IMDb puanı en yüksek tarih filmleri! En iyi 50 tarihi film önerisi...

IMDb puanı en yüksek tarih filmlerini arıyorsanız doğru yerdesiniz! 2022 yılında en çok izlenen ve görsel efektlerinden senaryosuna kadar ekrandan gözünüzü ayıramayacağınız tarih filmlerini listeledik. İşte çok iyi 50 tarihi film önerisi...

Sinema, büyülü bir ekran deneyimi sunduğu günden itibaren anlatılarının arasına tarihin raflarında kendisine yer bulan büyük olaylara da yer vermeye başladı. Bu sayede az bilinen ve tarihin akışını değiştiren olaylardan destanlara kadar farklı konuları bir arada görebilmek mümkün hale geldi. 

Sinema, bildiğimiz hikayeleri farklı bakış açılarıyla sunabilme kapasitesi ile eşsiz bir izleme deneyimi sunuyor. İnsanlık tarihinde ses getirmiş birçok konuyu perdeye taşıyabilen filmler ise bildiğiniz her şeyi sorgulamanıza neden olabilecek kadar güçlü anlatılarla karşılıyor. İşte, dünya tarihinde hepimizi derinden etkileyen olayların yeniden yansımasını görebileceğiniz o filmler… Filmlerin IMBd puanlarına göre sıralanan listede en iyi 50 tarihi film önerisini bulabilirsiniz:

(Bu makalenin ardından en iyi filmler, en iyi korku filmleri, en iyi komedi filmleri, en iyi bilim kurgu filmleri, en iyi romantik filmler, en iyi dram filmleri, en iyi 50 müzikal film ve en iyi biyografik filmler listelerimize de bakabilirsiniz)

*Liste oluşturulurken IMDb puanları baz alınmıştır ve filmler buna göre sıralanmıştır. Metacritic puanlarının sıralamaya bir etkisi olmamıştır.

** IMDb’de en az 100 bin oy alan yapımlara listede yer verilmiştir.

50. Son Düello (2021) IMDb: 7.4  Metacritic: 67

Amerikan-İngiliz tarihi drama filmi olan Son Düello, 2021 yılında vizyona girmiştir. Yönetmenliğini Ridley Scott’un üstlendiği film, Eric Jager’in Combat’ın yazmış olduğu The Last Duel: A True Story of Trial kitabına dayandırılarak beyaz perdeye aktarılmıştır. Başrollerinde ise Matt Damon, Adam Driver ve Jodie Comer’in yer aldığı gerçeğe dayanan filmde, Normandiya’da yaşayan iki eski yakın arkadaşın hayatta  kalabilmek için verdiği düello mücadelesi anlatılır. Norman beyi Jacques le Gris, savaşa giden yakın arkadaşı ve Norman şövalyesi Jean de Carrouges’in eşine tecavüz etmekten yargılanır. Hakimin verdiği karara göre iki arkadaş arasında yapılan düellodan biri galip çıkacaktır. 1300’lü yıllarda geçen film, pek çok dalda aday olarak başarılı olmuştur.

49. Yehuda ve Siyah Mesih (2021)  IMDb: 7.4 Metacritic: 85

Yakıcı bir ihanet öyküsü olan Yehuda ve Siyah Mesih, Shaka King’in perspektifinden bizlere ulaşıyor. 1960’ların Amerika’sında geçen öykü Ulusal Kara Panter Partisi’nin başkan yardımcısı olan Fred Hampton’un atılımı ile açılıyor. Bu önemli görevinden dolayı herkesin hedefi haline gelen Fred hiç beklemediği bir şekilde ihanet okunu sırtında hissedecektir. Hırslı aktivisti gözlemlemek için partiye sızan William O’Neal, Fred ile bağ kurarak onu yakınında tutmayı hedefler. Oldukça gerçekçi bir yaklaşımla aktarılan hikaye Amerika’daki aktivizme dikkat çekiyor. Dönemin politik olarak çalkantılı halini yansıtan yapımda Daniel Kaluuya, Lakeith Stanfield, Dominique Thorne ve Dominique Fishback yer alıyor. Daniel Kaluuya olağanüstü oyunculuğu ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görülüyor.

48. Şike (1994) IMDb: 7.5 Metacritic: 92 

Robert Redford’un büyük takdir toplayan işlerinden biri olan Şike, 1994 yapımı bir Amerikan filmi. 1950’lerin TV kültürünü yansıtan yapım o dönemde bir hayli ilgi gören ve Amerikan toplumunu ekranın başına kilitleyen bir program olan Twenty One’ı merkeze alıyor. Bir yarışma programı olan Twenty One’da daima birinciliğini koruyan Harbie Stempel’e bir rakip davet eder. Kısa sürede halkın beğenisini kazanan Doren şimdi Stempel için zorlu bir rakiptir. Buraya kadar her şey normal görünse de gerçekler hiç de öyle değildir. Dick Goodwin adında bir avukat ise yarışmada şike olduğunu sezer ve olaylar daha karmaşık bir hal alır. Gerilimin hiç azalmadığı Şike, gerçek olaylara dayanıyor.

47. Münih (2005) IMDb: 7.5  Metacritic: 74

1972 yılında Münih'te yapılan olimpiyatlar sırasında  11 bir İsrailli sporcu ve antrenör ile bir Alman polisin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı konu edinen filmin yönetmen koltuğunda Steven Spielberg var.  Film, George Jones’in aynı adlı kitabından uyarlanarak sinemaya taşınmıştı.  2005 yapımı filmde Eric Bana, Daniel Craig, Ciaran Hinds, Ayelet Zurer ve daha pek çok ünlü isim yer alıyor. Filmin senaryosu ise ünlü oyun yazarı Tony Kusher’in kaleminden çıkıyor.  Aksiyon, Dram, Gerilim, Tarih filmi kategorisinde yer alan Münih, En İyi Film Akademi Ödülü dahil 5 dalda Oscar'a aday olmuştu. 

46. Özgürlük Yürüyüşü (2014) IMDb: 7.5 Metacritic: 74

Martin Luther King Jr’nin liderlik ettiği hak mücadelesine ışık tutan yapım, en güçlü direniş hikayelerinden biri. 1965 yılında Selma şehrinden başkente uzanan yolda yapılan protestoyu anlatan Özgürlük Yürüyüşü, gerçek bir eşitlik arayışı öyküsü. Siyahilerin oy kullanma hakkı için tüm baskılara rağmen gerçekleştirdikleri yürüyüşler nihayet sonuç verecektir. Ancak bu hak mücadelesi hiç de kolay verilmeyecektir. Hak mücadelesinin yanında bir varoluş savaşının da beyaz perdeye aktarıldığı yapım en çok ses getirenler arasında yerini alıyor. Filmde, Martin Luther King’e David Oyelowo hayat veriyor. Başarılı oyuncu harika performansı ile En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne de layık görülüyor. Yönetmenliği ise ödüllü yönetmen Ava DuVernay üstleniyor.  

45. Savaşın Çiçekleri (2011) IMDb: 7.5 Metacritic: 46

İzleyiciyi 1937 yılının Çin’ine ışınlayan Savaşın Çiçekleri, Japonların Nanking’i işgal etmesini konu alıyor. Çin’in başkenti olan Nanking savaşta epey hasar görmüş ve acı bir şekilde binlerce Çinli’nin mezarı olmuştur. Çin'de zar zor hayata tutunmaya çalışan siviller ise sığınak olarak katedral duvarlarının arkasını kullanmaya başlarlar. Ancak, siviller manastır öğrencileri ve genelevde çalışan kadınlardan oluşan bir gruptur. Kilisenin genç papazı olan John Miller ise tüm sivilleri kiliseye kabul ederek kendini ilginç bir pozisyonda bulur. Hoşgörü ve birliktelik ruhunun yansıtıldığı film, Zhang Yimou’nun usta ellerinde harika bir yapıma dönüşüyor. Başrollerde ise ünlü Amerikan oyuncu Christian Bale, Ni Ni ve Tong Dawei yer alıyor.

44. Kıyamet Günü (2012) IMDb: 7.5 Metacritic: 73

Bir İspanyol filmi olan Kıyamet Günü, gerçek olaylardan alınan ilhamla beyaz perdeye taşınıyor. Film, 2004 yılında Tayland’a tatile giden ve Tsunami ile burun buruna gelen bir ailenin yaşadığı felaketi konu ediniyor. Juan Antonio Bayona’nın perspektifinden izlediğimiz film Tom Holland, Ewan McGregor ve Naomi Watts’ın olağanüstü performansları ile unutulmaz bir yapım haline geliyor. Filmde korku, şefkat, fedakarlık ve yaşama tutunma güdüsünün ne denli iç içe geçtiği gözler önüne seriliyor. Filmin çoğu sahnesinde gözyaşlarına hakim olmak mümkün değil. Felaketin izlerini yüreklere işleyen Kıyamet Günü, Tom Holland’a En İyi Yeni Erkek Oyuncu Empire Ödülü’nü getirirken, Juan Bayona’ya da En İyi Yönetmen Ödülü’nü getiriyor. 

43. Sarayın Gözdesi (2018) IMDb: 7.5 Metacritic: 91

18. Yüzyılın başlarına gidiyoruz... İngiltere ve Fransa’nın arasında dinmeyen mücadele kıvılcımlarının olduğu yere. Yorgos Lanthimos’un titizlikle yönettiği bir tarihi film olan Sarayın Gözdesi, iki hizmetçi arasında yaşanan olayları merkeze alarak dönemin politik atmosferini yansıtıyor. Kraliçe Anne’nin sadık hizmetkarı olan Lady Sarah aynı zamanda ülkenin yönetimini de üstlenmeye başlamıştır. Ancak saraya yeni bir hizmetçi daha gelir. Henüz saraya yeni adım atan Abigail, işleri hızla öğrenir ve kraliçenin yeni sağ kolu haline gelmeye başlar. Abigail, artık Lady Sarah için bir mücadele nesnesidir. Abigail bundan sonra potansiyel bir tehdit haline mi gelecektir? Dramın, gerilimin ve komedinin harmanlandığı yapımda başrolleri Olivia Colman, Emma Stone ve Rachel Weisz üstleniyor.

42. İnce Kırmızı Hat (1998) IMDb: 7.6 Metacritic: 78

İnce Kırmızı Hat, Terence Malick’in yönetmen koltuğunda oturduğu 1998 yapımı bir tarih filmi. İkinci Dünya Savaşı’nın kaotik atmosferi ile yoğrulan filmde Amerikan askerlerinin Japon saldırısı karşısında nasıl mücadele ettikleri merkeze alınıyor. Bu zorlu mücadele süresince askerlerin içsel yolculuğuna da konuk oluyoruz. James Jones’in aynı adlı eserinden uyarlanan filmin oyuncu kadrosu da bir hayli zengin. George Clooney, Nick Nolte, James Caviezel ve Sean Penn gibi usta oyuncular performansları ile beyaz perdeyi süslüyorlar. İnce Kırmızı Hat, oyuncu kadrosu ile En İyi Sinema Filmi Kadrosu Özel Başarı Ödülü’nün de sahibi. İçsel değişimin en başarılı şekilde aktarıldığı yapımlardan biri olan film kesinlikle izlemeye değer.

41. Uçuş 93 (2006) IMDb: 7.6 Metacritic: 90

Paul Greengrass’ın yönetmenliğini üstlendiği Uçuş 93, 11 Eylül 2001’de sefer yapan uçaklardan biri olan 93 numaralı uçağın yolcularının hikayesine odaklanıyor. San Francisco’ya yolculuk yapmak için havalanan uçak 4 terörist tarafından kaçırılarak saldırının bir parçası haline getirilir. Tarihin en büyük saldırılarından biri olan 11 Eylül saldırısında en korkunç deneyimlerden birini yaşamak zorunda kalan yolcuların hikayesi kesinlikle izlenmeye değer. BAFTA En İyi Yönetmen Ödülü’ne ve BAFTA En İyi Kurgu Ödülü’ne sahip film, tarihteki devrim niteliğinde bir değişim meydana getiren olayı tüm çıplaklığı ile aktarıyor. Filmin yapım sürecinde hikaye, o gün olaylarda görev alan yetkililere, yolcuların ailelerine ve ulaşılabilen kayıtlardan elde edilen bilgilere yaslanıyor.

40. Casuslar Köprüsü (2015)  IMDb: 7.6 Metacritic: 81

2015 yapımı olan Casuslar Köprüsü, Steven Spielberg’in tarihsel olaylardan ilham alarak yönettiği ve gerilimin epey yüksek olduğu bir tarihi drama filmi. Soğuk Savaş atmosferinin oldukça iyi işlendiği filmde Sovyetler ve Birleşik Devletler arasındaki gerilim anbean hissedilmektedir. Film, Tom Hanks’in olağanüstü performansı ile canlandırdığı bir sigorta avukatının başından geçenlere odaklanıyor. Brooklyn’de yaşayan avukat James Donovan'a bir dava atanır. James, bu davada tutuklanan bir Sovyet ajanını savunmakla görevlidir. Ancak bu dava diğerlerinden farklı olarak onu bambaşka olayların arasına yerleştirecektir. James’in hayatı bundan sonra nasıl ilerleyecektir? U-2 krizine ışık tutan yapımda Mark Rylance, Amy Ryan ve Alan Alda gibi usta oyuncular yer alıyor. 

39. Hotel Mumbai (2018) IMDb: 7.6 Metacritic: 62

Hotel Mumbai, Taj Mahal’de gerçekleştirilen terör saldırısını merkeze alan ve gerçeklere dayanan bir öyküye sahip. Kentin en prestijli otellerinden biri olan Taj Mahal pek çok ünlü isme de ev sahipliği yapmaktadır. Keyifli bir konaklama geçirmek için otele gelen konuklar yaşanacak korkunç saldırıdan habersizdir. Herkes otelin tadını çıkarırken yakınlarda bir terör saldırısı başlar ve başlayan saldırı herkesin otele sığınması ile şimdi otele de sıçramış durumdadır. Saldırı süresince büyük fedakarlıklar ile konukların yanında kalan otel çalışanlarının ve oradaki herkesin kenetlenmesi gerçek bir mücadele öyküsünü sinemaya aktarır. Anthony Maras’ın yönetmen koltuğunda oturduğu Hotel Mumbai, birliktelik ruhunu en etkileyici şekilde izleyiciye ulaştıran yapımlardan biri.

38. Karanlık Sular (2019) IMDb: 7.6 Metacritic: 73

Todd Haynes’in yönetmenliğinde çekimleri tamamlanan Karanlık Sular, Robert Bilott isimli bir avukatın çevre kirliliğine sebep olan bir firmaya açtığı davayı ve süreci konu ediniyor. Robert’in izini sürdüğü olaylar onu yalnızca çevre kirliliğine sebep olan bir şirketi değil, ayrıca ardında çok daha büyük sırlar olan toplumsal bir felaketi araştırmaya sürükler. Peki, Robert bu süreçte neler yaşayacaktır? Bu dava onun ve ailesinin hayatını nasıl değiştirecektir? 2019 yapımı bir biyografik dram olan filmin başrolünde Mark Ruffalo boy gösteriyor. Tim Robbins, Bill Camp, Jackson Harper ve Anne Hathaway’in de dahil olduğu kadro filmi zirveye taşıyor. Karanlık Sular, Nathaniel Rich’in 2016’da yazdığı makalesinden uyarlanarak beyaz perdeye aktarılıyor. 

37. En Uzun Gün (1962) IMDb: 7.7  Metacritic: 75 

1962 yapımı bir film olan En Uzun Gün, tarihin tozlu sayfalarına asla karışmayacak bir işgali konu ediniyor. Naziler’in Fransa’yı işgalinin ardından büyük bir ordu Fransa’yı kurtarmak adına aksiyon alır. Bu devasa birliklerin en büyük ortak idealleri Nazi Almanyası’nın varlığını sonlandırmaktır. 1944’te gerçekleşen, Normandiya Çıkarması olarak adlandırılan bu işgalde bir araya getirilen asker, uçak ve gemi sayısı sayesinde çıkarma, tarihte görülen en yoğun ve yıldırıcı saldırılardan biri olarak anılıyor. Bu işgal Naziler için hâkimiyetin son demlerini yaşadıklarının habercisidir. John Wayne, Henry Fonda, Robert Mitchum ve Richard Todd’un başarılı oyunculuklarının perdeyi süslediği En Uzun Gün, profesyonel efektleri ile En İyi Görsel Efekt Oscarı’nın da sahibi.   

36.1900 (1976)  IMDb: 7.7 Metacritic: 70 

Oyuncu kadrosu ile adeta bir yıldızlar geçidi olan 1900, Bernardo Bertolucci’nin efsaneleşmiş işlerinden biri. Robert De Niro, Gerard Depardieu ve Stefania Casini’nin göz kamaştırıcı performansları ile öne çıkan yapım etkileyici bir dönem filmi. Politik çalkantının tüm gerçekliği ile sinema perdesine yansıdığı hikayede 20. yüzyıl İtalya’sına konuk oluyoruz. Bu çalkantılı dönemin gergin siyasi atmosferinde siyasi olayların gündelik yaşama nasıl nüfuz ettiğini ve yaşamın ne denli içinde olduğunu görüyoruz. Alfredo ve Olmo’nun da yaşamlarında yadsınamaz bir yer edinen kargaşalar onların hayatlarını ve ilişkilerini nasıl etkileyecektir? Bir başyapıt olan 1900, Bodil En İyi Yabancı Film Ödülü’ne sahip beş saati aşkın sürükleyici bir dönem dramı. 

35. Son İmparator (1987) IMDb: 7.7 Metacritic: 76

Bernardo Bertolucci’nin Oscar ödüllü filmi Son İmparator, Pu Yi’nin yaşamını merkeze alıyor. Çin’in son hanedanı olan Pu Yi’nin hikayesi bir şekilde herkesin yaşamına dokunan ortak noktalarla izleyicinin beğenisini kazanıyor. Herkesin kendinden izler bulduğu Pu Yi, henüz üç yaşında kendini imparatorluk macerasının içinde bulan bir çocuktur. Çocukluğunu imparatorluğun ellerine teslim eden varis, Çin Cumhuriyeti kararıyla yalnızca Yasak Şehir’de hüküm sürebilecektir. Esarete dönüşen bir hanedanlık hikayesini gözler önüne seren yapım destansı bir biyografi örneği. Fransa, Birleşik Krallık, İtalya ve Çin ortak yapımı olan Son İmparator, en fazla ödülün sahibi olan tarihi filmlerden biri. Yasak Şehir’in ilk kez kameraya aktarıldığı filmin başrolünde ise John Lone yer alıyor.

34. Son Mohikan (1992)  IMDb: 7.7 Metacritic: 76 

Son Mohikanlar tarafından büyütülen Şahingöz aslında bir Kızılderilidir. Yaşadığı 18. Yüzyılın en büyük ideallerinden biri ise Amerikan kolonilerinin hakimi olmaktır. Bu uğurda savaşan İngiliz ve Fransız ordularının ortasında kalan Şahingöz pasif bir konum almayı reddeder. Pusuya düşen Cora ve Alice’i kurtaran Şahingöz şimdi yerlilere elinden gelen tüm yardımı yapmak için hazırdır. Peki olaylar tümüyle onun hayal ettiği gibi mi gidecektir? 1992 yapımı olan ve aksiyonun doruklara ulaştığı filmin yönetmen koltuğunda ise Michael Mann oturuyor. Görüntü yönetimi ve ses miksajı ile ödül kazanan Son Mohikan, seyir zevki en yüksek tarihi savaş filmlerinden biri. Başrolde fırtınalar estiren Daniel Day Lewis de müthiş performansı ile pek çok ödülün sahibi oldu.

33. Malcolm X (1992) IMDb: 7.7 Metacritic: 73 

Malcolm X, Amerika tarihinin gelmiş geçmiş en çok tanınan insan hakları savunucusudur fakat bu ün kolay bir şekilde elde edilmemiştir. 1900’ler Amerika’sında kol gezen ırkçılık diğer siyahiler gibi Malcolm X’i de vurmuştur. Bu ötekileştirilme ortamında babasını da kaybeden Malcolm’un çocukluğu ırkçılık tarafından çalınmıştır. Bu travmatik çocukluğun ardından hırsızlığa başlayan Malcolm sonrasında bu durumu bir zevk aracına dönüştürür; ancak, yaptıkları sonucunda hapse girer. Hapiste yepyeni bir kimlik kazanmasının ardından artık savaşması gereken şeyin adaletsiz bir sistem olduğunu fark eder. Serbest kaldıktan sonra hayatını insan haklarını savunmaya adayan Malcolm X, Amerika tarihinin en etkili aktivistlerinden biridir. Denzel Washington’un hayat verdiği karakter uzun yıllar hafızalardan silinmeyecektir.

32. Apollo 13 (I) (1995) IMDb: 7.7 Metacritic: 77

Jim Lovell, Fred Haise ve Jack Swigert tüm yaşamlarını Apollo 13 projesine yoğunlaştıran başarılı astronotlardır. Apollo 13 aya gitmeye hazırlanan hevesli bir ekiptir ve tüm hazırlıklar tamamlandığında aya yolculuk başlar. Başta her şey olması gerektiği gibidir ve bu yolculuğun büyük bir krize sebep olacağından kimsenin haberi yoktur. Oksijen tankının patlaması ile başlayan panik artık bir ölüm kalım mücadelesine dönüşmüştür. 1970 yılındaki Apollo 13 projesinin başarısızlığını ele alan yapım Tom Hanks, Kevin Bacon, Ed Harris ve Bill Paxton gibi oyuncuların performansları ile zirveye ulaşıyor. Nefes kesici sahneleri ile çok konuşulan Apollo 13, Ron Howard’ın perspektifinden bizlere ulaşan gerçek bir adanmışlık hikayesi.

31. Kara Şahin Düştü (2001) IMDb: 7.7 Metacritic: 74 

Kara Şahin Düştü, 2001 yapımı bir aksiyon filmi olarak çıkış yapıyor. Yönetmen koltuğunda Ridley Scott’un oturduğu film 1993 yılında Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün Somali’ye gönderdiği askerleri ve onların orada yaşadıklarını konu alıyor. Bu görev sırasında her şey beklendiği gibi gitmez ve askerler Mogadişu’da kapana kısılırlar. Filmin en can alıcı sahnelerini içeren bekleyiş süreci hiç de sıradan bir bekleyiş olmayacaktır. Pek çok askerin yaşamını yitirdiği ve yaralandığı operasyonun senaryosu gerçek olaylara dayanmaktadır. Filmin uyarlandığı kitap ise Mark Bowden’in aynı adlı romanı. En çarpıcı tarihi savaş filmlerinden biri olan Kara Şahin Düştü, ses ve kurgusuyla da ödüle layık görülmüş değerli bir yapım. 

30. Ateşkes (2005) IMDb: 7.7 Metacritic: 70 

Christian Carion’un yönetmenliğini yaptığı Ateşkes, bir savaş draması. Fransa, Belçika, Romanya, Almanya ve Birleşik Krallık’ın ortak yapımı olan film 1914’te geçiyor. I. Dünya Savaşı’na odaklanan senaryoda savaş için özel bir durum olan ateşkes işleniyor. Noel’in gelişi cepheler arasında sürpriz bir şekilde ateşkes ilanının da habercisi olacaktır. Alman, İskoç ve Fransız cepheleri o geceye özel olarak savaşın kanlı doğasını terk ederek farklı bir şekilde karşılaşırlar. Bu karşılaşma klasik bir savaş halinden farklı olarak içinde ortak değerleri barındırır. Ancak bu durum, Noel biterken yerini tekrar kan ve gözyaşına bırakacaktır. 2005 yılının en iddialı filmleri arasında gösterilen Ateşkes, Benno Fürmann, Guillaume Canet, Daniel Brühl ve Diane Kruger’in oyunculukları ile taçlanıyor.

29. Frost/Nixon (2008) IMDb: 7.7 Metacritic: 80 

Peter Morgan’ın aynı adlı tiyatro oyunundan uyarlanan Frost/Nixon, 2008 yapımı bir Ron Howard filmi. En İyi Uyarlama Senaryo Ödülü’ne sahip filmin kadrosunda Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon ve Matthew Macfadyen boy gösteriyor. Oldukça muhafazakar bir politikacı olan Nixon, tartışmaların da odak noktası olan bir devlet adamıdır. Halkın gücünü de ortaya koyan yapımda Nixon’un ortaya çıkan skandalı sonrasında Beyaz Saray’dan uzaklaştırılması halkın yaptığı baskılar sonucunda meydana gelir. Uzaklaştırmanın ardından medya ile bir şekilde kendini yeniden hatırlatmak isteyen Nixon, bir programa katılarak merak edilen sorulara cevap vermeye karar verir. Frost’un programına katılan Nixon, programın hiç de beklediği gibi geçmeyeceğini fark eder çünkü Frost oldukça zeki bir gazetecidir.

28. Şikago Yedilisi'nin Yargılanması (2020) IMDb: 7.7 Metacritic: 76 

En iyi tarihi dram örneklerinden biri olan Şikago Yedilisi’nin Yargılanması, Aaron Sorkin’in kaleminden çıkıyor. Filmin hem yazarı hem yönetmeni pozisyonunda gördüğümüz Sorkin izleyiciyi ekrana kilitlemeyi başarıyor. Tansiyonun bir an bile düşmediği filmdeki politik atmosfer bir hayli sürükleyici bir anlatı ile izleyiciye sunuluyor. Gerçeklere dayanan senaryo hak mücadelesi dendiğinde akla ilk gelen isimlerden biri olan Martin Luther King Jr ve Robert F. Kennedy’e düzenlenen suikastlerin doğurduğu bir sonucu ele alıyor. Suikastlerin ardından Chicago’da düzenlenen Demokratik Ulusal Konferansı sırasında Vietnam Savaşı’ndan alevlenen protestolar düzenlenir. Bu protestolarda yer alan 7 kişi halkı isyana teşvik suçundan yargılanır ve filmin odak noktası bu sansasyonel duruşma olur.

27. Boşluktaki Kahramanlar (1983) IMDb: 7.8 Metacritic: 91 

Kameranın başına Philip Kaufman’ın geçtiği Boşluktaki Kahramanlar, yönetmenin en titiz işlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Tom Wolfe’nin 1979 tarihli aynı adlı kitabından uyarlanarak geliştirilen senaryo sürükleyici detayları ile dikkat çekiyor. 1983 yapımı film, Amerika’nın o dönemde uzayla ilgili ideallerinin sinemaya yansıdığı gerçekçi bir öykü anlatıyor. Bir hayli akıcı anlatısı ile farklı yaşamlara ışık tutan filmde bu sefer astronotların ve test pilotlarının hayallerine konuk oluyoruz. Bize bu denli uzak görünen hayatların arkasındaki idealler, hırslar, umutlar ve hevesler en yalın haliyle aktarılıyor. Sam Shepard, Ed Harris, Scott Glenn ve Fred Ward gibi oyuncuların karakterlere hayat verdiği film tam 4 adet Oscar’a sahip. 

26. Mississippi Yanıyor (1988) IMDb: 7.8 Metacritic: 65 

Suç temalı bir Amerikan gerilim filmi olan Mississippi Yanıyor, 1964 yapımı ve bol ödüllü filmlerden biri. Alan Parker’ın zekasının filmin her alanına nüfuz ettiği yapım, yönetmene En İyi Görüntü Yönetimi Ödülü’nü getiriyor. Dev oyuncu kadrosunda Willem Dafoe, Gene Hackman, Frances McDormand boy gösteriyor. 1960 Amerika’sında görmeye alışık olduğumuz temalardan biri olan ırkçılık bu sefer bir güney eyaleti olan Mississippi’den aktarılıyor. Filmi başlatan asıl olay insan hakları aktivisti olan 3 kişinin kaybı oluyor. Bu durumun son bulması ise ancak doğru iletişim yöntemini bilen biri tarafından mümkün görünmektedir. Deneyimli bir FBI ajanı olan Anderson bölgeye gelerek sır kapısını aralamayı idealleri arasına yerleştirir. 

25. Zafer (1989) IMDb: 7.8 Metacritic: 78 

Edward Zwick’in dokunuşları ile seyir keyfi arşa çıkan Zafer, 1989 yapımı bir dram filmi. Kurgusu gerçeğe dayanan filmdeki esin kaynağını gerçek mektuplar oluşturuyor. Amerikan iç savaşını merkeze alan yapım ırkçılık, ayrımcılık ve kölelik temalarına odaklanıyor. İç savaşta siyahilerden oluşan taburu kumanda etmesi için atanan Robert G. Shaw, pek çok zorlukla karşılaşır. Görev yerinde yönetmesi gereken tek şey ordu değildir. Shaw şimdi kendi yaşam mücadelesinin yanında ordu içindeki karışıklıklara ve sorunlara da göğüs germelidir. Shaw’ın savaş sırasında evine yolladığı mektuplardan esinlenerek oluşturulan senaryo oldukça realist bir duruş sergiliyor. Başrolde Denzel Washington’un usta oyunculuğu ile yapım unutulmaz tarih filmleri arasında yerini alıyor.

24. Kasabanın Namusu (1993) IMDb: 7.8 Metacritic: 50 

1880’lerin başında Amerika’nın batısında geçen bir dizi tarihi olaya dayanan film, Tombstone isimli kasabada geçiyor. Tombstone’daki kanunsuzlukların bir kural koyucuya ihtiyacı vardır çünkü bu kasabada kurallaşmış olan tek şey kuralsızlıktır. Fakat bu durum ebediyen sürmeyecektir. Eski bir silahşör olan Wyatt Earp ve ailesi bu kasabaya huzurlu bir hayat sürme umudu ile gelirler. Ancak kanunsuzluğun tam ortasına atılan Wyatt eski mesleğine geri dönmek zorundadır çünkü kasabanın kaderi artık ona bağlıdır. Neyse ki bu çetin adalet mücadelesinde tek başına olmayacaktır. Kurt Russell ve Val Kilmer’in olağanüstü oyunculukları ile zenginleşen filmin yönetmenliğini ise Kevin Jarre ve George Pan Cosmatos yapıyor. Kasabanın Namusu, Vahşi Batı’yı gelmiş geçmiş en iyi işleyen filmlerden biri.

23. Sahtekâr (2008)  IMDb: 7.8 Metacritic: 63 

Clint Eastwood’un takdir edilen işlerinden biri olan Sahtekar, polisiye dram ve biografi kategorisinde yer alıyor. Amerikan yapımı olan film Los Angeles’ın kenar mahallelerinde geçiyor. İşçilerin yoğun olarak yerleşim kurduğu bölgede sıradan bir işçi olarak oğlu ile yaşayan Christine bir sabah yine işe gitmek üzere evden ayrılır. Döndüğünde ise oğlunun kaybolduğunu fark eder. Aramaların bir sonuca ulaşmamasının ardından aylar sonra Christine’nin kayıp oğlu olduğunu iddia eden bir çocuk gelir. Ancak, Christine bu çocuğun kendi çocuğu olduğuna bir türlü ikna olmaz. Oğlu Walter’in bulunması için istediği yardımı yetkililerden göremeyen anne, destek arayışı sırasında Rahip Briegleb ile tanışır ve olaylar gelişir. Angelina Jolie’nin muazzam oyunculuğu ile taçlanan yapım başarılı oyuncuya En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü getiriyor.

22. Straight Outta Compton (2015) IMDb: 7.8 Metacritic: 72 

2015 yılında yapılan bir biyografik dram filmi olan Straight Outta Compton, benzer gerçekliklere dayalı anlatısı ile epey dikkat çekiyor. Film, Kaliforniyalı bir hip-hop grubu olan NWA’nın gerçek kariyer yolculuğunu kurgusal öğelerle birleştirerek işliyor. Grubun yükselişini ve ardından düşüşünü içeren filmin adı da N.W.A’nın ilk stüdyo albümünden geliyor. 1980’lerin ortalarında yeşeren grubun hip-hop kültüründe yarattıkları devrim filmi izlenmeye değer kılıyor. Los Angeles’ın atmosferi ile süslenen yapım grup üyelerinin yaşamlarını da izleyiciye aktarmayı ihmal etmiyor. Filmin yönetmenliğini F. Gary Gray üstleniyor. Filmin kadrosunda ise O’Shea Jackson, Corey Hawkins, Jason Mitchell, Neil Brown ve grubun menajerliğini üstlenen Jerry Heller rolünde ise Paul Giamatti bulunuyor.

21. Büyük Açık (2015) IMDb: 7.8 Metacritic: 81

Michael Lewis’in aynı adlı romanından uyarlama olan filmin senaryosunu ve yönetimini Adam McKay üstleniyor. 2015 yapımı olan film kurgusal bir anlatı değil. En İyi Uyarlama Ödülü’ne layık görülen yapımın konusunu 2007-2010 yılları arasında yaşanan finansal kriz oluşturuyor. Steve Carell, Christian Bale, Ryan Gosling ve Brad Pitt’in yer aldığı film dev kadrosu ile izleyiciyi büyülüyor. Bankacılık sektörüne çok da aşina olmayan 4 kişi, yaşanacak olan finansal kriz hakkında varsayımlar öne sürerler. Bu tahminler yalnızca sezgiye dayalı öngörülerin ötesinde, düşünülmüş hesaplamalara ve olasılıklara bağlıdır. Büyük açığı keşfedenlerin tüm kayıpları göze alarak büyük paralar kazanabilecekleri ya da dibi görecekleri ihtimaller film boyunca izleyiciyi ekrana kilitlemeye aday.

20. Onur (I) (2014) IMDb: 7.8 Metacritic: 79

2014 yapımı Onur, bir İngiliz tarihi komedi-dram filmi olarak karşımıza çıkıyor. Stephen Beresford’un yazdığı ve yönettiği film En İyi Britanya Bağımsız Film Ödülü’nün sahibi. Tarih filmlerinde sık sık işlenen temalardan biri olan isyan temasına yeni bir soluk getiren Onur, 1980 İngiltere’sinde geçiyor. Muhafazakar ve baskıcı bir başbakan olan Margaret Thatcher yaptığı baskılar ile halkı etkisi altına almaya çalışmaktadır. Baskı altında kalan grupların mücadele ruhunu ve başarabileceklerini ortaya koyan filmde, LGBTİ+ aktivistler maden işçilerinin grevine destek olmaya başlarlar. İki kutbun bu mücadeledeki konumlarının merak konusu olduğu öyküde birliktelik nasıl şekillenecektir? Politikaları ile halkın üstüne kabus gibi çöken Margaret Thatcher’i neler beklemektedir? 

19. Gizli Sayılar (2016) IMDb: 7.8  Metacritic: 74 

Biyografik drama türünün başta gelen örneklerinden biri olan Gizli Sayılar, Margot Lee Shetterly’nin aynı adlı romanından uyarlanan bir Amerikan filmi. Thedore Melfi’nin uzun metrajlı çalışması olan yapım, ırkçılığı merkeze alıyor. 1960 Amerika’sında geçen film, NASA’da çalışan üç siyahı kadının uğradığı haksızlığa ve ayrımcılığa dikkat çekiyor. Irklarından dolayı yasalarla desteklenen ayrımcılıklara maruz kalan Katherine, Dorothy ve Mary hak ettikleri değeri görmezler. Filmin dahilik konseptine yeni bir anlayış getiren havası izleyici ve karakterler arasındaki empati duygusunu güçlendirir. Irkçılığın yanında ataerkil düzene de baş kaldıran öykü gerçek bir varoluş mücadelesinin izlerini taşıyor. Başrolü ise Taraji P. Henson, Octavia Spencer ve Janelle Monae paylaşıyor.

18. Dunkirk (2017) IMDb: 7.8 Metacritic: 94 

Christopher Nolan’ın nadide eserlerinden biri olan Dunkirk, 2017 yılında izleyici ile buluşmuştur. II. Dünya Savaşı için hayati önem arz eden Dunkirk Tahliyesi’ni başarı ile işleyen film, İngiliz ordusunun Dunkirk’te mahsur kalması ile açılıyor. Kıyılarda etrafları kuşatılan İngiliz askerlerinin çaresizliğini oldukça iyi aktaran filmde olaylar bu düzlemde gelişiyor. Tom Hardy, Mark Rylance ve Kenneth Branagh gibi oyuncuların performansı ile efsaneleşen Dunkirk, olayları oldukça realist bir çerçeveden aktarıyor. 3 Oscar’a layık görülen filmin yapım aşamasında Nolan’ın yanında eşi Emma Thomas da yer alıyor. Filmin senaryosunun izleyiciye bu denli geçmesinin sebeplerinden biri ise Nolan’ın, filmi sahiden savaşın gerçekleştiği yerde, gerçek materyaller ile çekmesi. 

17. Potemkin Zırhlısı (1925) IMDb: 7.9 Metacritic: 97 

Bir sessiz film olan Potemkin Zırhlısı 1925 yılında Sovyetler Birliği tarafından yapılmıştır. Yönetmen koltuğuna Sergei Eisenstein’in geçtiği yapım oldukça zahmetli bir sinematografik arka plan barındırır. Gerçek olaylara dayanan anlatının esin kaynağı Potemkin Zırhlısı Ayaklanması isimli olaydır. Bir devrime önayak olması amacıyla hazırlanan film kurgusu ile amacının çok ötesine hizmet eden bir esere dönüşmüştür. Bahsi geçen ayaklanma aslında gelmekte olan Ekin Devrimi için bir provadır ve film mücadele ruhuna katkıda bulunmak için talep edilmiştir. En çarpıcı tarih filmlerinden biri olan Potemkin Zırhlısı'nda, Çarlık ordusunun zayıf düşmesinin ardından mürettebat subayların baskılarına katlanamaz hale gelir ve isyan fitili ateşlenir. Potemkin Zırhlısı, isyan ruhunun işlenişinin yanında sinematik anlamda da bir devrim niteliğindedir.

16. Spartacus (1960) IMDb: 7.9 Metacritic: 87 

Hollywood’un en sevilen filmlerinden biri olan Spartacus 1960 yılında Stanley Kubrick tarafından çekiliyor. Kirk Douglas, Jean Simmons ve Tony Curtis gibi başarılı oyuncuların yer aldığı yapımda Spartacus’a Kirk Douglas hayat veriyor. İsyan ruhunun hakim olduğu film köleliğe karşı modern bir duruş sergiliyor. Gözü kara bir gladyatör olan Spartacus’ün Roma Dönemi’nde esarete karşı verdiği mücadeleyi anlatan film özgürlük konseptine de yeni bir yorum getiriyor. Savaş sırasında Romalılar tarafından esir edilen Spartacus’ün öfkesi yaşadığı diğer olaylarla çığ gibi büyür. Artık dayanamayan cesur köle için kurtuluşun tek yolu çevresini ayaklanma için güdülemekten geçer. Spartacus, Kubrick’in usta ellerinde enfes bir epik anlatıma dönüşür.  

15. Başkanın Bütün Adamları (1976)  IMDb: 7.9 Metacritic: 84 

1976 yapımı bir gerilim filmi olan Başkanın Bütün Adamları, dönemin en sansasyonel olaylarından biri olan Watergate Skandalı’nı merkeze alıyor. Dönemin başkanı Richard Nixon’un düşürülmesi için baskı yapılmasını içeren skandalın odak noktası ise iki gazeteci olan Carl Bernstein ve Bob Woodward oluyor. İki cesur gazeteci, demokratların bulunduğu yere gizlice girerek dinleme cihazı yerleştirir ve bu stratejik plan sayesinde gerçekler su yüzüne çıkar. Filmin ağır ilerleyen fakat gerilimi bir an bile elden bırakmayan temposu izleyiciyi içine çekerek başkanın istifası ile sonuçlanan süreci beyaz perdeye aktarıyor. Öykünün odağında bulunan gazetecileri Robert Redford ve Dustin Hoffman canlandırıyor. 4 adet Oscar’a sahip filmin yönetmenliğini ise Alan J. Pakula üstleniyor.

14.  Kahraman (2002) IMDb: 7.9 Metacritic: 85 

Zhang Yimou’nun yönetmen koltuğuna geçtiği 2002 yapımı bir film olan Kahraman, olağanüstü bir zaferi konu ediniyor. Eski Çin’in krallıklar döneminde geçen film ülkenin yedi krallığına ayrılması ile açılıyor. Bu krallıklar Zhao, Qin, Wei, Han, Yan, Chu ve Qin olmak üzere bölünür. İlk imparator olma hevesiyle yanıp tutuşan Qin Kralı tüm ülkeye egemen olmak istemektedir. Egemenlik mücadelesinin bir getirisi olarak suikastlerin odak noktası haline gelen Qin’in suikastçıları de bir hayli yamandır. Kırık Kılıç, Uçan Kar ve Gökyüzü adı verilen suikastçilerin yakalanması için muhteşem vaatler veren Qin Kralı'nı bir gün biri ziyarete gelir. İşte o beklenen kişi şimdi burada, suikastçileri ortadan kaldırdığını iddia etmektedir.

13. Iwo Jima'dan Mektuplar (2006) IMDb: 7.9  Metacritic: 89

Herkes tarafından bilinen II. Dünya Savaşı’nın hiç bilinmeyen bir yanına ışık tutan başarılı yönetmen Clint Eastwood akademi ödülünün de sahibi. Easwood’un bu filmi en önemli muharebelerden biri olan Iwo Jima Muharebesi’ni konu alıyor. ABD ve Japon ordularının karşılaştığı bölgede yıllar sonra bulunan mektuplar epey merak uyandırıyor. Karşılaşmaya giderken mücadele uğrunda canlarından vazgeçen Japon askerlerinin cesaretini, fedakarlığını ve hayallerinden feragat edişini gözler önüne seren yapımda mücadelenin lideri olan Tadamichi Kuribayashi hakkında pek çok detaya yer veriliyor. 40 gün süren mücadelenin bilinmeyen yönleri askerlerin evlerine gönderdikleri mektupların bulunması ile aydınlanıyor. Tüyler ürperten bir yapım olan Iwo Jima’dan Mektuplar umut, cesaret, strateji, fedakarlık ve şefkat ile örülmüş gerçek bir anlatı.

12. JFK: Kapanmayan Dosya (1991) IMDb: 8  Metacritic: 72

John F. Kennedy’e düzenlenen suikastın sır perdesini aralayan film suikastın arka planındaki olayları ve olayların gelişimlerini konu alıyor. Politik bir temele oturan yapım 1991 yılında Amerika tarafından sinemaya kazandırılmış. Oldukça fazla sayıda fikir ayrılığına yol açan suikast için pek çok varsayım ortaya atılır ancak bunlardan hiçbiri gerçeği tamamen yansıtmaz. Cinayeti üstlenen Lee Harley Oswald cinayet süresince yalnız olduğunu iddia etse de ardında bilinmeyen pek çok detay bırakır. Savcı Jim Garrison ise olayın taşındığı mahkemedeki karardan tatmin olmaz ve gerçekleri su yüzüne çıkarmak için çabalamaya başlar. Oliver Stone'un yönetmenliği ile kurgusu ve görüntü yönetimi ödüllendirilen film baştan sona gizemli havasını koruyan yapımlardan.

11. Persepolis (2007) IMDb: 8  Metacritic: 90 

Yetişkin animasyonu kategorisinde en iyilerden biri olarak anılan Persepolis bir çizgi roman uyarlaması. Marjane Satrapi’nin aynı adlı başarılı romanından uyarlanan yapım En İyi Uyarlama Ödülü’nün de sahibi. Otobiyografi türündeki eser 1970 yılının İranı’na ışık tutuyor. Dönemin kaotik atmosferine farklı bir pencere açan yapımda olaylara genç bir kızın filtresinden şahit oluyoruz. Senaryo Tahran’da ailesi ile yaşayan Marjane’nin hayatının rejimin devrilmesi ile nasıl değiştiğini konu ediniyor. 2007 yapımı Cannes ödüllü animasyonun başarılı aktarımı sayesinde İran’ın değişen şartlarının bir çocuğun içsel yolculuğunda yarattığı dalgalanmaları en iyi şekilde görüyoruz. Politik atmosferin her saniye kendini hissettirdiği filmde tansiyon asla düşmüyor.

10. Zoraki Kral (2010) IMDb: 8  Metacritic: 88

İngiliz kraliyet ailesinin içine nüfuz eden bir anlatı sunan yapım biyografik bir arka plana sahip. Tom Hooper’ın yönetmenliğinde şekillenen filmin kadrosunu Colin Firth, Helena Bonham Carter ve Derek Jacobi oluşturuyor. İngiliz kraliyet ailesi mensubu olan George’nin içsel savaşı henüz çocukken başlamıştır. V. George’nin vefatının ardından boş kalan taht için yeni aday olan VI. George’nin ülke sorunlarının yanı sıra kendiyle ilgili de büyük bir sorunu vardır. Çocukluğunda başlayan kekemeliği nedeniyle halkıyla istediği ilişkiyi kuramayan George bunu yenmek ister. Filmin asıl konusunu oluşturan bu içsel mücadelede George’nin yanında artık konuşma terapisti Lionel Logue vardır. Pek çok ödülün sahibi olan Zoraki Kral tüm detayları ile tam bir dönem filmi.

9. Diriliş (2015) IMDb: 8 Metacritic: 76

2016 yılında izleyicisiyle buluşan Diriliş, biyografik bir batı gerilim filmi olarak karşımıza çıkıyor. Michael Punke’nin 2002 yılında kaleme aldığı aynı adlı eserinden uyarlanan filmin senaryosu Inarritu ve Mark Smith’in değerli dokunuşları ile son halini alıyor. Başrolde Leonardo DiCaprio’nun yer aldığı film destan tadında bir anlatım sunuyor. Avcı olan Hugh Glass bir boz ayı tarafından yaralanınca ekip arkadaşları tarafından orada öylece bırakılır. Hızlı bir şekilde göreve devam eden ekibin ardından doğa ile baş başa kalan Hugh uğruna savaştığı şeyler için yaşam mücadelesinden sağ çıkar. Pek çok değerin ve dönemde yükselen temanın işlendiği Diriliş, vahşi topraklarda gerçekleşen bir ihanetin mücadeleye evriminin en iyi anlatılarından biri.

8. Ruanda Oteli (2004) IMDb: 8.1  Metacritic: 79

İngiliz, Güney Afrika, Kanada ve İlatyan ortak yapımı olan Ruanda Hotel’i Ruanda Soykırımı’nı işliyor. Terry George’nin yönetmenliğini üstlendiği film, 2004 yapımı bir dram/savaş filmi olarak izleyici ile buluşuyor. Don Cheadle’nin ana karakteri canlandırdığı filmde Hutular ve Tutsiler olarak kutuplaşmış bir halk göze çarpıyor. Soykırımın tüm çıplaklığı ile beyaz perdeye aktarıldığı yapım dayandığı gerçeklerin izlerini taşıyor. Ruanda ve Güney Afrika bölgesinde çekimleri tamamlanan filmin oyuncu kadrosunda Don Cheadle, Sophie Okonedo ve Joaquin Phoenix gibi usta oyuncuların zihinlerden silinmeyen performanslarına şahit oluyoruz. Besteleri ile büyük beğeni toplayan Ruanda Hotel’i diğer ödüllerinin yanında bu alanda da bestecilerine En İyi Besteci Dalında Avrupa Film Ödülü’nü kazandırıyor.

7. 12 Yıllık Esaret (2013) IMDb: 8.1  Metacritic: 96

En iyi epik dram filmlerinden biri olan 12 Yıllık Esaret, David Wilson’un 1853 yılında kaleme aldığı aynı adlı hikayesinden uyarlanarak beyaz perdeye aktarılıyor. Bir köle anlatısını baz alan filmin yönetmenliğini başarılı yönetmen Steve McQueen yapıyor. Henüz kadrosunun açıklanması ile büyük yankı uyandıran 12 Yıllık Esaret’te Benedict Cumberbatch, John Tibeats, Brad Pitt, Michael Fassbender gibi önde gelen isimler yer alıyor. Özgürlüğüne yeniden sahip olma mücadelesi veren Solomon Northup’un çevresinde gelişen hikaye, siyahi bir adamın müziğe adadığı huzurlu hayatının yerle bir edilerek köleliğe mahkûm edilmesini konu alıyor. Kendini birden umutsuzluk çemberinde bulan Solomon bu haksız düzeni bozmak için mutlaka bir şeyler yapmalıdır.

6. Savaş Vadisi (2016) IMDb: 8.1  Metacritic: 71

İkinci Dünya Savaşı konulu filmler arasında en dikkat çekici senaryolardan birine sahip olan Savaş Vadisi, ABD-Japonya savaşının atmosferini gözler önüne seriyor. Savaş süresince topyekûn savaş ilkesini benimsemeyen Desmond Doss izleyiciyi farklı bir bakış açısı ile buluşturuyor. Vicdanı reddi tercih eden ve bir sağlıkçı olarak savaşta görevlendirilen Desmond öldürmeyi reddeden bir askerdir. Mel Gibson’un yeniden yönetmenlik koltuğuna oturduğu filmde, izleyiciye savaşta alışılmışın dışında bir tutum sunuluyor. Andrew Garfield’in ince eleyip sık dokuduğu oyunculuğu ile bir seyir keyfine dönüşen Savaş Vadisi 2016 yapımı bir dram filmi. Savaş atmosferinin her detayıyla buram buram hissedildiği film aynı zamanda Mel Gibson’a En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandırıyor.

5. Büyük Firar (1963) IMDb: 8.2  Metacritic: 86

Senaryosunu Paul Brickhill’in aynı adlı romanından alan film, James Clavell’in senaryoya dokunuşları ile bir başyapıt haline geliyor. IMDb’de en iyi 250 film arasında 99. Sıraya yerleşen filmin konusu gerçek bir hikayeye dayanıyor. Büyük Firar, 1963 yılının en iyi Amerikan yapımlarından biri olurken filmin başrolüne de en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandırıyor. Steve McQueen’in başarılı oyunculuğu ile taçlanan film II. Dünya Savaşı sırasında bir kampta Almanlar tarafından tutsak edilen esirlerin firar edişlerini konu alıyor. Fakat kamptan olağanüstü mücadeleler sonucu çıkmayı başarsalar da onlar için asıl mücadele şimdi başlamaktadır. John Sturges’in yönettiği Büyük Firar, şüphesiz tüm zamanlara damga vurmuş tarihi filmlerden biri. 

4. Çöküş (2004) IMDb: 8.2  Metacritic: 82 

Adolf Hitler’in son günlerini seyirciye aktaran Çöküş, 1945 yılında Nazi hâkimiyetinde olan Almanya tarihinin kapılarını aralıyor. Berlin’in düşüşünü kabullenemeyen Hitler’in teslim olmaya direnişini, Eva Braun ile evliliğini, intiharını ve peşinden sürüklediği insanları titizlikle işleyen filmde halkın durumu da gözler önüne seriliyor. Ölüm ve yaşamın arasındaki çizginin her saniye daraldığı yapımda kitle psikolojisi hakkında da bilgi sahibi olmak mümkün. Usta oyuncu Bruno Ganz’ın canlandırdığı Hitler karakteri ile şahesere dönüşen filmin yönetmen koltuğunda ise Oliver Hirschbiegel göze çarpıyor. Tarihi dram kategorisinin vazgeçilmezlerinden biri olan filmin senaryosu Joachim Fest’in Inside Hitler’s Bunker adlı eserinden uyarlanarak sinemaya taşınıyor. Yılın Erkek Oyuncusu Ödülü’ne layık görülen Bruno Ganz filmin başından sonuna kadar izleyiciyi ekrana kilitlemeyi başarıyor.

3. Cesur Yürek (1995)  IMDb: 8.4  Metacritic: 68

Mel Gibson’un hem yönetmen koltuğunda oturduğu hem de filmin ana karakterine hayat verdiği film 13. yüzyıl İskoçyasını ve onların üzerinde hâkimiyet kuran İngiltere’yi beyazperdeye taşıyor. İngiltere’nin İskoçya’ya egemen olmasının ardından, İngiliz soylular İskoç kadınlar ile ilk geceyi geçirme hakkına sahip oluyor. Bu durum artık kişisel çatışmanın çok ötesinde, bir özgürlük mücadelesine dönüşüyor. Çocukken ailesini İskoçya mücadelesinde kaybeden William Wallace için karısının da İngilizler tarafından öldürülmesi bardağı taşıran son damla olmuştur. Bundan sonra yalnızca karısının intikamını değil, aynı zamanda ülkesinin onurunu ve özgürlüğünü de kurtarmak uğruna mücadele edecektir. En iyi film dalında Oscar’a layık görülen Cesur Yürek pek çok ödülün daha sahibi olan kült filmlerden.

2. Hamilton (2020) IMDb: 8.4  Metacritic: 90

Amerikan tarihinin yadsınamaz isimlerinden biri olan Alexander Hamilton’un hayatını konu edinen filmde Amerikan tarihi ve kültürü hakkında pek çok detaya yer veriliyor. 2015 Broadway müzikaline ait canlı sahne kayıtları içeren filmin yönetmenliğini Thomas Kail üstlenirken, müzikleri ise besteleri ile gönüllerde taht kuran Lin-Manuel Miranda üstleniyor. Hip-hop müzik eşliğinde bir şölene dönüşen müzikal her türlü duyguya ev sahipliği yapan gerçek bir dram. Müzikal, henüz 11 yaşındayken tek başına yaşam mücadelesine atılan Alexander’ın yaşamına ışık tutuyor. Alexander’ın, kendi dehası sayesinde önce para kazanmanın değişik yollarını bulmasını ardından ise yaverlikten, George Washington’un başkanlığında hazine bakanı oluşuna kadar geçen sürede neler yaşadığını gözler önüne süren film Amerikan Tarihini keyifli bir müzikale dönüştürüyor.

1. Schindler'in Listesi (1993) IMDb: 9  Metacritic: 94

Thomas Keneally’nin Schindler’s Ark adlı romanından uyarlama olan Schindler'in Listesi, listelerde daima yerini koruyan vazgeçilmez bir klasik. 1993 yapımı olan filmin yönetmenliğini Steven Spielberg üstleniyor. Epik bir dram olarak karşımıza çıkan filmin çerçevesini II. Dünya savaşı sırasında Naziler tarafından Polonya Yahudilerine uygulanan soykırım çiziyor. Soykırım sırasında Alman bir iş adamı olan Oskar Schindler bir fabrika kurarak Yahudileri burada çalıştırmaya başlıyor ve sayesinde binin üzerinde Yahudinin hayatı kurtuluyor. Oskar Schindler’ı ve başardıklarını konu edinen film BAFTA, Grammy, Akademi ve Altın Küre ödüllerine sahip. Tarihi olarak oldukça önemli olan filmin 2004 yılında ABD Ulusal Film Arşivi’nde korunmaya alınması kararı da filmin değerini destekler nitelikte.

Sonraki Haber

Forum