Xiaomi TV Box S İnceleme

Xiaomi, Mi TV Box S’te yakaladığı başarıyı yeni nesil TV Box S ile devam ettirmeyi amaçlıyor. Dolby Vision, HDR10, HDMI 2.1 ve daha birçok iyileştirmeyle birlikte gelen Xiaomi TV Box S’i, tüm detaylarıyla mercek altına aldık!

CHIP Online Notu 90
  • Google TV
  • Miracast desteği
  • Dolby Vision ve HDR10
  • Bluetooth ve kızılötesi özellikli kumanda
  • Önceki nesile göre daha güçlü
  • HDMI 2.1
  • Sınırlı depolama kapasitesi

Xiaomi 2018’de piyasaya sürdüğü Mi TV Box S ile oldukça büyük bir başarı elde etti. Hatta bu ufak kutu o kadar tutuldu ki yıllar içinde gelen talep fiyatının daha da yükselmesine yol açtı. Kısaca bilmeyenler için Mi TV Box S, akıllı olmayan bir televizyonu veya monitörü akıllı hale getirmeye yarıyor. Şimdi malum doların hali ortada, insanlar kolay kolay yeni ve akıllı özellikleri iyi olan bir TV alamayabiliyor. Dolayısıyla yeni bir televizyonun 10’da 1’i fiyatına böyle bir imkanın olması gerçekten bulunmaz bir nimet. Ayrıca bu cihazı sadece televizyonu akıllandıracak bir cihaz olarak düşünmemek lazım. Eski model bir akıllı TV’niz de olabilir -ki bunlardan bizim evimizde de bir tane mevcut. Philips’in eski bir modeli var bende ve maalesef bu televizyonun işletim sistemi o kadar yavaşladı ki, yavaş olmasını geçtik bazen çökmeye varan sorunlarla karşılaşabiliyorum. Hatta çoğu uygulamaya da erişemiyorum. Xiaomi’nin TV Box S cihazı ile beraber bu televizyonu sanki yeni bir Android TV gibi çalıştırabiliyoruz.

Şimdi elbette bugün 5-6 sene önce çıkan Mi TV Box S’i incelemeyeceğiz. Bugün elimizde isminden “Mi” kısmı çıkartılarak TV Box S ismiyle geri dönen 2'inci nesil bir cihaz var. Yani, Xiaomi cihazını yeniledi. Merak edenler için baştan söyleyelim; yeni nesil, selefinin sadece başarısını tekrarlamakla kalmıyor, bu başarıyı daha da ileriye taşıyor. Zira bu küçük cihaz birçok yeniliği de beraberinde getiriyor.

2’inci Nesil Xiaomi TV Box S’ın Tasarımında Ne Gibi Yenilikler Var?

Xiaomi tasarımda önceki modele göre önemli bir değişiklik yapmamış; yuvarlatılmış kenarlara sahip aynı şık, kompakt siyah kare şeklini koruyor. Daha detaylı baktığımızda, ön panelde kullanım rahatlığı sağlaması için çalışma durumunu gösteren LED bir gösterge bulunuyor. Cihazın giriş ve çıkışlarının yerleşimiyse önceki model ile neredeyse aynı aynı. Arkasında birer adet HDMI, USB 2.0, 3,5 mm ses jakı ve 1 adet güç arabirimi bulunuyor. Yalnız buradaki HDMI 2.0, HDMI 2.1’e yükseltilmiş durumda. Yani artık dinamik HDR’a ve daha yüksek aktarım hızlarına sahibiz. Ayrıca kutudan çıkan HDMI kablosu da oldukça sağlam ve kalın, Xiaomi küçük ama hoş bir yaklaşım ile kullanıcı deneyimini önemsediğini bizlere göstermiş.

Kutu demişken, cihaz ile birlikte gelen uzaktan kumanda da önceki versiyon ile neredeyse aynı. Aynı kompakt boyut ve düğme düzeni korunmuş. Tabii yine de ufak tefek değişiklikler var. İlk olarak Xiaomi TV uygulamasına ve Youtube’a erişmek için 2 yeni düğme eklenmiş. Ayrıca “Uygulamalar” tuşunun konumu da artık farklı bir yerde ve daha büyük. Bunların dışında Netflix ve Prime Video’ya hızlı erişim sağlayan tuşlar yerli yerinde duruyor. Bahsetmemiz gereken bir diğer yenilik ise kumanda artık Bluetooth’un yanında kızılötesi özelliğine de sahip. Bu sayede hem diğer uyumlu cihazları kontrol edebiliyorsunuz hem de önünüzde engel olsa dahi sinyal rahatlıkla televizyona ulaşabiliyor.

2’inci Nesil Xiaomi TV Box S’ın Özellikleri Neler ve Performansı Nasıl?

Yeni Xiaomi TV Box S’ın en önemli atılımı belki de donanım tarafında olmuş diyebiliriz. İçerisinde önceki nesle kıyasla daha yüksek hızlar ve daha iyi güç verimliliği sunabilen 4 çekirdekli Cortex-A55 işlemci bulunuyor. Uygulamalar önceki nesle göre daha hızlı yükleniyor, yayınlar daha akıcı ve sistem navigasyonu daha duyarlı.

Ancak en önemli yükseltme, az önce de bahsettiğimiz gibi HDMI’ın 2.1’e güncellenmesi. Xiaomi TV Box S artık Mi Box S'te eksik olan Dolby Vision, Dolby Atmos, HDR10+ ve DTS HD gibi önemli özellikleri tümüyle destekliyor. Bu sayede yayın hizmetlerinde 4K Ultra HD içerikleri ses kalitesinden ödün vermeden izleyebiliyorsunuz.

Bu arada 2’inci Nesil TV Box S’in 2 GB DDR3 RAM ve 8 GB dahili depolama alanıyla geldiğini belirtelim. Bu kapasite yetersiz gibi görünse de çoğu yayın ve multimedya ihtiyacı için oldukça yeterli. Tabii çok sayıda uygulama yüklemek veya büyük boyutlu dosyalar koymak isterseniz biraz yetersiz kalıyor. Ancak cihazın arkasındaki USB 2.0 bağlantı noktasını kullanarak, harici depolama aygıtlarıyla alanı genişletmek mümkün.

Şimdi, elbette yeni Xiaomi TV Box S’i sadece bir medya oynatıcı olarak görebilirsiniz. Ancak bu ufak kutu bir medya oynatıcıdan daha fazlası. Zira içerisindeki Mali-G31 MP2 GPU ile Google Play Store'daki bazı oyunları da oynayabiliyorsunuz. Elbette bu donanımla mükemmel bir oyun performansı beklememek lazım. Play Store’daki çoğu oyun cihaza yüklenebiliyor olsa da hepsini kaldıramıyor. Biz birkaç tane oyunu test ettiğimizde gayet sorunsuz çalıştı. Ancak PUBG veya Genshin Impact gibi yoğun güç isteyen oyunlar ne yazık ki oynanmıyor.

2’inci Nesil Xiaomi TV Box S Yazılım Tarafında Neler Sunuyor?

Teknik detaylar bir yana, Xiaomi TV Box S 2’inci Nesil'i öne çıkaran en önemli özelliklerinden biri, artık Android TV yerine Google'ın televizyon ekosistemine geçmiş olması. Cihaz artık farklı yayın uygulamaları arasında geçiş yapma zahmetine son verecek yeni Google TV işletim sistemiyle birlikte geliyor. Google TV, sadece birkaç tıklamayla tüm favori yayın servislerinizi tek bir çatı altında sorunsuzca birleştiriyor. İster Netflix olsun ister Prime Video veya Disney Plus olsun hepsine kolayca ulaşılabiliyor.

Ayrıca biraz önce bahsettiğimiz gibi oyunlarla beraber birçok uygulamayı Play Store’dan zahmetsizce indirip kullanabiliyorsunuz. Evet, önceki nesilde de her şey yüklenebiliyordu, ancak burada resmi bir sertifika söz konusu olduğundan her şey daha sorunsuz. Xiaomi ayrıca cihaza Chromecast'e ek olarak Miracast desteği ekleyerek önceki modeldeki bazı bağlantı sorunlarını da çözmüş. İçeriklerinizi Android telefonunuz, tabletiniz ve hatta Windows bilgisayarınız gibi çoğu cihazdan sorunsuzca ekrana yansıtabiliyorsunuz. Yani eski serideki gibi öyle farklı protokollerle veya uyumluluk sorunlarıyla uğraşma derdi artık yok.

Unutmadan merak edenler için söyleyelim; cihazın sesli kontrol özelliği önceki nesildeki gibi gayet sorunsuz çalışıyor. Zaten Google’ın sesli asistanının ne kadar iyi ve başarılı olduğunu hepimiz biliyoruz. Dolayısıyla aynı başarılı kullanıcı deneyimi burada da karşımıza çıkıyor. Diyelim Netflix’i açmak istediniz, "OK Google, Netflix'i aç" dediğinizde basit bir sesli komut ile hiçbir şeye dokunmadan işinizi halledebiliyorsunuz.

1

Sonuç

Sonuç olarak baktığımızda Xiaomi TV Box S, 1795 TL ile fiyatına göre oldukça iddialı. Tasarımı tanıdık kalsa da diğer yönlerden önemli iyileştirmeler yapılmış. HDR10+ ve Dolby Vision desteğinin yanı sıra Miracast ve yeni Google TV ile parasının karşılığını fazlasıyla veriyor. Eğer yeni bir akıllı TV alacak bütçeniz yoksa, TV Box S’in bu yeni nesli oldukça güzel bir seçenek olmuş.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi TV Box S
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
90
İşletim Sistemi Google TV
Çıkış Çözünürlüğü 4K (3840 x 2160)
CPU 4 Çekirdekli Cortex-A55
GPU ARM Mali-G31 MP2
RAM 2 GB
ROM 8 GB
Bağlantı 2,4 GHz/5 GHz WiFi, Bluetooth 5.2
Boyutlar 95,25 x 95,25 x 16,7 mm
Ağırlık 142 gr.

İlginizi Çekebilir

Xiaomi Robot Vacuum S20 Plus inceleme
Dreame H12 Dual Islak Kuru Dikey Süpürge inceleme
Roborock Flexi Pro inceleme
Fonri Akıllı Ampul (KES301) inceleme
Yale Linus Akıllı Kilit L2 inceleme
Arzum Trace Pro 9’u 1 Arada Erkek Bakım Seti inceleme
Forum