Renkleri düzenleme, ilginç fotoğraflar yapma

Genellikle fotoğraflarda ilk bakışta edindiğiniz izlenimden çok daha fazlası vardır. Peki ama bu gizli değerleri açığa çıkartmak için neler yapmak, nelere dikkat etmek gerekiyor?

Halihazırdaki fotoğraf düzenleme araçları size en iyi sonuçları vaat edebiliyor olabilir. Oysa bunların bir anlamda "kırpılmış" sürümleri olan Photoshop Elements gibi profesyonel yazılımların da oldukça etkili araçları var. Bu gibi araçlarda girdiğiniz parametrelerin etkilerini, kayar çubuklar üzerinde doğrudan ekrandan gözlemleyebiliyorsunuz. Bunu renk düzenlemelerine de uygulamanız mümkün. Bir fotoğrafta renk düzenleme işi en basit "Hue / Saturation" ve "Replace Color" seçenekleri üzerinden yapılabiliyor. Her ikisinde de diyalog penceresinin açık olması gerekiyor. Eğer PC'niz bu önizleme sırasındaki değişiklikleri göstermede zorlanıyorsa, kutulardaki check işaretini kaldırarak bunu engelleyebilirsiniz.

HUE/SATURATION: Bu seçenek için gereken pencereyi açtıktan sonra, üç adet kayar çubuk kontrolüyle gerekli işlemleri yapabilirsiniz. "Standard" mod'da yapacağınız değişiklikler tüm renkleri etkileyecektir. Daha önceden belirlediğiniz alandaki renk değişikliğini ise aynı addaki kombinasyon alanı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Hue değerlerindeki değişiklikler ise fotoğrafınıza ayrı bir hava katacaktır. Bu değişiklikleri sadece fotoğrafınıza daha sıcak ya da soğuk bir atmosfer katmak istediğinizde yapmanızı tavsiye ediyoruz. Doygunluk anlamına gelen "Saturation" ise renklere doğrudan müdahale ediyor. Ayarı sağa doğru çektiğinizde renkler parlamaya başlıyor; aksi yöndeyse soluyor. "Lab Brightness" ise renklerin ışığını ayarlıyor. Eğer kayar çubuktaki imleci standart mod'da ortada bırakmazsanız, fotoğrafınızdaki özgün değerleri kaybedeceksiniz. Diğer taraftan
bu özellik, fazla parlak ya da karanlık alanlardaki hataları düzeltmek için gayet uygun. Değişiklikler sizi memnun etmediyse [Alt] tuşuna basılı olarak "Back"e tıklayın. Photoshop Elements yaptığınız değişiklikleri geri alacak.

REPLACE COLOR: Photoshop ustaları örneğin "Cyan" tonları için PS'teki "Selective Color" seçeneğini sıklıkla kullanır. Elements'te bu pencere yok ama benzer sonuçları "Replace Color" seçeneğini birkaç kez uygulayarak elde edebilirsiniz. Göz damlası imleci kaynak görseldeki değiştirmek istediğiniz renkleri seçmede kullanılıyor. Bunun için fotoğrafta değiştirmek istediğiniz kısma, bu özelliği etkinleştirip tıklayın. "Eyedropper" olarak adlandırılan bu özellikte "+" ya da "-" tuşlarıyla seçiminizi genişletebilir ya da seçtiğiniz alanları silebilirsiniz. Hafızaya alınan renkleri "Tolerance" üzerinden denetleyebilirsiniz. Yüksek değerli değişiklikler görselin daha doğal görünmesini sağlıyor. "Selection" seçeneğini önizlemeden etkinleştirin. Filtrenin etkin olduğu alanlarda siyah beyaz maske belirecektir. Akabinde renkleri tekrar "Hue" ve "Saturation" ayarlarıyla denetleyebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum