Xiaomi Redmi 12 İnceleme

Hem öğrencileri hem de telefona ayıracak fazla bütçesi olmayanları sevindirecek Xiaomi Redmi 12 elimizde. Peki, vergi indirimi kapsamında öğrencilere 4170 TL’ye gelen akıllı telefon beklentileri karşılıyor mu? İşte tüm detaylarıyla Xiaomi Redmi 12 incelemesi!

CHIP Online Notu 83
  • Şık tasarım
  • Fiyat/performans
  • İyi pil ömrü
  • IP53 sertifikası
  • Gündüz çekim performansı
  • Eski işlemci
  • Kamera düşük ışıkta yetersiz
  • Ekran parlaklığı yetersiz

Bildiğiniz gibi Türkiye’de bazı telefonlarda vergisiz satış dönemi başladı. Tabii buradaki “vergisiz” tabiri biraz yanlış, vergi indirimi demek daha doğru olur. Özellikle öğrencilerin fayda sağlayabileceği bu vergi indiriminde pek çok akıllı telefonu ve laptop’ı daha uygun fiyata satın alabiliyorsunuz. Peki, bunun kapsamı nedir önce ona bir açıklık getirelim. İlk olarak bu kapsama, 9500 TL altında Türkiye’de üretilen veya montajlanan tüm telefon, bilgisayar ve tabletler giriyor. Sizden istenen şartlar ise 26 yaşından gün almamış ve açık öğretim hariç herhangi bir Yükseköğretim kurumunda öğrenci olmanız.

Peki, süreç nasıl işliyor? Önce siz beğendiğiniz telefon veya bilgisayarı alıyorsunuz, daha sonra bunun 5500 TL’si devlet tarafından size geri ödeniyor. Yani başvuruyu telefonu satın aldıktan sonra yapmanız gerekiyor.

Ancak şöyle bir durum var; alınan her bir cihaz için ayrı ayrı 5500 TL ödenmiyor, desteğin toplam tutarı bu. Yani aynı tip teknolojik cihaz için sadece bir defa başvuruda bulunulabilyor. Örneğin diyelim siz 9.499 TL değerinde bir telefon aldınız, vergi tutarı olan %44,4 üzerinden yaklaşık 4.218 TL vergi iadesi alıyorsunuz. Ancak ayrıca 9.499 TL tutarında bir de tablet alırsanız, bu defa vergi tutarının tamamını alamıyorsunuz, kalanını alıyorsunuz. Yani toplamda 5500 TL olacak şekilde iade yapılıyor.

Şimdi bu konuya açıklık getirdiysek, en önemli soruya gelelim; 9500 TL altına alınabilecek ne var? Bu noktada Xiaomi, öğrencileri sevindirecek çok uygun fiyatlı bir model çıkardı. O da elimde gördüğünüz Redmi 12. Üstelik sadece 7500 TL ve eğer yanlış hesaplamadıysak vergi indirimiyle beraber bu telefon 4170 TL’ye geliyor. Elbette fiyat değişiklik gösterebilir, biz incelemeyi yaptığımızdaki fiyatı 7500 liraydı, ona göre hesaplarsınız.

Peki, Redmi 12 bir öğrencinin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek donanıma sahip mi? Gelin birlikte bakalım.

Xiaomi Redmi 12 Tasarım Detayları

İlk olarak, ne kadar uygun fiyatlı olursa olsun herkes telefonunun güzel görünmesini ister. Redmi 12’yse tasarım olarak sınıfırna göre gerçekten hoş duruyor. Xiaomi, önceki modellerin aksine Redmi 12’de daha temiz bir tasarım anlayışı benimsemiş. Artık arkasında karmaşık bir kamera bloğu yok, bunun yerine her lens kendi halkası içinde ayrı konumlandırılmış. Arka yüzeydeyse bu fiyat segmentinde görmeye alışık olmadığımız cam bir yüzey bulunuyor. Ne kadar dayanıklı olduğu konusunda pek emin olmasak da oldukça kaliteli ve şık durduğunu söyleyebiliriz.

Diğer taraftan Xiaomi, telefonun renk seçiminde de bir değişikliğe gitmiş. Genellikle mat renklerde gördüğümüz seri, bu defa daha parlak bir görünümde. Renk olaraksa 3 seçenek mevcut. Bizdeki rengi Kutup Gümüşü olarak geçiyor ve ışığa tutulduğunda hafif bir renk değişimi yaşıyor. Yan çerçevelerdeyse mat tercih edildiğinden, bütün olarak bakıldığında iyi bir denge yakalanmış. Ayrıca telefonun kenarları düz hatlara sahip olduğundan, kullanım açısından gayet rahat bir deneyim sunuyor.

Tuşların yerleşimine baktığımızda, her şey standart konumda. Alt kısımda USB-C girişi ve hoparlör yer alıyor. SIM kart tepsisi sol tarafa, ses ve güç düğmesiyle birlikte parmak izi okuyucu sağ tarafa konumlandırılmış. Üst kısımdaysa artık yeni telefonların çoğunda göremediğimiz 3,5 mm’lik bir kulaklık girişi var. Dolayısıyla öğrenciye ek bir Bluetooth kulaklık masrafı da çıkmıyor.

Unutmadan, telefonun suya ve toza karşı dayanıklılık için IP53 sertifikasına sahip olduğunu da söyleyelim. Elbette bu sertifika telefonu tamamen su geçirmez yapmıyor, sadece sıçramalara karşı koruma sağlıyor; o yüzden nemli ortamlardan olabildiğince uzak tutmanız lazım.

Xiaomi Redmi 12 Ekran Özellikleri

Telefonun ekranına geçersek, burada hem güçlü olduğu hem de zayıf olduğu birkaç yönü olduğunu söyleyerek başlayabiliriz. Öncelikle 6,79 inç ekran boyutu ve 90 Hz yenileme hızı en güçlü yanları. Gerçekten büyük bir ekran ve film izlemesi de oyun oynaması da epey zevkli. Bununla birlikte gerek destekleyen uygulamalarda olsun, gerekse arayüzde gezinirken olsun yenileme hızının sağladığı akıcılık iyi bir deneyim sunuyor.

Zayıf kaldığı kısımlar ise kullanılan IPS LCD panel ve ekranın parlaklığı. Elbette AMOLED paneller kadar iyi bir performans beklemiyorduk ancak, renkler biraz soluk duruyor açıkçası. Eğer ekran daha canlı dursun düşüncesiyle parlaklığı artırırsanız da 550 nit parlaklık pek yeterli olmuyor. Üstelik aydınlık ortamlarda ekrandakileri görmekte zorlanabiliyorsunuz.

Tabii bu demek olmuyor ki ekran kötü. Redmi 12’yi fiyat/performans çerçevesinde değerlendirdiğimizde gayet başarılı bir ekrana sahip olduğunu söylemek mümkün. Zira bu kanalda aynı fiyat segmentinde çok daha kötü ekranlar gördük. O yüzden bunları eksik olarak değil sadece zayıf birer yön olarak değerlendirmek lazım. Öte yandan ekran, 2460x1080 piksel çözünürlüğe ve 396 ppi değerine sahip. Her ne kadar renklerden şikayetçi olsak da ekranda pikselleri sayma gibi bir durum söz konusu değil ve keskinliği de iyi seviyede.

Xiaomi Redmi 12 Teknik Özellikleri Neler?

Şimdi, buraya kadar baktığımızda; elimizde güzel bir tasarım ve ortalama bir ekran var. Peki oyun oynamak veya internetten bir şeyler araştırmak istediğimizde Redmi 12 nasıl bir performans gösteriyor? Zira öğrenciyseniz, bol bol oyun oynayacağınız aşikar.

Hızlıca bileşenlere göz atarsak; Redmi 12, gücünü MediaTek’in Helio G88 işlemcisinden alıyor. Çoğu uygun fiyatlı telefonda gördüğümüz ve defalarca kez test ettiğimiz bu işlemcinin performansına oldukça aşinayız. Oyun performansına baktığımızda PUBG’de 40 fps civarlarında stabil kalabildiğini görüyoruz. Zaman zaman 30-35 arasına düştüğü olsa da her halükarda akıcı kalmaya devam ediyor. Herhangi bir donma veya kasma gibi bir sorun da yaşatmıyor. Ancak iş Genshin Impact gibi daha yüksek gereksinim isteyen oyunlara geldiğinde telefon zorlanmaya başlıyor. Oyunu açma ve oynatma konusunda sıkıntı çıkarmasa da çok fazla takılma meydana geliyor, bunu söyleyelim.

İşlemciye eşlik eden bileşenler arasındaysa, 8 GB RAM ve 128 GB depolama alanı bulunuyor. Her zaman olduğu gibi sanal RAM özelliği de unutulmamış. Depolama alanından feragat ederek 4 GB’dan 8 GB’a kadar ilave RAM ekleyebiliyorsunuz. Tam tersi, eğer ki depolama alanı bana yetmiyor derseniz de microSD kart ile 1 TB’a kadar genişletebilme imkanınız var.

Öte yandan öğrenciler için en önemli konulardan biri telefonun günlük işlerde nasıl performans gösterdiği. Biz uygulamalar arası geçişlerde veya kullanım esnasında herhangi bir sorun yaşamadığımızı belirtelim. Bir yandan Chrome’da 6-7 tane sekme açıp, diğer taraftan Notlar uygulamasında bir şeyler yazdığımızda ne bir takılma ne de bir çökme gözlemledik. Ayrıca yoğun kullanım esnasında şarjı da kolay kolay bitmiyor. Helio G88 zaten çok fazla enerji tüketen bir işlemci olmadığından, içerisindeki 5000 mAh’lik bataryasıyla 1 günü rahatlıkla çıkarabiliyor.

Xiaomi Redmi 12 Kameraları Nasıl?

Evet, bu önemli bilgileri de verdiğimize göre, gelelim kameralara. Aslında Redmi 12’de kamera konusu biraz karışık. Aynı ekran tarafında olduğu gibi güçlü olduğu yönleri de var zayıf kaldığı yönleri de.

İlk olarak arka tarafta 50 MP ana sensörün başrolde olduğu 3’lü bir kamera sistemi karşılıyor bizi. Ana kamera, aydınlatma koşullarının iyi olduğu durumlarda güzel fotoğraflar çekiyor. Sizin de ekranda gördüğünüz gibi görüntüler keskin ve ayrıntılı. Ancak renklerin biraz cansız göründüğünü söyleyebiliriz.

Konu düşük ışık koşullarına geldiğindeyse, kamera yetersiz kalmaya başlıyor. Tabii ki bu fiyattan iyi düşük ışık performansı beklemek biraz zor ama gürültü miktarı fazlasıyla göze çarpıyor. Haliyle keskinlik azaldığından detaylarda da bir kayıp söz konusu.

Diğer kameralara bakarsak; ultra geniş açılı kamera 8 MP çözünürlüğünde fotoğraflar çekebiliyor. Ortaya çıkan sonuçlar ana kamera kadar olmasa da iyiler. Elbette aynı keskinliğe ve detaya sahip değil ancak iş görecek düzeyde. 2 MP’lik makro kamera ise çok kullanışlı değil. Renkler soluk ve ayrıntı seviyesi düşük. Ayrıca kontrast eksikliği de kendini belli ediyor.

Redmi 12’de belki de en çok kullanacağınız kamera ön kamera olabilir. Zira fiyat aralığına göre oldukça iyi özçekimler sunuyor. Yetersiz aydınlatma koşullarında dahi çekilen fotoğraflar yeterince net. Belki biraz daha fazla renk ve kontrastın zararı olmazmış ama yine de sonuçlar güzel.

Sonuç

Genel olarak toparlamamız gerekirse, elimizde fiyatına göre bazı güzel özellikler sunan bir telefon var. Şık tasarımı, iyi pil ömrü ve yeterli ışık koşullarındaki fotoğraf kalitesiyle Redmi 12, fiyat/performans noktasında çoğu kullanıcıyı memnun edecek bir telefon. Eksikleri yok mu? Muhakkak var, ancak 7500 TL’ye daha fazlasını beklemek biraz hayal olur. Üstelik öğrenciyseniz, vergi indirimi kapsamında 4170 TL’ye alabilme imkanınız da var. Yine de bu haktan bir kere yararlanma hakkınız olduğu için diğer modellere de göz atmayı ihmal etmeyin.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Redmi 12
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
83
İşletim SistemiAndroid 13
İşlemciMediatek Helio G88
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu6 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 2460 px
Grafik İşlemciMali-G52 MC2
Bellek (RAM)8 GB
Dahili Depolama128 GB
Ön Kamera8 MP
Arka Kamera50 MP
Arka Kamera (2)8 MP
Arka Kamera (3)2 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Batarya Kapasitesi5000 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar76 x 168 x 8 mm

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Mix Flip inceleme
OPPO A3 inceleme
nubia Z60 Ultra inceleme
Xiaomi 14 inceleme
vivo X200 Pro inceleme
vivo V40 & v40 lite inceleme
Forum