Zyxel USG LITE 60AX İnceleme

Virüslerin, fidye yazılımlarının, hacker’ların cirit attığı internette güvenlik önlemlerini almaksızın dolaşmak, mayın tarlasında yürümek gibidir. Zyxel’in yeni güvenlik router’ı USG LITE 60AX ise mevcut internet bağlantınızı üst düzey bir güvenlik şemsiyesi altına almanızı sağlıyor.

CHIP Online Notu 90
  • Ücretsiz fidye yazılım koruması
  • Ücretsiz çok sayıda güvenlik hizmeti
  • Tak Çalıştır prensibiyle kolay kurulum
  • Mobil uygulama üzerinden kolay ve detaylı kontrol
  • Nebula bulut sistemiyle uyumlu

CHIP Online’da, her yıl birkaç kez büyük bir güvenlik açığı nedeniyle mağdur olan çok sayıda kurumun veya kullanıcının haberlerini yapıyoruz, bunları siz de okuyorsunuz. Ama aynı zamanda haber bültenlerine yansımayan çok daha fazla sayıda insanın, bizzat hacker’ların kişisel hedefi haline geldiklerini de biliyoruz. Bu kişilerin dijital güvenlik konusunda açık verdikleri için ağır dijital saldırılara maruz kaldıklarını, fidye yazılımlarının kurbanı olduklarını, banka hesaplarına sızıldığını veya güvenli sandıkları bilgisayarlarından ya da telefonlarından değerli iş dosyalarının alındığını, hatta kripto para varlıklarının çalındığını duyuyoruz.

Peki, ne yapmak lazım, nasıl korunmak lazım? Zyxel, saldırıların önüne geçmek için çok gelişmiş güvenlik protokollerine sahip  yeni güvenlik router’ı USG LITE 60AX’ı kısa bir süre önce duyurmuştu. Bu cihaz, evler veya küçük işletmeler için, tek tıkla kurulum ve abonelik gerektirmeksizin üst düzey güvenlik önlemleri gibi etkileyici özelliklere sahip. Peki, Zyxel’in bu yeni güvenlik router’ı hangi imkanları sunuyor, nasıl kullanılıyor, nasıl bir performans sağlıyor, gelin hep beraber mercek altına alalım. Ama öncelikle cihazın tasarımı ve çevre bağlantılarıyla söze başlayalım.

Zyxel USG LITE 60AX Tasarımı Nasıl?

Yuvarlanmış köşelere sahip şık beyaz dörtgen bir tasarıma sahip olan Zyxel USG LITE 60AX, biraz irice bir router ancak bu gövde içine yerleştirdiği yeteneklere bakınca hak veriyorsunuz. İlk bakışta cihazın üst köşesine yerleştirilmiş kırmızı bir kapak dikkat çekiyor. Bu kırmızı detayın altında, cihazın çalışma durumunu gösteren bir LED yer alıyor. Bu ışıklandırmanın bir kapağın altına saklanması aslında ince bir ayrıntı çünkü bu tür dijital cihazların 7/24 yanan LED ışıkları, gece karanlığında tüm odayı aydınlatabiliyor. Eğer odada uyuyan biri varsa bu ışık gözü rahatsız edebilecek seviyede parlayabiliyor. Zyxel, bu şekilde kozmetik olarak güzel bir yaklaşımda bulunmuş ve bu LED ışığın huzmeli şekilde alttaki alana yayılmasını sağlamış.

Router’ın arka kenarında ise cihazlarınızı kablolu bağlayabileceğiniz 4 adet 1 Gigabit Ethernet portu bulunuyor. Ayrıca 2.5 Gigabit WAN ve 2.5 Gigabit LAN girişi de arka kenarda yer alıyor. En altta güç kablosu için 12 voltluk girişi görebiliyoruz. Onun üstünde de cihazı resetlemek istediğinizde kullanabileceğiniz bir tuş var.

Cihazı yatay kullanabileceğiniz gibi, kutusundan çıkan ince ayağın üzerine yerleştirerek dik kullanmanız da mümkün. Bu arada Zyxel USG LITE 60AX’in sürdürülebilirliği destekleyen yüzde 95 geri dönüştürülmüş plastikten yapıldığını da hatırlatalım. Dünyamızın daha sağlıklı bir geleceğe sahip olması için geri dönüştürülmüş materyalle üretim yapma bilinci taşıyan Zyxel’e çocuklarımız ve torunlarımız adına şimdiden teşekkür ederiz.

Zyxel USG LITE 60AX’in Performansı Nasıl? Hangi Özelliklere Sahip?

Başta söylediğimiz gibi bu cihaz bir güvenlik router’ı. Bu nedenle, onu klasik router’lardan ayırmak gerekiyor. Cihazın en önemli özelliklerinden biri, herhangi bir abonelik gerektirmeden güvenlik hizmeti sunuyor olması. Zyxel USG LITE 60AX, sahip olduğu bu hizmet sayesinde, herhangi bir ücret ödemeden fidye yazılımlarına karşı korunmanızı sağlıyor.

Ayrıca cihazın güvenlik yetenekleri arasında, izinsiz giriş engelleyici, Dark Web engelleyici, posta dolandırıcılığına ve kimlik avına karşı koruma, internetteki reklamları engelleme, VPN proxy'sini engelleme, güvenlik duvarı, özel trafik yönetimi ve güvenliğe dayalı daha pek çok özellik yer alıyor. Elbette bunun yanı sıra kullancılar dilerse, ücretli olan Elite Pack aboneliğini alarak, gerçek zamanlı tehdit istihbaratı ve internet üzerinde içerik filtresi özelliğini de kullanabiliyorlar.

Öte yandan pek tabii ki cihaz bir router’ın gereklerini de fazlasıyla yerine getiriyor. İnternet bağlantınızın üzerinde, yüksek güvenlikli bir ağ oluşturduktan sonra kablosuz ağınız 2.4GHz bant üzerinden 1150 Mbps ağ hızlarıyla veri transferi yapabiliyorsunuz. 5GHz standardında ise 4800 Mbps veri transfer hızına ulaşabiliyorsunuz. 

Ayrıca cihaz, 20, 40, 80 ve 160-MHz ağ genişliklerini de destekliyor. 8 adet farklı SSID yapabiliyorsunuz. Anten olarak, 2.4 GHz 3.65dBi 4X4 ve 5 GHz de 4.63dBi 4x4 anten bulunuyor. Wi-Fi kapsama alanını genişletmek istiyorsanız Smart Mesh özelliği ile Zyxel marka Access pointlerle kablosuz data aktarımı yapabiliyorsunuz. Bu da onun en son kablosuz ağ teknolojilerine sahip modemlerle beraber çalışmasını sağlıyor. Yani uyumsuzluk sorunu yaşamıyorsunuz.

Zyxel USG LITE 60AX, bahsettiğimiz yüksek yoğunluluk güvenlik işlemlerini çalıştırırken, gücünü 2GHz hızındaki 4 çekirdekli 64-bit işlemcisinden sağlıyor. Böylece güvenliğinizi en üst düzeyde sağlarken, network hızınızdan ödün vermek zorunda kalmıyorsunuz, performans kaybı yaşanmıyor, verimlilik sekteye uğramıyor.

Cihazın kurulumu da son derece kolay ve kullanıcı dostu olacak şekilde tasarlanmış bu arada onu da söyleyelim. Zahmetsizce, kendi kendini yapılandıran tak ve çalıştır yöntemiyle kuruluyor. Bu sırada ihtiyacınız olan Nebula Mobile uygulaması; bu uygulama üzerinden kurulumu tamamlayabiliyor ve sistemi çalışır hale getirebiliyorsunuz. 

Nebula Nedir?

Nebula nedir diye sorarsanız, hemen cevap verelim. Nebula servisi, Zyxel’in güvenlik hizmetlerini üzerinde konumlandırdığı bir bulut servisi. Bu servis sayesinde yanınızda bir uzman bulundurmanız gerekmeden, kutusundan yeni çıkardığınız uyumlu Zyxel cihazlarınızı dakikalar içinde kullanıma hazır şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Aynı zamanda, cihazlarınızı Nebula Mobile uygulaması üzerinden de 7/24 kontrol edebiliyorsunuz.

Nebula servisi gerçekten küçük işletmeler için çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Nebula üzerinden interneti en çok kullanan uygulamaları görebiliyorsunuz. İstediğiniz uygulamayı ve kullanıcıyı  engelleyebiliyor veya uygulama kısıtlaması getirebiliyorsunuz. Üstelik, ağınıza yönelmiş olası tehditler hakkında detaylı rapor da alabiliyorsunuz.

Ayrıca, USG Lite 60AX cihazınız ile Nebula uyumlu diğer Zyxel erişim noktalarınız arasında dinamik kablosuz bağlantı kurarak kapsama alanızı da genişletebiliyorsunuz. Ya da örneğin, küçük işletmenizde POS cihazlarınız için ayrı bir network kurabiliyorsunuz. Böylece çalışanlarınız veya müşterileriniz işletmenizin mevcut kablosuz ağında internet bağlantısının sınırlarını zorlasa bile, POS cihazlarından yapılan işlemlerin gecikmesi veya düşmesi gibi sorunlar önlenebiliyor.

Elbette senaryolar çoğaltılabilir; mevcut ağınız içinde ayrı bir ağ da kurabilirsiniz, gerisi tamamen size kalmış.Bunların yanı sıra bir VPN de kurabilirsiniz ve böylece internette gezinirken, ardınızda hacker’ların çok seveceği kimlik bilgileri bırakmadan daha güvenli sörf imkanı yakalayabilirsiniz. 

Sonuç

Evet, Zyxel USG LITE 60AX, bireysel kullanımların yanı sıra işletmeler ve KOBİ’ler için de ihtiyaç duyulacak güvenlik ağını sağlayabilecek ölçüde yenilikçi bir router olarak yer alıyor. Hatta sağladığı imkanlar öyle geniş ki, bir zamanlar sadece IT uzmanları çalıştıran dev kurumların sağlayabildiği yüksek performanslı güvenlik hizmetini, küçük bir kutunun içine sığdırmış görünüyor. Tak ve çalıştır formuyla, hiçbir uzmana ihtiyaç duymadan sadece mobil uygulama üzerinden kolayca kurulması kadar, ücretsizce sağladığı zengin güvenlik çözümleri de bu cihazı dijital çağın olmazsa olmaz ihtiyaçlarından birine dönüştürüyor. Eğer mevcut ağınızın performansını artıracak ve daha da önemlisi verilerinizi bir güvenlik şemsiyesi altına toplamak gibi bir planınız var ise, bizce yakından incelemelisiniz. Küçük işletmeleriniz ve ev ofisleriniz için güvenli bir ağ sağlamak amacıyla Zyxel USG LITE 60AX bizce beklentinizi karşılayacaktır.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Zyxel USG LITE 60AX
Ürün Markası ZyXEL
CHIP Online Notu
90
StandartIEEE802.11 ax/ac/n/g/b/a
Arabirim4× Gigabit Ports,  1x WAN, 1X LAN
Frekans2.4GHz, 5GHz
Bağlantı Hızı2.4 GHz: 1150 Mbps,  5 GHz: 4800 Mbps
Boyutlar161.7 x 65 x 229 mm
Ağırlık707 gr.

İlginizi Çekebilir

TP-Link Archer AX53 inceleme
TP-Link Deco X50-4G inceleme
Keenetic Titan inceleme
TP-Link Archer AX12 inceleme
Asus RT-AXE7800 inceleme
Mercusys MR50G inceleme
Forum