Kilometresi düşürülmüş otomobil nasıl anlaşılır?

İkinci el otomobil alanların kaygıları arasında kilometresi düşürülmüş otomobil ihtimali de yer alır. Peki, kilometresi düşürülmüş otomobil nasıl anlaşılır? İşte bazı ipuçları...

İkinci el otomobil alırken dikkate edilmesi gereken konulardan biri de otomobilde kilometre ile ilgili bir hilenin olup olmadığı konusu. Çünkü bazı satıcılar aracın fiyatını yükseltmek için kilometre düşürme hilesine başvurabiliyor.

Bu sorun tüm dünyada yaygın.

Yabancı sitelerde "Pedalları ve direksiyon simidini kontrol edin. Kilometre sayacındaki kilometre düşükse ancak fren pedalı çok aşınmışsa bu bir soru işaretidir" yorumu var.

Motortrend bu konuda "Sürücü koltuğu, direksiyon simidi, pedallar, güneşlikler, çeşitli düğmeler. Kilometre düşürülmüş ama aracın bu aksamları yenilenmemişse tümü aşınma belirtilerini gösterir. Kolay para kazanmak için kilometre sayacı dolandırıcılığı yapmaya istekli kişiler, muhtemelen bu kullanım belirtilerini kapatmak için çok fazla çaba sarf etmeyeceklerdir" diyor.

KİLOMETRESİ DÜŞÜRÜLEN ARACI ANLAMAK İÇİN 7 İPUCU

Oto ekspertiz şirketi Pilot Garage Genel Koordinatörü Cihan Emre ise şu ipuçlarını paylaşıyor.

  1. Eğer ortalama 150 binin altında bir kilometreye rağmen farlarda sararma, kaputta, ön camda taş izleri bolsa, bu bile kilometreyle ilgili ipuçları verebilir.

  2. Koltuk döşemeleri, cam ve klima kumandaları, vites topuzu, direksiyon simidi gibi detaylara mutlaka dikkat edin.

  3. Bir araç alırken araçtan önce sahibinin araca karşı tutumunu inceleyin. Şüphelendiğiniz takdirde mutlaka kurumsal bir ekspertiz noktasında kilometre tespiti yaptırın. Dolandırıcılar sayaç üzerinden ya da ABS beyninden gelen iletileri keserek kilometreyi düşürme yöntemine gidiyorlar.

  4. Piyasanın altında fiyatla satışa sunulan ve geçmişi belli olmayan araçlara karşı şüpheyle yaklaşın.

  5. Bununla beraber kilometresi düşürülmüş bazı araçlar kapsamlı revizyona girmiş; direksiyon ve koltukları yeniden kaplanmış, aşınmaları gizlemek için iyi bir şekilde yenilenmiş olabiliyor. Buna dikkat edin.

  6. Kozmetik konular dışında motor sesi dinlemek de faydalı. Yüksek kilometreli bir araçta motor düzensiz çalışabilir; yatak, supap sesi duyulabilir ve egzozdan duman atabilir.

  7. Kilometre sayacı, ABS beyni gibi noktalardan kilometrenin düşürüldüğünü ya da doğru kilometrenin okunmasının önüne geçildiğini söyleyen Cihan Emre, "Merdiven altı ve kurumsallaşmayı tercih etmeyen oto ekspertiz noktaları, maliyetten kısmak adına kötü OBD cihazları kullanıyor, bu cihazların bazıları telefon aplikasyonlarından farksız" diyor. Emre bu nedenle çok kapsamlı bir şekilde ECU'yu tarayan ve doğru kilometre verilerine erişen diyagnoz testlerini öneriyor. Verdiği bilgiye göre şüpheli bir durum olduğunda ECU dışında, aracın diğer güvenlik ve yardımcı sistemleri üzerindeki verileri de okunarak gerçek verilere ulaşılıyor.

Kilometre Düşürmenin Cezası Ne?

İkinci el araç alım satımında oldukça fazla karşılaşılan kilometre düşürme hilesi, “nitelikli dolandırıcılık” olarak kabul görüyor. Kilometre düşürme işlemini gerçekleştirip bir araç satan ve bu suçla yargılananlara adli para cezası dışında, 2018 yılında alınan ve emsal teşkil eden kararla birlikte 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası da veriliyor.

Sonraki Haber

Forum