Xiaomi Redmi Note 11S İnceleme
Xiaomi Redmi Note 11S, gerçekten 6 bin TL fiyatla satın alınır mı, yoksa daha rekabetçi seçenekler var mı? Bu bölümde Xiaomi Redmi Note 11S’i değerlendiriyoruz.
- Sağlam tasarım
- 90Hz parlak AMOLED ekran
- Pil ömrü ve hızlı şarj
- Yüksek ses seviyesi
- Fotoğraf performansı
- Fiyat/performans konusunda daha iyi modeller var
- Android 12 ile gelmiyor
Bugün 2 telefon konuğum olacak. Xiaomi’nin Redmi Note 11S ve Redmi Note 11 Pro 5G modelleri bugün bizimle. Redmi Note 11S, Redmi Note 11’in üzerine birtakım yenilikler getirirken, Redmi Note 11 Pro 5G de biraz daha fazlasını isteyenlere hitap eden bir model olmuş. Hemen baştan fiyatlarını da söyleyelim: Redmi Note 11S, şu an 6 bin 159 TL fiyatla bulunabiliyor, Redmi Note 11 Pro 5G ise 7 bin 215 TL fiyatla mevcut. En azından biz bu videoyu hazırlarken fiyatları böyleydi; artar, azalır artık bakarsınız. Neyse ki Xiaomi’nin 12 serisi kadar pahalı değiller. Geçtiğimiz günlerde Xiaomi Redmi 12 Türkiye lansmanında telefonların fiyatlarının 21 ve 25 bin TL olarak açıklanması gerçekten de oldukça şaşırtıcı olmuştu demek isterdik, ancak olmadı, zira durum belli, fiyatlar yükseliyor. Öyle ki, fiyat / performans çizgisinin fiyat baremi de artık bir hayli yukarı çıkmış durumda.
Her neyse, telefonlara dönecek olursak, dediğimiz gibi Redmi Note 11S, Redmi Note 11’in özellik bakımında biraz daha güçlü bir modeli. Nitelik bakımından Redmi Note 11 Pro’ya yakın davranıyor. Bu anlamda fiyat avantajını kullanan bir model olmuş demek gayet mümkün. Elbette aralarında farklılıklar var, bunlardan biri boyut ve arka yüzey malzemesi oluyor. Redmi Note 11S, Note 11 Pro’ya göre nispeten daha küçük bir telefon. Arka yüzeyi plastik, Note 11 Pro’nun ise cam malzemeden oluşuyor.
Telefonların kamera blokları da görünüm anlamında neredeyse aynı olurken, bu konuda Redmi Note 11S’in Pro’ya göre fazlası var. Bunlara bakacağız, kısa bir kıyaslama da yaptık, ancak incelemeyi 2 bölüme ayıracağız. Şimdi önce Redmi Note 11S’i değerlendirelim, sonra da müteakip videoda Redmi Note 11 Pro’ya sizlerle detaylı olarak inceleyeceğiz.
Redmi Note 11S Tasarımı Nasıl?
Redmi Note 11S, tasarım açısından eli yüzü düzgün bir model. Evet, arka yüzeyi plastik malzemeden oluşuyor, ancak bu rahatsız edici değil. Fakat mat kaplaması nedeniyle parmak izlerini tutuyor, bu rahatsız edici olabilir. Ön cam ise Gorilla Glass 3 ile korumalı yapıda tasarlanmış. Bu arada kutusunda plastik kılıfın bulunduğunu da söyleyelim.
Redmi Note 11S, toz ve su sıçramalarına karşı da dayanıklılık sağlaması açısından IP53 sertifikası ile korunuyor. Bu en temel su geçirmezlik kategorilerinden biri olsa da, en azından hafif yağmurda endişe etmeden kullanmanıza olanak tanıyor.
6.43 inç büyüklüğünde bir ekranı bulunuyor Redmi Note 11S’in. Çerçeveler oldukça ince, şöyle bir baktığınızda alt ve üst kenar kalınlığının da birbirine yakın olduğunu görüyorsunuz; böylece dengeli olduğunu söyleyebiliriz.
Ekranın üzerinde ortalanmış bir delikte 16 MP ön kamerayı görebiliyorsunuz. Onun da üzerinde ekranla çerçeve arasında hoparlör mazgalı mevcut. Telefonda stereo hoparlör kullanılmış, biri yukarıda, diğeri ise altta.
Redmi Note 11S Ekran Özellikleri
Ekran özelliklerine geldiğimizde, ekranın çözünürlüğünün 1080p olduğunu, ayrıca 90 Hz tazeleme hızına sahip olduğunu söyleyebiliriz. Panel olarak AMOLED kullanılmış. Ekranın DCI-P3 renk alanını desteklemesi sevindirici bir detay olurken, ekran parlaklığı da hoşumuza gitti. Tepe noktasında 1000 nit parlaklığa erişebilirken, otomatik güneş modunda 740 nitleri görebiliyor.
Ekranda herhangi bir HDR desteği bulunmadığını da söyleyelim. Ancak ekranı renk doğruluğu bakımından sevdik. Hafif mavimsi beyaz ve gri renkler hariç, oldukça doğru bir renk üretiminde bulunuyor. Böylece multimedya kullanımlarında bu ekrandan memnun kalacaksınız kanaatindeyiz.
Tazeleme hızı da dediğimiz gibi 90Hz seviyesinde. Tabii 60Hz ve 90Hz arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Ancak ekran hızını 90Hz’a aldığınızda, kullandığınız uygulama bu hızı desteklemiyorsa, tabii ki 60Hz’e döneceğini söyleyelim.
Redmi Note 11S Pil Ömrü
Bu defa telefonun teknik özellik ve performans notlarına ilk olarak pil ömründen bahsederek başlayalım. Redmi Note 11S’te 5 bin mAh kapasiteli batarya kullanılmış. AMOLED panele sahip olması ve ekran boyutunun daha küçük tutulmuş olmasına rağmen Redmi Note 11 Pro ile aynı bataryanın kullanılmış olması, bu telefon için önemli bir avantaj sağlıyor. Böylece daha fazla ekran açık kalma süresi sağlıyor. Öyle ki testlerimizde de bunun karşılığını aldık. Redmi Note 11S, 130 saatin üzerinde pil ömrü gösterebildi. Tabii ki bu gerçek dünya kullanım testi değil, fakat totalde bu süreyi elde etmesi önemli bir başarı. Gerçek kullanımda ise 15 saatin üzerinde web dolaşım ve yaklaşık 19 saatlik video oynatabilen Note 11S, böylece güç tüketimi düşük modellerden biri olmasıyla artı puan alıyor. Eğer pili uzan giden bir model arıyorsanız, Note 11S’i böylece listeye yazabilirsiniz.
Telefonun şarj hızı da iyi seviyede. 33W’lık şarj cihazıyla birlikte 30 dakika içinde yaklaşık yüzde 60 oranında şarj olabiliyor. Telefonun tam kapasite şarj olma süresiyse 1 saat civarında.
Redmi Note 11S Özellikleri ve Performans
Redmi Note 11S, Android 11 işletim sistemiyle çalışıyor ve üzerinde Xiaomi’nin kendi MIUI 13 arayüz yazılımı mevcut. Telefonun teknik özelliklerine baktığımızda MediaTek Helio G96 işlemcinin kullanıldığını görüyoruz. Bu işlemci orta seviye bir işlemci olurken, detaylarında 2.05 GHz frekanslı 2 yüksek performanslı Cortex-A76 çekirdeği ile 6 enerji verimliliği odaklı 2.0 GHz frekanslı Cortex-A55 çekirdeği bulunduruyor.
Telefonun RAM kapasitesi 6 GB, ancak bunu 3 GB daha artırmanın yolu sunulmuş. Ek Ayarlar’da göreceğiniz Bellek Uzantısı kısmında bunu görebiliyorsunuz. Böylece depolama alanından 3 GB alan RAM’e kaydırılabiliyor ve bu biraz da olsa elinizi rahatlatabiliyor.
Telefonun depolama alanı da 128 GB şeklinde, microSD kart yoluyla genişletme seçeneğiniz ise var.
Şimdi telefonun performansına değinecek olursak, Redmi Note 11S’in işlemci performansıyla Galaxy A52 ve Realme 9 Pro arasında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak genel değerlendirmede Galaxy A52’nin performansı biraz daha iyi durumda. Hatta Redmi Note 10 Pro da performans açısından daha iyi bir seçenek. Üzerine az bir fark ödeyerek Note 10 Pro daha mantıklı bir seçim olacaktır kanaatindeyiz. Bu anlamda fiyat/performans açısından pek de dengeli bulduğumuzu söyleyemeyiz Note 11S’i. Tabii ki daha yeni bir telefon olduğu için fiyatı da ona göre; burada tercih sizin olacak.
Kendi içinde değerlendirdiğimizde ise Note 11S kullanışlı bir model. Uygulamalarda sorun yaşatmıyor, arayüz akıcı çalışıyor, web dolaşımlarında eliniz rahat tabii ki. Sistem kararlılığı konusunda ise gerçekten beğendik. Yüzde 73 CPU ve yüzde 99 GPU kararlılığı sunuyor. Uzun süreli testlerde görmediğimiz gibi uzun kullanımlarda da kasma, donma ya da aşırı ısınma görmüyorsunuz. Fakat iş oyun olduğunda yüksek grafikli oyunlara uygun olmadığını da söyleyelim. Yani Note 11S bir oyun telefonu değil.
Redmi Note 11S Kameralar
Şimdi kameralara gelelim. Redmi Note 11S, Redmi Note 11 Pro ile hemen hemen aynı kamera kurulumuna sahip, ancak ek olarak bir derinlik sensörü bulunduruyor. Böylece arkadaki kamera bloğu; 108 MP ana kamera, 8 MP ultra geniş açılı kamera, 2 MP makro kamera ve 2 MP derinlik sensörü ile 4’lü düzene sahip. Yanında da tek LED flaş bulunuyor. Telefonun selfie kamerası ise 16 MP şeklinde.
Redmi Note 11S’in ana kamerası, 0.7 mikrometre boyunda, 24 mm’lik f/1.9 diyaframlı 108 MP ISOCELL HM2 sensörden oluşuyor. Renk filtresi Nano-Bayer olurken, çıkış çözünürlüğü 12 MP şeklinde. O nedenle 108 MP fotoğraf çekmek istediğinizde, arayüzden bu modu açmanız gerekiyor.
Redmi Note 11S’in fotoğraf kalitesi gayet iyi; sonuçlar gerçekten de iyi çıkarken ayrıntı seviyesi yüksek. Özellikle iyi ışık koşullarında ana kamera ile çekeceğiniz fotoğraflardan çok memnun kalacaksınız kanaatindeyiz. 2x’e kadar optik, 10x’e kadar dijital zum yapma olanağınız da var.
Ultra geniş kamera ile çekimlerde de mükemmel olmasa da iyi sonuçlar alıyorsunuz. Bu modda çekilen fotoğraflarda gürültü seviyesi düşük, renkler ve kontrast da iyi seviyede olurken, dinamik aralık biraz düşük tutulmuş, fakat bu tür kameralar için kabul edilebilir bir değerde.
Telefondaki derinlik sensörü, portre çekimlerde işinize yarayacak. Arka plan bulanıklığını sağlamak için iyi iş çıkartıyor, renkler ve pozlama da bu senaryoda iyi işliyor. Simüle edilen bulanıklık iyi görünürken, pek çok kişinin Note 11S ile çekilen portre fotoğraflarından memnun kalacağını düşünüyoruz.
Telefonun 2 MP makro kamerası da iyi. 4 -5 cm uzaklıktan yapacağınız yakın plan çekimlerde güzel sonuçlar alabilirsiniz. Buradaki çekimlerde de kontrast ve renk dengesini beğendik.
Ön kameraya geldiğimizde ise sosyal medya paylaşımları için yapacağınız selfie çekimlerinde tatmin edici sonuç alacağınızı düşünüyoruz. 16 MP çekimler yeterli; yine ön kamerada da portre çekimi yapabiliyorsunuz.
Gündüz çekimlerinin yanı sıra Redmi Note 11S’in gece düşük ışık koşullarında kullanacağınız gece modunu da beğendiğimizi söyleyebiliriz. Renk doğruluğu doğru tutulan, kontrastı iyi ve dinamik aralığın da fena olmadığı gece çekimleri yapabiliyor telefonun ana kamerası. Ancak ultra geniş açılı kamerada aynı şekilde sonuç alamayacağınızı da söyleyelim.
Bu arada telefonda 4K video kaydı yok. En fazla 30 kare Full HD video çekimi yapabiliyorsunuz.
Sonuç
Evet, sonuç olarak değerlendirirsek, Redmi Note 11S’in su sıçramalarına karşı da dayanıklı sağlam yapısıyla beraber tasarım açısından güzel ve güvenilir modellerden biri olduğunu söyleyebiliriz. Pil ömrü gerçekten iyi, stereo hoparlörleri de iyi iş çıkartıyor. Kamera konusundaki yeteneklerini de sevdik. Ancak iş performansa geldiğinde, rakip modellerle kıyasladığımızda biraz geride kaldığını söylemek lazım. Açıkçası daha uygun fiyatlı ve daha hızlı telefonların olduğu gerçeği Note 11S’in avantajını kırıyor. Makul bir fiyat indirimi alırsa, o zaman değerlendirilebilir demek lazım. Ha, oyunla ilgilenmiyorsanız, çok uçan kaçan bir model de aramıyorsanız o zaman Redmi Note 11S sizi mutlu edecektir diyebiliriz.