Alacakaranlıkta fotoğraf çekmek
Kısa kış günlerinde fotoğrafçıların derdi büyük: Tam ilginç bir mekana doğru yola çıkıyorsunuz ama çok geçmeden hava kararıyor.
Işık koşullarına sinirlenmek yerine, bu koşulları sanatsal bir ortama dönüştürmeye ne dersiniz? Kolaylıkla uygulanabilen birkaç iyi fikir var. Doğru biçimde uygulandığında gerçekten gizemli bir efektle keskin resimler oluşuyor.
GÜNEŞ IŞIĞINI DEĞERLENDİRİN: Eğer güneş sadece ufukta görünüyorsa şunu deneyebilirsiniz: Diyaframı mümkün olduğu kadar kısın; örneğin f/22'ye getirin. Şimdi ışığa karşı bir nesneyi yerleştirin ve güneşi de kadraja alın. 1/60'lık bir perde hızıyla güneş ışınları yıldız şeklinde çıkacak. Bu güzel efekt fotoğrafa mükemmel bir kompozisyonkompozisyon katıyor. Konuyu seçerken sadece insanlara ya da nesnelere değil gölgelerine de dikkat edin. Akşam güneşinde doğal olarak gölgeler çok uzun oluyor ve fotoğrafta deneyselliğe imkan tanıyor. Mümkünse kadrajı, gölgelerin resim diyagonallerine denk gelecek şekilde seçin. Böylelikle fotoğrafınız daha dinamik görünecek.
POZLAMA: Alacakaranlık da olsa, ana motifi oluşturan nesnenin pozlanması gerekiyor. Pozlama metodu olarak en uygunu spot ölçümü çekilecek nesnenin merkezine kilitlenip »Save« düğmesine tıklamak. Ayarları kaydettiğiniz için, doğru kadrajı seçmeye vakit ayırabilirsiniz.
KOMBİNASYON: Pozlamayı ayarlarken çeşitli ışık kaynakları
birbirine geçiyor. Örneğin sokak lambaları akşam karanlığını
aydınlatıyor ya da lambalar ve ışıklar kalan gün ışığında
parıldıyor. Bu karışık ışık kaynakları çoğu cihaz için zorlu sorun
ve çözüm
çoğu zaman dilediğiniz gibi olmuyor. Eğer mümkünse, böyle bir
durumda kameranızda RAW biçimini seçin. Böylelikle beyaz dengesini
yeniden yapabilirsiniz.