Pilot projeye başlıyorlar: Dalgalar üzerinde bir 'halı gibi' kayacak

Bazı büyük enerji firmaları, yüzen güneş enerjisi panelleri için denemeler yapıyor. Alman enerji firması RWE'nin yatırım yaptığı, Kuzey Denizi’ndeki bir pilot projede dalgaların üzerinde ‘halı gibi’ kayan yüzen güneş panelleri geliştirecek. İşte detaylar...

Alman enerji şirketi RWE , “yüzen güneş parklarının” geliştirilmesine odaklanan daha geniş bir işbirliğinin parçası olarak, Kuzey Denizi’nde yüzen güneş teknolojisinin konuşlandırılmasına odaklanan bir pilot projeye yatırım yapacak.

Belçika’nın Oostende açıklarında sulara kurulacak olan Merganser, Hollandalı-Norveçli SolarDuck firmasının ilk açık deniz pilot projesi olacak. RWE, Merganser’in hem kendisine hem de SolarDuck’a “dünyanın en zorlu açık deniz ortamlarından birinde önemli ilk elden deneyim” sağlayacağını söyledi. Projeden elde edilen deneyimin teknolojinin 2023′ten itibaren daha hızlı ticarileştirilmesine izin vereceği belirtildi.

Güneş ve Rüzgarı Birlikte Kullanmak

RWE, SolarDuck’ın sistemini, güneş panellerinin suyun metrelerce üzerinde “yüzmesini” sağlayan bir tasarıma dayalı olarak tanımladı.

RWE yaptığı açıklamada, “açık denizde yüzen güneş enerjisinin, açık deniz rüzgar çiftliğine entegrasyonunun” enerji üretimi için okyanus alanının daha verimli kullanımı olduğunu söyledi.

Rüzgar ve güneşi birleştirme fikri RWE’ye özgü değil. Yine Kuzey Denizi’nde yer alacak olan Hollandse Kust (kuzey) rüzgar çiftliği de yüzen bir güneş enerjisi teknolojisi gösterimi yapmayı planlıyor.

Bu ayın başlarında, Portekizli enerji şirketi EDP, Alqueva da bir yüzer güneş enerjisi parkının açılışını yaptı. EDP, projenin Alqueva’daki barajdan gelen güneş enerjisi ve hidroelektrik enerjisinin birleştirilmesini sağlayacağını söyledi.

Yukarıdaki projelerin tümü, farklı yenilenebilir enerji teknolojileri ve sistemlerinin tek bir yerde birleştirildiği “hibridizasyon” fikrine dayalı. EDP CEO’su Miguel Stilwell d’Andrade “su, güneş, rüzgar ve depolamadan üretilen elektriği birleştirmenin mantıklı bir büyüme yolu olduğunu düşünüyor. EDP, "Kaynakları optimize ettiği ve şirketin daha ucuz enerji üretmesini sağladığı için hibridizasyona yatırım yapmaya devam edilecek" diyor.

Bu konular da ilginizi çekebilir:

Volkswagen'in proje olarak kalan ve hiç satışa sunulmayan otomobili: Phaeton D2

Meta'dan yeni bir yapay zeka projesi: “Hiçbir Dili Geride Bırakma”

Sonraki Haber

Forum