ZTE Axon 7 mini, tüm detaylarıyla testte!

Bu incelememizde Axon 7 mini'yi geniş çapta değerlendiriyoruz.

This browser does not support the video element.

CHIP Online Notu 76
  • Fazlasıyla güzel tasarım
  • Hoparlörler
  • Ekran gövde oranı
  • Hızlı şarj
  • Parmak izi sensörü
  • Kamera segmenti için iyi
  • Fiyatı daha aşağı çekilmeli
  • Grafik performansı çok iyi değil
  • Performans noktasında Axon 7 ile arasında uçurum var

ZTE, iyiden iyiye ülkemize ısınıyor, adını akıllı telefon satın almayı düşünenlere duyurmayı başarıyor. Önceleri mobil operatörlerin akıllı telefon markası olarak tanıdığımız ZTE, ilk etapta ucuz fiyatlı akıllı telefonlarını ülkemizde satışa sunmuştu. Şirket sonradan artık daha büyük oynamanın zamanı geldi dedi ve güçlü Axon 7 modeli ile iyi bir intiba bıraktı. Axon 7'yi daha önce incelemiştik hatırlarsanız. Bu defa da onun mini modeli, Axon 7 mini elimizde.

Fiyat

Axon 7 mini, tahmin edilebileceği gibi Axon 7'nin bazı özellikleri kırpılarak ve fiyatı daha makul tutularak tüketicilere sunulan bir cep telefonu. Peki, nedir fiyatı? Axon 7 mini'yi şu sıralar 1499 TL'ye satın almanız mümkün.

Teknik kadro bakımından da orta segmente konumlandırabileceğimiz telefon, son zamanlarda gördüğümüz Huawei P9 Lite, Casper VIA A1, Sony Xperia XA gibi modellerle yan yana duruyor. Fiyat olarak da birbirine yakın duran bu telefonlar arasında nasıl bir rekabet var ve bu rekabette Axon 7 mini nerede sorunuzu, bu incelememizde belirlemeye çalışacağız.

Şimdi söze Axon 7 mini'nin tasarımıyla başlayalım.

Tasarım

ZTE Axon 7 mini, Axon 7'nin birebir kopyası. Ancak boyut olarak kuşkusuz ondan daha küçük bir telefon. Axon 7'nin ekran boyutu 5.5 inçti hatırlarsanız. Axon 7 mini de ekran boyutu 5.2 olarak geliyor, boyut ve ağırlığı da buna bağlı olarak belirleniyor.

Axon 7 mini'nin ağırlığı 153 gram, kalınlığı ise 7.8 mm. Telefon, Axon 7 modeline göre en ve boydan kırpılmışken, kalınlık olaraksa neredeyse bir şey kaybetmemiş. Axon 7, 7.9 mm kalınlığındaydı.

Telefonun altın, gri ve gümüş renk seçenekleri var. Elimizdeki model altın rengine sahip ve oldukça güzel görünüyor. Metalik yapısıyla da adeta göz kamaştıran Axon 7 mini, son zamanlarda tasarımıyla oldukça beğendiğimiz ender modellerden biri oldu. Hem metalik, ancak buna karşın hafif yapısı, hem de boyutları itibariyle tek elle kolay kullanılabilir olmasıyla fazlasıyla dengeli bir model olduğunu söyleyebiliriz Axon 7 mini için. O nedenle Axon 7 mini'yi şık bir telefon modeli satın almayı düşünen kullanıcıların yakından görmesini tavsiye ederiz. Elbette buna bağlı olarak Axon 7'yi de...

Axon 7 mini'nin detaylarında, ön yüzde çift tarafa yerleştirilen hoparlörler dikkat çekiyor. Dolby Atmos destekli olan bu hoparlörler, Axon 7'de olduğu gibi Axon 7 mini'nin de en önemli yanını oluşturuyor diyebiliriz. Axon 7 mini'nin derin ses kalitesiyle bizden tam not aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Telefonun arka yüzünde ise parmak izi sensörünü hemen kameranın altında ortada görüyoruz. Sensör, artık hemen her telefonda olduğu gibi iyi çalışıyor.

Axon 7 mini'nin sol kenarında SIM kart çekmecesi yer alıyor. Telefon çift SIM kart desteği getiriyor. MicroSD kart kullanacaksanız, bu SIM kartlardan birini çıkartmanız gerekiyor.

Telefon sağ kenarında her zamanki gibi güç ve ses butonları, üst tarafta kulaklık girişi, alt kısımda da USB girişini görüyoruz. Bu arada buradaki giriş USB Type-C. Huawei P9 Lite, Huawei P9'un aksine burada microUSB'ye yer veriyordu hatırlarsanız. O anlamda Axon 7 mini'de USB Type-C'den vazgeçilmemiş olması sevindirici. Ancak Axon 7'de v3.0 kullanılırken, Axon 7 mini'de v2.0 kullanıldığı bilgisini de verelim. Fakat bu telefonu hızlı şarj etmenize engel değil.

Ekran ve işletim sistemi

Axon 7 mini'nin ekranı 5.2 inç boyutunda. Ekran Full HD çözünürlük sunuyor. AMOLED panelin kullanıldığı ekranda koruma ise bulunmuyor. Bu önemli bir kesik, zira Axon 7 modelinde Gorilla Glass 4 vardı hatırlarsanız. O nedenle bu telefonu satın alacaksanız mutlaka bir ekran koruyucu edinin. Telefonun arkası içinse, kutu içeriğinde şık bir silikon kılıf çıkıyor, bunu da bu noktada belirtelim.

Telefonun piksel yoğunluğu 424 ppi seviyesinde. Bununla Huawei P9 Lite'la aynı yoğunlukta olan ekran, parlaklık anlamında ise P9 Lite'ın takipçisi konumunda. Zira iki telefonu yan yana koyduğunuzda Axon 7 mini'nin ekranı, P9 Lite'ın ekranı yanında sarı kalıyor.

Ancak Axon 7 mini'nin ekran – gövde oranı bakımından yine iki telefonu yan yana koyacak olursak, P9 Lite'ın geride kaldığını söyleyebiliriz. Axon 7 mini, yüzde 71.8'le öndeyken, P9 Lite'ın ekran – gövde oranının yüzde 69.9 seviyesinde olması, onu geri itiyor.

Axon 7 mini'de Android 6.0 işletim sistemini görüyoruz. Ancak elbette ZTE'nin kendine özel bir launcher'ı mevcut. MiFavor 4.0 arabirimi ile bizlere geliyor. Daha önce ZTE Axon 7'yi incelerken arabirimde Çince ibareler görmüştük. Fakat artık telefonun ülkemizde de piyasaya sürüldüğü için tüm bunlardan arındırılmış. O nedenle rahat olabilirsiniz, telefon tamamen Türkçe.

Teknik kadro ve performans

Gelelim Axon 7 mini'nin teknik kadrosuna. Axon 7 mini, Axon 7'nin törpülenmiş sürümü demiştik. Abisinde Snapdragon 820 yer alırken, Axon 7 mini'de Snapdragon 617 görüyoruz. Bununla orta segmente konumlanan telefon, Qualcomm'la beraber Adreno 405 grafik işlemciyi de taşıyor. Grafik ve işlem performansı konusunda sıkıntınız yok diyebiliriz. İlerleyen adımlarda sentetik test sonuçlarında karşılaştırmalı olarak yer vereceğim telefonun, oyun performansını da değerlendireceğiz zaten.

Axon 7 mini'nin yonga seti, 4 çekirdekli 1.5 GHz frekanslı Cortex A53 ve yine 4 çekirdekli 1.2 GHz frekanslı Cortex A53 yongalarından oluşuyor.

Axon 7 mini'de 3 GB RAM yer alıyor. Depolama kapasitesi de 32 GB olarak belirlenmiş. Modelin başka bir kapasite seçeneği bulunmuyor, fakat telefonu microSD kart ile 256 GB daha güncellemeniz mümkün. Bu noktada P9 Lite'a göre yüzde 50 avantaj mevcut. Zira P9 Lite'ın kapasitesi 16 GB.

Telefonun 802.11 b/g/m standardında Wi-Fi, Bluetooth 4.1 ve LTE Cat6 desteği ile 300/50 Mbps mobil veri desteği getirdiği bilgisini de verelim ve şimdi sentetik test sonuçlarına geçelim.

Değerlendirme

Telefonları yan yana koyduğumuzda, P9 Lite'ın sentetik test sonuçlarında önemli ölçüde önde olduğunu görmek mümkün. Ancak bunun gerçek kullanım noktasında yansımadığını söylemek lazım. O nedenle buna çok fazla kafa yormaya gerek yok, fakat elbette bu sonuçlar telefonun toplam değerlendirme notuna da yansıyacak.

Axon 7 mini'nin oyun performansına gelecek olursak, genel hatlarıyla iyi bir oyun deneyimi sağladığını söyleyebiliriz. Telefonda yoğun olarak oynadığımız iki oyundan biri Real Racing 3 olurken, bir diğeri ise Mortal Kombat X oldu. Yüksek grafik değerine sahip olan bu oyunlarda, özellikle Mortal Kombat X'te bir miktar kasma gözlemleyebiliyorsunuz. Real Racing 3'te ise az da olsa kare atlamasıyla karşılaşmak mümkün. O nedenle telefonun oyun performansı için, yüksek grafik değerlerine sahip olan oyunlarda akıcı bir performans alamadığımızı söyleyebiliriz. Ancak daha düşük seviyeli oyunlarda rahat bir tempo yakalıyor telefon, onun da bilgisini verelim. Öte yandan telefonun metalik yüzeyinden dolayı, yoğun oyun seansları sırasında bir miktar ısındığını söyleyebiliriz.

Şimdi bataryaya bakalım ve pil performansından bahsedelim.

Telefonda yer alan batarya 2750 mAh kapasitesinde. Bunun neticesinde PCMark batarya testinde 5 saat 49 dakika üreten telefon, bu skorla Casper VIA A1, Huawei P9 Lite, Lenovo VIBE K5 ve Xiaomi Mi5'in gerisinden geliyor. Ancak telefonun genel kullanım noktasında günü çıkartabilecek yapıda olduğunu söyleyebiliriz. Yani bu telefonu aktif kullandığınızda akşamı bulabilirsiniz. Elbette yoğun oyun seansları hariç.

Axon 7 mini'nin konuşma süresi 15 saat, bekleme süresi ise 11 gün olarak biçilmiş durumda. Bunları bu defa deneyemedik belki ama telefonun şarj süresi tam da şirketin söyledikleri gibi. Qualcomm Quick Charge 2.0 ile hızlı şarj olabilen Axon 7 mini, tam şarja 90 dakikada ulaşabiliyor. Telefonun yüzde 50'si 30 dakika içinde dolarken, -tecrübeyle sabit- batarya 10 dakikada yüzde 16 seviyeye ulaşabiliyor. Bu anlamda şarj olma hızını gayet beğendiğimizi söyleyebiliriz.

Kamera

Axon 7 mini'nin kameralarına gelecek olursak, arka yüzdeki kameranın 16 MP seviyesinde tutulduğunu, ön tarafta da 8 megapiksel kameranın yerleştirildiğini söyleyelim. Arka kamera f/1.9 diyafram açıklığına sahipken, bu değer ön yüzde f/2.2 seviyesinde. Ayrıca ön kamera 88 derecelik geniş açılı lense sahip.

Arka kamerada çift LED flaş yer alıyor, ayrıca bu kamerayla Full HD video kaydı yapabiliyorsunuz. Öte yandan 720p ağır çekim, zaman atlamalı video, uzun pozlama, çoklu pozlama, süper gece ve panoramanın bulunduğu telefonda, manüel fotoğraf çekmek de mümkün. HDR'nin de yer aldığı telefonda, ayrıca "canlı" fotoğraflar da çekebiliyorsunuz.

Telefonun kamera performansı orta segmente uygun sonuçlar almanızı sağlıyor. Özellikle biraz manüel ayar bilginiz de varsa, güzel karelere imza alabilirsiniz. Şimdi kameraya ilişkin fikir sahibi olabilmeniz için sizlerle kamerayla çektiğimiz örnek fotoğrafları da paylaşalım.

Özetle

Axon 7 mini hakkında son birkaç söz söyleyecek olursak, telefonu tasarım olarak fazlasıyla beğendiğimizi ve bunun yanında hoparlörleriyle fark yarattığını söyleyebiliriz. Genel kullanım neticesinde de olumlu bulduğumuz telefon, performans noktasında ise Axon 7 ile arasında uçurum yaratıyor demek mümkün. Kısa bir kıyaslama yapacak olursak, Huawei P9 ile P9 Lite arasında bu denli uçurum olmamasına karşın fiyat adımında arada 1000 liralık bir fark mevcut. Axon 7 mini'nin fiyatı 1499 TL, Axon 7'ninse 1999 TL. Bu anlamda Axon 7 mini'yi fiyat/performans noktasında değerlendirdiğimizde ortaya iyi bir tablo çıkmıyor doğrusu. Bu nedenle bizce telefonun daha rekabetçi olabilmesi için fiyatının 1100 TL'ye kadar gerilemesi gerekiyor. Elbette karar her zaman olduğu gibi yine sizin.

Kimler Almalı

1000 – 1500 TL arasında bütçesi olan ve şık tasarıma sahip bir akıllı telefon arayanlar, ZTE Axon 7'yi değerlendirebilirler.

Alternatifleri

1000 – 1500 TL arasında telefon bakıyorsanız ZTE Axon 7 mini yerine Huawei P9 Lite'ı da tercih edebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli ZTE Axon 7 mini
Ürün Markası ZTE
CHIP Online Notu
76
İşletim SistemiAndroid 6.0.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 617
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu5.2 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciAdreno 405
Bellek (RAM)3 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera16 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCVar
GPSYok
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi270:00 saat
Konuşma Süresi015:00 saat
Boyutlar71 x 147 x 7.8 mm
Ağırlık153 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum