Çift tıklama ile yazma işlemini başlatma
Önemli verileriniz yedeklerini aldığınız su götürmez bir gerçek. Bu durumda verilerinizi Nero ile düzenli olarak CD veya DVD'ye yazıyorsunuz. Fakat her defasında grafik arabirimi üzerinden hareket etmek pek kolay olmayabiliyor.
Yedekleme işlemini basit bir çift tıklama ile başlatabilirsiniz. Bu işlem için Nero 7 kurulumunun bulunduğu dizindeki "Core" klasöründe yer alan "nerocmd" adlı dosyaya ihtiyacınız var. Bu uygulamayı komut satırı üzerinden çalıştırabilir ve belirli komutları vererek istediğiniz görevleri çalıştırabilirsiniz.
Örneğin bir toplu yazma komutu ile dosyalarınız toplu bir biçimde diske yazabilirsiniz. Sözgelimi "C:\BurnDisc" klasöründeki dosyaları yazacaksınız. "Başlat/Tüm Programlar/Donatılar" yolunu izleyin ve "Komut Satırı"nı çalıştırın. Şimdi "cd" ile komutu ile dizini değiştirin ve "Core" klasörüne gelin. Bu işlem için "cd c:\Tools\Nero\Core" komutunu kullanabilirsiniz. Şimdi yazma işlemi için aşağıdaki komutu yazın:
nerocmd.exe --write --real -drivename --iso security --create_iso_fs --verify -dvd "C:\BurnDisc\*.*" -recursive
ve "Enter" ile komutu girin. Şimdi Nero otomatik olarak "C:\BurnDisc" klasörünü ve içindeki tüm alt klasörleri DVD' ye yazacaktır.
Dosyaları toplu yazmak: İlk başta bu işlem
arabirime göre çok daha karmaşık ve zor gözükebilir. Fakat
oluşturacağınız bir toplu komut dosyası sayesinde yazma işlemini
şimşek hızında başlatabilirsiniz. Bunun için bir metin dosyası
açmanız ve gerekli komutları girmeniz gerekiyor. Başlangıçta
"nerocmd.exe" dosyasının tam yolunu belirtmeniz gerekiyor. Eğer
belirttiğiniz yolda bir boşluk varsa yazıyı tırnak işareti içine
alın. Bir alt satıra "Pause" komutunu verin. Bu komut sayesinde
programın sadece sizin bir tuşa basarak kapanmasını sağlıyorsunuz
ve böylece "nerocmd" ile kullanabileceğiniz komutları
görebiliyorsunuz. Şimdi oluşturduğunuz bu dosyayı masaüstüne *.Bat
uzantısı ile kaydedin. Yedekleme işlemi için artık çift tık
yeterli.
Parametreleri anlamak: aşağıda kullanılan parametrelerin kısa
açıklamalarını bulabilirsiniz:
"--write" dosyaları diske yazmak istediğinizde kullanacağınız komut. "--real" komutu olmazsa sadece simülasyon yazma gerçekleşiyor. Sürücü harflerini belirlemek için ise "--drivename" komutundan sonra bir boşluk bırakarak ilgili sürücü harfini girebilirsiniz. "--iso" komutu ile yazmak istediğiniz diske bir isim verebilirsiniz. "--create_iso_fs" komutu ile ise ISO dosya sistemini belirleyebilirsiniz. "--verify" komut ile ise yazma işlemi bittikten sonra doğrulama yapılmasını sağlayabiliyorsunuz. "--dvd" parametresini kullanırsanız medya tipi olarak DVD'yi seçmiş olursunuz. Klasörde bulunan bütün dosyaların yazılması için ise "*.*" komutunu kullanabilirsiniz. Yine "--recursive" komutu ile dizinlerin sıraya konulmasını sağlayabilirsiniz.
Yukarıda bahsi geçen komutlar en önemli komutlardı fakat bütün komutlar bunlardan ibaret değil. Bütün komutların listesini görmek için şu komutu vermeniz gerekiyor:
nerocmd.exe > C:\temp\nerocmd.txt
Bu komutu verdiğinizde uygulama, "C:\temp" dizininde "nerocmd.txt" adlı bir dosya oluşturup bütün komutları buraya yazıyor.