Göz seğirmesi neden olur? Bir uzman yanıtlıyor...

Arama motoru Google'da her dönem arananlar arasında göz seğirmesi de var. Bilgisayar başında uzun saatler geçirenlerin de sıkça yaşayabildiği bir durum. Peki, göz seğirmesi neden olur? İşte bir uzmana göre göz seğirmesinin sebepleri...

Göz kapağı seyirmes iyaygın olarak görülebilen bir durum. Göz kapağı seğirmesi genellikle aniden ortaya çıkar ve bir dakika, saat, gün ve hatta daha uzun sürebilir. Uzun bir süre boyunca göz seğirmesi yaşadıysanız bunun ne kadar sinir bozucu olduğunu bilirsiniz. Peki, göz kapağı seyirmesi neden olur? Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nesrin Tutaş Günaydın bu soruyu şöyle yanıtlıyor:

Göz Seğirmesinin Sebepleri Nelerdir?

Göz seğirmesi (miyokimi), birçok insanın yaşadığı yaygın bir durumdur. Göz kapağının kaslarının istemsiz ve tekrarlayan kasılması veya seğirmesi olarak tanımlanabilir. Bu durum genellikle ağrısızdır ve genellikle birkaç dakika ile birkaç saat arasında sürer.

Nadiren, göz seğirmesi uzun sürebilir ve kişinin günlük yaşamını etkileyebilir. Bu durum genellikle stres, yorgunluk, kafein tüketimi, göz yorgunluğu, eksik uyku, elektrolit dengesizliği veya göz kuruluğu gibi birçok faktörden kaynaklanabilir.

Göz Seğirmesini Durdurmak ve Önlemek İçin Neler Yapılmalıdır?

Daha fazla uyuyun: Uykusuzluk çekiyorsanız veya yakın zamanda bütün geceyi uykusuz geçirdiyseniz seğirmenin ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Uykusuzluğu tedavi etmek veya gece uyuduğunuz saat sayısını artırmak seğirmeyi sonlandırabilir.

Stresle baş edin: Seğirmeler stresin yaygın bir etkisidir ve rahatladığınızda kaybolma eğilimindedir. Kendinizi stresli hissettiğinizde stresle baş etmenin yollarını arayın, örneğin egzersiz yapın, meditasyon yapın, yoga yapın veya kitap okuyun.

Gözlerinizi nemli tutun: Yaşlanmanın neden olduğu nem eksikliği, ilaçların yan etkileri, kontakt lens kullanımı ve diğer faktörler göz seğirmelerini tetikleyebilir. Göz yaşı damlaları kullanmanız gerekebilir.

Göz yorgunluğunu azaltın: Göz yorgunluğu, büyük ölçüde dijital cihazlara olan bağımlılığımızdan dolayı giderek yaygınlaşan bir sorundur. Bu durum gözlerinizin yanmasına ve ağrılı veya yorgun hissetmenize neden olabilir. Göz yorgunluğu ayrıca göz kapaklarının seğirmesinden, baş ağrılarından ve kuru gözlerden de sorumlu olabilir. Dijital cihazlara ara vermek, göz yorgunluğunu ve göz kuruluğunu önlemenize yardımcı olabilir.

Alkol ve kafeini sınırlandırın: Alkol veya kafein içeren içeceklerin aşırı tüketimi seğirmelerinizin nedeni olabilir. Alkol, kahve, çay ve kafeinli meşrubat tüketimini azaltmak, göz seğirmesini sonlandırabilir.

Güneş gözlüğü takmak: Güneşli havalarda güneşten korunmadan çok fazla vakit geçirmek de seğirmeleri tetikleyebilir. Dışarıya her çıktığınızda güneş gözlüğü takmak seğirmeyi azaltabilir ve ayrıca gözlerinizi ultraviyole A (UVA) ve ultraviyole B (UVB) ışığının zararlı etkilerinden koruyabilir.

Diyetinizi geliştirin: Yeterli miktarda magnezyum veya diğer besinleri almazsanız göz kapağı seğirmeleri oluşabilir. Magnezyum vücudunuzun kas ve sinir fonksiyonlarını düzenlemesine yardımcı olur. Tam tahıllar, süt ürünleri, fındık, soya peyniri, bitter çikolata, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler ve muz yemek, magnezyum seviyenizi doğal olarak artırmanıza yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, göz seğirmesi genellikle yaygın, geçici ve zararsız bir durumdur. Yaşam tarzı değişiklikleri genellikle göz seğirmesini azaltmada yardımcı olabilir ve nadiren tıbbi tedavi gerektirir. Ancak, sürekli tekrar ediyorsa veya diğer belirtilerle birlikte ortaya çıkıyorsa, görüşünüzü etkiliyorsa, göz kapaklarınızın düşmesine neden oluyorsa veya yüzünüzdeki diğer kaslar seğirmeye başlıyorsa doktorunuza danışmak önemlidir.

Sonraki Haber

Forum