XPG VALOR AIR İnceleme

1000 TL’ye oyuncu kasası arayanlar için iyi bir seçim olabilir. XPG Valor Air nasıl bir kasa, ne tür özellikler sunuyor?

CHIP Online Notu 85
  • Temperli cam panel
  • Kompakt yapı
  • Tam boy ön toz filtresi
  • 4 fan içeriyor
  • SSD yerleşimleri
  • Radyatör desteği
  • Ön filtre kolay çıkmıyor
  • 1000 TL’nin üzerindeki fiyat etiketi fazla olur

XPG Valor Air, XPG’nin yeni kompakt Mesh kasalarından biri. Masanıza kolayca sığması ve iyi görünmesi için sığ bir faktörle sağlam, tamamen çelik yapıdan oluşuyor. Hem siyah hem de beyaz renkleri bulunuyor bu arada. XPG, bu modelde de XPG kasalarında gördüğümüz temiz düz kenarları korumuş, metal ön kapak ve şık tasarım öğeleri trendini sürdürmüş.

XPG Valor Air, bir ATX kasa için oldukça kısa olduğundan boyut olarak XPG’nin bir diğer kasası olan Starker Air'e benziyor. Yan tarafı temperli cam panelden oluşuyor. Ön yüzündeki mesh yapı ile de fazlasıyla yakışıklı görünüyor. Oldukça hafif bir kasa bu arada. Ancak bu Valor Air’in ihtiyaç duyulabilecek özelliklerden yoksun olduğu anlamına gelmiyor.

Üst yüzeyde manyetik olarak tutturulmuş filtre tabakasının altında 120 mm ya da 140 mm fanlar için bir çift fan yuvası bulunuyor. Buraya fan takabileceğiniz gibi isterseniz 240 mm uzunluğa kadar radyatör de takabiliyorsunuz.

Kolay erişim için kasanın üst ön paneline bağlantı noktalarına yer verilmiş. Burada 2 adet USB 3.2 bağlantı noktası ve kulaklık girişi yer alıyor. Ayrıca reset ve güç butonları da yine burada bulunuyor.

Kasanın içine baktığımızda, ön tarafa önceden yerleştirilmiş 120 mm’lik fanların olduğunu görüyoruz. Arkada yine 120 mm’lik bi egzoz fanı daha var. Bu fanlar RGB destekli değil bu arada. Kasa da aynı şekilde. Son zamanlarda gerçekten RGB’siz bir donanım bileşeni bulmak oldukça zor. Böylece RGB ışıklandırma sevmeyenler için bu kasanın bir nimet olduğunu söyleyebiliriz.

XPG Valor Air, yapı itibariyle biraz dar bir kasa ancak ATX anakartları içine sığdırabiliyorsunuz. ATX, mini ATX veya micro ATX form faktörlerini destekliyor. Ancak diğer donanım bileşenlerinizin boyutlarının da uygun olduğundan emin olmanız, bu kasanın iç düzeninin ferah olması için önem teşkil ediyor. Özellikle ekran kartı bir hayli mühim. Bu kasanın içine -fanlar önde takılı olduğunda- 305 mm’ye kadar uzunluğa sahip ekran kartlarını yerleştirebiliyorsunuz. Ama tabii ki anakart üzerine yerleştireceğiniz diğer bileşenlerin ne kadar kaslı olduğuna da dikkat etmeniz gerekiyor. Biraz planlı çalışmanız gerekiyor yani. Kasa ayrıca 166 mm’ye kadar CPU fan uyumluluğu gösteriyor; yine dediğimiz gibi radyatör desteği de var.

Alt kısma geldiğimizde, burada da PSU için geniş bir boşluk bırakıldığını görüyoruz. Sırasıyla 180 mm uzunluğundaki PSU’lara kadar uygun bir alan var burada. XPG, burada sıkışmak istemeyenler için HDD/SSD kafesini sabit değil, çıkartılabilir olarak sunmuş. Eğer HDD kullanmayacaksanız, bu kafesi yerleştirmez ve böylece PSU alanında da daha geniş yer elde edebilirsiniz. Bu kafesi 2.5” SSD diskleriniz için de kullanabilirsiniz. Diğer yandan anakart plakasının arkasında SSD’ler için 2 adet daha bölüm var. Burayı da kullanabilirsiniz.

Sonuç

Evet, XPG Valor Air genel hatlarıyla bu şekilde bir kasa. Oldukça kompakt yapıda olması malum, içine yerleştirmeyi düşündüğünüz donanım bileşenleri konusunda planlı olmanızı gerektirecek. Özellikle ekran kartı seçiminizin nispeten kompakt olması gerekecektir. Muhtelemelen bu kasaya RTX 4090 sığdırmak pek mümkün olmayacaktır. Orijinal boyut belki, fakat pek çok özelleştirilmiş tasarımlı RTX 4090 kartı, kaslı yapıları sebebiyle bu kasaya takmak zor olacaktır. Daha çok çift fanlı ekran kartları uygun olacaktır. Kaldı ki zaten RTX 4090 ile aynı klasmanda bir kasa değil. Yine de, şu an elimizde RTX 4090 yok, yakın zamanda gelecek. Öte yandan diğer yeni donanım bileşenlerinin temini için de uğraşıyoruz. Hepsi bir araya geldiğinde bu kasanın içine bir sistem de toplarız. Böylece ekran kartı uyumluluğundan, kasanın iç yapısının diğer donanım bileşenlerine ne kadar elverişli olduğuna da bakarız. Bununla ilgili bir video da gelir zaten. Şimdilik genel hatlarıyla tanıyalım istedik. İlk intibada da güzel bir kasa olduğunu söyleyebiliriz. Genel yorumlar da bu şekilde zaten. Özellikle dahili olarak 4 fanla geliyor olması, bunların uyumlu çalışması ve ön panelin mesh olmasıyla serin bir yapıda çalışacağını düşünüyorum. Malzeme kalitesi de güzel. Fiyatı ise çok değişken. Geçtiğimiz ay 1000 TL fiyat etiketiyle iyi bir seçenek olurken, bu incelemeyi yazdığımız sıralarda fiyatı önce 1700 TL’ye dayandı, sonra da 1199 TL’ye düştü. 1000 TL civarında yakalarsanız ve kompakt yapıda sağlam ve iyi bir kasa arıyorsanız rahatlıkla tercih edilebilir diye düşünüyoruz. Ancak fiyatı 1700 TL civarında ise, bu defa potaya farklı modeller de giriyor. Alternatiflere de göz atarsınız.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli XPG VALOR AIR
Ürün Markası XPG
CHIP Online Notu
85
Form Faktor Mini-ITX, Micro-ATX, ATX
3.5” HDD Tepsi 2 adet
2.5” HDD/SSD Tepsi 2 + 1 adet
Fan Desteği Ön (120 mm x 3), Arka (120 mm x 1)
Radyatör Desteği Ön (360 / 280 / 240 mm), Üst (240 mm), Arka (120 mm)
PSU Uyumluluğu 160 mm - 180 mm
GPU Uyumluluğu 305 mm - 335 mm
CPU Fan Uyumluluğu 166 mm
Boyutlar 460 x 210 x 371 mm

İlginizi Çekebilir

Fractal Meshify C İnceleme
Sharkoon REV200 İnceleme
Sharkoon RGB Flow İnceleme
XPG Invader İnceleme
Sharkoon TG4 RGB İnceleme
Corsair Carbide SPEC-DELTA RGB İnceleme
Forum