Xiaomi Mi 6 İncelemesi
Çin'in ülkemizde de fazlaca duyulmaya başlayan markası Xiaomi'nin yeni amirali Xiaomi Mi 6 testte!
- 6 GB RAM
- Fiyat
- Ekran
- Bluetooth 5.0
- Parmak izi okuyucu
- Portre modu & 2x zum
- Güçlü hoparlörler
- Üst düzey donanım
- microSD kart slotu yok
- 3.5 mm yok
- 1080p/60 kare yok
- Su koruması yok
Her ne kadar "amiral gemisi katili" tabiri OnePlus'ın üzerine yapışmış olsa da, Xiaomi'nin de ondan pek aşağı kalır yanı olmadığı açık. Özellikle geçtiğimiz sene Xiaomi Mi 5 ile ülkemizde adından epey bahsettirmiş olan Xiaomi, bu defa Mi 6 ile yeni bir dalga daha yaratmaya hazırlanıyor.
Her ne kadar Xiaomi markası henüz ülkemizde kendi veya bir kanal yoluyla resmi olarak bulunmasa da, telefonlarına güvenilir online satış kanalları yoluyla ithalatçı garantisiyle ulaşmak mümkün. Xiaomi Mi 5'in uygun fiyatına karşılık kışkırtıcı özellikler sunması, onun pek çok amiral gemisi telefona tercih edilmesine sebep olmuştu. Bu konuda agresif profil çizmeye devam eden Xiaomi, Mi 6'da da yine benzer bir tabloyla karşımızda.
Sahip olduğu özelliklerle halihazırda amiral gemisi telefonların tüm özelliklerini sunan Mi 6, 1999 TL fiyatıyla da açıkçası fazlasıyla iştah açıcı duruyor. Peki detaylarında neler saklıyor? Hemen önce tasarımla söze başlayalım.
Tasarım
Xiaomi Mi 6, genel tasarım hatlarıyla selef modele fazlasıyla benziyor. Ufak tefek farklılıklar da var. Ancak arka gövdenin yine cam malzemeyle kaplı parlak bir yüzeye sahip olduğunu söyleyelim. Siyah, beyaz ve göz alıcı bir mavi renk seçeneğiyle birlikte gelen Mi 6, mavi renkli modeliyle Note 7'nin Corel Blue rengini anımsatıyor.
Xiaomi, tasarımda daha fazla lüks isteyenlere özel bir model de hazırlamış. Bu model de Mi 6 Exclusive Edition olarak anılıyor ve bu telefon, tamamen seramik kaplamalı siyah bir gövdeden oluşuyor. Ayrıca kamera çevresinde 18K altın kaplama malzeme de bu modelde yer alıyor.
Mi 6, kenarlara doğru hafif yuvarlak hatlara sahip. Kenarları paslanmaz çelikten oluşan telefon, arka yüzde selefine kıyasla önemli bir fark getiriyor. Mi 6 da çift kamera taşıyan telefonlardan biri oluyor. Bundan kamera kısmında detaylıca bahsedeceğiz.
Mi 6'nın çevresine baktığımızda güç ve ses butonlarının yan yana bir kenarda kullanıldığını görüyoruz. Alt kısımda ise USB Type-C girişi ve hoparlörü görüyoruz. Ancak burada 3.5 mm'lik jak girişi yer almıyor. Hoparlör konusuna da bir açıklık getirmek gerekirse, telefonun altındaki mazgallardan birinin hoparlör olduğunu söyleyelim. Ancak telefonda ahize kısmı da hoparlör olarak kullanılıyor ve bu sayede Mi 6'da stereo kalitesi alabiliyoruz.
Telefonda noksan olan bir diğer bölümse, microSD kart yuvası. Evet, Mi 6'da hafıza arttırmanın herhangi bir yolu yok. O nedenle geniş kapasite istiyorsanız, 128 GB'lık modeli almanız gerekiyor.
Mi 6'nın parmak izi okuyucusu da bulunuyor. Ekranın hemen altına yerleştirilen sensör, fazlasıyla akıcı çalışıyor.
Ekran ve işletim sistemi
Mi 6, çıplak gözle iyi görünen 1080 piksel çözünürlükte görüntü sunan 5.15 inç ekrana sahip. Telefonun piksel yoğunluğu, Galaxy S8'le kıyaslandığında kağıt üzerinde o kadar iyi değil, ancak telefonu kullanırken bunun farkına varmıyorsunuz. İster sosyal medya güncellemelerini okuyun, ister haberlere bakın, ister oyun oynayın veya video izleyin, telefonun ekranından memnun kalacağınızı düşünüyoruz.
Ekran gün içinde 600 nit parlaklığa kadar ulaşabiliyor, böylece güneş altında ekranı görmekte zorlanmıyorsunuz. İnç başına 428 piksel görüntü üreten ekran, geceleri ise rahat okunurluk için gece modunda 1 nit parlaklıkla rahat ettiriyor.
Telefonun ekran – gövde oranının da yüzde 71 seviyesinde olduğunu ve hem ön hem arka panelin Corning Gorilla Glass 5 ile korunduğunu söyleyelim ve işletim sisteminde geçelim.
Mi 6'da işletim sistemi olarak güncel Nougat görüyoruz. Android 7.1.1 sürümünün özelleştirilmiş bir versiyonu olarak karşımıza yine MIUI arayüzüyle çıkan Mi 6, MIUI 8.0 sürümünü kullanıyor. Arabirimin 8.0 sürümüyle düşük güç harcayan telefon, bununla batarya tüketimine katkıda bulunuyor.
Pil ömrü
Hazır yeri gelmişken, Mi 6'nın pil ömründen de bahsedelim. Mi 6'nın bataryası 3350 mAh kapasitesinde. Bu da ondan oldukça uzun bir pil ömrü beklememizi gerektiriyor pek tabii. Yaptığımız testler neticesinde de bunu gördük. Zira yaptığımız yoğun gün içi kullanım testlerinde 17 saat 35 dakikayı gördük. Buna referans verecek olursak, benzer testten Galaxy S8+ 18 saat almıştı.
Yine Mi 6'ya uyguladığımız video testimizde de 13 saatlik bir sürede bataryayı boşalttığını gördük. Ayrıca telefon yaklaşık 12.5 saat web dolaşımı ve 17 saat de konuşma süresi sunuyor.
Telefonda hızlı şarj elbette bulunuyor. Quick Charge 3.0 ile telefonun yüzde 55'ini 30 dakikada doldurabiliyorsunuz.
Teknik altyapı
Xiaomi Mi 6 da selefi gibi zamanının en güçlü telefonlarından biri oluyor. Mi 5'te Snapdragon 820 varken, Mi 6'da ise Snapdragon 835 işlemci yer alıyor. 8 çekirdekli Kryo 280 yonga setini taşıyan telefon, 4 adet 2.46 GHz ve 4 adet 1.9 GHz frekanslı çekirdekleriyle güçlü performans sunuyor. Ayrıca telefonda 6 GB RAM görüyoruz. Grafik birimi olarak ise Adreno 540 bulunuyor.
Bu teknik kadro ışığında, pürüzsüz bir performans alabiliyorsunuz. İster uygulamalar arasında geçin veya aynı anda birden fazla uygulama kullanın, ister günümüz performans canavarı oyunları oynayın, Mi 6'da performans konusunda sıkıntı yaşamayacaksınız.
Telefona yaptığımız Geekbench 4 tek çekirdekli skorunda 2019 puan alan telefon, böylece Galaxy S8+ ve iPhone 7 arasında performans gösteriyor. Çok çekirdek kullanımında ise 6110 puanla yine Galaxy S8+, Huawei P10 ve iPhone 7 arasına giriyor. Bu noktada daha önce incelediğimiz Galaxy S8+'ın da Geekbench 4'ten tek çekirdekte 2019, çok çekirdekte ise 6720 puan aldığını söyleyelim. Böylece Mi 6'nın performansı hakkında kafanızda bir fikir oluşacaktır.
AnTuTu testinde de 177319 puan (Galaxy S8+ 173314 puan) alan Mi 6, termal ısı yönetimini de iyi kotarmış. Pokemon Go ve benzeri oyunları uzun süre oynadığınızda bir miktar ısındığını görebiliyorsunuz; ancak bu endişe edecek seviyede değil. Qualcomm ve Xiaomi bu anlamda iyi iş çıkartmışlar.
Telefonda yine teknik altyapı noktasında bağlantı kısmında da iyileştirmeler var. Mesela bu telefonda Bluetooth 5.0 desteği bulunuyor. Bluetooth 5.0'ın neler getirdiği ile ilgili her şeyi "Bluetooth 5 hakkında bilmeniz gerekenler" makalemizde bulabilirsiniz. Ancak kabaca Mi 6'nın bu özelliği ile, daha iyi bir Bluetooth deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz.
Telefonda yine elbette LTE desteği bulunuyor. 42.2 Mbps download, 5.76 Mbps upload hızına ulaşabilen telefon, Wi-Fi için de 2x2 MIMO antenli çift bantlı 802.11ac desteği sunuyor. Ayrıca NFC var, FM Radyo ise yok.
Çift kamera
Mi 6'da, Mi 5'e kıyasla en büyük farklardan biri kamera noktasında ortaya çıkıyor. Mi 6'da çift kamera yer alıyor. Xiaomi de böylece çift kameralı telefonlar kervanına katılıyor. Hemen söyleyelim: Mi 6'da da iPhone 7'deki gibi bir portre modu bulunuyor.
Mi 6'da normal ve geniş açılı 2 kamera yer alıyor. Her ikisi de 12 MP iken, ana kamerada f/1.8 diyafram ile 4 yönlü optik imaj sabitleyici yer alıyor. Burada Sony IMX386 sensörü görüyoruz, ancak telefoto olan diğer lensin üreticisi henüz bilinmiyor. Telefoto kameranın diyafram açıklığı ise f/2.8 değerinde. Bu kamera için ayrıca bir OIS ise bulunmuyor.
Kamera arabirimi oldukça basit. Burada HDR, portre modu ve 2x kayıpsız zum gibi seçenekler göze çarpıyor. Ayrıca canlı önizlemede 12 filtre bulunuyor. Panorama, zamanlayıcı, ses, düzleştirme, manüel, güzellik modu, grup çekim ve gece çekimi gibi pek çok seçeneğe sahipsiniz.
Mi 6'nın portre modu için parlak ışıkta harika fotoğraflar çekebildiğini söyleyebiliriz. Telefonun düşük ışık yetenekleri ise bir Pixel XL veya Samsung Galaxy S8 kadar başarılı değil. Burada düşük ışık performansının iPhone'a yakın durduğunu söyleyebiliriz.
Mi 6'nın selfie kamerası ise 8 MP lense sahip. Bu kamera da güzellik moduyla birlikte geliyor, güzel kareler yakalıyor. Sosyal medya paylaşımlarınız için uygun olacağını söyleyebiliriz.
Video çekim noktasına gelirsek, telefonun 4K video kaydedebildiğini söyleyelim. 2160p/30 kare video kaydı yapabilen Mi 6, 1080p'de de 30 kareye kadar çıkabiliyor. Yani bu telefonla Full HD'de 60 kare video kaydı yapamıyorsunuz. Öte yandan 720p/120 karede ağır çekim yapabildiğinizi de söyleyelim.
Özetle
Xiaomi Mi 6, açıkça görünüyor ki selefinden bir hayli yol kat etmiş, ayrıca günümüz amiral gemilerine iyi bir rakip olmuş. Tasarım anlamında güzel dokunuşlarda bulunulurken, Mi 6'da artık su sıçramalarına karşı dayanıklı bir gövdenin olması güzel detay. Ancak keşke yapmışken tamamen suya karşı korumalı yapsalarmış.
Şirketin yeni çift kamera hamlesi başarılı. Ayrıca 6 GB RAM ve Snapdragon 835 dikkat çeken önemli noktalar. Bunu iyi bir pil ömrü performansıyla da süsleyen Mi 6, belki daha yüksek çözünürlüklü bir ekranla karşımıza çıkabilirdi. Ancak yine de 5.15 inç Full HD ekranın gayet güzel göründüğünü tekrar söyleyelim.
Akıllı telefonların fiyatları yükselen kurla beraber güncellenmekte geç kalmadı. Xiaomi Mi 6 şu an 64 GB'lık sürümüyle 2579 TL fiyatla bulunabilirken, 128 GB'lık sürüm ise 2999 TL halinde satışa sunuluyor. Ürünün KVK garantili olarak satışta bulunduğunu da söyleyelim. Zaten artık Xiaomi için ülkemizde diyebiliriz. Türkiye pazarına giriş sürecini resmen başlatan Xiaomi, İstanbul'da mağazalarını açıyor. İki farklı yerde Mi Store mağaza açılışı yapacak olan Xiaomi, Mi Store mağazalarından ilkini Vadi İstanbul, ikincisini ise Forum İstanbul alışveriş merkezinde açacak.
Kimler Almalı
Amiral gemisi telefon sahibi olmak ancak daha makul fiyatlar ödemek isteyen kullanıcılar, Xiaomi Mi 6'yı satın almak için yeterli sebebe sahipler.
Alternatifleri
Xiaomi Mi 6'ya alternatif olarak yine başka bir Çin merkezli akıllı telefon olan Huawei P9'u da incelemek isteyebilirsiniz.