Poster görünümü sağlamak

Net panoramik fotoğraflar çok etkileyicidir ama oldukça da zahmetlidir. Özellikle pek çok kareyi uygun biçimde bir arayagetirmek hayli zor iş. Tabii bu iş için ücretli yazılımlar iyi iş görüyor ama sıradan fotoğraflar için çok pahalılar.

Panoramik fotoğrafları bilgisayardaart arda dizerken işin en can sıkan kısmıkarelerdeki ışık ve renk farklılıklarının tekbir foto oluşturmada güçlük çıkartmasıdır.Üst üste bindirilen karelerde genellikle birleşimyerlerinin izi görülür. Bu durumdaher fotoğraf aslında kendi öyküsünü anlatmaktadırama aynı zamanda daha büyükbir fotoğrafın da parçasıdır. Bu efekt izleyiciningözünden kesinlikle kaçmaz. Birazdeneyim ve sabırla fotoğrafınızın tıpkı birposter gibi görünmesini sağlayabilirsiniz.

HAZIRLIK: Başarılı bir plan için gereken ilkşey sistematik bir ilerleme. Özellikle fotoğrafekleme işleminde fotoğrafların belli bir
düzeni varsa. Bunun için fotoğrafınızın nihaigörünümünün nasıl olacağı konusundaönceden mutlaka bir taslak hazırlayın.Böylelikle önceden planlanmış fotoğraflardaha sonraki montaj aşamasında size çokdaha fazla özgürlük sağlayacaktır. Her birfotoğrafı çekerken mutlaka üçayak kullanın.Üst üste bindirmelerde önceki karedenyaklaşık %30'luk bir pay bırakın. Eğer fotoğrafımanuel çekiyorsanız bu oranı arttırmanızdayarar var.

FOTOĞRAFLAMAK: İlk olarak çekmek istediğinizmodele cihazınızı çok iyi netlemenizgerekiyor. Akabinde diyafram, enstantanegibi tüm ayarları elle yapmanız çekiminkalitesini önemli ölçüde arttıracaktır. Tabiitüm bu ayarların her bir kare için aynı olmasıgerektiğini unutmayın. Çektiğiniz kareyisütun ve satırlara bölün ve bunların iç içegeçmemesine önem gösterin. Bununiçin ya bunları manuel olarak ayırın ya datripod'un önüne bir nesne koyarak yapın.

PC'DE DÜZENLEME: [Ctrl]+[N] ya da "File /New" ile yeni bir PSD belgesi açın. Biz kendiörneğimizde 300 dpi'lık 36x16 cm'lik birbelge kullandık. Bu değerleri yeni belgeninaçılışında karşınıza gelendiyalog penceresineyazın ve "Ok"e tıklayın. "View / New AuxiliaryLines"a tıklayarak çalışma alanınızıgeniş imaj alanlarına bölün.

Örneğimizdedört satır ve altı sütun oluşturduk. Her birparça ise 6x4 cm'den oluşuyordu. Tabii buradanfarklı boyutlar belirlemeniz mümkün."Square" seçim aracıyla seçiminizi ilkalana taşımanız mümkün. Akabinde ilgiliimajı [Ctrl]+[A] ve [Ctrl]+[C] tuş bileşimiylepanoya yapıştırın. Sonra şablona geri dönünve seçili alana imajı [Shift] +[Ctrl] +[V]tuşlarıyla yapıştırın. Burada kesme işlemiyerine sadece seçilmiş kısım seçili alana taşınıyor.Burada ufak müdahaleler gerekebilir,aksi takdirde fotoğrafların üst üste binmesi
mümkün. Buraya kadar bahsettiğimiztüm adımları diğer fotoğraflara da uygulayın.Şimdi sıra yaptığınız değişiklikleri büyütmeyegeldi. Bunun için "level" paletindegöreceğiniz "fx" simgesine tıklayarak "Hardshadow inside"ı seçin. Opacity değeriniayarladıktan sonra, yaptığınız ayarları "Newstyle" olarak kaydedin ve yine stil paletiylebunu farklı alanlara uygulayın. Bir sonrakiadımda bazı öğelerdeki ton düzeltme efektlerinikullanabilirsiniz. İmaj düzenleme sürecininsonunda, motifi taşlama efektiniuygulayabilirsiniz. İlkin tüm öğelere keskinlikverebilmek için [Ctrl] +[J] komutuya "Filter/ Sharpness Filter / Mask Blurred"a tıklayın.Böylelikle çevresel dokuyu daha da netleştireceksiniz.Kontrastı arttırmak içinsetekrar ton düzeltme değerini uygulayın ancakbu kez tüm görsel için.

Sonraki Haber

Forum