Google asistan nasıl açılır?
Android işletim sistemine sahip telefonlarda kullanılan Google asistan nasıl açılır? sorusu sıklıkla merak konusu oluyor. Google Asistan açmak için izlemeniz gereken adımları anlatıyoruz. İşte Google asistan ne işe yarar? Güvenilir mi? gibi soruların yanıtları da yazımızda...
Google’ın çeşitli görevleri yerine getirmesi için geliştirdiği asistan, Android işletim sistemine sahip telefonlar için tasarlanıyor. Kullanıcıların her türlü bilgiye daha rahat erişmesini sağlıyor. Siri uygulamasıyla benzer bir mantıkta çalışıyor ancak onun aksine hem iOS hem de Android telefonlarda kullanılabiliyor.
Google Asistan Nasıl Açılır?
Google asistan nasıl açılır sorusunun ise oldukça basit bir cevabı bulunuyor. Asistanı devreye sokmak için belli adımların izlenmesi gerekiyor. Eğer sesli erişime izin verildiyse “Hey Google” diye seslenerek asistan açılıyor ve kullanıcıdan komut beklemeye başlanıyor.
Sesli komut özelliği devre dışı ise “Home” tuşuna basılı tutarak Google Asistan’ı etkinleştirmek mümkün oluyor. iOS cihazlarda bu uygulamayı açmak için Google uygulaması içindeki mikrofona sesli komut veriliyor veya Google Asistan sekmesine dokunuluyor.
Google Asistan Ne İşe Yarar?
Metin girdisi yoluyla veya sesli komutla devreye girebilen Google Asistan, kullanıcıların günlük hayatını kolaylaştıran bir özellik. Asistan özelliğinin belli başlı faydaları arasında şunlar yer alıyor:
-
Kullanıcıların basit sorularına hızlı yanıtlar veriyor. Saat kaç, hava durumu kaç derece, hangi bölgede trafik yoğunluğu var gibi soruların cevabı hızla alınabiliyor.
-
Medya oynatma ve eğlence ögelerini devreye sokma özellikleri için kullanılıyor. Bir şarkıyı veya videoyu açma, podcastleri dinleme gibi aktiviteleri yönetiyor.
-
Cep telefonunun bazı basit işlevlerini yerine getiriyor. Örneğin; kronometre ayarlamak, yemek tarifi bulmak, alarm kurmak ya da hatırlatıcı eklemek gibi görevler için komut verilebiliyor.
-
Evde internete bağlanabilen akıllı ev aletleri mevcutsa onları uzaktan kontrol etmeye yardımcı oluyor.
-
Işıkları açmak, klima derecesini yükseltmek, güvenlik kameralarını izlemek gibi görevleri gerçekleştirebiliyor.
-
Konum bulma özelliğiyle gidilecek adres için en kestirme yolu tarif ediyor. Özellikle araba kullanırken sürücünün gözünü yoldan ayırmamasını sağlayan bir özellik olarak biliniyor.
-
Farklı diller arasında hızlıca çeviri yapabiliyor. Bu şekilde birbirinin dilini bilmeyen iki insan daha kolay anlaşabiliyor.
-
İnternete bağlanan saat ya da hoparlör gibi tüm akıllı cihazlarda asistan özelliği kullanılabiliyor.
Google Asistan Güvenilir Mi?
Kullanıcının bilgilerini güvende tutmak için tasarlanan Google Asistan, gizlilik denetimleriyle kişisel verilerin korunmasını sağlıyor. Asistan “OK Google” veya “Hey Google” komutu gelene kadar bekleme modunda oluyor. Bu moddayken söylenenler kayıt altına alınmıyor ve başka uygulamalarla paylaşılmıyor. Asistan etkinlikleri geçmişe dönük olarak silinebiliyor. Böylece kullanıcılar, istemediği bilgilerin kaydedilmesini önlüyor. Google Asistan’ın yanlışlıkla açılması durumunda kullanıcılar ona seslenmediğini söyleyerek tekrar kapatabiliyor. Kullanıcılara veri gizleme ve yönetme özellikleri sunarak istemediği bilgileri paylaşmamasını sağlıyor. Güvenlik güncellemelerini sürekli yenileyen Google, kullanıcıları bu özelliklerden haberdar ediyor. Veri gizliliğine önem verilse de bazılarını bir süre saklayıp kullanabiliyor. Bu durumda da belli verilerin toplanmasına sınır getiriyor. Üçüncü taraf bazı uygulamalarla entegre çalışabildiği için bu uygulamaların gizlilik politikasına da göz atmak gerekebiliyor.
Google Asistan Devre Dışı Bırakılabilir Mi?
Asistan özelliğini kullanmak istemeyenler, ayarlar bölümünden bu özelliği devre dışı bırakabiliyor. Yapay zeka ile çalışan Google Asistan, kullanıcıların internet deneyimini iyileştirmeyi amaçlıyor. Arama yapma, mesaj gönderme ve not alma gibi basit işlevleri hızla yerine getiren asistan özelliği, istenmeyen durumlarda da devreye girebildiği için kullanıcılar tarafından devre dışı bırakılabiliyor. Bu özellik kapatılmak istendiğinde basit bir yol izleniyor. Öncelikle cihazda Google uygulamasının açık olması ve giriş yapılmış halde bulunması gerekiyor. Sağ üstte yer alan profil bölümüne giriliyor. Ayarlar sekmesi altından Google Asistan seçeneğine tıklanıyor. Burada yer alan mavi renkli kilit, pasif duruma getiriliyor. Kapat seçeneğiyle ekrandan çıkılıyor ve böylece Google Asistan kullanıcı tekrar açana kadar devre dışı kalıyor.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:
Google bir hizmetini daha "uygulama mezarlığına" gönderiyor
Google'ın Akıllı Lambası dLight Geliyor; Ama Onu Satın Alamayacağız!