Xiaomi Mi A3 İnceleme

2000 TL altında fiyat/performans oranıyla iddialı model Xiaomi Mi A3'ü tüm detaylarıyla inceledik.

CHIP Online Notu 82
  • Android One
  • Kompakt form faktör
  • 3 kamera
  • 3.5 kulaklık girişi
  • Fiyat/performans
  • İyi pil ömrü
  • Ekran
  • Grafik performansı güçlü değil
  • 18W adaptör dahil değil

Bir süredir Xiaomi'nin fiyat/performans çizgisine konumladığı yeni akıllı telefonu Mi A3'ü kullanıyoruz ve telefonla ilgili edindiğimiz izlenimler oldukça olumlu. Hızlıca incelemeye başlayacağız, ancak önce fiyatından bahsedelim. Mi A3, elimizdeki 4 GB RAM ve 64 GB kapasiteli modeliyle 1789 TL fiyatla şu an bulunabiliyor ki, bu da muadil modellere baktığımızda, gayet avantaj sağlayan bir fiyat doğrusu. Peki, neden? Şimdi tek tek Mi A3'ün özelliklerinden ve performans notlarından bahsetmeye başlayalım.

Xiaomi Mi A3: Tasarım

Xiaomi Mi A3, tasarımıyla gayet kompakt bir akıllı telefon. 6 inç büyüklüğünde bir ekrana sahip olmasına karşın, tek elle kullanabileceğiniz yapıda olan telefon, elde iyi bir dengede duruyor. Sağ tarafa yerleştirilen güç butonu, telefonu sol elle tuttuğunuzda orta parmağa, sağ elle tuttuğunuzda ise başparmağa denk geliyor. Öte yandan ekrana entegre yerleştirilen parmak izi sensörünün de konumu yine elin doğal haline göre başparmağın altına yerleşiyor. Bu arada ekran altı sensörün nipseten hızlı çalıştığını da söyleyelim, ancak en hızlısı değil. Ayrıca bir yüz tanıma da yine telefonda mevcut.

Mi A3, artık ender görmeye başladığımız kulaklık girişine sahip modellerden biri oluyor -ki Xiaomi selef modelde bu portu kullanmamıştı. Telefonun üst kenarında 3.5 mm kulaklık girişi yer alırken, hoparlör mazgalı da telefonun atlında tek taraflı olarak yerleştirilmiş. Yine burada USB-C portu mevcut. Bu arada bu telefon 18W şarj desteğine sahip, ancak kutudan çıkan şarj adaptörü ne yazık ki 10W gücünde. Yine kutuda bir silikon kılıfın bulunduğu bilgisini de verelim.

Çift SIM kart desteğine sahip olan Mi A3, sol kenarında SIM kart çekmecesine yer veriyor. Burada SIM kartın yanında, 2'inci SIM'i kullanmadığınızda yer açabildiğiniz microSD kart slotu bulunurken, telefonun hafızasını bu yolla 256 GB daha arttırmanız mümkün.

Elimizde beyaz renkli modeliyle bulunan telefonun ayrıca mavi ve koyu gri gibi 2 farklı renk seçeneği daha bulunuyor. Bunlardan mavi renkli model, Xiaomi'nin deyimiyle "sadece mavi değil" olarak tanımlanıyor. Eğer olur da bu telefonu satın almaya karar verirseniz, mavi renkli seçeneği yakından incelemenizi tavsiye ederiz. Zira gradyan şeritlerle gayet çekici görünüyor. Elimizdeki beyaz renkli model ise, sadelikten hoşlananlara hitap edecektir.

Xiaomi Mi A3'ün arka yüzü de plastik değil, cam malzemeye sahip. Hem ön hem arka yüzü Gorilla Glass 5 ile korunan telefonda, kenarlar ise metalik görünümle karşımıza çıkıyor.

Tasarımıyla gayet beğendiğimiz Mi A3'ün ağırlığının da 173 gram seviyesinde olduğunu söyleyelim ve şimdi ekran ile işletim sistemi detaylarına geçelim.

Xiaomi Mi A3: Ekran ve İşletim Sistemi

Xiaomi Mi A3'ün 6 inç büyüklüğünde bir ekranın sahibi olduğunu söylemiştik. Ekranda üst tarafta yer alan kamerayı damla çentik ile sunan Xiaomi, böylece ekran çerçevelerini oldukça inceltmiş ve böylece karşımıza daha geniş görüntü sunan bir ekran çıkartmış. 19.5:9 ekran en-boy oranının sunulduğu telefonda, geniş bir ekran alanınız mevcut.

Öte yandan Super AMOLED panelin kullanıldığı ekranın çözünürlüğü ise ne yazık ki 720x1560 piksel. Doğrusu telefonun en büyük eksik kaldığı yönü düşük ekran çözünürlüğü olurken, buna bağlı olarak ekran da 6 inç büyüklüğünde olunca, piksel yoğunluğu 286 ppi ile oldukça düşük kalıyor. Böylece telefonda görüntülediğiniz içeriklerde pikselleri fark etmek mümkün. Bu arada bu telefonun selefinde kullanılan çözünürlüğün FHD+ olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda, açıkçası Xiaomi'nin bu modelde ekran çözünürlüğünü neden düşürdüğünü anlamak güç. Pil performansı diyecek olursanız, Mi A3'te batarya kapasitesi selefine göre daha büyük kullanılmış.

Ekran çözünürlüğünün HD+ olmasının yanı sıra telefonun ekran parlaklığını da beğenmedik doğrusu. Maksimum seviyede pek çok modelden daha düşük parlaklık seviyesine sahip olan ekran, renk üretimi konusunda ise Super AMOLED'in avantajını kullanıyor.

İşletim sistemine gelecek olursak, Xiaomi, Mi A3 ile Android One programının bir üyesi. Android 9 işletim sistemi ile saf Android deneyimi sunan telefon, bu sayede geleceğe yönelik sürüm güncellemelerini alacağını işaret etmesiyle uzun ömürlü modellerden biri olmayı başarıyor. Andorid One ekosisteminde olmasından dolayı arayüzde pek özelleştirme seçeneği ile karşılaşmıyorsunuz belki ama telefona yeni launcer'lar eklemek elinizde.

Xiaomi Mi A3: Teknik Kadro ve Performans

Gelelim şimdi Mi A3'ün teknik kadrosuna. Telefonda yer alan işlemci 11 nm mimarisine sahip Qualcomm Snapdragon 665. 8 çekirdekli yapıda tasarlanan bu işlemci, 4'er 2.0 GHz frekanslı performans odaklı Kryo 260 Gold ve 1.8 GHz frekansla verimlilik odaklı Kryo 260 Silver çekirdeklerinden oluşuyor. İşlemci gücü açısından selefine göre büyük fark getirdiğini söylemek pek mümkün olmasa da, grafik tarafında Adreno 610 ile daha güçlü olduğunu söylemek mümkün. Bu GPU ile PUBG'de dengeli grafik ayarlarında temiz bir oyun deneyimi elde edebildiğiniz telefonda, daha üst grafik seviyelerinde ise oyunu açamıyorsunuz. Asphalt 9 Legends'ta da denediğimizde performans modunda nispeten iyi bir oyun deneyimi yaşatan telefon, burada da daha üst grafik ayarlarında gecikme yaşatıyor. O anlamda bu model yekten bir oyun telefonu değil.

Telefonda 4 GB RAM kapasitesi yer alırken, bu telefonun sadece Hindistan'a özel modelinde 6 GB RAM seçeneği yer alıyor. Ülkemizde tek RAM kapasitesine karşılık 2 farklı depolama seçeneğiyle gelen Mi A3, elimizde 64 GB kapasitesiyle bulunuyor. Diğer seçenek ise 128 GB oluyor.

İşin grafik performansını bir kenara alacak olursak, işlem gücü bakımından günlük kullanımlar için gayet akıcı çalıştığını söyleyebileceğimiz Mi A3, çoklu çalışan uygulamalarda da herhangi bir gecikme ile karşılaştırmıyor. Bu anlamda Mi A3'ün pek çok kullanıcıya iyi hizmet edeceğini söyleyebiliriz.

Telefonun sentetik testlerden AnTuTu Benchmark'tan da 141215 puan topladığını belirtelim. Bu sonuçla aynı testten 143523 puan alan Samsung Galaxy A50 ile yakın olan Mi A3, aradaki fiyat farkını da göz önüne altığımızda iyi bir çizgide duruyor.

Bu bölümü kapatmadan önce telefonda 802.11ac Wi-Fi, Bluetooth 5, aptX HD ile FM Radyo desteğinin bulunduğunu, ancak NFC desteğinin olmadığını da söyleyelim ve şimdi telefonun bataryasına yakından bakalım.

Xiaomi Mi A3 ile yaptığımız gerçek zamanlı test sonuçlarını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Xiaomi Mi A3: Batarya Performansı

Xiaomi Mi A3'te, selefine kıyasla çok daha geniş bir batarya yer alıyor. Selef modelde 3000 mAh kapasitesinde batarya bulunurken, Xiaomi yeni modele 4030 mAh kapasitesinde bir batarya yerleştirmiş.

Kullandığımız süre boyunca makul bir kullanımla bu batarya ile 2 günü rahat çıkartabileceğinizi söyleyebiliriz. Bunda kuşkusuz ekran çözünürlüğünün düşük tutulmuş olmasının, Super AMOLED panel kullanılmış olmasının ve stok Android ile geliyor olmasının da etkisi büyük.

Her zaman uyguladığımız 90 dakika video testimizi Mi A3'e uyguladığımızda, aldığımız sonuç yine etkileyici oldu doğrusu. Tam ekran parlaklığında ve Wi-Fi'ya bağlı olduğu senaryoda 90 dakika sonunda yalnızca yüzde 8 değer kaybeden batarya, böylece kabaca bir hesapla yaklaşık 18 saat civarında film izleme performansı gösterebiliyor. Oyun konusunda ise, 1 saat sonunda bataryadan yüzde 12'lik bir harcama olduğunu gördüğümüzü de söyleyelim.

  • 10 dakika: %8
  • 20 dakika: %20
  • 30 dakika: %27
  • 40 dakika: %36
  • 50 dakika: %44
  • 60 dakika: %54
  • 70 dakika: %63
  • 80 dakika: %72
  • 90 dakika: %81
  • 100 dakika: %90
  • 110 dakika: %93
  • 120 dakika: %97
  • 130 dakika: %100

Pil ömrüyle gayet etkileyici bulduğumuz telefon peki, ne kadar sürede şarj oluyor? Her ne kadar 18W şarj desteği gösterse de, Mi A3'ün kutusunda 10W'lık şarj adaptörü bulundurduğunu söylemiştik. Pilini tamamen tüketip şarj etmeye başladığımızda, ilk yarım saat içinde yüzde 27'si dolan batarya, 1 saat sonunda yüzde 54 kapasitesine ulaştı. Telefonun tam kapasite şarj olması ise, 2 saat 10 dakikayı buluyor.

Xiaomi Mi A3 batarya performansını hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Xiaomi Mi A3: Kameralar

Xiaomi Mi A3'ün en etkileyici yanlarından biri de, telefonda yer alan kamera sayısı oluyor kuşkusuz. Bu modelde 3 arka kameraya yer veren Xiaomi, bunlardan ana kamerayı 48 MP olarak sunuyor. f/1.8 diyaframla gelen bu ana kamerada ne yazık ki OIS yok. Onun yerine faz algılamalı otofokusu görüyoruz. Bu arada telefonun ana kamerası varsayılan olarak 48 MP şeklinde ayarlanmış değil, kamera ayarlarından bunu aktifleştirmeniz gerekiyor. Bunu seçmediğinizde ise, kamera menüsünden 1x, 2x ve 0.6x gibi 3 farklı sahnede çekim yapabiliyorsunuz.

Telefonda yer diğer kameralar da 8 MP ultra geniş kamera olurken, bir diğeri de 2 MP ölçüsünde derinlik sensörü. Derinlik sensöründen daha çok portre modunda yapacağınız çekimlerde, bokeh efekti yaratmak için yararlanıyorsunuz.

Gün ışığında dışarıda yapacağınız çekimlerde yüksek detaylı fotoğraflar çekebildiğiniz Mi A3, iç alanlarda, ışık koşulları düşmeye başladığında ise bu kategorideki pek çok telefonda olduğu gibi grenli ve nispeten daha soluk görüntüler üretiyor. Bu durumda HDR'ı aktifleştirerek renkleri daha tok hale getirebiliyorsunuz.

Telefonda ayrıca gece modu da yer alıyor. Bu modda yapacağınız çekimlerde patlayan ışıkları önemli ölçüde azaltsanız da, ayrıntı seviyesinde kayıplar yaşandığı bir gerçek.

Mi A3'ün ön kamerasına geldiğimizde ise, burada 32 MP'lik bir kameranın olduğunu görüyoruz. Ön kamera sosyal medya paylaşımları için gayet yeterli ölçüde keskinlik ve detayla fotoğraflar çekebiliyor. Yine portre modunu burada da kullanabildiğiniz telefonda, yapay zekadan da hem ön hem arka kamerada faydalanabiliyorsunuz.

Son olarak telefonun arka kamerasıyla 30 kare 4K video kaydı yapabildiğinizi, ayrıca Full HD'de 30/60/120 fps video kaydı gerçekleştirebildiğinizi söyleyelim. Ön kamerayla ise 30 kare Full HD video çekebiliyorsunuz.

Xiaomi Mi A3 ile çektiğimiz örnek fotoğrafları hemen yukarıdaki videomuzda görebilirsiniz.

Özetle

Sonuç olarak Xiaomi Mi A3, fiyat/performans anlamında gayet başarılı bir model olmuş. Android One ile gelecek sürüm güncellemelerini alacak olmasıyla kullanıcı nezdinde uzun ömürlü bir telefon olacak olan Mi A3, ayrıca performans anlamında da pek çok kullanıcıya verimli şekilde hizmet edecek bir model. Ekranı da daha yüksek çözünürlük sunsa, bu kategoride daha iddialı olabilirmiş doğrusu. Eğer 2000 TL altında bir telefondan kullanıcı dostu arayüz, iyi performans, güçlü batarya ve seçeneği bol kamera arıyorsanız, Xiaomi Mi A3'ü tercih edebilirsiniz.

Kimler Almalı

2000 TL altında uzun kullanım sunacak bir akıllı telefon arayanlar Xiaomi Mi A3'ü daha yakından incelemeliler.

Alternatifleri

Xiaomi Mi A3'e alternatif olarak Samsung Galaxy A50 modelini de yakından inceleyebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Xiaomi Mi A3
Ürün Markası Xiaomi
CHIP Online Notu
82
İşletim SistemiAndroid 9
İşlemciQualcomm Snapdragon 665
Çekirdek (CPU)8
İşlemci Hızı2.0 - 1.8 GHz
Ekran TeknolojisiSuper AMOLED
Ekran Boyutu6.01 inç
Ekran Çözünürlüğü720 x 1560 px
Grafik İşlemciAdreno 610
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera32 MP
Arka Kamera48 MP
Arka Kamera (2)8.0 MP
Arka Kamera (3)2.0 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Batarya Kapasitesi4030 mAh
Parmak İzi SensörüVar
Yüz TanımaVar
Boyutlar71 x 153 x 8.5 mm
Ağırlık173 gr.
SAR Değeri0.30 W/kg

İlginizi Çekebilir

Omix X6 inceleme
Omix X7 inceleme
OPPO Reno 11 FS inceleme
realme GT 6 inceleme
iPhone 16 Pro Max inceleme
nubia Vita V50 inceleme
Forum