Bilim insanları geleceğin yiyeceklerini araştırıyor: 2050'ye kadar bunları yiyebiliriz
Bilim insanları, 2050 yılına kadar menülere eklenebilecek, az bilinen bitkileri listeledi. Buna göre gelecekte Türkiye'de Habeş muzu olarak bilinen enset (fake banana) ile kahvaltı yapabilir, tahıl olarak fonio kullanabiliriz. İşte detaylar...
Bilim insanları uzun süredir insanların gelecekte tüketebileceği yiyecekler, bugün az bilinen bitkiler üzerinde araştırma yapıyor. Ukrayna-Rusya savaşı da bu çabaları tetikledi, çünkü savaş dünya genelinde ticareti yapılan sadece birkaç ürüne güvenmenin tehlikeli olduğunun altını çizdi. Günümüzde kalorilerin yüzde 90'ı sadece 15 mahsulden geliyor.
BBC'nin haberine göre Londra Kew’deki Kraliyet Botanik Bahçeleri’ndeki uzmanlar, diyetleri geleceğe hazırlayacak malzemeler arıyorlar. Bunun nedeni iklim değişikliği, temel gıda fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve mahsullerin verimsizleşmesi...
Kew araştırmacısı Dr Sam Pirinon’a göre yediğimiz yiyecekleri çeşitlendirmek, açlık riskini azaltmak, biyolojik çeşitlilik kaybını ele almak ve iklim değişikliğine uyum için önemli çözümler arasında.
Pirinon, “Dünya genelinde farklı popülasyonlar tarafından tüketilen binlerce yenilebilir bitki türü olduğunu biliyoruz ve burası geleceğin bu küresel zorluklarına yönelik bazı çözümler bulabileceğimiz yer” diyor.
Araştırmaya göre dünya genelinde 7.000’den fazla yenilebilir bitkiden sadece 417’si yaygın olarak yetiştiriliyor ve gıda için kullanılıyor.
Pandanus Tectorius
Pandanus tectorius, Pasifik Adaları’ndan Filipinler’e kadar kıyı bölgelerinde yetişen küçük bir ağaç. Yaprakları, Güneydoğu Asya’nın çoğunda tatlı ve tuzlu yemekleri tatlandırmak için kullanılırken, ananas benzeri meyveleri çiğ veya pişmiş olarak yenebilir.
Yabani Tahıllar
Otlardan elde edilen tahıllar da 10.000’den fazla türle büyük bir çeşitliliğe sahiptir ve yeni gıdalar için birçok potansiyel sunar. Haberde Batı Afrika’da kullanılan bir tahıl olan Fonio’nun yüksek oranda demir, kalsiyum ve vitamin içerdiği belirtiliyor.
Enset (Sahte Muz)
Enset (false banana) muzun yakın bir akrabası ancak Etiyopya’nın yalnızca bir bölümünde tüketiliyor. Haberde, “Bitkinin muz benzeri meyvesi yenmiyor ancak nişastalı sapları ve kökleri fermente edilebilir ve yulaf lapası, ekmek yapmak için kullanılabilir” deniyor, Araştırmalar, muz benzeri mahsulün, ısınan bir dünyada 100 milyondan fazla insanı besleme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
BBC'de yer alan makaleye göre tarımsal araştırmaları ve
modelleme çalışmalarını kullanan bilim adamları, önümüzdeki kırk
yıl boyunca potansiyel enset aralığını tahmin
ettiler. Mahsulün potansiyel olarak 100 milyondan fazla insanı
besleyebileceğini ve Etiyopya ile Kenya, Uganda ve Ruanda da dahil
olmak üzere diğer Afrika ülkelerinde gıda güvenliğini
artırabileceğini buldular.
Kew Kraliyet Botanik Bahçeleri'nden çalışma araştırmacısı Dr James
Borrell, zorlu zamanlar için bir tampon ürün olarak ekim ensetinin
gıda güvenliğini artırmaya yardımcı olabileceğini söylüyor.
"Onu bir mahsul olarak kesinlikle benzersiz kılan bazı
gerçekten sıra dışı özellikleri var. İstediğin zaman ekersin,
istediğin zaman hasat edersin ve çok yıllıktır. Bu yüzden ona
açlığa karşı ağaç derler"
Fasulye ve Baklagiller
Habere göre fasulye veya baklagiller, bir başka “geleceğin gıdası”dır. Haberde, “Ucuzdurlar, protein ve B vitaminleri bakımından zengindirler ve okyanus kıyılarından dağ yamaçlarına kadar çok çeşitli ortamlara adapte olurlar” deniyor. Bilim insanlarına göre dünyada 20.000 bakliyat türü var ama biz sadece bir avuç kuru bakliyat kullanıyoruz.
Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: