Xiaomi Redmi 12C İnceleme
Uygun fiyatlı telefon arayanlar için Redmi Note 12C iyi bir seçenek mi? Giriş segmentinde liderliği eline alabilir mi? İşte tüm detaylarıyla Redmi 12C incelemesi!
- Tasarım
- Uzun pil ömrü
- İdeal performans
- 50 MP kamera
- Artırılabilir hafıza
- 10W şarj
- Micro-USB portu
- 90Hz ekranlı rakipleri var
Redmi 12C, son dönemde çok konuşulan telefonlardan biri oldu. Bunun sebebi son derece uygun fiyatlı bir seçenek olması. Bu da konuşulması için yeterli bir sebep, çünkü akıllı telefon fiyatları el yakıyor ve eli yüzü düzgün bir telefon satın almak için yaklaşık 10 bin lirayı gözden çıkarmak gerekebiliyor. Peki, giriş segmentinde daha uygun seçenekler yok mu?
Güncel akıllı telefon piyasasında, özellikle alt segmentte uygun fiyatlı seçenekler arayan kullanıcılar için aslında birçok marka ve model mevcut. Bu seçenekler arasında yer alan Xiaomi'nin yeni modeli Redmi 12C de kullanıcılara hem uygun fiyat hem de gelişmiş özellikler sunmayı hedefliyor. Şu an bu telefonu piyasada 4699 lira civarında fiyat etiketiyle bulabiliyorsunuz. Peki, bu fiyata bizlere neler sunuyor?
Redmi 12C Tasarımı Nasıl?
Baştan renk konusuna değinecek olursak; Redmi 12C grafit grisi, okyanus mavisi, nane yeşili ve lavanta moru olmak üzere 4 farklı renk seçeneğiyle geliyor. Renk seçenekleri ve bunun işlenişi güzel. Bizim elimizde gri renk seçeğiyle bulunan telefonun arkası plastik malzemeden oluşuyor, ancak sağladığı hissiyat gayet iyi. Burada, dokunduğunuzda hissedilebilen tırtıklı bir yüzey tercih edilmiş ve Redmi 10C’den aşina olduğumuz çapraz şeritler daha kalın hale getirilmiş. Arka kapakta Redmi 10’da yer alan aynı yerleşim düzenini görüyoruz. Sol üst köşeye kamera modülü yerleştirilmiş, hemen sağ tarafında Redmi yazısı yer alıyor. Redmi yazısının hemen altında da parmak izi okuyucu sensörü bulunuyor.
Tasarım üzerine söylenecek çok fazla bir şey yok; telefon son senelerde görmeye alışık olduğumuz klasik Redmi tasarım çizgisinden devam ediyor, ancak burada enteresan bir detay var.
Redmi 12C’nin altında telefonu şarj etmek ve veri aktarımı için kullanılan bağlantı noktası, microUSB şeklinde yer alıyor. Açıkçası bu yılda hala nasıl Micro-USB kullanabilmiş anlaması güç, hatta selef model Redmi 10C’de bile USB-C bağlantı yuvası yer alıyordu. Bu açıkçası bizi biraz şaşırttı. Bu telefonun şarj hızını da etkiliyor doğal olarak. Redmi 12C, 10W gücünde şarj oluyor, bu değer Redmi 10C’de 18W’tı. Telefonun en net eksisi buradan geliyor. Piyasada microUSB’li telefon neredeyse kalmadı diyecekken, Redmi 12C bu geleneği sürdüren bir model oluyor. Ancak sevindirici haber: Telefonun 10W’lık şarj adaptörü kutu içeriğinde yer alıyor.
Redmi 12C Ekran Özellikleri Neler?
Telefonun ön tarafına dönecek olursak, burada kameranın dahil olduğu damla çentikli bir ekran bizleri karşılıyor. 6.71 inç büyüklüğünde olan ekranın gövdeye oranı yüzde 82.6 seviyesinde olurken, kullanılan panel IPS LCD.
Bu ekran, 720x1650 piksel çözünürlüğünde ve 268 ppi piksel yoğunluğunda görüntü üretebiliyor. Yenileme hızı ise 60 Hz. Artık bu fiyat bandında yavaş yavaş 90Hz tazeleme hızına sahip ekranlı modellerin olduğunu görüyoruz. Maalesef Redmi 12C, burada da rekabeti kendi lehine çeviremiyor. Ekranın parlaklık seviyesi de 500 nit seviyesinde. Bu da parlak güneş ışığı altında ekranı görmeyi zaman zaman zorlaştırabiliyor. Ancak bunun dışında ekran güzel görünüyor. Renk doygunluğu ve canlılığıyla sınıfının ihtiyacını karşılayacak seviyede olduğunu söyleyebiliriz.
Bunların dışında ekranda farklı modlar yer alıyor. Renk şemasını canlı, doygun ve standart şeklinde değiştirebiliyorsunuz. Okuma modu ve göz yorgunluğunu gideren seçenekler de mevcut durumda.
Telefonda kullanılan işletim sistemi Android 12 olurken, MIUI 13 arayüzü yer alıyor. Bu arada geçtiğimiz günlerde Redmi 12C’nin MIUI 14 güncellemesi alacağı da açıklandı. Android 14’e kadar işletim sistemi güncellemesi de alacaktır.
Redmi 12C Özellikleri ve Performansı
Gelelim cihazın en önemli kısmına; özellikleri ve performans notlarına. Redmi 12C elimizde 4 GB RAM ve 128 GB depolama alanıyla bulunuyor. Eğer bu depolama kapasitesi beni tatmin etmedi diyorsanız, 1 TB’lik bir hafıza kartı desteği de bulunuyor.
İşlemci tarafına geldiğimizde, Redmi 12C’nin gücünü MediaTek’in Helio G85 işlemcisinden aldığını görüyoruz. Bu işlemci, 2.0 GHz hızında 2 Cortex-A75 çekirdeği ve 1.8 GHz frekansında 6 Cortex-A55 çekirdeği bulunan 2+6 düzeniyle geliyor. GPU olarak da işlemciye entegre Mali G52 bulunuyor. Helio G85, genel olarak bu segmentteki rakipleriyle karşılaştırıldığında iyi performans sunan bir işlemci.
Redmi 12C’nin sınıfına uygun performans ürettiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Genel kullanım noktasında, bu sınıf dahilinde memnun eden bir grafik çiziyor. Sosyal medya dolaşımları ve günlük kullanım neticesinde yeterli. Fakat birkaç uygulamayı aynı anda çalıştırdığınızda kasmalar yaşayabilirsiniz.
Oyun oynanıyor mu derseniz, oyun performansının bizi üzmediğini söyleyelim. Telefonla PUBG oynadık. PUBG Mobile’da ortalama 40 fps sonuç verdi. Tabii ki telefonun giriş segmentinde olduğunu da göz önünde bulundurursak, bu düşük grafik sonucu.
Ses tarafına gelirsek, telefonun altında yer alan ufak hoparlör oldukça iyi iş çıkarıyor. Ses çok kaliteli olmasa da bu seviye için tamamen iş görür nitelikte. Bu arada telefonun üzerinde 3,5mm’lik bir kulaklık jakı da bulunuyor.
Redmi 12C’nin en iddialı kısmı bataryası desek pek yanılmayız. Burada 5000 mAh kapasitesinde bir batarya yer alıyor. Düşük güç tüketen işlemcisi ve geniş batarya ile uzun çalışma süresi elde edebiliyor telefon. Yaklaşık 15 saat boyunca aralıksız web’de dolaşabiliyorsunuz. Ilımlı kullanımlarda zaten rahatlıkla 2’inci günü görüyor. Ayrıca pil tasarrufu ve ultra pil tasarrufu seçenekleri de var.
Xiaomi Redmi 12C Kameralar
Peki, telefonda yer alan kameralar nasıl? Şimdi telefonun arkasında 2 kamera görüyoruz, bunlardan biri 50 MP çözünürlüğünde olurken, Xiaomi, bu kamerada Samsung’un Isocell JN1 görüntü sensörünü kullanmış. Onun yanındaki ise 0.08 MP derinlik sensörü olarak karşımıza çıkıyor. Bu lens, sadece portre modunda fotoğrafa derinlik sağlamada yardımcı oluyor. Kimi markalar bunu yazılım yoluyla da çözüyor, ancak burada fiziksel bir kamera konumlandırılmış.
Ana kameraya dönecek olursak, 50 MP ve f/1.8 diyafram açıklığına sahip olduğunu ve Full HD çözünürlükte video çektiğini söyleyebiliriz. Faz algılamalı otofokus da yer alıyor.
Redmi 12C’nin ana kamerası gündüz yapılan çekimlerde sınıfına uygun sonuçlar üretiyor. 50 MP çözünürlüğünde daha detaylı fotoğraflar için kamera ayarlarından 50 MP moduna geçmeniz gerekiyor. Portre ve Gece modları da bulunuyor. Portre çekimlerinde fena sonuç üretmese de düşük ışık çekimlerinden çok fazla bir şey beklememek gerek elbette. Ancak gün içi çekimlerde netlik ve kontrastlar kabul edilebilir seviyede.
Ekranın üst tarafında, su damlası çentiğinde yer alan ön kamera da 5MP şeklinde. Bu kamera, ortaya oldukça parlak fotoğraflar çıkarıyor. Karanlık alanlarda ise arka kamera gibi görüntü kalitesi düşüyor. Arka kamera gibi ön kamerayla da 1080p / 30 kare video kaydı yapılabiliyor. En azından burada HD kamera görmemek sevindirici.
Genel olarak Redmi 12C, kamerada giriş segmenti bir telefon için beklenen seviyede. Ne yazık ki rakipleriyle arasında kendini öne çıkaracak ek bir performans sunmuyor.
Sonuç
Genel olarak baktığımızda Redmi 12C, bir önceki modeline göre kendini yenilemiş fakat bazı özelliklerden de kıstığını görüyoruz. Özellikle microUSB bağlantısı çok ilginç bir hamle olmuş. Ayrıca ekranı 90Hz olsa ve kamerasıyla sınıfı içinde fark yaratsa öne çıkabilirdi. Bunun dışında, tasarımı sınıfı için gayet güzel, ekranı geniş, pil ömrü uzun ve performansıyla da sınıfına uygun bir seçenek. Fiyatı da dediğimiz gibi 4699 TL civarında. 5 bin TL’ye kadar satın alınabilecek bir telefon arıyorsanız, düşünülebilir, ancak alternatiflere de göz atmak doğru olacaktır.