Mandalinanın faydaları nelerdir? Mandalinanın araştırmalara dayanan 9 faydası

Havaların soğumasıyla beraber öne çıkan bir meyve var: Mandalina... Peki, hep önerilen mandalinanın bilime göre faydaları ne? İşte mandalinanın araştırmalarla desteklenen 9 faydası...

Citrus reticulata yani mandalina havaların soğumasıyla beraber en çok tüketilen meyveler arasına giriyor. Her zaman bilinen şey mandalinanın iyi bir C vitamini kaynağı oldu. Peki, araştırmalar mandalinayla ilgili neler söylüyor? Birlikte bakalım...

MANDALİNANIN FAYDALARI

  1. Küçük boyutuna rağmen su ve besinler açısından zengindir. C vitaminin yanısıra A vitamini, patosyum ve B kompleks vitaminleri sağlar.

  2. Birçok hastalığa karşı koruma sağlayan antioksidanlar açısından zengindir.

  3. Bağışıklık sistemini destekler.

  4. Günlük lif alımını artırarak kilo kontrolü sağlamaya yardımcı olabilir. Bazı araştırmalar, daha yüksek lif alımına sahip kişilerin, daha az lif tüketenlere kıyasla vücut ağırlıklarını daha iyi koruyabildiklerini gösteriyor.

  5. Bazı araştırmalara göre mandalinadaki C vitamini ve antioksidanlar şizofreni, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi kronik beyin rahatsızlıklarına karşı destek sağlayabilir.

  6. Cilt sağlığını destekleyebilir.

  7. Kalp sağlığını destekleyebilir.

  8. Bazı araştırmalara göre mandalinadaki antioksidanlar kansere karşı destek sağlayabilir, yara iyileşmesini destekleyebilir. Turunçgillerdeki flavonoidler de bazı kanser risklerini azaltmada rol oynayabilir. Ancak bu konuda yine de daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

  9. Mandalina çok yönlüdür, çok çeşitli şekilde tüketilebilir, kolayca diyete eklenebilir.

BİR UZMAN GÖZÜYLE MANDALİNA

Kış aylarının favorisi mandalina için bir de uzman görüşüne bakalım. Diyetisyen Gülçin Işık mandalina neye yarar sorusunu şöyle yanıtlıyor:

  • Hem taşıması hem tüketmesi oldukça keyifli olan bu meyve, turunçgillerden olması sebebiyle tam bir C vitamini deposudur.

  • Antioksidan kaynağıdır.

  • B grubu vitaminleri içerir (B1, B2, B3, folik asit). Bu sayede hücre yenilenmesini destekler.

  • Potasyum içeriği yüksektir. Kalp sağlığına iyi gelir.

  • A vitamini içeriği yüksek olması sebebiyle göz sağlığına iyi gelir.

  • Flavonoid içeriği yüksektir. Bu sebeple tümörün büyümesini ve yayılmasını engeller.

  • Tansiyonu düzenler.

  • Cilde iyi gelir.

  • Yaraların iyileşmesinde etkilidir.

  • İltihabı önler.

  • Kanı temizler, kan dolaşımını rahatlatır.

  • Ayrıca fosfor, brom, magnezyum gibi bileşenleri de içerir.

  • Soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon gibi durumlarda yüksek C vitamini içeriği sayesinde güçlü bir bağışıklık oluşumunu sağlar.

MANDİLANIN KALORİSİ

1 adet mandalina yaklaşık 70 kcal civarındadır. İlkbahar aylarında kabuğu yeşilimsi olacak şekilde tüketime başlanır, turunculaştıkça şeker içeriği artar, tatlanır, tüketimi kolaylaşır. Kabuğu çok yumuşadığında raf ömrü azalır, çabuk bozulur. Ancak sağlam kabuk halinde alındığında 2-3 hafta kadar dayanabilmektedir. Mandalinayı meyve olarak tüketmek istediğinizde 2 orta boy tercih edebilirsiniz. Haricinde marmelat, reçel, pasta, kek, kurabiye vb. yapımlarında da kullanılabilmektedir.

Mandalinanın İnsan Sağlığı Açısından Etkileri Nelerdir?

Sadece meyvesi değil, kabuğunun da oldukça faydalı olduğunu söylemek gerekir. Kabukları kaynatılıp çay gibi tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarına, astım/bronşit gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir. Ayrıca ayak mantarı gibi sorunlarla baş etmede de mandalinanın kabukları kullanılabilir. Kabuklarını ister kurutup, ister taze şekilde çay gibi yaparak kullanabilirsiniz. Hatta bu kabukları peteklerin üzerine koyup oda kokusu olarak bile kullanılabilirsiniz.

Mandalina turunçgillerden olduğu için diğer meyvelerle hemen hemen aynı besin değerine sahiptir. Ancak portakal taşınması ve tüketimi zor olabilir ya da greyfurtun tadını herkes sevmeyebilir, özellikle çocukların tüketmesinin kolay olacağı meyve çeşidi mandalinadır. Bu nedenle ara öğünlerde; okulda ya da iş yerlerinde tüketimi en kolay meyve olan mandalinayı, günlük beslenmenizde yer verebilirsiniz.

Mandalinanın Bileşiminde Neler Var? Kimler, Ne Kadar Tüketmeli?

Şeker içeriği yüksek bir meyvedir. Bu neden şeker hastalarının bu meyveyi tüketirken dikkatli olmaları gerekir. Meyve suyu olarak değil, meyvenin direkt kendisini tüketerek yemeleri gerekir. İçerisindeki lif kan şekerinin daha yavaş yükselmesine yardımcı olur. Meyve suyu olarak tüketildiğinde lif içeriği olmayacağından kan şekerini çok hızlı yükseltecek, şeker dengesini bozacaktır. Mandalinanın suyunu değil, kendisini yemelisiniz.

Ayrıca asitli bir meyve olması sebebiyle gastrit, ülser gibi mide rahatsızlıklarında tüketimi rahatsız edebilir. Ya da alerjisi olan bireylerin bu meyve yerine diğer meyvelerin tercih edilmesi gerekebilir. Aşırı tüketimde özellikle çocuklarda idrar yanmalarına neden olabilir. O nedenle çocuklarda kontrolsüz tüketime dikkat edilmesi gerekir. Bu durum yaşandığında mutlaka su tüketimini artırıp, idrarı seyreltmeniz gerekir. Ayrıca herhangi bir rahatsızlığı olmamasına rağmen, mide hassasiyeti olan bireylerde akşam saatlerinde tüketilmesi önerilmez. Çünkü asidik yapısı gece boyu rahatsızlık verebilir. Onun yerine gündüz, gün içerisinde tüketilmesi daha doğru olacaktır.

Sonraki Haber

Forum