Excel hücre birleştirme nasıl yapılır? Veri kaybetmeden hücreleri hizalama

Excel hücre birleştirme yollarını anlatıyoruz. Yazımızdan Excel hücre birleştirme seçeneklerini, hücrelerdeki verileri birleştirme yollarını ve veri kaybetmeden hücreleri hizalama yollarını öğrenebilirsiniz. İşte adım adım yapılması gerekenler...

Excel hücre birleştirme adımlarını yazımızdan öğrenebilirsiniz. Microsoft Office programları hem öğrenciler hem de çalışanlar tarafından sıkça kullanılan programlar arasında yer alıyor. Her sektörden çalışanın ve her bölümden öğrencinin kullandığı bu programlar arasında en çok kullanılan programlardan birisi de şüphesiz ki Excel.

Bir tablolama programı olan Excel programında farklı özellikler yer alıyor. Bunlardan birisi de hücre birleştirme. Eğer raporunuza çeki düzen vermek istiyorsanız ve raporun düzenli görünmesini istiyorsanız hücre birleştirme ile bunu başarabiliyorsunuz.

Elektronik tablolar çoğu insana sıkıcı, düzensiz ve anlaşılması zor gelebiliyor. Excel hücre birleştirme ile böyle bir sorunu da ortadan kaldırıyorsunuz. Hücrelerin nasıl birleştirildiğini bilmiyorsanız bu yazıyı okumanızda fayda var.

Eğer elektronik tablo düzeninizi düzenli, estetik ve çekici hale getirmek istiyorsanız Excel hücre birleştirmeden faydalanabilirsiniz. Bu elektronik tablo sistemi; birden fazla verileri, bir satır ya da sütundaki tek bir hücrede birleştirmenizi sağlayan bir birleştirme hücresi eklentisine sahip. Hazırladığınız rapora uyacak şekilde satırları ve sütunları birleştirerek verileri düzenleyebiliyor ve değiştirebiliyorsunuz. Hatta Excel hücreleri ayırmanızı da sağlıyor. Excel hücre birleştirmeleri de kullanıcılara kolaylık sağlıyor.

Excel Hücre Birleştirme Seçenekleri

Excel’de hücreleri birleştirmek size sadece düzenli bir belge sağlamakla kalmıyor. Aynı zamanda hazırladığınız elektronik tablonuzu güzelleştirip özelleştirerek tablonuzun temiz ve estetik bir görünüme sahip olmasını da sağlıyor. Ayrıca hücreleri birleştirmek, belgenizi düzenleyerek okumayı ve anlamayı da kolaylaştırıyor. Excel hücre birleştirme seçeneklerini şöyle sıralamak mümkün:

  • Birleştir ve Ortala Seçeneği: Hücreleri birleştir ve ortala seçeneği, giriş sekmesinde hizalama bölümünde yer alıyor. Birleştirmek istediğiniz hücreleri Mouse sol tıka basılı tutarak seçtikten sonra ‘birleştir ve ortala’ butonuna basarak seçtiğiniz hücreleri birleştiriyor ve içerisinde yer alan ifadeyi ortalamış oluyorsunuz. Ya da bir hücre seçili haldeyken ‘Shift’ tuşuna basılı tutarak ve yön tuşlarına basarak sağ ve sol alt hücreleri seçip ardından aynı şekilde ‘hücreleri birleştir ve ortala’ seçeneğine basarak hücreleri birleştirip ortalayabiliyorsunuz.

  • Bu yöntemle birleştirmek istediğiniz hücreleri vurgulamanız gerekli. Ardından Mouse sağ tıka basarak ‘hücreleri biçimlendir’ seçeneğini seçmeniz gerekiyor. Hizalama sekmesinden ‘metin denetimi’ başlığı altında hücreleri birleştirip seçmeniz gerekiyor ve ardından tamam butonuna basmanız yeterli.

Hücrelerdeki Verileri Birleştirme

Hücrelerdeki verileri birleştirme de Excel’de yapılacak ve kullanıcılara kolaylık sağlayacak şeyler arasında yer alıyor. Hücrelerdeki verileri birleştirme şu şekilde yapılıyor:

Önce birleştirilecek hücreleri seçin. Bu hücreleri seçtikten sonra ‘birleştirme merkezi’ seçmeniz gerekiyor. Burada önemli olan şey, birden çok hücreyi birleştirdiğinizde, birleştirilmiş hücre arasında bu hücrelerden sadece birinin içeriği gösteriliyor. Bu gösterilen içerik, soldan sağa yazılan dillerde sol üstteki hücrenin ya da sağdan sola yazılan dillerde sağ üstteki hücrenin içeriği. Bundan sonra da birleştirdiğiniz diğer hücrelerin içeriklerinin silindiğini görüyorsunuz.

Veri Kaybetmeden Hücreleri Hizalama

Veri kaybetmeden hücreleri hizalamak için de yöntemler kullanılıyor. Bu yöntemleri şöyle sıralamak mümkün:

  • Seçim Boyunca Ortalama: Hizalamak istediğiniz hücreleri Mouse sol tıka basılı tutarak ya da ‘Shift’ tuşuna basılı tutarak tek tek seçmeniz gerekiyor. Ardından giriş sekmesinde yer alan hizala bölümünden sola hizalama, sağa hizalama ya da ortaya hizalama seçeneğini seçerek hizalama yapmanız gerekiyor. Ya da seçtiğiniz hücrelere sağ tıklayarak ‘hücreleri biçimlendir’ menüsünden hizalama sekmesi altındaki ‘metin hizalama’ kısmından yatay, dikey ve girinti ayarlarını seçip istediğiniz şekilde hizalama yapabiliyorsunuz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

Sonraki Haber

Forum