Xiaomi Smart Band 8 İnceleme
Xiaomi'nin yeni akıllı bileklik modeli Smart Band 8, önceki versiyonun tasarımını korurken beraberinde birkaç yenilik getiriyor. Üstelik artık sadece bir bileklik değil; hem bir kolye hem de ayakkabınızda bir koşu aksesuarı! İşte Xiaomi Smart Band 8’in tüm detayları.
- 60 Hz Ekran
- Uzun pil ömrü
- Hafif ve rahat
- 150’den fazla egzersiz modu
- Metal çerçeve
- 5 ATM su geçirmezlik
- Gelişmiş koşu takibi
- Halhal modu
- Otomatik parlaklık
- GPS yok
- Kolye Aksesuarı ve Koşu Klipsi ayrı satılıyor
Xiaomi'nin Smart Band serisi, rekabetçi fiyatlandırması ve sunduğu özellikler sayesinde oldukça geniş bir takipçi kitlesine ulaştı. Geçen yıl marka, daha büyük bir ekrana, dahili GPS'e ve kayış değiştirmeyi kolaylaştıran yeni tasarıma sahip Smart Band 7 Pro'yu piyasaya sürmüştü. Ancak bu model geleneksel Smart Band modellerinden daha büyük ve ağır olduğu için bir akıllı bileklikten çok saate benziyordu.
Şimdiyse Xiaomi, Smart Band 7 ile aynı boyuta ve ekrana sahip, bununla birlikte çoğu Smart Band 7 Pro özelliğini barındıran Smart Band 8’i pazara sundu. Peki yeni bileklik, önceki nesillerden farklı olarak bize neler sunuyor ve gerçekten satın almaya veya yükseltmeye değer mi?
Xiaomi Smart Band 8 Tasarımı Nasıl?
Smart Band 8, tasarım olarak önceki modele göre neredeyse hiç değişmemiş gibi görünse de 2 önemli farklılık var: Band 8, metal bir çerçeveye ve doğrudan cihaza bağlanan yeni bir kayış stiline sahip; yani kayış artık kadranın etrafını sarmıyor. Bu yüzden Band 7'den kalma eski kayışlarınızı ne yazık ki kullanabilme imkanınız yok. Ancak ilk defa satın alanlar için kayış seçeneği çok fazla. Xiaomi, deri, çift sargılı, zincir veya örgülü yapıda birçok seçenek sunuyor. Hatta şimdiden e-ticaret sitelerinde 3’üncü taraf satıcılar birçok farklı kayış satmaya başlamış bile. Ayrıca yeni kayış, bileklikten hızlı bir şekilde çıkarılabiliyor. Tek yapmanız gereken kayışın uçlarında bulunan çıtçıtlara basıp bileklikten ayırmak.
Smart Band 8’i öne çıkaran en önemli değişikliklerden biri de kolye olarak kullanılabilmesi. Kayışları çıkardığınızda bilekliğin üstünde bir aksesuar alanı bulunuyor. Buraya ayrı olarak satılan aksesuarı taktığınızda kolye olarak da kullanabiliyorsunuz. Bununla birlikte Xiaomi, bilekliği ayakkabı bağcıklarına sabitlemeye yarayan Koşu Klipsi adında bir aksesuar da satışa sundu. Bunu taktıktan sonra uygulama üzerinden Halhal modu etkinleştirildiğinde, bileklik koşu formunu değerlendirebilecek hassas ölçümler yapabiliyor. Aksesuar elimizde bulunmadığı için bunu deneyimleyemedik, ancak koşucular için oldukça faydalı olduğu kesin.
Smart Band 7 ile karşılaştırıldığında, yeni Band yarım milimetre daha ince ve alt kısımdaki sensör alanı o kadar çıkıntılı değil, bu nedenle bilekte daha rahat bir kullanım sağlıyor. Tasarımla ilgili tek şikayetimiz herhangi bir düğmesinin bulunmaması. Açıkçası, arayüzde yalnızca dokunmatik kontrollerle gezinmek, özellikle egzersiz yaparken pek rahat olmuyor. Diğer taraftan, akıllı bileklik 5 ATM su geçirmezlik özelliğine sahip; yani yüzerken de içiniz rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Xiaomi Smart Band 8 Ekran Özellikleri
Smart Band 8'in ekran boyutu ve çözünürlüğü Band 7'ninkiyle aynı; 192x490 piksele sahip 1.62 inç AMOLED bir panel kullanıyor. Ekran, eski modellerin aksine 30 Hz yerine 60 Hz yenileme hızına sahip. Parlaklık ise 500 nit’ten 600 nit’e çıkarılmış. Ayrıca Band 7’de bulunmayan ve oldukça ertelenmiş bir özellik olan otomatik parlaklık ayarı da artık mevcut. Son zamanlarda havalar fazla güneşli olmadığı için, güneş altında test etme fırsatı bulamadık. Ancak sabah saatlerinde ekranın görünürlüğünde herhangi bir sorun yok, her şey net bir şekilde görülebiliyor. Ekrandaki renklerse canlı ve yazılar yeterince keskin. Ek olarak ekranda, Always On Display özelliği de mevcut ve 200'den fazla özelleştirilebilir kadran seçeneği bulunuyor.
Kullanım açısından ekran fazlasıyla duyarlı. Dokunma veya kaydırma hareketlerini algılama konusunda başarılı. Genel olarak bilekliğin sunduğu görüntüden ve kullanımdan memnun kaldığımızı söyleyebiliriz.
Xiaomi Smart Band 8 Özellikleri Neler?
Sağlık takibi açısından Smart Band 8, 7/24 kalp atış hızı takibinin yanı sıra düzenli SpO2 ölçümü, uyku ve stres takibi ile selefiyle aynı temel özellikleri sunuyor. Üstelik ölçümleri de son derece hızlı yapıyor. Bunlar artık bilinen şeyler olduğu için tek tek ne olduklarından bahsetmeyeceğiz. Ancak bazılarının spesifik olarak sunduğu birkaç özellik var. Örneğin kalp atış hızı ölçümünde, nabzınız belli bir seviyeye çıkarsa veya tam tersi düşerse bilekliğin uyarı vermesini sağlayabiliyorsunuz. Bunun haricinde, uyku takibinde “Gelişmiş İzleme” adında bir özellik var. Etkinleştirdiğinizde, bileklik derin ve hafif uykunuzun yanında REM uykusunu da izlemeye başlıyor. Böylece geceleri uyku evrelerinizi daha iyi izleyip buna göre önlemler alabiliyorsunuz.
Ne yazık ki bileklikte hala bir GNSS sensörü yok, bu yüzden ayrıntılı koşu veya yürüyüş verileri için eşleştirilen telefonun GPS'i kullanılıyor. Ayrıca yapılan koşu veya yürüyüş, uygulama üzerinden haritadan gerçek zamanlı olarak da izlenebiliyor.
Koşu demişken; akıllı bileklik, standart koşu ve bisikletten uçurtma uçurma, langırt ve masa oyunları gibi daha niş aktivitelere kadar 150'den fazla egzersiz moduna sahip. Tüm aktivitelerdeki ilerlemeleriyse takip edebilmek için Mi Fitness uygulamasını kullanmak gerekiyor. Uygulamadan, bir aya kadar tüm sağlık ve egzersiz verilerini izleyebilmek mümkün. Ayrıca bir iPhone kullanıcısıysanız, tüm verileri Strava veya Apple Health uygulamalarıyla da senkronize edebiliyorsunuz.
Şimdi, Smart Band 8’de evet birçok egzersiz modu var. Ancak burada koşuya biraz daha çok önem verilmiş gibi. Zira bize egzersize başlamadan önce ayarlar kısmında birçok seçenek sunuyor. Mesela kendinize bir hedef belirleyebiliyorsunuz. Nasıl bir hedef derseniz; koşacağınız mesafeyi ayarlayabiliyorsunuz, süresini belirleyebiliyorsunuz, hatta kaloriyi bile ayarlayabiliyorsunuz. Bunun haricinde Smart Companion adlı bir mod mevcut. Bu mod sayesinde de konumunuz ile belirlediğiniz hız arasındaki farkı gerçek zamanlı olarak takip edebiliyorsunuz.
Bunlar dışında menüde “Canlılık” adında bir seçenek dikkatimizi çekti. İlk başta yeni bir özellik sansak da aslında bu, önceki modellerde bulunan Kişisel Aktivite Zekası adlı özelliğin güncellenmiş hali. Bu özellik aktif edildiğinde, bileklik mevcut fiziksel zindelik durumunuzu değerlendiriyor. Nasıl yapıyor bunu? Kısaca, 7 günlük bir süre boyunca yaptığınız orta ila yüksek yoğunluklu aktiviteleri canlılık puanına dönüştürerek yapıyor. Mesela, 60 puana ulaştığınızda DSÖ’nün haftalık önerdiği minimum egzersize ulaşmış oluyorsunuz. Ancak daha sağlıklı bir vücut için önerilen puanın haftalık en az 100 olduğunu da belirtelim.
Diğer taraftan Smart Band 8, bildirimler söz konusu olduğunda fazlasıyla iş görüyor. Aramalar, mesajlar ve çoğu uygulamanın bildirimini gösterebiliyor. Yalnız aramalar kabul edilemiyor; yalnızca reddetme seçeneği ve önceden belirlenmiş otomatik mesajlar yoluyla cevap verme seçeneği var. Uygulamalarda ise; Instagram, Whatsapp, Gmail gibi çok kullanılan uygulamalardan, e-ticaret veya bankacılık uygulamalarına kadar çoğunu destekliyor.
Menüdeki diğer özelliklerse; alarm, hava durumu, etkinlik hatırlatıcısı, müzik kontrolü, nefes egzersizi gibi hep bildiğimiz şeyler.
Bilekliğin pil performansıysa önceki modellerde de olduğu gibi çok iyi. 190 mAh’lik bataryasıyla normal kullanımda 16 güne kadar, Always On Display etkin olduğundaysa 6 güne kadar kullanım süresi vadediyor. Elbette bunlar Xiaomi’nin iddia ettikleri. Biz tüm sağlık izleme özellikleri açıkken ve Always On Display etkin değilken 3 günde yaklaşık yüzde 40 civarı pil yediğini gözlemledik. Düz bir hesap yaparsak, bu halde bilekliğin 7 günü rahat bir şekilde çıkarabileceğini söyleyebiliriz. Bilekliği tamamen şarj etmek ortalama 1 saat civarı sürüyor.
Son olarak, Smart Band 8’in kullanımı oldukça basit. Özellikle önceki nesillerden birini kullananlara oldukça tanıdık gelecektir. Örneğin, bileğinizi çevirerek veya dokunarak ekranı açabiliyorsunuz. Bildirimler için aşağı, uygulama çekmecesi için yukarı kaydırıyorsunuz. Veya en çok kullandığınız uygulamaların widget’larına sola veya sağa kaydırarak ulaşmak mümkün. Önceki nesilden tek farkıysa, tek sayfaya 2 widget eklenebiliyor olması. Bunu da Mi Fitness üzerinden kolayca yapabiliyorsunuz.
Sonuç
Toparlamak gerekirse; Xiaomi Smart Band 8, akıllı bileklikler arasında tartışmasız en iyi seçeneklerden biri olmuş. Kapsamlı spor takibi ve sağlık izleme yetenekleriyle, 60 Hz’lik AMOLED ekranı ve uzun pil ömrünü birleştirdiğinizde ihtiyacınız olan her şeyi fazlasıyla karşılıyor. Ayrıca artık sadece bilekte değil, aynı zamanda kolye olarak veya spor ayakkabınızda bir koşu aksesuarı olarak da kullanılabiliyor.
Smart Band 8’in güncel fiyatı şu an 899 TL. Fiyatını hak ediyor mu? Bize kalırsa ediyor. Yine de her zaman olduğu gibi son karar sizin.