Telefonum hacklendi mi? Nasıl anlaşılır? Telefon hacklendiğini gösteren ipuçları

Telefonum hacklendi mi? Hacklenen telefon nasıl anlaşılır? Bu makalede bu sorunun yanıtlarına ve telefonun hacklendiğini işaret eden bazı ipuçlarına farklı kaynaklardan bakıyoruz. Hazırsanız başlayalım... İşte telefonun hacklendiğini gösteren ipuçları

Telefonum hacklendi mi? Hacklenen telefon nasıl anlaşılır sorusu son yıllarda internette arananlar arasında. Aşağıda yer alan ipuçlarından biri veya özellikle birden fazlasını yaşıyorsanız telefonunuz hacklenmiş olabilir. İşte telefonun hacklendiğini gösterebilecek 10 ipucu...

Telefonun Hacklendiğini Gösteren İpuçları

  1. Garip Pencereler: Nortun'un paylaştığı bilgilere göre telefonunuzda beliren parlak, yanıp sönen reklamlar kötü amaçlı yazılım olduğunu gösterebilir.

  2. Sizin yapmadığınız aramalar: Telefonunuzda sizin yapmadığınız metin veya aramalar fark ederseniz bu da bir ipucu olabilir.

  3. Yüksek veri kullanımı: Cep telefonlarında artan veri kullanımının, yeni bir uygulama gibi pek çok nedeni olabilir. Ancak telefondaki tüm davranışlarınız aynıysa ama veri kullanımı garip bir şekilde arttıysa bu konu araştırmaya değer.

  4. Sizin indirmediğiniz uygulamalar: Yeni bir telefon aldınız ve genellikle önceden indirilmiş uygulamalar olacaktır. Ancak mevcut telefonunuzda sizin indirmediğiniz uygulamalar ortaya çıkarsa bu kötü bir yazılıma işaret edebilir.

  5. Pilin çabuk bitmesi: Telefonunuzu eskisi gibi kullanıyorsunuz ama pil tüketimi garip bir şekilde arttı... Bu konuya da dikkat etmek de fayda var.

  6. Sosyal hesaplarda olağandışılıkı: Telefonunuza bağlı sosyal medya veya e-posta hesabınızda tanınmayan hareketler, etkinlikler varsa, bu da bir bilgisayar korsanını işarete edebilir.

  7. Sizin başlatmadığınız mesaj ya da aramalar: Telefonunuzda bilmediğiniz arama ya da mesajlar varsa bu da şüpheli duruma işaret eder.

Saldırıya Uğramış Bir Android Telefonun Belirtileri

Chip.de ise saldırıya uğramış bir android cep telefonunun belirtilerini şöyle sıralıyor:

  • Kendinizi hacklenmiş gibi hissediyorsanız, yapmanız gereken ilk şey cep telefonu faturanıza bakmaktır. Kötü amaçlı uygulamalar genellikle pahalı metin mesajları gönderir veya fark edilmeden özel numaralara çağrı yapar. Kablosuz servis sağlayıcınız aracılığıyla üçüncü taraf erişimini engelleyebilirsiniz.

  • Veri kullanımını kontrol edin. Görünürde bir sebep yokken fazla veri tüketen uygulamalar bulursanız dikkatli olun. Ayrıca telefonunuzdaki para ve mail hesaplarınızı da kontrol etmelisiniz. Şifreleri değiştirin ve cep telefonunuzu bir antivirüs programı ile kontrol ettirin. Şüpheniz varsa, banka hesaplarını bile engellemelisiniz.

  • Telefonunuz çok yavaşlamışsa: Herhangi bir sebep yokken telefonunuz bir anda yavaşlıyorsa bu incelemeye değer bir durum çünkü kötü amaçlı yazılımlar genellikle arka planda görünmeden çalışır.

  • Gezinirken, birçok web sitesi aniden normalden tamamen farklı görünüyor mu? Bu aynı zamanda bir virüsün belirtisi olabilir.

Saldırıya Uğramış iPhone Belirtileri

  • Chip.de saldırıya uğramış bir iPhone'un da Android'le aynı belirtileri gösterdiğini bildiriyor. Saldırıya karşı sadece güvenilir kaynaklardan uygulamalar indirin, hesaplarınızı olağandışı hareketlere karşı düzenli olarak takip edin.

  • Apple, bilgisayar korsanlarının telefonunuzun kontrolünü ele geçirmesini oldukça zorlaştırıyor. App Store güvenlidir ve her uygulama Apple tarafından elle kontrol edilir. Eğer jailbreak yapımış bir iPhone yoksa içiniz daha rahat olabilir.

  • Halihazırda jailbreak yapılmış bir iPhone'unuz yoksa endişelenmenize gerek yok. İPhone'unuzu jailbreak yaptıysanız, yukarıdaki adımları izlemelisiniz.

Cep Telefonum Nasıl Hacklenebilir? Nelere Dikkat Edilmeli?

Peki, bir cep telefonu nasıl hacklenebilir ve kullanırken nelere dikkat edilmeli? İşte bazı uyarılar ve tavsiyeler:

  • Kötü amaçlı yazılım: Kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için için Google Play Store veya Apple App Store'dan uygulamalar daha sağlıklı olacaktır. Uygulama incelemelerini okuyun. Bilmediğiniz, güvenmediğiniz uygulamaları indirmeyin. Uygulama için listelenen geliştiriciyi de kontrol edin, doğru olmalı.

  • Kötü amaçlı bağlantı: Bilmediğiniz bir göndericiden gelen e-postaları, metinleri açmayın, içindeki bağlantıları, ekleri indirmeyin. Bu konuda fatura, kargo gibi kullanıcıyı açmaya teşvik eden mailler gelebilir. Gönderen adres şüpheli ise inanmayın ve açmayın.

  • Güvenli olmayan Wi-Fİ Ağı: Herkese açık Wi-Fi ağları hacklenmeye karşı telefonunuzu savunmasız bırakabilir.

Telefonun Hacklenme Riskini Azaltan Önlemler Neler?

Kaspersky'nin ve konu hakkında bilgi paylaşan diğer uzman kuruluşların sıraladığı telefonun hacklenmesine karşı alınabilecek bazı önlemler şöyle:

  • Güvensiz, bilinmeyen uygulamaları indirmeyin

  • Telefonunuza jailbreak yapmayın: Jailbrekaing, telefonun güvenlik sınırlarını gevşetip güvenli olmayan uygulama mağazalarından indirmenize izin verse de, saldırıya uğrama riskini artırır. Telefon kötü amaçlı yazılım veya casus yazılımlara karşı savunmasız kalabilir.

  • Telefonunuzu yanınızdan ayırmayın.

  • Şifre kilidi ve kolay bulunmayacak şifreler kullanın. Doğum tarihi gibi kolayca tahmin edilebilin, 1234 gibi kolay bulunabilecek şifreler tercih etmeyin.

  • Cep telefonunuzda şifre saklamayın.

  • Tarayıcı geçmişinizi sık sık temizleyin

  • Kayıp cihaz izleme hizmetini etkinleştirin

  • Kullanmadığınız zamanlarda cihazlarınızda Bluetooth'u devre dışı bırakın .

  • Güvenilir bir arkadaşınızdan dosya göndermiyor veya almıyorsanız, AirDrop veya Fast Share gibi Bluetooth'a dayanan dosya paylaşım hizmetlerini devre dışı bırakın.

  • Uygulamaları güncel tutun

  • İki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin.

  • VPN olmadan herkese açık Wi-Fi kullanmayın.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sonraki Haber

Forum