. İçine gömülü bulunan AMD Radeon HD 7560D'nin performansı görülmeye değer ve hatta Intel tarafındaki HD Graphics 4000'den biraz daha başarılı. 4 GB sistem belleği yeterli düzeyde. Sonradan artırabilmek de hiç zor değil. Sabit disk olarak 1 TB kapasitedeki bir diskin yeterli geleceği düşüncesindeyiz. Optik sürücü olarak, fiyatı baz aldığımızdan DVD sürücüden başka seçenek yok. Ekonomi seviyesinde bir bilgisayar oluştursak da bize göre 64 bit bir Microsoft Windows 8 ile yola koyulmak en doğrusu. 4 GB'lık bellekten de böylece en iyi şekilde faydalanabilirsiniz. Fiyatın yükselmemesi için Micro ATX standardında bir anakart seçiyoruz ve kasamız da aynı doğrultuda. İsteğe bağlı olarak anakarta ek bir grafik kartı veya donanım ekleyebilir, bilgisayarımızın daha işlevsel olmasını sağlayabilirsiniz.
- İşlemci: AMD A8-5600K / 325 TL
- İşlemci Soğutucu: Standart
- Anakart: GIGABYTE GA-A75M-D2H / 186 TL
- Bellek: Kingston ValueRAM 4 GB DDR3-1333 / 37 TL
- Grafik Kartı: Entegre / -
- Ses Kartı: Entegre / -
- Sabit Disk: 1 TB Samsung Spinpoint F3 / 179 TL
- Optik Sürücü: LG GH24NS90 / 40 TL
- Kasa: AOpen Nagas E701 / 95 TL
- Güç Kaynağı: 250W (Kasada) / -
TOPLAM: 862 TL
İsteklerinizi Belirleyin
Piyasada her donanım türü için oldukça fazla seçenek var. Önerdiğimiz ekonomik sistem son derece güzel ancak siz ihtiyaçlarınız doğrultusunda fiyatı sabit tutarak çeşitli oynamalar yapabilirsiniz. İşlemci olarak Bulldozer mimarili FX-4100 aklınızın bir köşesinde bulunsun. Doğal dört çekirdek bulunduran işlemcinin 3.6 GHz gibi yüksek bir saat hızı var. Belleği 8 GB'a yükseltebilir, sabit diski 750 GB'a indirebilir ve AMD Radeon HD 7350 grafik kartı takviyesi yapabilir ve aynı çerçevede kalabilirsiniz. Microsoft Windows 8 için henüz erken diyorsanız Microsoft Windows 7 ile yola devam etmek de daha iyi parçalar seçmenize yardımcı olabilir ancak treni kaçırmamanız faydanıza.
Fiyat ve Performansın Kesiştiği Nokta
1400 TL civarında fiyata sahip olan bilgisayarımız için giriş seviyesi multimedya ve oyunlar için demiştik. Aslında birçoğunuz "Fiyat / Performans Bilgisayarı" dediğimizde ne demek istediğimizi anlayabiliyorsunuz. Bilgisayarımızı oluştururken yeni teknoloji, kullanım ömrü uzun ve ödediğiniz paranın karşılığını sonuna kadar alabileceğiniz parçaları seçmeye gayret gösterdik ve ortaya son derece iyi bir makine çıkardık. Multimedya uygulamaları ve oyunlarla aranız iyiyse mutlu olacağınızın garantisini verebiliriz. İşlemci tercihi bu kez Intel'den yana. Core i3 ailesini atlayarak Core i5'ten yana seçim yapıyoruz ve en çok tutulan işlemcilerden biri olan Core i5 3470'i listemize alıyoruz. Anakart tercihimiz ise Asus'un Z77 yongalı bir modeli. Olması gerektiği gibi bellek miktarını 8 GB seviyesine yükseltiyoruz. Abartılmaması gerektiğinden sabit disk için 1 TB yeterli. Grafik kartı olarak NVIDIA'dan GeForce 650 Ti'ı uygun gördük. Detayları sonuna kadar açmayı düşünüyorsanız 1920 x 1080 piksel çözünürlükte tatmin edemeyebilir ancak dediğimiz gibi "Fiyat / Performans"ı konuşuyoruz. Daha iyisini isteyenler için okunması gereken bir sayfamız daha var.
- İşlemci: Intel Core i5 3470 / 404 TL
- İşlemci Soğutucu: Standart
- Anakart: Asus P8Z77-V LX / 254 TL
- Bellek: GEIL 8 GB DDR3-1600 / 102 TL
- Grafik Kartı: Zotac GeForce GTX 650 Ti / 222 TL
- Ses Kartı: Entegre / -
- Sabit Disk: 1 TB Samsung Spinpoint F3 / 179 TL
- Optik Sürücü: LG GH24NS90 / 40 TL
- Kasa: Xigmatek Midgard / 190 TL
- Güç Kaynağı: 500W (Kasada) / -
TOPLAM: 1391 TL
Başka Neler Yapılabilir?
Mevcut sistemimizi elbette sil baştan oluşturma şansımız var. İşlemci tercihimiz yeniden Intel olsun. Bir önceki sistemde olduğu gibi toplam rakamı fazla oynatmadan yeni bir şeyler elde etmeye çalışalım. İşlemciyi Core i5 3450'ye düşürebiliriz. Buna karşılık belelk miktarı yine 8 GB olarak kalabilir ancak sabit disk kapasitesini 1.5 TB'a yükseltebiliriz. Farklı olarak başarılı grafik kartlarından biri olan AMD Radeon HD 7770 de listenizde bulunması gereken ürünlerden olabilir. Anakartta da eğer bütçeniz elveriyorsa Thunderbolt arabirimine sahip olan modellere yaklaşmaya çalışabilirsiniz.
Uçuşa Geçiyoruz
Oyunculara hitap eden sistemlerde ütopik donanımlar seçmekten hoşlanmıyoruz. Emin olun size bu sayfada 10 bin TL değerinde bir sistem de yapabilirdik ancak ilkelerimizden biri okurlarımızın ne istediğini takip etmek ve o doğrultuda öneriler yapmak. Oyunculara hitap eden sistem için de 2800 TL'yi geçmeyelim istedik. İşlemci ve anakart tercihimizi bir önceki bilgisayarla aynı tuttuk. Bellek de aslında aynı ancak kapasiteyi 16 GB'a yükselttik. Sabit diskimizin yanına bir de SSD ekledik ve grafik kartı olarak bizi biraz daha fazla tatmin edecek olan GeForce GTX 670 seçtik. İlk satırlarda söylediğimiz gibi amacımız sizi ulaşılabilir bir sisteme teşvik etmek. Dolayısı ile paranızın karşılığını daha az veren donanımları listemizin dışında tutarak orta seviyede konumlandırmış olduğumuzdan yola çıkıyoruz. İşlemci tercihimiz yine Intel Core i55 3570K. Soğutucu artık önem taşıyor ve Akasa Venom kullanıyoruz. Anakartımız aynı ve tüm bellek yuvalarını doldurarak 16 GB'a terfi ediyoruz. Grafik kartımız uygun fiyatlı modelleriyle yakından tanıdığımız Zotac'tan geliyor. Overclock'lu bir model olması son derece güzel. SSD'miz ise 128 GB kapasitede ve hayli performanslı bir model.
- İşlemci: Intel Core i5 3470 / 404 TL
- İşlemci Soğutucu: Akasa Venom / 109 TL
- Anakart: Asus P8Z77-V LX / 254 TL
- Bellek: GEIL 16 GB DDR3-1600 / 204 TL
- Grafik Kartı: Zotac GeForce GTX 670 AMP / 942 TL
- Ses Kartı: Entegre / -
- Sabit Disk: 1 TB Samsung Spinpoint F3 / 179 TL
- SSD: 128 GB Corsair Force GS / 311 TL
- Optik Sürücü: LG GH24NS90 / 40 TL
- Kasa: Zalman Z11 Plus / 191 TL
- Güç Kaynağı: Corsair TX Series 650W / 220 TL
TOPLAM: 2854 TL
Farklı Bir Öneri
İşlemci konusunda biraz daha cömert davranma şansımız var. Tercihimizi yine Intel'in Core i5 ailesindeki iddialı modellerden biri olan Core i5 3570K'dan yana kullanabiliriz. Böylece overclock açısından da önümüz biraz açılmış olur. Anakartımız, belleklerimiz ve soğutucumuz bildiğiniz gibi overclock işlemine oldukça uygun. Grafik kartımızı mutlaka değiştirmemiz gerekiyorsa AMD tarafından üst seviyeye yakın ve oldukça sevdiğimiz bir model olan Radeon HD 7950'ye yönelebilirsiniz. Sabit diskimizi 2 TB'a çıkarıp SSD'den bir süreliğine vaz geçme şansımız da var. Yine de bize göre önceki önerilerimiz daha iyi.